جشن ها و سرودها در اردن
جشنهای اردنی و بسیاری از کشورهای جهان اسلام با تعطیلات اسلامی همانند رمضان مرتبط است. افزون بر اینها کشور اردن بیش از کشورهایی همچون عربستان و عراق به جشنواره های فرهنگی توجه دارد تا خود را کشوری آزاد نشان دهد. بخشی از این جشنوارهها در ادامه می آید.
جشنواره ترانههای کودکان عرب
وزارت فرهنگ اردن هرسال جشنوارهی ترانههای کودکان را برگزار میکند که در نوع خود اولین جشنواره در کشورهای عربی محسوب میشود. اهداف این جشنواره شامل: غنیسازی فرهنگ کودکان، تشویق نویسندگان و موسیقیدانان به نوشتن و سرودن ترانههای جدید کودکانه، نشر ترانههای کودکانه با مضامین والا و هدفمند، تشویق به استفاده از زبان عربی فصیح در ترانههای کودکان، برقراری ارتباط با سایر کشورهای عربی و آگاهی از تجارب آنان و تشویق پژوهشهای صورت گرفته در زمینه کودکان است.
جشنواره ترانه اردن
وزارت فرهنگ اردن این جشنواره را همه ساله با همکاری اتحادیهی هنرمندان اردن برگزار میکند. هدف آن تشویق هنرمندان به ابداع و ابتکارو پیشرفت است. این جشنواره روح رقابت را در میان نویسندگان، موسیقی دانان و آوازخوانان بالا برده و بازارهای داخلی و خارجی زیادی برای آنان فراهم میآورد. در این جشنواره به نفر اول 10 هزار دینار، نفر دوم 7هزار دینار و نفر سوم 5 هزار دینار اعطا میگردد.
جشنواره نمایش کودکان اردن
این جشنواره توسط وزارت فرهنگ اردن برای اولین بار در سال 1992 برگزار شد و پس از چند سال توقف، دور نهم آن در سال 2012 برگزار گردید. این جشنواره در ایام تابستان و همزمان با تعطیلی مدارس برگزار میشود تا شاهد بیشترین حضور و مشارکت مردمیباشد. اهداف آن شامل استفاده از تجارب مختلف در زمینه فرهنگ کودکان و پیشرفت هنر نمایش کودکان و توسعه ذوق مردم در زمینه نمایش است.
جشنواره نمایش جوانان اردن
این جشنواره را وزارت فرهنگ هرساله با هدف ارائهی بهترین نمایشهای جوانان برگزار میکند. اهداف دیگر آن شامل حمایت از نمایش و پیشرفت آن، ایجاد روح رقابت سازنده بین بازیگران تئاتر و نمایش و تنظیم دیدارهایی بین آنها در زمینههای مختلف نمایشی است.
جشنواره حصاد (برداشت محصول)
این جشنواره در واقع نوعی برگشت به سوی زمین است، پس از اینکه زمین را رها کرده و به واردات مواد غذایی آماده اکتفا کردهاند و در واقع سعی دارد تا بوی نان تازه برخاسته از تنور، تپههای گندم طلایی و روزهای برداشت محصول را یادآوری کند؛ آداب و رسومی که امروزه رو به فراموشی نهاده است. در این جشنواره روستاییان و به ویژه پسران روستایی شرکت میکنند و روح همکاری و مساعدت بین آنان زنده میشود.
جشنواره خالدیه
وزارت فرهنگ هرساله جشنوارهای ویژهی اشعار محلی و نبطی در شهر خالدیه در استان مفرق برگزار میکند که در آن شاعرانی که در زمینه اشعار محلی و نبطی فعالیت دارند شرکت میکنند. در این جشنواره شبهای شعری برگزار میشود که در آن شاعرانی از سایر کشورهای عربی حضور دارند. مشهورترین شاعرانی که در شب شعرهای گذشته شرکت داشتهاند؛ عمر الفرّاء از سوریه، احمد فؤاد نجم از مصر، عیسی مقدادی و علی عید الساعی از اردن میباشند.
