چالش های پیش روی سنت ازدواج در چین
در سال1990 در شهر پکن حدود 200هزار زن بدون شوهر زندگی میکرد در حالی که این تعداد در سال2003 به بیش از یک میلیون نفر افزایش یافته است. هم چنین میزان ازدواج در سال2002نسبت به سال1998 حدود یک میلیون مورد کاهش داشته و سالانه حدود1/2میلیون زن مطلقه نیز بر تعداد زنان بدون همسر اضافه میشود. طبق نظر سنجی صورت گرفته توسط مؤسسهی افق(Horizon)از میان زنان شهرهای پکن، گوانگجو، شانگهای و ووهان، در سال 2003، تعداد زنانی که مایل به داشتن تنها یک فرزند هستند در مقایسه با سال1997حدود11/3درصد افزایش یافته و کسانی که هیچ تمایلی به داشتن فرزند ندارند 3/9درصد بیشتر شده است[۱].
چالشهای پیش روی سنت ازدواج در چین
براساس آمار منتشره از سوی یک مرکز آمارگیری غیر دولتی که مورد تأیید دولت چین قرار گرفته است، در این کشور بین 5 تا12/5میلیون نفر هم جنسباز زندگی میکنند که 2تا4درصد مردان بین سنین 15 تا55 سال را تشکیل میدهند.11/35درصد این هم جنسبازان به ویروس(HIV) آلوده شده(طبق آمار گیری صورت گرفته توسط وزارت بهداشت چین در سال2007، در این کشور جمعا بالغ بر223501 نفر حامل ویروس HIV شناسایی شده که از این تعداد 62838نفر دارای ایدز و 22205نفر تا کنون از این بیماری جان سپرده اند. البته آمار ارایه شده مربوط به افرادی است که از سوی وزارت بهداشت شناسایی شده اند، و الا آمار واقعی مبتلایان به ویروس HIV و ایدز خیلی بالاتر از این ارقام است. دولت چین برای جلوگیری از گسترش این بیماری تمهیداتی را اندیشیده است که می توان به تأسیس بنیاد ایدز در سال2003، توزیع کاندوم رایگان در اطراف دانشگاه ها و ارایه ی خدمات درمانی و آزمایشگاهی رایگان به افراد مشکوک به حامل HIV و ... از جمله ی آنها است. و این افراد11/1درصد افراد مبتلا به بیماری ایدز را تشکیل میدهند[۲].علیرغم اینکه از نظر قانونی در کشور چین ازدواج بین دو همجنس غیر قانونی است، ولی نخستین ازدواج بین دو مرد در سوم ژانویهی سال2010میلادی در شهر چِنگدو به صورت رسمی صورت گرفت. طبق گزارش منتشره در مطبوعات رسمی، آمار همجنسبازان چینی به 30میلیون نفر رسیده که20 میلیون از آنها مرد و 10میلیون را زنان تشکیل میدهند[۳].
باتوجه به قوانین تک فرزندی و علاقهی چینیها به داشتن پسر، گاهی فرزندان دختر پس از سونوگرافی- غیر قانونی است- و تعیین جنسیت و قبل از تولد بنا به خواست والدین خواهان پسر سقط میشوند. طبق گزارش انجمن بین المللی والدین برنامه ریزی شده(International Planned Parenthood)، در کشور چین سالانه بیش از 7میلیون سقط جنین صورت میگیرد که 70درصد آنها دختر هستند. این سقط جنینهای جنسیتی موجب شده که هم اکنون تعادل جنسیتی در این کشور به هم بخورد.
بر اساس همین گزارش، درحال حاضر بیش از2میلیون کودک در یتیمخانههای چین زندگی میکنند که اغلب آنها را دختران تشکیل میدهند که والدین آنها این کودکان را به خاطر دختر بودنشان، تحویل یتیمخانه دادهاند[۴]. براساس گزارشی منتشره در روزنامهی نیویورک تایمز، تا پایان سال2010سرنوشت بیش از 60میلیون دختر در چین نامعلوم بوده است، چون یا از طریق سقط جنین از بین رفته و یا گم شدهاند[۴].
باتوجه به افزایش قیمت مسکن و بحران مالی جهانی، ازدواج به اصطلاح لخت(Naked Wedding)(ازدواجی که در آن تنها ثبت قانونی به عمل میآید و از خرید خانه، اتومبیل، حلقهی ازدواج، مراسم عروسی و... وجود ندارد.) طرفداران زیادی پیدا کرده است. در یک نظر سنجی به عمل آمده پیرامون اینگونه ازدواج، 80درصد از مردان در سن ازدواج موافق و 70درصد از زنان مخالف آن بودهاند. در این نظر سنجی که از سوی مؤسسه ی سوهو( Sohu)صورت گرفته، این نوع ازدواج به صورت کلی، 43درصد موافق و47درصد مخالف داشته است. دلیل موافقان این بوده که در چند دههی پیش نیز پدران و مادران ما به همین شکل ازدواج میکردند و لذا بایستی این سنت امروزه هم مورد پذیرش واقع شود[۵][۶].
در حال به روز رسانی و ویرایش
نیز نگاه کنید به
ازدواج در چین؛ ازدواج در فرهنگ سنتی چین؛ آمار ازدواج و طلاق در چین
کتابشناسی
- ↑ China daily. 27th Ugu. 2003
- ↑ China Daily, 11 November, 2004
- ↑ China Daily. 4 May. 2010
- ↑ ۴٫۰ ۴٫۱ Ewing, kent(2007). The Mistery of China’s lost Girls. Asia Times
- ↑ Peoples Daily Online. 24th December -2009.
- ↑ سابقی،علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد1، ص.363-365.