مسجد تکیه سلیمانیه سوریه
تکیه سلیمانیه، در دمشق، درست روبروی دانشگاه دمشق، در ضلع شمالی خیابان «مسلم بارودی» در محوطه باغی بزرگی به نام باغ «نعنع» قرار دارد. این مجموعه مذهبی – تجاریِ تاریخی یکی از مهمترین بناهای عثمانی در شهر دمشق و شامل یک مسجد، یک موزه و بازار توریستی است که محصولات فرهنگی و صنایع دستی سوریه را عرضه میکند.
بانی این بنا به نام «سلطان سلیمان قانونی» در سال ۱۵۵۴ میلادی است؛ در محلی که کاخ «ملک بیبرس»، پادشاه مملوکی، معروف به «قصرالابلق»، در دمشق قرار داشت. هدف از ساخت این بنا، خدمت رسانی به مسافران و فقرا و زائران بود؛ مثل اطعام، تعلیم و تربیت، حمایت ار فقیران و اسکان آنها.معمار این تکیه «معمار سنان»، معروفترین معمار عثمانی بود. مدرسهی «سلیمیة» که محلی برای تدریس فقه حنفی بود، نیز در سال ۱۵۶۶ میلادی در دوره فرماندار «لالا مصطفی پاشا» (1500-1580) در این مجموعه ساخته شد.
مساحت بنا یازده هزار متر مربع است. بارزترین ویژگی بنا، سبک مناره سلیمانیه است؛ یعنی دو مناره باریک که تا قبل از آن، در سوریه بیسابقه بودهاست. ساختمان تکیه شامل دو بخش است: تکیه بزرگ که از مسجد و مدرسه تشکیل شدهاست و تکیه کوچک که از یک عبادتگاه جهت اقامه نماز و دعا و یک حیات بزرگ و راهروها و اتاقهای مجزا و گنبدهای متعدد تشکیل شدهاست. این تکیه، شامل حجرههایی برای اقامت طلاب علوم دینی بودهاست. از دیگر قسمتهای تکیه کوچک، بازار صنایع نظامی آن بودهاست.
آرامگاه «سلطان محمد ششم عثمانی» نیز در همینمجموعه قرار دارد.
گورستانی در جوار مسجد وجود دارد که محل دفن محمد ششم (۱۸۶۱–۱۹۲۶) یا وحیدالدین محمد، سیوششمین و آخرین سلطان امپراتوری عثمانی است که پس از برکناری در ۱۹۲۲، به اجبار به تبعید درآمد. وی در ۱۶ مه ۱۹۲۶ در سانرمو ایتالیا درگذشت. این مسجد به این دلیل برای دفن انتخاب شد که در نزدیکترین کشور با اکثریت مسلمان به ترکیه واقع شده و توسط اجداد وی ساخته شده است. تقریباً سی گور دیگر از سلسله عثمانی از آنها که در تبعید درگذشتهاند و در آن زمان مجاز به دفن شدن در جمهوری ترکیه نبودند، در این گورستان وجود دارد.
نیز نگاه کنید به
اماکن باستانی سوریه، صنعت گردشگری سوریه، مساجد تاریخی سوریه
کتابشناسی
- ↑ شنی، کریم (۱۴۰۰). فرهنگ و تاریخ سوریه. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)