روابط کوبا و چین
روابط دو جانبه کوبا و چین به اواسط قرن نوزدهم برمیگردد. در سال ۱۸۴۷، اولین چینیها به کوبا رسیدند که اکثریت آنها کارگران قراردادی بودند و مشارکت زیادی در توسعه کشور داشتند. چینیهای مهاجر حتی نقش بسیار قابل توجهی در مبارزات استقلالطلبانه کوبا علیه استعمار اسپانیا در جنگهای ۱۸۶۸ و ۱۸۹۵ ایفا نمودند، همانطور که در کتابهای تاریخ کوبا مشاهده میشود حتی یک چینی خیانتکار نیز در تاریخ کوبا دیده نمیشود. با پیروزی انقلاب کوبا در سال ۱۹۵۹، ارتباطات میان مردم هر دو کشور گسترده شد.
در ژانویه همان سال، چینیهای ساکن کوبا میتینگی برای حمایت از انقلاب برگزار کردند، در دوم سپتامبر ۱۹۶۰، در اولین بیانیه هاوانا، فیدل کاسترو، برقراری روابط دیپلماتیک میان هر دو کشور را اعلام کرد. ۲۸ سپتامبر ۱۹۶۰، چین و کوبا بیانیهای مشترک به چاپ رساندند که مظهر برقراری رسمی ارتباطات دیپلماتیک محسوب میشود، به این ترتیب، کوبا اولین کشور آمریکای لاتین بود که روابط دیپلماتیک با چین برقرار نمود. بعد از برقراری روابط دیپلماتیک، همکاری و تبادلات میان چین و کوبا وارد دورهای از توسعه موفق شدند. رهبران و مقامات عالیرتبه هر دو کشور ملاقاتهای دوجانبه از کشور مقابل داشتند. وزرای خارجه مکانیسم مشاوره سیاسی را ایجاد کردند تا از این طریق بتوانند به تعاملات و تبادلات عقاید درباره مسائل بینالمللی و مورد علاقه طرفین بپردازند. چین به دفاع از حاکمیت ملی کوبا و مبارزه با مداخلات خارجی احترام میگذارد؛ در حالی که کوبا نیز همیشه به موقعیت چین درباره موضوع حقوق بشر و مسائل مناطق تایوان و تبت احترام گذاشته است.در زلزله سال ۲۰۰۸ در استان سی چوآن چین، رائول کاسترو، رئیسجمهور کوبا با همتای چینی خود مکالمه تلفنی داشت و مراتب تسلیت کشورش را اظهار کرد. از طرف دیگر، فیدل کاسترو، دبیر اول حزب کمونیست کوبا، گروهی را برای کمک به نجات زلزلهزدگان و بازسای مناطق تخریب شده اعزام نمود، در ژانویه ۲۰۰۹، هو جین تائو نیز پیام تبریکی به مناسبت پنجاهمین سالگرد پیروزی انقلاب کوبا برای فیدل کاسترو ارسال نمود، در سپتامبر همین سال، فیدل کاسترو نیز پیام تبریکی به مناسبت شصتمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین ارسال کرد. روابط تجاری میان کوبا و چین نیز از دهه ۶۰ قرن بیستم آغاز شد و در حال حاضر بهترین دوران خود را سپری مینماید. امروزه؛ چین دومین شریک تجاری کوبا بشمار میآید در حالی که کوبا مکان دهم را در لیست کشورهای آمریکای لاتین که با چین تجارت میکنند، اشغال کرده است، طبق آمارهای گمرک چین، در سال ۲۰۰۹، حجم تجارت میان دو کشور به ۵۴۷ هزار میلیون دلار آمریکا رسید.[۱] هر دو دولت، کمیسیون میان دولتی چین - کوبا را برای روابط اقتصادی و تجاری تاسیس کردند. در سپتامبر ۲۰۰۹، بیستودومین کمیسیون در شهر خیامن، در استان فوجیان چین برگزار گردید، چین در بخشهای مختلفی از اقتصاد کوبا سرمایهگذاری نموده است، بخشهایی چون کشاورزی، توریسم، ارتباطات و صنایع سبک، سرمایهگذاریهای کوبا نیز در چین در زمینه هتلداری، توریسم، پزشکی، بیوتکنولوژی و تجارت بینالمللی در مناطق معاف از عوارض کمرگی میباشد.
در حال حاضر روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری میان دو کشور از سطح بسیار بالایی برخوردار میباشد و چین پس از ونزوئلا تبدیل به دومین شریک تجاری کوبا شده و انتظار میرود در دوران زمامداری رائول کاسترو روابط دو کشور بیش از پیش توسعه یابد. همچنین کوبا توسعه روابط اقتصادی و تجاری با چین را از اوایل دهه ۹۰ بهعنوان بزرگترین قدرت اقتصادی در حال ظهور از اولویتهای مهم سیاست خارجی خود قرار داده است[۲].
نیز نگاه کنید به
سیاست و حکومت؛ روابط خارجی کوبا؛ روابط کوبا و اتحادیه اروپا؛ روابط کوبا با آمریکا؛ روابط کوبا با روسیه؛ روابط کوبا با کشورهای خاورمیانه؛ رائول کاسترو و روابط خارجی؛ کوبا و منطقه آمریکای لاتین
کتابشناسی
- ↑ Fornés Bonavía, L. (2011). Cuba. Cronología: cinco siglos de historia, política y cultura. Verbum, P412
- ↑ حق روستا، مریم (1395). جامعه و فرهنگ کوبا. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.176-178.