آب و هوای سودان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
از آنجايي كه [[سودان]] در نزديكي مدار استوايي قرار دارد، تقريباً در طول سال، هواي آن بسيار گرم است. مناطق شمالي سودان داراي آب و هواي گرم و خشك هستند و به تدريج از شمال به جنوب بر ميزان رطوبت هوا، افزودهمي‌شود. به گونه‌اي كه در مناطق جنوبي‌اين كشور، هوا نيمه مرطوب است.
از آنجایی که [[سودان]] در نزدیکی مدار استوایی قرار دارد، تقریباً در طول سال، هوای آن بسیار گرم است. مناطق ش[[مالی]] [[سودان]] دارای آب و هوای گرم و خشک هستند و به تدریج از شمال به جنوب بر میزان رطوبت هوا، افزوده می‌شود. به گونه‌ای که در مناطق جنوبی‌این کشور، هوا نیمه مرطوب است.


شمال سودان، از جمله استان‌هاي «الشماليّة»، «كُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرايي و نيمه صحرايي است. در حالي كه دشت‌هاي وسيع در مناطق مركزي و جنوبي و برخي ارتفاعات در شرق و رشته كوه‌هاي «نوبة» و «مرة» در غرب سودان قرار دارند. (2013, sudan.sd)
شمال [[سودان]]، از جمله استان‌های «الشمالیّة»، «کُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرایی و نیمه صحرایی است. در حالی که دشت‌های وسیع در مناطق مرکزی و جنوبی و برخی ارتفاعات‌ در شرق و رشته کوه‌های «نوبة» و «مرة» در غرب [[سودان]] قرار دارند<ref name=":3">پایگاه اینترنتی سودان نت(2013). قابل بازیابی از http://www.sudan.net/facts.php</ref>. گفتنی است که بخش‌هایی از سودان که در [[سواحل دریای سرخ]] قرار دارند، از آب و هوای مدیترانه‌ای برخوردارند<ref name=":0">وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو .4</ref>.


گفتني است كه بخش‌هايي از سودان كه در سواحل درياي سرخ قرار دارند، از آب و هواي مديترانه‌اي برخوردارند. (وزارة الإعلام،2011: 4)
منطقه دریای سرخ شرقی دارای باران‌های زمستانی است. از ماه اسفند تا خرداد (برابر با مارس تا ژوئن) در‌این منطقه درجه حرارت بالاست و در طول روز به 42 و در شب به  27  درجه سانتیگراد می‌رسد. در فصل بارندگی، با ریزش باران درجه حرارت کاهش می‌یابد. فصل بارندگی در‌این منطقه از اواسط تیر ماه(ژوئیه) آغازمی‌شود و تا اواسط مهر(اکتبر) ادامه می‌یابد. از آبان تا بهمن (نوامبر تا فوریه) هوا گرم و معتدل شده و درجه حرارت در روز حدود 30 درجه و در شب 16 درج و پائین‌ترمی‌شود<ref name=":4">برگرفته از [https://+sudanembassyir.com/ https://+sudanembassyir.com]</ref>.


منطقه درياي سرخ شرقي داراي باران‌هاي زمستاني است. از ماه اسفند تا خرداد (برابر با مارس تا ژوئن) در‌اين منطقه درجه حرارت بالاست و در طول روز به 42 و در شب به  27  درجه سانتيگرادمي‌رسد. در فصل بارندگي، با ريزش باران درجه حرارت كاهشمي‌يابد. فصل بارندگي در‌اين منطقه از اواسط تير ماه(ژوئيه) آغازمي‌شود و تا اواسط مهر(اكتبر) ادامه مي‌يابد. از آبان تا بهمن (نوامبر تا فوريه) هوا گرم و معتدل شده و درجه حرارت در روز حدود 30 درجه و در شب 16 درج و پائين‌ترمي‌شود. (2013,  sudanembassyir.com)
در مناطق گرم و خشک [[سودان]]، از جمله شهر [[خارطوم]]، علاوه‌بر بادهای موسمی‌شدید، طوفان‌های شن نیز، به‌صورت ناگهانی و در هر زمانی از سال امکان وزیدن دارند.‌ این طوفان‌های شن که در سودان «هبوب» نامیده می‌شوند، معمولاً، با ارتفاعی حدود نهصد متر، تقریباً به مدّت سه ساعت می‌وزند<ref>Oppong, J.R.(2010). Modern World Nations: Sudan’. Edited By Charles F. Gritzner.New York: Chelsea House Publishers, P.27</ref>.


