آثار تاریخی و باستانی قزاقستان

از دانشنامه ملل

دیدنی های آثار تاریخی و باستانی

یکی از جاذبه های گردشگری قزاقستان آثار تاریخی و دیدنی های دوران کهن و باستانی این کشور است، شهرها، روستاها و اماکن مختلفی از دوران کهن در قزاقستان وجود دارد که به عنوان اماکن تاریخی شناخته می شوند و هر کدام پیشینه و تاریخ قابل توجهی دارند، که در اینجا به مهمترین مناطق، شهرها، روستاها و اماکن تاریخی اشاره می شود.

۱.مقبره خواجه احمد یسوی

منطقه ترکستان که امروزه به عنوان قزاقستان جنوبی به مرکزیت شهر چیمکنت، مرکز استان بشمار می رود از مناطق مهم و دارای پیشینه تاریخی است که به نوعی زادگاه فرهنگ، تمدن، علم و آموزش قزاقستان است.

۱۸۰ تلاش قزاقستان برای درخشش در گردشگری سلامت، خبرگزاری میراث فرهنگی ، کد خبر: ۱۱۴۴۱۷

http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=114417&Serv=0&SGr=0

۱۸۱ تحریم‌ها در توسعه گردشگری سلامت تأثیرگذار نیست، مدیر توسعه گردشگری قزاقستان http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13910930000773 217


آرامگاه خواجه احمد یسوی عارف و شاعر قزاقی و بنیانگذار فرقه یسویه از اماکن شاخص این شهر محسوب می شود. که در کنار آرامگاه این عارف بزرگ بسیاری از شخصیت های بزرگ و خان های قزاق آرمیده اند. آرامگاه خواجه احمد یسوی زیارتگاه مردم قزاقستان و بسیاری از مردم کشورهای آسیای مرکزی و پیروان فرقه یسویه است که هر ساله تعداد زیادی برای زیارت مقبره خواجه به این شهر عزیمت می‌کنند.

۲. آثار تاریخی شهر طراز

این شهر در گذشته از جایگاه علمی، فرهنگی و تمدنی والایی برخوردار بوده است و مساجد، مدارس و مراکز علمی ارزشمندی داشته است که از آثار باقیمانده از آن دوران اولین مسجدی است که قره خانیان آن را بنا کردند، آرامگاه قره خان مؤسس خانات قره خان ها، آرامگاه تک تورماس (که از واعظان و مبلغان دین اسلام در زمان حکومت قره خانیان بود)، آرامگاه عایشه بی بی؛ (که یکی از بهترین معماری های قرون وسطی در منطقه است) اشاره کرد. آوازه و اهمیت شهر طراز تا آن حد بوده است که در سال ۲۰۰۲ میلادی از طرف سازمان یونسکو به عنوان شهر دو هزار ساله شناخته شد. ۱۸۲

۳ مسجد «بیکیت - آته»

دومین جاذبه بزرگ گردشگری در قزاقستان، مسجدی واقع در محل «آگلندی» استان «مانگیستائو» می‌باشد. این مسجد با اسم «بیکیت- آته» در قرن ۱۷ میلادی ساخته شده است.

نام این مسجد به یادبود «بیکیت- آته» یکی از دانشمندان قراقی است که در سال ۱۷۵۰ در استان «آتیرائو» متولد شده و در مدارس مختلف این منطقه به تدریس مشغول بوده است نام گذاری شده است.

182 http://irasnews.ir/vdchwznz.23nvqdftt2.html

218


برای ورود به این مسجد بایستی ۱۵۰۰ متر به اعماق زمین رفت تا به در ورودی آن رسید. مسجد «بیکیت- آته»

۴.گورکان ایسیک و نقش نبشته ایسیک

کورگان ایسیک در جنوب شرقی قزاقستان در فاصله کمتر از ۲۰ کیلو متری تالگار و نزدیک ایسیک یک گور تپه است که در سال ۱۹۶۹

کشف گردیده است.این تپه ۶ متر ارتفاع و ۶۰ متر پهنا دارد که متعلق

به ۳ تا ۴ قرن پیش از میلاد است در این گور دسته جمعی اشیای قابل توجهی کشف شده در آثار بدست آمده در این گور تپه نقش نبشته ای که

به الفبای زبان‌های سکایی حک شده است و یک فنجان نقره که دارای یک نقش نبشته کشف گردیده، که این یافته‌ها در موزه شهر آستانا در معرض نمایش قرار گرفته است.

۵.آرامگاه عبدالجلیل باب خراسان

آرامگاه عبدالجلیل باب خراسان در فاصله شصت کیلومتری در وسط دشت های قزل اورده و چند کیلومتر دورتر از سواحل سیردریا روستای خواجه کند قرار دارد که دهی بسیار کم آب و کم درخت و نمونه ای از روستاهای مناطق دشتی قزاقستان امروز است.

هرچند مردم خواجه کند به زبان قزاقی صحبت می‌کنند و شیوه زندگی شان با شیوه زندگی سایر روستاهای قزاق نشین فرق چندانی ندارد، اما مردم روستا خود را از نسل حضرت محمد، پیامبر اسلام، داماد او حضرت علی و ابوبکر، می‌دانند و خود را "سید" به شمار می‌آورند.

219


این سیدهای قزاق که خود را "خواجه "می نامند و با اینکه امروزه اکثرشان از اطلاعات و شناخت کافی از دین اسلام ندارند ولی افتخار می‌کنند که اجداد آنها اسلام را در جهان گسترش داده اند.

۶ کلیسای جامع زنکوو

کلیسای جامع زنکوو ،Zenkov یا کلیسای جامع معراج (Ascension Cathedral) تنها کلیسا و دومین ساختمان چوبی جهان بشمار میرود که در ساخت آن هیچ میخی بکار نرفته است. بنای این کلیسای ارتدوکس روسی در سال ۱۹۰۴ به دستور اسقف اعظم آلماتی و ازبکستان در پارک پانفیلوا ی Panfilo آلماتی آغاز و ساختمان اصلی آن با ارتفاع ۵۶ متر و شش‌مناره در سال ۱۹۰۷ به پایان رسید.

معمار اصلی این بنای با شکوه که بی شک از شاهکارهای معماری آلماتی است، مهندس آندره زنکوف روسی (Zenkov Andre) بوده است و داخل کلیسا در کارگاه های مسکو و کیف با هنرمندی نیکولای خلیدوف ( ( Nikolay Khlydov ساخته و دیوار نگاری شده است: این کلیسا از معدود ساختمان هایی است که در جریان زلزله سال ۱۹۱۰ با کمترین خسارت سالم ماند.

کلیسای جامع معراج در دوران اتحاد جماهیر شور ابتدا به عنوان ساختمان اداری و نظامی مورد استفاده قرار گرفت و بعدا اولین رادیوی محلی در برچ ناقوس آن راه اندازی شد ولی با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال کشور قزاقستان مدیریت کلیسا مجددا به کلیسای ارتدوکس روسیه منتقل شد که پس از مرمت از سال ۱۹۹۷ به عنوان مکان عبادت و برگزاری مراسم مذهبی مورد بهره برداری قرار گرفت.۱۸۳

۱۸۳ کلیسای زنکوو ترجمه: مریم خانی http://kaziran.com/309-

کلیسای جامع معراج ، نوشته سام دوانی attraction/267-

220

http://www.parsacity.com/world-