سوسه تونس

از دانشنامه ملل
شهر سوسه در کشور تونس

سوسه در ۱۴۰ کیلومتری پایتخت قرار دارد و از شهرهای ساحلی باستانی تونس است که به دست فینیقی‌ها در هزاره نخست پیش از میلاد مسیح (ع) ساخته شده است، نام قدیمی آن حضرموت بوده است و مسلمانان آن را المحروسه نام‌گذاری کرده‌اند و امروزه، به جواهر ساحل مشهور است.

هوای آن معتدل مطبوع است. این شهر در سده نخست هجری مکانی برای کارگاه کشتی‌سازی ناوگان دریایی بود و در دوران اغلبیان در سده دوم قمری بود که به رباط و قلعه‌ای مستحکم تبدیل شد. سوسه قطب گردشگری تونس است و مهم‌ترین مناطق گردشگری آن به شرح زیر است: رباط. قلعه‌ای مستحکم برای استقرار نیروهای دفاعی شهر بوده و امروزه، مکانی برای بازدید گردشگران است.گفتنی است از رباط‌های تونس به‌منزله خانقاه و مکانی جهت چله‌نشینی صوفیان و انجام مناسک عبادی استفاده می‌شده است. جامع سوسه. این مسجد که در کنار رباط قرار دارد، به سال ۲۳۶ قمری(۸۵۱م)، یعنی دوران حکومت اغلبیان ساخته شده و از قدیمی‌ترین مساجد تونس است. اغلب اختتامیه سالانه مسابقات ملی قرآن کریم تونس در این مسجد و با حضور مقامات حکومتی برگزار می‌شود. کنگره‌های شهر، اسوار، یا همان دیوارها و کنگره‌های قدیمی شهر است که تاکنون باقی مانده است. بندر قنطاوی، بندری کوچک و زیبا که لنگرگاه قایق‌های مسافرتی است که اغلب از اروپا به تونس می‌آیند.

سرداب مردگان، این سرداب‌ها دارای۲۴۰ گور است و ۱۵۰۰۰ جنازه به شعاع پنج کیلومتر در آن دفن شده است و اکنون حفاری و شناسایی آن در حال انجام است. شایان ذکر است که نام سوسه با نام شوش از شهرهای باستانی ایران قرابت بسیاری دارد و از آنجا که مرزهای قلمرو پادشاهی هخامنشیان تا شمال آفریقا امتداد داشته است، این قرابت تأمل‌برانگیز است. شهر سادات حسینی. مساکن نام شهری در ۱۲ کیلومتری جنوب سوسه است، نام اصلی آن مساکن الاشراف است.کلمه اشراف به معنای سادات و فرزندان رسول خدا (ص) است.

بناهای نخستین این شهر در دوران حفصی (قرن هفت هجری) ساخته شده و محل زندگی سادات حسینی بوده است که در قرن سوم هجری از مشرق به مغرب آمدند و مدتی در قیروان ساکن شدند؛ اما به دلیل تفرقه و فتنه ایجادشده، برخی از آن‌ها به کشور مغرب کوچ کردند و عده‌ای نیز به این منطقه آمدند و ساکن شدند. امروزه، قبور سادات در این شهر مورد تعظیم و احترام مردم است و مکانی برای توسل به اهل‌بیت (ع) است[۱].

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. عصمتی‌بایگی، سیدحسن(1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشارات بین‌المللی الهدی