مجلات و نشریات اسلامی در چین: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی « == ''مجلات و نشریات اسلامي'' == اگر چه انتشار نشريه­هاي ادواري و غير منظم با محتواي اسلامي از گذشته­هاي دور و حتي در دوران جنگ ضد ژاپني چين در بين مسلمانان از سابقه­ی نسبتا طولاني برخوردار است، ولي گسترش انتشار مجلات اسلامي توسط بخش­هاي غيردولتي...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۷ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


== ''مجلات و نشریات اسلامي'' ==
اگر چه انتشار نشریه­ های ادواری و غیر منظم با محتوای اسلامی از گذشته ­های دور و حتی در دوران جنگ ضد ژاپنی [[چین]] در بین مسلمانان از سابقه­ ی نسبتا طولانی برخوردار است، ولی گسترش انتشار مجلات اسلامی توسط بخش­ های غیردولتی و مساجد و مراكز اسلامی پس از اجرای اصلاحات و در بیست سال آخر قرن بیستم از نظر تعداد و كمیت در جامعه [[چین]] بی سابقه است.  
اگر چه انتشار نشريه­هاي ادواري و غير منظم با محتواي اسلامي از گذشته­هاي دور و حتي در دوران جنگ ضد ژاپني چين در بين مسلمانان از سابقه­ی نسبتا طولاني برخوردار است، ولي گسترش انتشار مجلات اسلامي توسط بخش­هاي غيردولتي و مساجد و مراكز اسلامي پس از اجراي اصلاحات و در بيست سال آخر قرن بيستم از نظر تعداد و كميت در جامعه چين بي سابقه است.  


انتشار حدود يكصد عنوان نشريه توسط مسلمانان مناطق مختلف چين در طول سه دهه­ی گذشته، اگر چه در مقايسه با بيش از يازده هزار عنوان مجله و روزنامه­ی منتشره در اين كشور از نظر كميت و كيفييت نا چيز و غيرقابل توجه است، ولي اين اقبال بيانگر رويكرد جامعه­ی مسلمانان اين كشور به حفظ‌ هويت و استفاده از فرصت ايجاد شده و ابزار مطبوعاتي براي مطرح ساختن فرهنگ، تاريخ و گذشته­ی خود و اثبات وجود جامعه­ی چند ده ميليوني مسلمان در جامعه­ی3/1 ميليارد نفري چيني است. از میان نشریات اسلامی، ماهنامه­ی «المسلم الصيني» كه به دو زبان چيني و اويغوري منتشر مي­شود و ماهنامه­ی «مطالعات قوم خوي» كه به ترتيب از سوي انجمن اسلامي سراسري چين و آكادمي علوم اجتماعي استان خودمختار نينگ­شيا و با بودجه­ی دولت چين منتشر و در دكه­ی مطبوعات توزيع مي­شوند، تنها نشريات اسلامی هستند که به صورت رسمی و با مجوز دولتي منتشر می­گردند. بقیه­ی مجلات و نشریات اسلامی، به صورت غیر رسمی و غیر منظم و بدون مجوز رسمی دولت بوده و اجازه­ی فروش و توزیع رسمی را ندارند. و لذا، با کمک­های مالی مردمی و نا منظم منتشر و به صورت رایگان توزیع می­شوند که برخي از این نشریات به شرح زیر می­باشند:  
انتشار حدود یكصد عنوان نشریه توسط مسلمانان مناطق مختلف [[چین]] در طول سه دهه ­ی گذشته، اگر چه در مقایسه با بیش از یازده هزار عنوان مجله و روزنامه­ ی منتشره در این كشور از نظر كمیت و كیفییت نا چیز و غیرقابل توجه است، ولی این اقبال بیانگر رویكرد [[اسلام در چین|جامعه­ ی مسلمانان این كشور]] به حفظ‌ هویت و استفاده از فرصت ایجاد شده و ابزار مطبوعاتی برای مطرح ساختن [[فرهنگ چینی|فرهنگ]]، [[تاریخ چین|تاریخ]] و گذشته ­ی خود و اثبات وجود جامعه ­ی چند ده میلیونی مسلمان در جامعه ­ی 1/3 میلیارد نفری چینی است. از میان نشریات اسلامی، ماهنامه­ ی «المسلم الصینی» كه به دو [[زبان چینی]] و اویغوری منتشر می شود و ماهنامه­ ی «مطالعات قوم خوی» كه به ترتیب از سوی انجمن اسلامی سراسری [[چین]] و آكادمی علوم اجتماعی استان خودمختار نینگ­ شیا و با بودجه ­ی [[قوه مجريه چین|دولت چین]] منتشر و در دكه­ ی مطبوعات توزیع می شوند، تنها نشریات اسلامی هستند که به صورت رسمی و با مجوز دولتی منتشر می گردند. بقیه­ ی مجلات و نشریات اسلامی، به صورت غیر رسمی و غیر منظم و بدون مجوز رسمی دولت بوده و اجازه ­ی فروش و توزیع رسمی را ندارند. و لذا، با کمک ­های [[مالی]] مردمی و نامنظم منتشر و به صورت رایگان توزیع می شوند که برخی از این نشریات به شرح زیر می ­باشند:  


