غذای تونسی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «تونسی‌ها بیشتر شیرین‌خوارند تا ترش‌خوار.کسکسی با ماهی یا گوشت که اغلب با موادی مانند نخود و کشمش و ادویه همراه می‌شود، از مهم‌ترین غذاهای سنتی تونس و شمال آفریقاست. مصرف گوشت ماهی و مرغ و گاو و گوسفند و بوقلمون و شتر و خرگوش در تونس رایج است...» ایجاد کرد)
 
جزبدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
تونسی‌ها بیشتر شیرین‌خوارند تا ترش‌خوار.کسکسی با ماهی یا گوشت که اغلب با موادی مانند نخود و کشمش و ادویه همراه می‌شود، از مهم‌ترین غذاهای سنتی [[تونس]] و شمال آفریقاست. مصرف گوشت ماهی و مرغ و گاو و گوسفند و بوقلمون و شتر و خرگوش در تونس رایج است، تاجین (ته‌[[چین]])، بریک (با تخم‌مرغ یا تن ماهی)، لبلابی (مانند آبگوشت)، برغل (بلغور)، مرقاز (چیزی، مانند سوسیس)، مرقه (نوعی خورشت)، گفته (کوفته)، کفتاجی، ماکارونی، طابونه (نان محلی)، هریسه  
[[پرونده:غذای هریسه.jpg|بندانگشتی|غذای هریسه]][[پرونده:غذای مرقاز.jpg|بندانگشتی|غذای مرقاز]]تونسی‌ها بیشتر شیرین‌خوارند تا ترش‌خوار. کسکسی با ماهی یا گوشت که اغلب با موادی مانند نخود و کشمش و ادویه همراه می‌شود، از مهم‌ترین [[غذاهای سنتی تونس]] و شمال آفریقاست. مصرف گوشت ماهی و مرغ و گاو و گوسفند و بوقلمون و شتر و خرگوش در [[تونس]] رایج است، تاجین (ته‌[[چین]])، بریک (با تخم‌مرغ یا تن ماهی)، لبلابی (مانند آبگوشت)، برغل (بلغور)، مرقاز (چیزی، مانند سوسیس)، مرقه (نوعی خورشت)، گفته (کوفته)، کفتاجی، ماکارونی، طابونه (نان محلی)، هریسه (فلفل قرمز کوبیده شده)، سلطه مشویه (فلفل سبز تند شبیه میرزاقاسمی) انواع غذا و پیش‌غذاهای رایج در [[تونس]] است؛ برنج در [[تونس]] مصرف کمی دارد.


3 ۱۸۹
نوشیدنی‌هایی مانند آب‌معدنی، قهوه، چای سبز، شربت لیمو (سیترونات)، انواع آب‌میوه و نوشابه رواج دارد. مصرف نوشابه‌های الکلی نیز در برخی از رستوران‌ها و هتل‌ها مرسوم است، با وجود درخت‌های نارنج بسیار در [[تونس]] و دیگر شهرهای این کشور، مردم از آن استفاده نمی‌کنند و بیشتر برای زیبایی شهر و نیز صنعت رنگ‌ریزی بهره‌برداری می‌شود.


تونسی‌ها همه غذاهای دریایی را حلال می‌دانند و آن را مصرف می‌کنند. [[مذهب مالکی تونس|فقه مالکی]] خوردن قورباغه را چون صید آبی است، جایز می‌داند.گوشت خوک در زمان قرطاجی‌ها حرام و در زمان رومیان حلال بوده است؛<ref name=":1">نیفر، منجی (۱۹۶۹م). الحضارة التونسیة من خلال الفسیفساء. تونس: الشرکة التونسیة للتوزیع، ص44.</ref> امروزه، برخی از فروشگاه‌های [[تونس]] گوشت خوک را به مشتریان عرضه می‌کنند.


برخی از خوردنی‌های تونسی نیز فقط در مناسبت‌های ملی و مذهبی مصرف می‌شود؛ مثلا تونسی‌ها در روز نخست سال هجری قمری خوراکی‌هایی مانند «عصیده زگوگو» که شبیه فرنی است یا «قدیده» را که شبیه گوشت قرمه شده است، مصرف می‌کنند.


(فلفل قرمز کوبیده شده)، سلطه مشویه (فلفل سبز تند شبیه میرزاقاسمی) انواع غذا و پیش‌غذاهای رایج در تونس است؛ برنج در تونس مصرف کمی دارد.  
تونسی‌ها برای ماه مبارک رمضان نیز از غذاهایی مانند سوپ ماهی در وقت افطار استفاده می‌کنند و از غذاهایی مانند مسفوف و ملوخیه نیز که شبیه فسنجان، ولی با مزه‌ای متفاوت، است به هنگام سحر مصرف می‌کنند.


