کاخ های باستانی تونس
کاخهای بسیار زیبایی در تونس وجود داردکه بیشتر آن در دوران حفصیان و مرادیان عثمانی ساخته شده است.سنگ مرمر، گچ و چوب مهمترین مصالح بهکاررفته در این ساختمانهاست و رنگهای سفید و آبی رنگ غالب است. سبک هندسه معماری ایرانی، موریسکی، اندلسی و عربی در این آثار دیده میشود. مهمترین کاخهای تونس به شرح زیر است:
دار بای
این قصر امروزه، ساختمان نخستوزیری حکومت تونس است. تاریخ ساخت آن به سال ۱۶۶۶ میلادی برمیگردد و در بخش قدیمی شهر تونس، واقع در نهج سیدی بن عروس نزدیک جامع سیدی بن عروس در منطقه قصبه قرار دارد.
کاخ کامله
این کاخ در آغاز قرن ۱۹ میلادی ساخته شده و در شهر تونس در منطقهای بین المرسی و قمرت قرار دارد.کنسول فرانسه بهدلیل زیباییاش آن را کامله نامیده است.
قصر خزندار
این قصر امروزه، مرکز ملی تئاتر تونس است.
قصر باردو
این کاخ را اندلسیها برای حفصیان در حومه شهر تونس ساختند.حسین بن علی، مؤسس سلسله حسینیون (۱۷۰۵-۱۷۳۵ م)، آن را بازسازی کرد و پس از مدتی به مرکز اقامت و فرمانروایی «بایات» تونس تبدیل شد. این کاخ در فهرست میراث جهانی ثبت شده است.
قصر خیرالدین پاشا
این کاخ که در بخش قدیمی شهر تونس واقع است، به سال ۱۸۶۰ میلادی و خیرالدین پاشا در مدت ده سال آن را ساخته است. این مکان در سال ۱۸۸۱ میلادی فروخته شد و برای مدتی مدرسه یهودیها بود.
دار بن عبدالله
این ساختمان شخصی را که در شهر تونس قرار دارد، یک تاجر ابریشم تونسی به نام طاهر بن عبدالله در سال ۱۸۷۵ خریداری کرد و در سال ۱۹۴۱ به دیوان دارالفنون واگذار گردید و در سال ۱۹۸۷ میلادی به موزه هنرهای مردمی تبدیل شد.
دار اصرم
سابقه این کاخ که در کنار جامع سیدی محرز شهر تونس قرار دارد، به قرن هیجده میلادی میرسد و امروزه به مرکز فرهنگی به نام طاهر حداد تغییر کاربری داده است.
دار بن عاشور
این کاخ در منطقه مرسی واقع در شمال شهر تونس است و محمد عزیز بوعتور از نخستوزیران دوران عثمانی و جد مادری طاهر بن عاشور مفسر، آن را در۱۸۶۰ خریداری کرد. این مکان در ۱۹۲۰ میلادی به «دار بن عاشور» تغییر نام داد.
قصر زروق
در نیمه دوم قرن ۱۹میلادی، این کاخ را احمد زروق، از ژنرالهای سنگدل دوران حسینیون، در منطقه ساحلی قرطاج شهر تونس ساخته است و در سال۱۹۸۳ به مؤسسه ملی ترجمه و تحقیق و پژوهشها تبدیل گردید و از ۱۹۹۲ میلادی به نام بیتالحکمه تغییر نام داد.
قصر سعید
این کاخ متعلق به قرن ۱۹میلادی و در کنار موزه باردو قرار دارد و اکنون در اختیار موزه تاریخ معاصر تونس است.
قصر نجمه الزهرا
این کاخ امروزه، در اختیار مرکز موسیقی عربی مدیترانهای تونس قرار دارد.
قصر منام
مالک قدیمی این کاخ فردی به نام «انطینیوباس» بوده است و در نزدیکی قصر باردوی شهر تونس قرار دارد و در سال ۱۹۵۸ میلادی به تصرف دولت درآمد. کاخ جلولی، ساختمان این کاخ که در بخش قدیمی شهر تونس قرار دارد، در سال ۱۷۹۶ میلادی آن را یک تونسی اهل صفاقس خریداری کرد و اکنون ملک شخصی است.
قصر ورده
این کاخ در شهر منوبه قرار دارد و از سال ۱۹۸۹ میلادی به موزه ملی ارتش تبدیل شده است.[۱]
کتابشناسی
- ↑ عصمتیبایگی، سیدحسن (1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی, هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی, ص 140.