شبکه های ماهواره ای فرانسه

از دانشنامه ملل

به طور کلی صدها کانال تلویزیونی در فرانسه وجود دارد. این شبکه‌ها گاه از طریق ماهواره و گاهی به صورت کابلی عرضه می‌شوند. سیستم جدید TNT سیستم جدیدی است که با استفاده از یک مودم مخصوص می‌توان تعداد زیادی از شبکه‌های تلویزیونی را دریافت کرد. با این سیستم عملا تمامی آنتن‌ها از بام خانه‌ها جمع می‌شوند و همه مردم می‌توانند با یک جعبه کوچک تصاویر تلویزیونی را دریافت نمایند. در حال حاضر مناطق مختلف کشور فرانسه بتدریج و با توسعه فناوری مربوط به تصویرهای دیجیتال تلویزیونی مجهز شده‌اند و در حقیقت فرانسه فناوری دیجیتال را در تصاویر تلویزیونی عملی کرده و همه شهروندان از کانال‌های ماهواره‌ای برخوردار شده‌اند.

50 کانال‌ فرانسوی‌ دیگر (و تقریباً 200 کانال‌ خارجی‌) کابلی‌ یا ماهواره‌ای‌ به‌ این‌ 7 کانال‌ دولتی‌ وخصوصی‌ اضافه‌ می‌شود. کانال‌های‌ کابلی‌ یا ماهواره‌ای‌، یا کانال‌های‌ موضوعی‌اند و یا به‌ گروه‌های‌خاص‌ اختصاص‌ دارند. کانال‌ J برای‌ سنین‌ 2 الی‌ 14 ساله‌، کانال‌ Jimmy برای‌ سنین‌ 80ـ60، کانال‌ Cin-cinfil برای‌دوستداران‌ سینمای‌ سیاه‌ و سفید و کلاسیک‌، کانال‌ Cin-cinma برای‌ دوستداران‌ سینما، کانال‌ EuroSport برای‌ تمام‌ کسانی‌ که‌ به‌ ورزش‌ علاقمندند، کانال‌ Planete برای‌ دوستداران‌ مستند و گزارش‌، کانال‌Tva برای‌ بانوان‌، کانال‌ Euronews و غیره‌ از معروف‌ترین‌ کانال‌های‌ کابلی‌ یا ماهواره‌ای‌ هستند. لازم‌ است‌ برای‌ کانال‌ اطلاع‌رسانی‌ (LCI) شعبه‌ اول تلویزیون و نخستین‌ کانال‌ 24 ساعته‌ فرانسه‌ جایگاه‌ ویژه‌ای‌ را اختصاص‌ داد. همچنین‌ می‌توان‌ به‌ کانال‌های‌ مخصوص‌ حیوانات‌، اتومبیل‌، شکار و صید، مسابقات‌ اسب‌دوانی‌، تاریخ‌، هواشناسی‌، موسیقی‌ کلاسیک‌، فیلم‌های‌ پلیسی‌، سفر و غیره‌ اشاره‌ نمود.

امروزه‌ بوکه‌های‌ (Bouquet) برنامه‌های‌ ماهواره‌ای‌ درحال‌ گسترش‌ است‌ زیرا برای‌ انتخاب‌ بهترین‌ کانال‌ امکان‌ را به‌ بیننده‌ می‌دهد و دیگر اینکه‌ با رقابت‌ کانال‌های‌ بیگانه‌ مبارزه‌ می‌نماید. در حال‌ حاضر سه بوکه وجود دارد:

  • کانال‌ ماهواره‌ای‌ که‌ متعلق‌ به‌ کانال پلوس است‌ و 20 کانال‌ موضوعی‌ را با اشتراک‌ عرضه‌ می‌نماید؛
  • TPS که‌ متعلق‌ به‌ TF1 است‌ و به‌ مشترکین‌اش‌ 15 کانال‌ می‌دهد؛
  • AB sat جمعیت‌ تولید برنامه‌ با 15 کانال‌ است‌.