در مناطق گرم و خشک سودان، از جمله شهر خارطوم، علاوه‌بر بادهای موسمی‌شدید، طوفان‌های شن نیز، به‌صورت ناگهانی و در هر زمانی از سال امکان وزیدن دارند.‌ این طوفان‌های شن که در سودان «هبوب» نامیده می‌شوند، معمولاً، با ارتفاعی حدود نهصد متر، تقریباً به مدّت سه ساعت می‌وزند. (جوزف آر. اوپونگ ، 2010 : 27)
در آغاز وزش طوفان شن، بیننده از دوردست گرد و خاک و دانه‌های ریز شن‌های روان را همچون دیواری بسیار بلند مشاهده می‌کند که آرام آرام به سوی او در حرکت است و هرچه‌ این دیوار شنی نزدیک‌تر می‌آید در نظر تماشاگر چنان جلوه گر می‌شود که گویی کران تا کران افق را، از زمین تا آسمان فراگرفته است. زمانی که طوفان به شهر می‌رسد، عمق دید شهروندان گاهی به حدود ده متر کاهش می‌یابد و رانندگان خودروها ناگزیر می‌شوند چراغ ماشین‌ها و حتّی مه شکن‌های آنها را روشن کنند و بسیار آهسته به حرکت خویش ادامه دهند تا از احتمال تصادف بکاهند<ref name=":5">مشاهدات عینی مصطفی امیدی؛ مولف کتاب</ref><ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص 20-21.</ref>.
====جاذبه‌ها و دیدنی‌های طبیعی====
برخی از مهم‌ترین  جاذبه‌ها و دیدنی‌های طبیعی در [[سودان]] عبارت‌اند از:


همان‌گونه که در تصویر شماره (4) مشاهده می‌شود در آغاز وزش طوفان شن، بیننده از دوردست گرد و خاک و دانه‌های ریز شن‌های روان را همچون دیواری بسیار بلند مشاهده می‌کند که آرام آرام به سوی او در حرکت است و هرچه‌ این دیوار شنی نزدیک‌تر می‌آید در نظر تماشاگر چنان جلوه گر می‌شود که گویی کران تا کران افق را، از زمین تا آسمان فراگرفته است. زمانی که طوفان به شهر می‌رسد، عمق دید شهروندانگاهی به حدود ده متر کاهش می‌یابد و رانندگان خودروها ناگزیر می‌شوند چراغ ماشین‌ها و حتّی مه شکن‌های آنها را روشن کنند و بسیار آهسته به حرکت خویش ادامه دهند تا از احتمال تصادف بکاهند. (مشاهدات عینی مصطفی امیدی)
1-  سواحل سرسبز و زیبای رود نیل
 
2-  جنگل‌های انبوهی که نماهای بسیار زیبایی از پوشش گیاهی و جانوری [[سودان]] در آنها قابل مشاهده است.
 
3-  سدهای مختلفی که در مسیر رود نیل ساخته شده‌اند و دریاچه‌ها و مناظر طبیعی اطراف‌ این سدها مانند «سدّ جبل اولیاء». «سدّ جبل اولیاء»، واقع در 42 کلیومتری شهر [[خارطوم]] (پایتخت [[سودان]]) و [[مناظر دنشیای چین|مناظر]] طبیعی اطراف آن، مراکز تفریحی مهمی‌ برای عموم مردم و [[گردشگران خارجی در کشور مالی|گردشگران]] به‌شمار می‌رود<ref name=":5" /><ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.21.</ref>.  
 
== نیز نگاه کنید به ==
[[آب و هوای چین]]؛ [[آب و هوای ژاپن]]؛ [[آب و هوای مصر]]؛ [[آب و هوای تونس]]؛ [[آب و هوای کوبا]]؛ [[آب و هوای افغانستان]]؛ [[آب و هوای کانادا]]؛ [[آب و هوای روسیه|آب و هوای روسیه؛]] [[آب و هوای تایلند|آب و هوای تایلند؛]] [[آب و هوای آرژانتین]]؛ [[آب و هوای فرانسه]]؛ [[آب و هوای اسپانیا]]؛ [[آب و هوای مالی]]؛ [[آب و هوای ساحل عاج]]؛ [[آب و هوای سوریه]]؛ [[آب و هوای اردن]]؛ [[آب و هوای قطر]]؛ [[آب و هوای سیرالئون]]؛ [[آب و هوای اتیوپی]]؛ [[آب و هوای زیمبابوه]]؛ [[آب و هوای اوکراین]]؛ [[آب و هوای سنگال]]
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۳ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۴۹

از آنجایی که سودان در نزدیکی مدار استوایی قرار دارد، تقریباً در طول سال، هوای آن بسیار گرم است. مناطق شمالی سودان دارای آب و هوای گرم و خشک هستند و به تدریج از شمال به جنوب بر میزان رطوبت هوا، افزوده می‌شود. به گونه‌ای که در مناطق جنوبی‌این کشور، هوا نیمه مرطوب است.