  1-  ماهنامه­ی«اطلاعات مسلمانان»: اين ماهنامه در سال1999 توسط انجمن آموزش فرهنگي مسلمانان شهر لانجو از استان گانسو تاسيس شد.
  1-  ماهنامه ­ی«اطلاعات مسلمانان»: این ماهنامه در سال1999 توسط انجمن آموزش فرهنگی مسلمانان شهر لانجو از استان گانسو تاسیس شد.


2-  مجله­ی«الفتح»: فصلنامه­ی الفتح ابتدا در سال1992 از سوي مدرسه­ی زبان­هاي عربي ـ چيني شي­گو در لانجو راه اندازي و سپس از سوي مركز مبادلات فرهنگي مسلمانان لنجو منتشر می­گردد.
2-  مجله ­ی«الفتح»: فصلنامه­ ی الفتح ابتدا در سال1992 از سوی مدرسه­ ی زبان­ های عربی ـ چینی شی­گو در لانجو راه اندازی و سپس از سوی مركز مبادلات فرهنگی مسلمانان لنجو منتشر می گردد.


3- فصلنامه­ی«مسلمانان گانسو»: مجله­اي  است كه از سوي انجمن اسلامي استان گانسو منتشر مي­گردد و سردبير آن آقاي يانگ گوانگ­رونگ[1] است.  انتشار اين مجله از سپتامبر سال1991 آغاز و تاكنون بيش از 47 شماره از آن منتشر گرديده است.
3- فصلنامه­ ی«مسلمانان گانسو»: مجله ­ای  است كه از سوی انجمن اسلامی استان گانسو منتشر می ­گردد و سردبیر آن آقای یانگ گوانگ ­رونگ (Yang Guang Rong) است. انتشار این مجله از سپتامبر سال1991 آغاز و تاكنون بیش از 47 شماره از آن منتشر گردیده است.


4ـ دو ماهنامه­ی«هنرهاي اسلامي»: شامل شعر، ادبيات، نقاشي و خوشنويسي مسلمانان چين که از اوايل سال 2000میلادی، توسط شركت با مسئوليت محدود هنر اسلامي گانسو آغاز به نشر نموده است.  
4ـ دو ماهنامه­ ی«هنرهای اسلامی»: شامل [[شعر در ادبیات چینی|شعر]]، [[ادبیات چینی|ادبیات]]، [[هنر نقاشی در چین|نقاشی]] و [[هنر خوشنویسی چینی|خوشنویسی]] مسلمانان [[چین]] که از اوایل سال 2000میلادی، توسط شركت با مسئولیت محدود هنر اسلامی گانسو آغاز به نشر نموده است.  


