جشن‌ها و سرودها در فرانسه

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۶ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۴۴ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (←‏نیز نگاه کنید به)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
جشن در فرانسه . برگرفته از سایت رز آبی ، قابل بازیابی از https://www.bluerose.ir/

در فرانسه آغاز سال میلادی با جشنی بزرگ آغاز می‌شود و با جشن نیز به مناسبت 31 دسامبر روز سيلوستر آخرين روز سال به پايان می‌رسد. همچنین هر منطقه و شهر، جشن‌ها و سنت‌های خاص خود را دارد. ما در اينجا از جشن‌های ملی سخن می‌گوييم كه اكثر مردم كشور فرانسه در آن شركت دارند. نوئل يک جشن خانوادگی است اما 31 دسامبر شب زنده‌داری است مردم بيرون می‌روند با دوستان می‌رقصند و منتظر نيمه شب می‌مانند تا يكديگر را در آغوش گيرند و برای جشن گرفتن آغاز سال نو شامپاینی بنوشند.

هر شهری آتش‌بازی خاص خود را دارد اول ژانويه همچنين اولين روز سال است. اين يک جشن مذهبی مثل ژاپن نيست؛ فقط اين كه مردم سركار نمی‌روند و پس از شب نشينی‌ها و خوشگذرانی‌های شبانه به استراحت می‌پردازند.14 فوريه روز سن والنتن جشن عشاق است. در اين روز مردان به زنان گل هديه می‌دهند. در فوريه يا مارس (بستگی به سال دارد) جشن ماردی‌گرا است. يک جشن مذهبی اما كاملا يک جشن نمايشی است. در بسياری از شهرهای فرانسه با لباس‌ها و ماسک‌ها و رقص‌ها كارناوال راه می‌اندازند. كارناول روا معروف‌ترين آنها است و يک كارناوال عالی نیز در شهر نيس وجود دارد. در ماردی‌گرا بسيار كرپ می‌خورند. دانشجويان يک هفته تعطيل می‌شوند و غالبا به ورزش‌های زمستانی برای اسكی و گردش می‌روند. عيد پاک يک عيد مذهبی است كه قيام حضرت عيسی را به ياد می‌آورد. تاريخ دانستن دقیق عید پاک مثل ماردی‌گرا( Mardi Gras)،  سخت است اما هميشه در روزيكشنبه است.

در مدت جشن پاک همه جا تخم مرغ و خرگوش شكلاتی می‌فروشند. كاتوليک‌های واقعی به كليسا می‌روند و ديگران خوشحال از خوردن شكلات هستند. در جشن پاک دانشجويان دو هفته تعطيل هستند. اول ماه مه روز كارگر ، يک جشن كارگرز و سنديكايی و يک روز تعطيل در فرانسه است. در اين روز در خيابان‌ها راهپيمايی و رژه كارگری صورت می‌گيرد و  همه گل موگه(Muguet de mai )(زنبق) هديه می‌دهند. هشتم ماه می يادآور پايان جنگ دوم جهانی و پيروزی فرانسه بر آلمان است. اين روز ، روز پيروزی ناميده می‌شود. روز مادرهميشه در آخرين يكشنبه ماه می قرار دارد. بچه‌ها هديه‌های كوچكی را در مدرسه آماده می‌كنند و پدران هديه‌هايی را از فروشگاه‌ها می‌خرند. ناپلئون نيز روز پدر را به وجود آورده و دست كم در ژوئن هديه‌هايی به پدران داده می‌شود، اما نسبت به روز مادر عمومی نيست. در فرانسه مادر محور خانواده است.21 ژوئن روز جشن موسيقی است. اين جشن از سال 1982 بنیان نهاده شد و توسط ژاک لانگ وزير فرهنگ سوسياليست ايجاد گردید.