شمال سودان، از جمله استان‌های «الشمالیّة»، «کُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرایی و نیمه صحرایی است. در حالی که دشت‌های وسیع در مناطق مرکزی و جنوبی و برخی ارتفاعات‌ در شرق و رشته کوه‌های «نوبة» و «مرة» در غرب سودان قرار دارند[۱]. گفتنی است که بخش‌هایی از سودان که در سواحل دریای سرخ قرار دارند، از آب و هوای مدیترانه‌ای برخوردارند[۲].

منطقه دریای سرخ شرقی دارای باران‌های زمستانی است. از ماه اسفند تا خرداد (برابر با مارس تا ژوئن) در‌این منطقه درجه حرارت بالاست و در طول روز به 42 و در شب به  27  درجه سانتیگراد می‌رسد. در فصل بارندگی، با ریزش باران درجه حرارت کاهش می‌یابد. فصل بارندگی در‌این منطقه از اواسط تیر ماه(ژوئیه) آغازمی‌شود و تا اواسط مهر(اکتبر) ادامه می‌یابد. از آبان تا بهمن (نوامبر تا فوریه) هوا گرم و معتدل شده و درجه حرارت در روز حدود 30 درجه و در شب 16 درج و پائین‌ترمی‌شود[۳].

در مناطق گرم و خشک سودان، از جمله شهر خارطوم، علاوه‌بر بادهای موسمی‌شدید، طوفان‌های شن نیز، به‌صورت ناگهانی و در هر زمانی از سال امکان وزیدن دارند.‌ این طوفان‌های شن که در سودان «هبوب» نامیده می‌شوند، معمولاً، با ارتفاعی حدود نهصد متر، تقریباً به مدّت سه ساعت می‌وزند[۴].

در آغاز وزش طوفان شن، بیننده از دوردست گرد و خاک و دانه‌های ریز شن‌های روان را همچون دیواری بسیار بلند مشاهده می‌کند که آرام آرام به سوی او در حرکت است و هرچه‌ این دیوار شنی نزدیک‌تر می‌آید در نظر تماشاگر چنان جلوه گر می‌شود که گویی کران تا کران افق را، از زمین تا آسمان فراگرفته است. زمانی که طوفان به شهر می‌رسد، عمق دید شهروندان گاهی به حدود ده متر کاهش می‌یابد و رانندگان خودروها ناگزیر می‌شوند چراغ ماشین‌ها و حتّی مه شکن‌های آنها را روشن کنند و بسیار آهسته به حرکت خویش ادامه دهند تا از احتمال تصادف بکاهند[۵][۶].

جاذبه‌ها و دیدنی‌های طبیعی

برخی از مهم‌ترین  جاذبه‌ها و دیدنی‌های طبیعی در سودان عبارت‌اند از:

1-  سواحل سرسبز و زیبای رود نیل

2-  جنگل‌های انبوهی که نماهای بسیار زیبایی از پوشش گیاهی و جانوری سودان در آنها قابل مشاهده است.

3-  سدهای مختلفی که در مسیر رود نیل ساخته شده‌اند و دریاچه‌ها و مناظر طبیعی اطراف‌ این سدها مانند «سدّ جبل اولیاء». «سدّ جبل اولیاء»، واقع در 42 کلیومتری شهر خارطوم (پایتخت سودان) و مناظر طبیعی اطراف آن، مراکز تفریحی مهمی‌ برای عموم مردم و گردشگران به‌شمار می‌رود[۵][۷].

نیز نگاه کنید به

آب و هوای چین؛ آب و هوای ژاپن؛ آب و هوای مصر؛ آب و هوای تونس؛ آب و هوای کوبا؛ آب و هوای افغانستان؛ آب و هوای کانادا؛ آب و هوای روسیه؛ آب و هوای تایلند؛ آب و هوای آرژانتین؛ آب و هوای فرانسه؛ آب و هوای اسپانیا؛ آب و هوای مالی؛ آب و هوای ساحل عاج؛ آب و هوای سوریه؛ آب و هوای اردن؛ آب و هوای قطر؛ آب و هوای سیرالئون؛ آب و هوای اتیوپی؛ آب و هوای زیمبابوه؛ آب و هوای اوکراین؛ آب و هوای سنگال

کتابشناسی

  1. پایگاه اینترنتی سودان نت(2013). قابل بازیابی از http://www.sudan.net/facts.php
  2. وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو .4
  3. برگرفته از https://+sudanembassyir.com
  4. Oppong, J.R.(2010). Modern World Nations: Sudan’. Edited By Charles F. Gritzner.New York: Chelsea House Publishers, P.27
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ مشاهدات عینی مصطفی امیدی؛ مولف کتاب
  6. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص 20-21.
  7. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.21.