مرد طلایی

از دانشنامه ملل

مرد طلایی که از سربازان سکایی بوده است با تجهیزات نظامی و ۴۰۰۰ قطعه زیور آلات طلایی و سایر وسایل گران قیمت در شرق سسکائستان در شمال سغد نمایانگر وجود فرهنگ و هنر دوران سکایان در این منطقه بوده است که مرد طلایی به عنوان یکی از نمادهای قزاقستان امروزی به تصویب رسیده است. داستان مرد طلایی سرمنشاء یادبود روز استقلال در میدان مرکزی آلماتی است. نقش نبشته ایسیک که یک گور دسته جمعی بوده است نقش نبشه هایی با الفبای خروشتی که احتمالا از زبان های سکایی بوده است در سال ۱۹۹۹ کشف شده است. کشف بیش‌از ۵۰ ژئوگلیف باستانی از جمله سواستیکا در قزاقستان همه حاکی از وجود فرهنگ و هنر های متناسب دوره های کختلف کهن می باشد. نماد سواتسیکا در سراسر جهان باستان رایج بوده است[۱]. جهان پر از اسراری است که دانش کنونی ما را به چالش می‌کشد. اپک تایمز در بخش ماوراء دانش، داستان‌هایی از پدیده‌های خارق‌العاده را گرد آورده است تا به تصورات ما بال و پر دهد و راه را برای مسائل ممکنی که قبلا انکار می‌شدند باز کند.آیا آنها واقعی هستند؟ تصمیم با خودتان است.

باستان‌شناسان آن را «خطوط نازکای» قزاقستان می‌نامند- بیش‌از ۵۰ ژئوگلیف غول‌آسا (ژئوگلیف به معنای نشانه‌های نوشتاری یا هندسی کنده شده بر روی زمین است) که با تپه‌های خاکی و چوب شکل گرفته‌اند، در سراسر شمال قزاقستان نقش بسته‌اند. آن‌ها در انواع اشکال هندسی مثل صلیب، مربع، حلقه و حتی نماد «سواتسیکا» هستند. سواتسیکا، نمادی باستانی است که حداقل به‌مدت ۱۲ هزار سال از آن استفاده می‌شده است. به گزارش وب‌سایت اخبار علمی ،Live Science ژئوگلیف‌ها که دیدن آن‌ها بر روی زمین به‌سختی صورت می‌گیرد، اولین‌بار توسط برنامه‌ی Google Earth مشاهده شد. از آن زمان به بعد، تیمی از باستان‌شناسان از دانشگاه «کستانی» قزاقستان و دانشگاه «ویلنیوس» در لیتوانی، ساختارهای غول‌آسایی را بااستفاده از عکس‌های هوایی و رادارهای نافذ زمینی بررسی کردند. یکی‌از چندین تصویر ژئوگلیف مربوطبه خطوط نازکا است[۲].

سواتسیکا، نمادی است باستانی که در سراسر قاره‌ی اروپا و آسیا یافت شده است. کلمه‌ی سواتسیکا، یک کلمه‌ی سانسکریت (آواستیکا) به‌معنای «سعادت»، «خوش‌شانسی» و «خوب بودن» است. با این وجود در کشورهای مختلف، نام‌های متفاوتی از آن به‌کار می‌رود؛ مثل «وان» در چین، «مانجی» در ژاپن، «فیلفوت» در انگلستان، «هاکنکروز» در آلمان یا «تتراسکلیون» در یونان. اما «پی. آر. سارکار»، محقق زبان سانسکریت در سال ۱۹۷۹ اظهار داشت که معنای عمیق آن «پیروزی ماندگار» است. ظرف سفالی به‌جا مانده از تمدن در ۳۰۰۰ تا ۱۱۰۰ سال قبل از میلاد مسیح شکوفا شد[۱].

مکتب نقاشی جنوب این کشور را به عنوان یک نمونه منحصر به فرد از رئالیسم کلاسیک ارزیابی می‌کنند. به نظر این کارشناسان، حتی با بدترین برآوردها نقاشی‌های مذکور میلیون‌ها دلار ارزش دارند، اما تصور ارزش واقعی فرهنگی آنها بسیار دشوار است. قزاقستان در دوران مختلف دارای شخصیت های مختلف علمی، فرهنگی، ادبی و نظامی و حکومتی بوده است که این افراد به نوبه خود بیانکر فرهنگ و تمدن این سر زمین بوده است[۳].

نیز نگاه کنید به

تاریخ قزاقستان؛ تاریخ دوره میانی قزاقستان

کتابشناسی

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Agon S. Buchholz / Wikimedia Commons
  2. Martin St-Amant/Wikimedia Commons
  3. صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)