دولت‌ فرانسه‌ یک‌ سیاست‌ دیداری‌ ـ شنیداری‌ خارج‌ از مرزها توسط‌ TV5 و CFI (کانال‌ بین‌المللی‌ فرانسه‌) در چارچوب‌ سیاست‌ فرهنگی‌اش‌ دنبال‌ می‌کند. TV5 یک‌ کانال‌ فرانکوفونی‌ (مناطق‌ فرانسوی‌ زبان‌) است‌ که‌ از طریق‌ شبکه‌های‌ کابلی‌ ماهواره‌ای‌ درسرتاسر جهان‌ قابل‌ دریافت‌ می‌باشد. این‌ کانال‌، برنامه‌های‌ کانال‌ دولتی‌ فرانس 2 و فرانس 3وتلویزیون‌های‌ دولتی‌ بلژیک‌، سوئیس‌، کانادا و کبک‌ یعنی‌ پنج‌ کشور فرانسه‌ زبان‌ را ارائه‌ می‌دهد. کانال‌ بین‌المللی‌ فرانسه‌ (CFI) توسط‌ ماهواره‌ پخش‌ می‌شود و به‌ مثابه‌ ویترین‌ تولید دیداری‌ ـ شنیداری‌ فرانسه‌ در جهان‌ است‌. CFI برنامه‌های‌ علمی‌ را برای‌ پنج‌ منطقه‌ آفریقا، اروپای‌ مرکزی‌ وشرقی‌، خاورمیانه‌ و خاور نزدیک‌، آسیا و آمریکای‌ لاتین‌ عرضه‌ می‌نماید.

شبکه خبری ماهواره‌ای

ژاک شیراک رییس جمهوری فرانسه نیز در سال 2002 ‪ میلادی و کوتاه زمانی پس از برگزیده شدن مجدد به عنوان رییس جمهوری این کشور آشکارا از ضرورت برپایی شبکه بین‌المللی پخش اخبار تلویزیونی به زبان فرانسه سخن گفته بود. با توجه به قدمت فعالیت بنگاه‌های خبری در فرانسه، این کشور را می‌توان یکی از پیشگامان اطلاع‌رسانی و پوشش بین‌المللی اخبار و رویدادهای جهان دانست.  فرانسه می‌خواهد با این شبکه خبری، به عنوان نمادی از قدرت رسانه‌ایش در جهان عمل کند و همچنین توان حضور فرهنگ و زبان این کشور در عرصه ارتباطات و خبررسانی بین‌المللی را نشان دهد، و و هم چنین ‪ ۱۵۰میلیون فرانسه زبان را در پنج قاره جهان تحت پوشش خود قرار دهد.

شبکه خبری بین‌المللی فرانسه دارای ‪ ۳۹۸نیرو است که از این تعداد‪۱۷۰ تن روزنامه نگار مسلط به دو زبان بین‌المللی هستند که در سطح ‪ ۹۰کشور جهان برای پوشش و اخبارفعالیت خواهند کرد. سهامداران این شبکه خبری، تلویزیون دولتی و شبکه تلویزیونی یک خصوصی فرانسه می‌باشند. بودجه سالانه آن به ‪ ۸۰میلیون یورو بالغ می‌شود. در زمان حاضر اگرچه بخش فرانسوی شبکه خبری اروپا یا "یورو نیوز" یکی از جلوه‌های حضور فرانسه در پوشش تصویری مسایل مهم جهانی است، اما باید توجه داشت این شبکه به دلیل برخی محدودیت‌ها از جمله ترجمه همزمان به چندین زبان زنده جهان و حضور نداشتن عناصر مهم ارتباطی چون گویندگان خبر و خبرنگاران اعزامی به نقاط مختلف جهان، از پویایی کامل برخوردار نیست. از سوی دیگر این شبکه، کانالی اروپایی با در نظر داشتن مسایل خاص این قاره و نه شبکه‌ای فرانسوی و مختص به دیدگاه‌های خاص پاریس نسبت به مسائل مهم جهانی است.

شبکه فرانسوی "تی.وی.پنج" نیز یکی دیگر از معدود جلوه‌های حضور شبکه‌ای بین‌المللی به زبان فرانسه در جهان است. این شبکه که با نظارت سازمان کشورهای فرانسه زبان "فرانکوفونی" و با مشارکت کشورهای فرانسه، بلژیک، سوییس و کانادا، پوشش کاملی را برای نقاط مختلف جهان فراهم آورده است همه روزه در چندین نوبت اقدام به پخش اخبار و گزارش‌های خبری می‌کند.  با این حال این شبکه بین‌المللی نیز به هیچ وجه تامین‌کننده نقطه نظرات کارشناسان مسائل ارتباطی فرانسه به عنوان شبکه‌ای خبری و با پوشش موثر رویدادهای مهم جهان محسوب نمی‌شود.

باید توجه داشت که "تی.وی.پنج" شبکه‌ای برای گسترش زبان و فرهنگ فرانسه است که شامل بخش‌های متنوعی از جمله پخش فیلم،سریال و برنامه‌های مستند تلویزیونی بوده و پخش خبر تنها بخش محدودی از برنامه‌های آن را در بر می‌گیرد.  علاوه بر آن سیاست‌گذاری‌های کلی این شبکه نیز با مشورت و نظارت مجموع کشورهای فرانسه زبان تاسیس‌کننده آن صورت می‌گیرد. به عبارتی دیگر فرانسه را نمی‌توان تنها مالک این شبکه بین‌المللی دانست.