5-‌‌ فصلنامه­ی«پژوهش فرهنگ اسلامي»:  مجله­ی علمي و تحقيقاتي است كه در سال1994 توسط موسسه­ی فرهنگ اسلامي شهر شي­آن، مركز استان شانسي آغاز به انتشار نمود.
5-‌‌ فصلنامه ­ی«پژوهش فرهنگ اسلامی»: مجله­ ی علمی و تحقیقاتی است كه در سال1994 توسط موسسه ­ی فرهنگ اسلامی شهر شی ­آن، مركز استان شانسی آغاز به انتشار نمود.


6 ـ فصلنامه­ی«مسلمانان شانـگهاي»: از سوي انجمن اسلامي شهر شانــگهاي تهيه و منتشر مي­شود.  
6 ـ فصلنامه­ ی«مسلمانان [[شانگهای]]»: از سوی انجمن اسلامی شهر [[شانگهای]] تهیه و منتشر می شود.  


فصلنامه­ی«مسلمانان جي­نَن»:‌ در سال1988 توسط انجمن اسلامي شهر جي­نَن مركز استان شاندونگ تاسيس و منتشر گرديد.
فصلنامه ­ی«مسلمانان جی­نَن»:‌ در سال1988 توسط انجمن اسلامی شهر جی­ نَن مركز استان شاندونگ تاسیس و منتشر گردید.


8 - فصلنامه­ی«امين»: در سال1997 از سوي مدرسه­ی اسلامي شهر جو­كو  چاپ و منتشر گرديده است.
8 - فصلنامه­ ی«امین»: در سال1997 از سوی مدرسه ­ی اسلامی شهر جو­كو  چاپ و منتشر گردیده است.


9 - گاهنامه­ی«اخبار مسجد جنوب تيَن­مو»: از سوي مسجد تيَن­مو در شهر بندري تيَن­جين و توسط گروهي از مسلمانان تهيه و منتشر مي­گردد.  
9 - گاهنامه­ ی«اخبار مسجد جنوب تیَن­ مو»: از سوی مسجد تیَن­ مو در شهر بندری تیَن­ جین و توسط گروهی از مسلمانان تهیه و منتشر می گردد.  


10- نشريه­ی«حوزه­ی تحصيل و آموزش»: دو هفته يكبار از سوي مسجد خَن­جونگ(در استان شيَن­سي) منتشر مي­شود.  
10- نشریه ­ی«حوزه­ ی تحصیل و آموزش»: دو هفته یكبار از سوی مسجد خَن­ جونگ(در استان شیَن ­سی) منتشر می ­شود.  


11- نشريه­ی«آموزشگاه فني حرفه­اي مسلمانان دالي»: هر شش ماه يك­بار از سوي آموزشگاه فني حرفه­اي شهرستان دالي در استان يونن چاپ و منتشر مي­شود.   
11- نشریه ­ی«آموزشگاه فنی حرفه ­ای مسلمانان دالی»: هر شش ماه یك­بار از سوی آموزشگاه فنی حرفه­ ای شهرستان دالی در استان یونن چاپ و منتشر می شود.   


12ـ «مسلمانان خوي و ايغور خونَن»: نام نشريه­اي است كه هر 6 ماه يك­بار توسط انجمن اسلامي شهر خونَن مركز استان خو­بِي  چاپ و منتشر مي­گردد.  
12ـ «[[مسلمانان قوم هویی(خویی) در چین|مسلمانان خوی و ایغور خونَن]]»: نام نشریه ­ای است كه هر 6 ماه یك­بار توسط انجمن اسلامی شهر خونَن مركز استان خو­بِی چاپ و منتشر می گردد.  


13- نشريه­ی«هلال»: مجله­ی ماهانه­اي است كه توسط مركز تربيت فرهنگي مسلمانان شهر پينگ­ ليانگ در استان گَن­سو در زمينه­ی علوم قرآني و تعليمات اسلامي چاپ و منتشر مي­شود.
13- نشریه­ ی«هلال»: مجله ­ی ماهانه ­ای است كه توسط مركز تربیت فرهنگی مسلمانان شهر پینگ­ لیانگ در استان گَن­سو در زمینه­ ی علوم قرآنی و تعلیمات اسلامی چاپ و منتشر می شود.