از آنجا كه 21 ژوئن روز آغاز تابستان است هوا ملايم است و همه برای گوش دادن كنسرت‌های متعدد خيابانی. جاز، كلاسيک، راک، پاپ يا رپ و موسیقی به خيابان‌ها می‌روند و در همه جای فرانسه آوای موسیقی به گوش می‌رسد. يک جشن خاص فرانسوی وجود دارد و آن 14 ژوئيه است كه روز ملی است. در اين روز ادارات و مدارس تعطيل هستند و تعداد كمی بر سر كار هستند و هر شهری جشن رقص و پايكوبی را در خيابان‌ها و مكان‌های عمومی سازماندهی می‌كند. رژه رسمی توسط دولت يا شهرداری با شركت نيروهای مسلح ترتيب داده می‌شود. بيشترين نمايش در شانزه ليزه با حضور رئيس جمهور و ديگر شخصيت‌های سياسی اتفاق می‌افتد. اين جشن به مناسبت گرامی‌داشت باستيل در پاريس، آغاز( نمادين) انقلاب فرانسه در 1789 برگزار می‌شود. به مناسبت 200 سالگی انقلاب فرانسه در 14 ژوئيه 1989 جشن ويژه‌ای ترتيب داده شد. اول نوامبر روز همه قديسين، يک جشن مذهبی است. در اين روز مردم به قبرستان‌ها با دسته گل می‌روند و آنها را بر روی قبور والدين و دوستانی كه فوت كرده‌اند قرار می‌دهند. اين جشن كمی غمناک است.

11 نوامبر سالگرد پايان جنگ اول جهانی است. 8 می و 11 نوامبر جشن‌های رسمی هستند. اين دو روز به ويژه برای كهنه سربازان، كسانی كه در جنگ شركت داشتند، مهم تلقی می‌شود. در فرانسه تاريخ خيلي مهم تلقی می‌شود و فرصت‌ها و جشن‌های زيادی برای گرامی‌داشت گذشته ملت وجود دارد، اشتباهاتی كه ترميم نمی‌شود و جلال و شكوهی كه به يک فرانسوی افتخار و غرور می‌بخشد. نوئل مهم‌ترين جشن مذهبی است. مسیحی کاتولیک براين باور است كه حضرت مسيح در 25 دسامبر متولد شده است. 24 دسامبر فرانسوی‌ها در خانه جمع می‌شوند و تا نيمه شب را به شادی و جشن می‌گذرانند. هديه‌هایی مبادله می‌شود. بچه‌ها خوشحال‌اند و بچه‌های كوچک گمان می‌کنند يک شخصيت خيالی يعنی بابانوئل برای آنها هديه می‌آورد و آنها صبح روز 25 كادوها را دريافت می‌كنند.

روز قبل از نوئل( 24) خانواده‌ها به شب نشينی می‌گذرانند. سفره گسترده نوئل. فواگرا(پاته جگر)، صدف، بوقلمون، كيک مخصوص نوئل(بوش) می‌خورند. اكثر فرانسوی‌ها روز 24 و 25 تعطيل هستند و كار نمی‌كنند و دانشجويان دو هفته تعطيل هستند. كاتوليک‌ها نيمه شب 24 دسامبر به مراسم عشای ربانی برای دعا می‌روند. درمدت نوئل، خيابان‌ها و خانه‌ها با درخت كاج تزيين شده آذين می‌شوند و بسياری از خانواده‌ها آخور درست می‌كنند كه نماد محل تولد مسيح است. در پاريس خيابان شانزه ليزه غرق نور است[۱].

جشنواره شب سفيد پاريس

يکي از جذابيت‌های جديد پاريس که به ابتکار «کريستف ژیرارد(»Christophe Girard)، معاون فرهنگی شهرداری اين شهر از چند سال پيش در ليست جاذبه‌های گردشگری پاريس قرار گرفته است، «شب سفيد پاريس» نام دارد. اين شب که مصادف با اولين روزهای هفته اول اکتبر است، شبی است که در آن فرانسوی‌ها تا به صبح در برنامه‌های مختلفی که در شهر برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند. در اين شب، پاريس به معنای واقعی شب‌زنده‌داری می‌کند و به همين دليل عده ‌زيادی گردشگر و توريست از اقصی نقاط دنيا به خصوص اروپا برنامه‌های خود را طوری تنظيم می‌کنند تا به شب سفيد پاريس برسند. اين شب که زايش آن در تقويم جاذبه‌های گردشگری پاريس بيش از چند سال عمر ندارد، با چنان سرعتی خود را با فرهنگ اين شهر عجين کرده است که بسياری از مسافران پاريسی که اين شب را تجربه کرده‌اند معتقدند چنين شبی بخشی از هويت گمشده پاريس بوده که دوباره پيدا شده است.