شبکه مهم دیگری که از اوایل دهه ‪ ۱۹۹۰میلادی با عنوان یک شبکه خبری تمام عیار در فرانسه آغاز به کار کرده است، شبکه کابلی "ال.ث.یی" وابسته به شبکه اول تلویزیون فرانسه "تی.اف.یک " می‌باشد. "ال.ث.یی" که تقریبا به طور ‪ ۲۴ساعته اقدام به پخش خبر و گزارش‌های ویژه خبری می‌کند، درطول بیش از یک دهه فعالیت خود در عرصه خبررسانی در کشور فرانسه کارنامه قابل قبولی از خود بر جای گذاشته است.  این شبکه خبری علاوه بر پوشش منظم رخدادهای سیاسی و اقتصادی واجتماعی فرانسه، به بازتاب مهم‌ترین مسایل جهانی نیز می‌پردازد. با این همه "ال.ث.یی" اصولا شبکه‌ای است که برای پخش در خاک فرانسه طراحی شده است و و هدف اصلی راه اندازی آن، پاسخ به نیازهای خبری شهروندان فرانسوی است.  به همین دلیل "ال.ث.یی" هیچ دفتر نمایندگی در خارج از این کشور ندارد و تنها گاهی اوقات به هنگام بروز رویدادهای مهم سیاسی جهان اقدام به اعزام گروه‌های محدود خبری خود به این مناطق می‌کند. علاوه بر این شبکه خبری، دیگر کانال‌های تلویزیونی فرانسه از جمله شبکه‌های یک، دو، سه و شش و همچنین شبکه کابلی"پلوس" این کشور همگی برای پخش در قلمرو فرانسه و نه محیطی بین‌المللی و نه با هدف پوشش دادن رخدادهای بین‌المللی طراحی شده‌اند. این امر به ویژه در عصر ارتباطات و رقابت گسترده شبکه‌های تلویزیونی خبری بین‌المللی نمی‌تواند تناسبی با جایگاه تاریخی و سنتی فرانسه درجهان و به ویژه حوزه وسیع و پهناور زبانی این کشور داشته باشد.  امروزه گستره کشورهای فرانسه زبان جهان، از آفریقای سیاه و شمال این قاره تا آمریکای شمالی و کارائیب و حوزه آمریکای لاتین ازیک سو و از جزایر پولونزی در اقیانوس آرام و اقیانوسیه از سوی دیگر تا قلب اروپا را شامل می‌شود.  علاوه بر آن ده‌ها میلیون تن دیگر که به این زبان آشنایی دارند و به عنوان زبان دوم و یا مورد علاقه خارجی خود به آن تکلم می‌کنند در دیگر نقاط جهان پراکنده‌اند.  با در نظر گرفتن این گستره قابل توجه جغرافیایی و اهمیت تغذیه خبری آنان به زبان مادری و یا مورد علاقه‌شان، حضور کمرنگ فرانسه در

عرصه تلویزیون‌های خبری بین‌المللی بیش از پیش سوال برانگیز شده بود. 

براساس همین ضرورت بود که فرانسه تصمیم گرفت تا این شبکه بین‌المللی خبری را راه‌اندازی کند. جایگاه‌این شبکه خبری بین‌المللی نزد سیاستمداران و مسئولان فرهنگی فرانسه فراتر از جنبه ارتباطاتی و خبررسانی است و به عنوان یکی از ابزارهای مهم ترویج زبان و فرهنگ فرانسه و تقویت آن درجهان مطرح می‌باشد.[۱]

نیز نگاه کنید به

شبکه های ماهواره ای تایلند؛ شبکه های ماهواره ای در افغانستان؛ شبكه‌های ماهواره‌ای ژاپن؛ شبکه های ماهواره ای در چین؛ شبکه های ماهواره ای سنگال؛ شبکه های ماهواره ای در مالی؛ شبکه های ماهواره ای در اردن؛ شبکه های ماهواره ای در اتیوپی؛ شبکه های ماهواره ای سیرالئون؛ شبکه های ماهواره ای در قطر؛ شبکه های ماهواره ای بنگلادش؛ شبکه های ماهواره ای سریلانکا

کتابشناسی

  1. نعیمی گورابی، محمد حسین(1392). جامعه و فرهنگ فرانسه. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(در دست انتشار)