14- دو ماهنامه­ی«نور ستاره»: نشريه­اي است كه از سوي مركز مبادلات فرهنگي مسلمانان شهر گويوان(از استان خودمختار مسلمان نشين نينگ شيا چاپ و توزيع مي­شود. (مجله دراسات قومیه هوی،2003)
14- دو ماهنامه ­ی«نور ستاره»: نشریه ­ای است كه از سوی مركز مبادلات فرهنگی مسلمانان شهر گویوان(از استان خودمختار مسلمان نشین نینگ شیا چاپ و توزیع می ­شود<ref>مجله دراسات قومیه هوی (2003). شماره 2.</ref><ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ [https://dmelal.ir/%DA%86%DB%8C%D9%86 چین]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]. جلد سوم، ص. 1303-1306</ref>.
----[1] - Yang Guang Rong.
 
== نیز نگاه کنید به ==
[[رسانه ها و مطبوعات در چین]]؛ [[مطبوعات در چین]]؛ [[رسانه های چین]]؛ [[مهم ترین روزنامه ها و نشریات ادواری کشور چین]]؛ [[مجلات و نشریات اسلامی در اتیوپی]]؛ [[مجلات و نشریات اسلامی در مالی]]
 
= کتابشناسی =
<references />
[[رده:مطبوعات]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۵۲

اگر چه انتشار نشریه­ های ادواری و غیر منظم با محتوای اسلامی از گذشته ­های دور و حتی در دوران جنگ ضد ژاپنی چین در بین مسلمانان از سابقه­ ی نسبتا طولانی برخوردار است، ولی گسترش انتشار مجلات اسلامی توسط بخش­ های غیردولتی و مساجد و مراكز اسلامی پس از اجرای اصلاحات و در بیست سال آخر قرن بیستم از نظر تعداد و كمیت در جامعه چین بی سابقه است.

انتشار حدود یكصد عنوان نشریه توسط مسلمانان مناطق مختلف چین در طول سه دهه ­ی گذشته، اگر چه در مقایسه با بیش از یازده هزار عنوان مجله و روزنامه­ ی منتشره در این كشور از نظر كمیت و كیفییت نا چیز و غیرقابل توجه است، ولی این اقبال بیانگر رویكرد جامعه­ ی مسلمانان این كشور به حفظ‌ هویت و استفاده از فرصت ایجاد شده و ابزار مطبوعاتی برای مطرح ساختن فرهنگ، تاریخ و گذشته ­ی خود و اثبات وجود جامعه ­ی چند ده میلیونی مسلمان در جامعه ­ی 1/3 میلیارد نفری چینی است. از میان نشریات اسلامی، ماهنامه­ ی «المسلم الصینی» كه به دو زبان چینی و اویغوری منتشر می شود و ماهنامه­ ی «مطالعات قوم خوی» كه به ترتیب از سوی انجمن اسلامی سراسری چین و آكادمی علوم اجتماعی استان خودمختار نینگ­ شیا و با بودجه ­ی دولت چین منتشر و در دكه­ ی مطبوعات توزیع می شوند، تنها نشریات اسلامی هستند که به صورت رسمی و با مجوز دولتی منتشر می گردند. بقیه­ ی مجلات و نشریات اسلامی، به صورت غیر رسمی و غیر منظم و بدون مجوز رسمی دولت بوده و اجازه ­ی فروش و توزیع رسمی را ندارند. و لذا، با کمک ­های مالی مردمی و نامنظم منتشر و به صورت رایگان توزیع می شوند که برخی از این نشریات به شرح زیر می ­باشند:

  1-  ماهنامه ­ی«اطلاعات مسلمانان»: این ماهنامه در سال1999 توسط انجمن آموزش فرهنگی مسلمانان شهر لانجو از استان گانسو تاسیس شد.

