روابط قزاقستان با کشورهای منطقه

از دانشنامه ملل

روابط قزاقستان با کشور های آسیای مرکزی و مشترک المنافع (CIS)

هر چند اهمیت کشورهای آسیای مرکزی و مشترک المنافع از نظر اقتصادی برای قزاقستان قابل مقایسه با اهمیت کشورهای چین، آمریکا، اروپا، ترکیه و بسیاری از کشورهای دیگر نیست، ولی مشترکات ایجاد شده در طول دوران اتحاد جماهیر شوروی از قبیل مرزها، منافع، ریشه های زبانی مشترک، عقد پیمان های دو جانبه و چند جانبه و همچنین تهدیدات مشترک مانند وجود گروه ها و جریان های تندرو و افراطی، قزاقستان در سیاست خارجی خود اهمیت زیادی برای همکاری با کشور های مستقل مشترک المنافع ،(CIS) خصوصا کشورهای آسیای مرکزی و گسترش پیمان های متقابل با آنها قائل است.

قزاقستان همواره تلاش کرده است که در لوای بیانیه تاسیس اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع که پس از فروپاشی شوروی سابق در ۲۱ دسامبر ۱۹۹۱ (۳۰ آذر۱۳۷۰) در آلماتی توسط رهبران آذربایجان، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و اوکراین امضا شد روابط خود را با این کشورها گسترش دهد.

قزاقستان در سال ۲۰۰۶ برای تقویت همکاری در آسیای مرکزی پروژه یکپارچه سازی منطقه ای تحت عنوان «پیمان دوستی جاویدان» را به همسایگان جنوبی خود ارائه داد و این ایده را به عنوان تأسیس اتحادیه کشورهای آسیای مرکزی به جریان انداخت که توسط قزاقستان، قرقیزستان و ازبکستان امضاء شد توافقات انجام شده در مورد مبارزه با مواد مخدر در سال ۲۰۰۲ ، تصویب برنامه همکاری های اقتصادی در سال ۲۰۰۰ و اقدام مشترک برای مبارزه با جرایم سازمان یافته و مقابله با تهدیدات امنیتی نیز از جمله توافقات مشترک بین قزاقستان و این کشورها بوده است که زمینه گسترش تعامل کشورهای (CIS) را فراهم کرده است.

رئیس جمهور قزاقستان به منظور ارتقاء و تقویت کارکرد گروه (CIS) طرحی را ارائه داد که بر اساس آن موارد زیر را برای اصلاح ساختار و برنامه های گروه (CIS) پیشنهاد و مورد موافقت مجموعه کشورها قرار گرفت:

۱ تلاش مشترک برای مبارزه با تهدیدات ۲ تلاش برای تقویت ارتباطات و حمل و نقل ۳. بهبود وضعیت مهاجرت بین کشورها عضو ۴. حل مشکلات بشر دوسانه

164


۵. تقویت و بهبود همکاری های همگانی در زمینه مسائل علمی و آموزشی کشرهای عضو که پس از تصویب موارد فوق مقرر شد که هر سال یکی از موضوعات در دستور کار قرارگیرد.۱۲۵ یکی دیگر از پیمان نامه هایی که به منظور تقویت مناسبات اقتصادی کشورهای مشترکالمنافع منعقد شد ایجاد اتحادیه گمرکی بود که در سال ۲۰۰۷ بین سه کشور روسیه، قزاقستان و روسیه سفید پایه ریزی شد و در سال ۲۰۱۰ اجرایی گردید و در سالهای بعد این اتحادیه گسترش یافت و کشورهای دیگری نیز به آن پیوستند که حذف تدریجی قوانین گمرکی اعضاء اتحادیه، تعیین تعرفه های مشترک گمرکی و ایجاد هماهنگی انجام مراحل گمرکی از اهداف عمده این اتحادیه بر شمرده شده است.

علاوه بر امضاء پیمان نامه همکاری بین کشورهای (CIS) و کشورهای آسیای مرکزی قزاقستان به عقد پیمان نامه های دو جانبه ای نیز با هر یک از کشورها مشترک المنافع منقعد کرد و گروه های کوچکی از کشورهایی که منافع و مشترکات بیشتری با هم دارند تشکیل داد.