نوشیدنی‌هایی مانند آب‌معدنی، قهوه، چای سبز، شربت لیمو (سیتروناتانواع آب‌میوه و نوشابه رواج دارد. مصرف نوشابه‌های الکلی نیز در برخی از رستوران‌ها و هتل‌ها مرسوم است، با وجود درخت‌های نارنج بسیار در تونس و دیگر شهرهای این کشور، مردم از آن استفاده نمی‌کنند و بیشتر برای زیبایی شهر و نیز صنعت رنگ‌ریزی بهره‌برداری می‌شود.  
ماهی بنزرت، کسکسی منستیر (با کبد و گوشت گوسفندشیرینی شهر صفاقس، بریک شیرین شهر مهدیه و باقلوا، فندق، بادام و آرد پسته [[شهر تونس]] از خوردنی‌های معروف در [[تونس]] است. شیرینی موسوم به مقروض نیز که مرکز آن شهر قیروان است، از دیگر شیرینی‌های پرطرفدار در [[تونس]] است.<ref>عصمتی‌بایگی، سیدحسن (1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص189-191.</ref>


تونسی‌ها همه غذاهای دریایی را حلال می‌دانند و آن را مصرف می‌کنند. فقه مالکی خوردن قورباغه را چون صید آبی است، جایز می‌داند.گوشت خوک در زمان قرطاجی‌ها حرام و در زمان رومیان حلال بوده است (نیفر، ۱۹۶۹ :۴۴)؛ امروزه، برخی از فروشگاه‌های تونس گوشت خوک را به مشتریان عرضه می‌کنند.
== نیز نگاه کنید به ==
 
* [[غذاهای سنتی چین&action=edit&redlink=1|غذاهای سنتی چین]]
* [[غذای روسی|غذاهای سنتی روسیه]]
* [[غذا در افغانستان|غذاهای سنتی افغانستان]]
* [[غذای سنتی لبنان|غذاهای سنتی لبنان]]
* [[غذاهای سنتی کوبا]]
* [[غذای کانادایی|غذاهای سنتی کانادا]]
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۰۹

غذای هریسه
غذای مرقاز

تونسی‌ها بیشتر شیرین‌خوارند تا ترش‌خوار. کسکسی با ماهی یا گوشت که اغلب با موادی مانند نخود و کشمش و ادویه همراه می‌شود، از مهم‌ترین غذاهای سنتی تونس و شمال آفریقاست. مصرف گوشت ماهی و مرغ و گاو و گوسفند و بوقلمون و شتر و خرگوش در تونس رایج است، تاجین (ته‌چین)، بریک (با تخم‌مرغ یا تن ماهی)، لبلابی (مانند آبگوشت)، برغل (بلغور)، مرقاز (چیزی، مانند سوسیس)، مرقه (نوعی خورشت)، گفته (کوفته)، کفتاجی، ماکارونی، طابونه (نان محلی)، هریسه (فلفل قرمز کوبیده شده)، سلطه مشویه (فلفل سبز تند شبیه میرزاقاسمی) انواع غذا و پیش‌غذاهای رایج در تونس است؛ برنج در تونس مصرف کمی دارد.

نوشیدنی‌هایی مانند آب‌معدنی، قهوه، چای سبز، شربت لیمو (سیترونات)، انواع آب‌میوه و نوشابه رواج دارد. مصرف نوشابه‌های الکلی نیز در برخی از رستوران‌ها و هتل‌ها مرسوم است، با وجود درخت‌های نارنج بسیار در تونس و دیگر شهرهای این کشور، مردم از آن استفاده نمی‌کنند و بیشتر برای زیبایی شهر و نیز صنعت رنگ‌ریزی بهره‌برداری می‌شود.

تونسی‌ها همه غذاهای دریایی را حلال می‌دانند و آن را مصرف می‌کنند. فقه مالکی خوردن قورباغه را چون صید آبی است، جایز می‌داند.گوشت خوک در زمان قرطاجی‌ها حرام و در زمان رومیان حلال بوده است؛[۱] امروزه، برخی از فروشگاه‌های تونس گوشت خوک را به مشتریان عرضه می‌کنند.

برخی از خوردنی‌های تونسی نیز فقط در مناسبت‌های ملی و مذهبی مصرف می‌شود؛ مثلا تونسی‌ها در روز نخست سال هجری قمری خوراکی‌هایی مانند «عصیده زگوگو» که شبیه فرنی است یا «قدیده» را که شبیه گوشت قرمه شده است، مصرف می‌کنند.

تونسی‌ها برای ماه مبارک رمضان نیز از غذاهایی مانند سوپ ماهی در وقت افطار استفاده می‌کنند و از غذاهایی مانند مسفوف و ملوخیه نیز که شبیه فسنجان، ولی با مزه‌ای متفاوت، است به هنگام سحر مصرف می‌کنند.

ماهی بنزرت، کسکسی منستیر (با کبد و گوشت گوسفند)، شیرینی شهر صفاقس، بریک شیرین شهر مهدیه و باقلوا، فندق، بادام و آرد پسته شهر تونس از خوردنی‌های معروف در تونس است. شیرینی موسوم به مقروض نیز که مرکز آن شهر قیروان است، از دیگر شیرینی‌های پرطرفدار در تونس است.[۲]

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. نیفر، منجی (۱۹۶۹م). الحضارة التونسیة من خلال الفسیفساء. تونس: الشرکة التونسیة للتوزیع، ص44.
  2. عصمتی‌بایگی، سیدحسن (1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص189-191.