2-  مجله ­ی«الفتح»: فصلنامه­ ی الفتح ابتدا در سال1992 از سوی مدرسه­ ی زبان­ های عربی ـ چینی شی­گو در لانجو راه اندازی و سپس از سوی مركز مبادلات فرهنگی مسلمانان لنجو منتشر می گردد.

3- فصلنامه­ ی«مسلمانان گانسو»: مجله ­ای  است كه از سوی انجمن اسلامی استان گانسو منتشر می ­گردد و سردبیر آن آقای یانگ گوانگ ­رونگ (Yang Guang Rong) است. انتشار این مجله از سپتامبر سال1991 آغاز و تاكنون بیش از 47 شماره از آن منتشر گردیده است.

4ـ دو ماهنامه­ ی«هنرهای اسلامی»: شامل شعر، ادبیات، نقاشی و خوشنویسی مسلمانان چین که از اوایل سال 2000میلادی، توسط شركت با مسئولیت محدود هنر اسلامی گانسو آغاز به نشر نموده است.

5-‌‌ فصلنامه ­ی«پژوهش فرهنگ اسلامی»: مجله­ ی علمی و تحقیقاتی است كه در سال1994 توسط موسسه ­ی فرهنگ اسلامی شهر شی ­آن، مركز استان شانسی آغاز به انتشار نمود.

6 ـ فصلنامه­ ی«مسلمانان شانگهای»: از سوی انجمن اسلامی شهر شانگهای تهیه و منتشر می شود.

7ـ فصلنامه ­ی«مسلمانان جی­نَن»:‌ در سال1988 توسط انجمن اسلامی شهر جی­ نَن مركز استان شاندونگ تاسیس و منتشر گردید.

8 - فصلنامه­ ی«امین»: در سال1997 از سوی مدرسه ­ی اسلامی شهر جو­كو  چاپ و منتشر گردیده است.

9 - گاهنامه­ ی«اخبار مسجد جنوب تیَن­ مو»: از سوی مسجد تیَن­ مو در شهر بندری تیَن­ جین و توسط گروهی از مسلمانان تهیه و منتشر می گردد.

10- نشریه ­ی«حوزه­ ی تحصیل و آموزش»: دو هفته یكبار از سوی مسجد خَن­ جونگ(در استان شیَن ­سی) منتشر می ­شود.  

11- نشریه ­ی«آموزشگاه فنی حرفه ­ای مسلمانان دالی»: هر شش ماه یك­بار از سوی آموزشگاه فنی حرفه­ ای شهرستان دالی در استان یونن چاپ و منتشر می شود. 

12ـ «مسلمانان خوی و ایغور خونَن»: نام نشریه ­ای است كه هر 6 ماه یك­بار توسط انجمن اسلامی شهر خونَن مركز استان خو­بِی چاپ و منتشر می گردد.

13- نشریه­ ی«هلال»: مجله ­ی ماهانه ­ای است كه توسط مركز تربیت فرهنگی مسلمانان شهر پینگ­ لیانگ در استان گَن­سو در زمینه­ ی علوم قرآنی و تعلیمات اسلامی چاپ و منتشر می شود.

14- دو ماهنامه ­ی«نور ستاره»: نشریه ­ای است كه از سوی مركز مبادلات فرهنگی مسلمانان شهر گویوان(از استان خودمختار مسلمان نشین نینگ شیا چاپ و توزیع می ­شود[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

رسانه ها و مطبوعات در چین؛ مطبوعات در چین؛ رسانه های چین؛ مهم ترین روزنامه ها و نشریات ادواری کشور چین؛ مجلات و نشریات اسلامی در اتیوپی؛ مجلات و نشریات اسلامی در مالی

کتابشناسی

  1. مجله دراسات قومیه هوی (2003). شماره 2.
  2. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی. جلد سوم، ص. 1303-1306