صنایع دستی در روسیه

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۴۱ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

صنایع دستی با آغاز فعالیت تولیدی انسان به وجود آمده است و تاریخ توسعه درازی را پیموده و اشکال گوناگونی گرفته است: صنایع دستی خانگی؛ صنایع دستی سفارشی؛ صنایع دستی برای بازار. پیدایش صنایع دستی سفارشی و بخصوص بازاری مرتبط با توسعه شهرها به عنوان مرکز تجاری-صنعتی می‌باشد. در ادبیات روسی اغلب تمام صنعتگرانی که به ساخت صنایع دستی در قرون 19 و 20 می‌پرداختند، پیشه ور نامیده می‌شوند. از انواع صنایع دستی روسی می‌توان موارد زیر را برشمرد:

الف. خوخلوما: نقاشی دکوری روی ظروف و مبلمان چوبی می‌باشد که به رنگ‌های مشکی و قرمز و گاهی سبز می‌باشد که روی پس زمینه طلایی کشیده می‌شود.

ب. نقاشی گورادِتسکی: یک هنر ملی روسی می‌باشد. از اواسط قرن 19 در شهر گورادِتس وجود دارد. شامل صحنه‌های سبکی چون اشکال مختلف اسب، خروس، و طرح گل می‌باشد. با طرح‌های سیاه و سفیدی برای تزئین مبلمان، پرده و... استفاده می‌شود.

ج. نقاشی مِزن روی چوب: نوعی از نقاشی است که در آغاز قرن 19 پایین رود مِزِن وجود داشته است. سبک این نوع نقاشی مربوط به یکی از قدیمی‌ترین انواع نقاشی می‌باشد که تا قرن 20 وجود داشت. در طرح آن انبوهی از اشکال ستاره شکل و صلیبی و خطوط تیره به رنگ‌های سیاه و سفید و قرمز (اخرایی) به چشم می‌خورد. موضوعات اصلی آن پیرایه‌های هندسی چون دایره‌های خورشیدی شکل، صلیب و لوزی شکل می‌باشند.

د. ملیله دوزی: نقش و نگار مشبک روی صفحه‌ای فلزی با سیم‌های باریک طلایی، نقره‌ای و مسی صاف و یا در هم رفته، و همچنین دانه‌های کوچک طلا و مینا می‌باشد. برای اولین بار در قرون 9 و 10 در روس به وجود آمد. در قرون 16-15 به اوج شکوفایی خود در مسکو دست یافت.

ه. ریخته گری کاسلینسکی: تولیدات هنری (مجسمه، توری، سازه‌های معماری و...) ساخته شده از برنز و چدن که در کارخانه ذوب آهن شهر کاسلینسکی تولید می‌شود. و در قرن 19 به وجود آمده است.

و. مینیاتور پالِخسکی: هنر ملی که در روستایی در منطقه پالِخ ایوانوف گسترش یافته است. مینیاتور لاکی توسط حرارت روی نوعی کاغذ پیاده می‌شود. اغلب موضوعات آن از زندگی روزمره، آثار ادبی، داستان‌ها، ترانه‌ها گرفته می‌شود. کار معمولا روی زمینه مشکی انجام می‌شود و طلا کوب می‌شود.

ز. ماتریوشکا: اسباب بازی باستانی روسی به شکل عروسک‌های توخالی رنگ شده که درون آن شبیه همان عروسک با اندازه‌ای کوچک‌تر قرار دارد. نقاشی اصیل ماتریوشکا اغلب تصویر دختران کشاورز در لباس‌های سنتی می‌باشد.

اخیرا روی آن تصاویر شخصیت‌های برجسته و رهبران سیاسی نیز کشیده می‌شود[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. برگرفته از http://ru.wikipedia.org/
  2. کرمی، جهانگیر (1392). جامعه و فرهنگ روسیه. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،