جشنواره انترسلتیک

جشنواره انترسلتیک (Festival interceltique) یکی از جشنواره‌های فرهنگی فرانسه است که بیش از چهل سال پیش در شهر «برست»(Brest)  برای اولین بار برگزار شد و بعد از حدود 20 سال به شهر«لوریان»(Lorient) منتقل شد. شهر «لوریان» قبل از جنگ دوم جهانی کارخانه تولید زیریایی فرانسه بود و بعدا به دست آلمان‌ها افتاد و کل شهر در زمان جنگ با خاک یکسان شد. درنتیجه در شهر هیچ چیزی که قبل از جنگ جهانی ساخته شده باشد وجود ندارد. از نظر سابقه قدیمی‌ترین جشنواره فرهنگی فرانسه هست که هنوز برگزار می‌شود. هدف این جشنواره احتمالا زنده نگه داشتن فرهنگ و هنر سلتیک و پول درآوردن از طریق جلب توریست هست. موضوع این جشنواره بیشتر موسیقی و هنرهای نمایشی هست. به نظر می‌رسد سلت‌ها از اقوام آریایی بودند که در هزاره دوم قبل از میلاد مسیح وارد اروپا می‌شوند و تقریبا در تمام حاشیه غربی قاره مستقر می‌گردند. کم کم سلت‌ها با اقوام دیگر مخلوط می‌شوند و الان تنها در ایرلند، اسکاتلند، ولز و استان بروتانی فرانسه جمعیتی نسبتا خالص از این قوم باقی مانده است. «سنت ان»(Sainte Anne) مهم‌ترین فرمانروا یا درواقع ملکه بروتانی بود که باعث اتحاد بروتانی و فرانسه شد.سلت‌ها هنر و مذهب و زبان و خلاصه فرهنگ خاص خود را دارند. شاید بتوان گفت موسیقی و هنر سلتیک بیشتر توانسته خودش را حفظ کند. موسیقی و رقص سلتیک در کل یک حالت ریتمیک و شادی دارد که شباهت به موسیقی و رقص‌های لری و کردی ایران دارد. جشنواره معمولا حدود 10 روز هست که در روز یکشنبه رژه بزرگ برگزار می‌شود. در این رژه تمام ملل سلت با لباس‌ها و پرچم‌ها و گروه‌های موسیقی‌شان رژه می‌روند و اوج شلوغی جشنواره هم همین روز هست. ظاهرا هر سال بیش از ششصد هزار نفر از این جشنواره بازدید می‌کنند. این رقم برای شهری که تقریبا هیچ چیز دیدنی ندارد خیلی جالب است.

فدراسيون كارناوال و جشن‌های فرانسه

فدراسيون كارناوال و جشن‌های فرانسه( Fédération des Carnavals et Festivités) در سال 1966 تاسیس شد و در آن زمان عمدتا عبارت بود از انجمن‌های شهرستان‌هايی كه کارناوال‌هايی را سازماندهی می‌كردند. این فدراسیون توسط وزارت جوانان و ورزش تایید شده و به رسمیت شناخته شده است. فدراسيون كارناوال و جشن‌های فرانسه در حال حاضر تلاش می‌كند تا جشن‌ها  را در تمام اشکال آن زنده نگه دارد و پشتیبانی خود را از انجمن‌های مربوط به جشن‌های کوچک یا بزرگ اعلام می‌دارد. بیش از چهل سال است که این فدراسيون به عنوان بازيگر واقعی در فرهنگ عامه شناخته شده و از تمام انجمن‌های مربوط به جشن، اعم از کوچک و بزرگ پشتیبانی می‌كند. این انجمن در سراسر کشور گسترش يافته و توزيع شده است و شامل حدود 100.000 داوطلب می‌گردد[۲][۳].

نیز نگاه کنید به

جشن‌ها و سرودها در ژاپن؛ جشن‌ها و سرودها در روسیه؛ جشن‌ها و سرودها در کوبا؛ جشن‌ها و سرودها در کانادا؛ جشن ها و مراسم سنتی مصر؛ جشن ها و فستیوال های چينی؛ جشن‌ها و سرودها در تونس؛ جشن‌ها و سرودها در سنگال؛ جشن‌ها و سرودها در آرژانتین؛ جشن ها و سرودها در ساحل عاج؛ جشن‌ها و سرودها در تایلند؛ جشن‌ها و سرودها در اسپانیا؛ جشن ها و سرودها در اردن؛ جشن‌ها و سرودها در اتیوپی؛ جشن‌ها و سرودها در سیرالئون؛ جشن‌ها و سرودها در قطر.

کتابشناسی

  1. برگرفته از سایت http://www.studyfrench.ru/topics/fetes/2.html
  2. برگرفته از سایت http://www.fetes-de-france.fr/
  3. نعیمی گورابی، محمدحسین(1392). جامعه و فرهنگ فرانسه. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ( در دست انتشار ).