جشنواره شطنا برای گندم و زیتون
این جشنواره در سال 2007 در شهر اربد برگزار شد. شهر اربد در سال 2011 شهر فرهنگی اردن شناخته شد. این جشنواره تلاش دارد تا میراث مردمی اردن را احیا نماید.
جشنواره عبای سبز
این جشنواره که از سال 2008 آغاز شده، همه ساله درماه تموز در شهر عجلون به مدت 4روز برگزار میشود. در این جشنوراه تابلوهای هنری و آثار مختلف و متنوعی به نمایش گذاشته میشود که منعکسکننده واقعیتهای فرهنگی و تواناییهای استان و منطقه است.
جشنواره صهیل فی مطالع الزیتون
این جشنواره در ماه تشرین اول هرسال در زمان برداشت محصول زیتون برگزار میشود و در آن شاعران اردن و جهان عرب مشارکت میکنند و تلاش دارند تا میراث فرهنگی و میراث مزارع را به نمایش بگذارند.
انجمن فرهنگی امان
وزارت فرهنگ این جشنواره را همه ساله برگزار میکند که در آن پژوهشهایی در زمینههای قصه، نمایش، رمان، هنرهای تجسمی، میراث مردمی، فرهنگ و توسعه و... ارائه میشود[۱].
برخی از مهمترین و مشهورترین سرودها و نغمات اردنی به همراه نام سازنده شان به شرحی است که میآید:
• احمد الدراسیه: اسمر یا غالی، خالی یا خال، دمعی جراح، یا الله الله، یا الله یا معبود، یا شوقی!
• احمد الردور: خیل لفت علینا، شوقی، لک ویلی علیهم!
• احمد سویرکی: حفلة 1، سهره عرس 1، 2، 3 و 4، عمه یا عمه، یمه الهوا غدنبی!
• اشرف الحسامی: حبکم بالقلب، حطمنی، دیداها، غدتبنی، لاتذکرنی!
• امل شبلی: ان ما ندمتک، ای دنیا، لخاطری، یا جارحنی، یا ربی یا عالم، یاما یاما!
• احمد عنبده: الاردن اولا، شبابنا، کلمات قلبی، فاطر، یا شقاوته، یا ماکنت معاه، تشوبیه!
• العنود: خطمونی، مافی داعی، لاتسافرو ترحل، یا حبیبی!
• بشار اسرحان: احبک یا لبنان، اوراق الصبر، الا یا نفس، البارحه، الخیانة، بالعسکریة، حمام، روح بجسد، شعر سایب، یا حسین البشرک، یا علی!
• توفیق النحری: اشعل النار، القدس دیرتنا، بین الجناین، ماسلا قلبی هواکم، نزلت سلم، یا طیر الخضر، یا باالخیر!
• جمیل وسلوی العاص: جسر الحدید، مرحب یا ریم الفلا، یا ابن الحسین، یا دیراویه!
• جهاد سرکیس: بنیه، الف سلامه، طفی النار، لاتقول، مجنون لیلی!
• حسین السلمان: دار الهواشم، موال 1 و 2،هاجر، یا زمان، یا عم حسین[۲][۳]
نیز نگاه کنید به
جشنها و سرودها در ژاپن؛ جشنها و سرودها در روسیه؛ جشنها و سرودها در کوبا؛ جشنها و سرودها در کانادا؛ جشن ها و مراسم سنتی مصر؛ جشن ها و فستیوال های چينی؛ جشنها و سرودها در تونس؛ جشنها و سرودها در سنگال؛ جشنها و سرودها در آرژانتین؛ جشنها و سرودها در فرانسه؛ جشن ها و سرودها در مالی؛ جشن ها و سرودها در ساحل عاج؛ جشنها و سرودها در تایلند؛ جشنها و سرودها در اسپانیا؛ جشنها و سرودها در اتیوپی؛ جشنها و سرودها در سیرالئون؛ جشنها و سرودها در قطر
کتابشناسی
- ↑ برگرفته از وزارة الثقافیه فی المملكــة الاردنیــة الهاشمیــة http://www.culture.gov.jo/
- ↑ برگرفته از http://www.jordaniansongs.net/
- ↑ لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ اردن. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(در دست انتشار)