زنان در گرجستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''وضعيت زنان در جامعه''' در قانو ن اساسي گرجستان و به طور كلي در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نيز با زنان برابرند. اين در حالي است كه قوانين و مقررات حقوقي موجود نيز از زنان در برابر سختيها و شدايد از جمله كارهاي شبانه، كار در معادن يا بخش هاي...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''وضعيت زنان در جامعه'''
[[پرونده:Georgian women.jpg|بندانگشتی|400x400پیکسل|بانوی گرجستانی در لباس محلی - برگرفته از  سایت wikipedia - قابل بازیابی از: https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Georgia_%28country%29]]در قانون اساسی [[گرجستان]] و به طور کلی در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نیز با زنان برابرند. این در حالی است که قوانین و مقررات حقوقی موجود نیز از زنان در برابر سختی‌ها و شداید از جمله کارهای شبانه، کار در معادن یا بخش‌های خاصی از صنعت حمایت می‌کنند. اما در این معنا تساوی این دو گروه (زنان و مردان) به معنای برابری کامل آن‌ها نیست. به عنوان مثال زنان در زمینه انجام کارهای دشوار صنعتی و یا در زمان زایمان نیاز به مقررات ویژه‌ای دارند. در همین راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته می‌شوند، از خدمت زیر پرچم معاف بوده و مادران بیوه از برخی بیمه و تسهیلات اجتماعی ویژه برخوردارند که مردان مشابه از آن‌ها بهره‌مند نیستند.


در قانو ن اساسي گرجستان و به طور كلي در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نيز با زنان برابرند. اين در حالي است كه قوانين و مقررات حقوقي موجود نيز از زنان در برابر سختيها و شدايد از جمله كارهاي شبانه، كار در معادن يا بخش هاي خاصي از صنعت حمايت مي كنند. اما در اين معنا تساوي اين دو گروه (زنان و مردان) به معناي برابري كامل آنها نيست. به عنوان مثال زنان در زمينه انجام كارهاي دشوار صنعتي و يا در زمان زايمان نياز به مقررات ويژه اي دارند. در همين راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته مي شوند، از خدمت زير پرچم معاف بوده و مادران بيوه از برخي بيمه و تسهيلات اجتماعي ويژه برخوردارند كه مردان مشابه از آنها بهره مند نيستند.
میزان مرگ و میر در نزد مردان در گروه‌های سنی خاص بیشتر از زنان است. علل این مرگ و میر عمدتاً ناشی از نارسایی‌های مغزی و قلبی، وجود تومورهای بدخیم، سرطان نای و ریه و مشکلات سیستم گوارشی می‌شود. همچنین در مقایسه با زنان، مردان زمینه‌های بیشتری در مورد اقدام به خودکشی و مرگ‌های ناشی از خودکشی دارند. طول عمر متوسط مردان در [[گرجستان]] هفت سال کمتر از زنان است. احتمالاً فشارها و استرس‌های روزافزون سال‌های اخیر به همراه عادات سنتی نادرست غذایی، مصرف مواد الکلی و دخانیات در تشدید این امر مؤثر بوده است و نکته قابل توجه این است که عادات مذکور نمی‌تواند به آسانی از طریق وضع قوانین تغییر یابد.


ميزان مرگ و مير در نزد مردان در گروه هاي سني خاص بيشتر از زنان است. علل اين مرگ و مير عمدتاً ناشي از نارسايي هاي مغزي و قلبي، وجود تومورهاي بدخيم، سرطان ناي و ريه و مشكلات سيستم گوارشي مي شود. همچنين در مقايسه با زنان، مردان زمينه هاي بيشتري در مورد اقدام به خودكشي و مرگ هاي ناشي از خودكشي دارند. طول عمر متوسط مردان در گرجستان هفت سال كمتر از زنان است. احتمالاً فشارها و استرسهاي روزافزون سالهاي اخير به همراه عادات سنتي نادرست غذايي، مصرف مواد الكلي و دخانيات در تشديد اين امر مؤثر بوده است و نكته قابل توجه اين است كه عادات مذكور نمي تواند به آساني از طريق وضع قوانين تغيير يابد.
همین مساله در مورد زنان نیز دیده می‌شود؛ به طوری که قانون نمی‌تواند باعث تغییر برخی نگرش‌های سنتی به زن شده و حامی آنان در مورد مسئولیت دوگانه خانه داری و کار در خار ج از خانه باشد. حوزه کارها و مشاغل تخصصی نمونه‌ای روشن از این مساله است. قبل از استقلال [[گرجستان]] (سال 1989 میلادی) سهم زنان کارمند در زمینه مشاغل تخصصی 77 درصد در میان گروه سنی 25 تا 54 ساله بود و بیشترین میزان یعنی 82 درصد در گروه سنی 40 تا 44 سال دیده می‌شد. مردان و [[زنان در گرجستان]] در زمینه میزان تحصیلات دانشگاهی و دبیرستانی تقریباً در وضعیت مشابهی قرار دارند. تحصیل کردگان دانشگاهی مشارکت وسیعی در مشاغل تخصصی دارند که این مشارکت بسیار نامتناسب است. 71 درصد کل پزشکان [[گرجستان]] را زنان تشکیل می‌دهند. 63 درصد معلمان (شغلی که در زمان شوروی سابق از موقعیت پایینی برخوردار بود) را نیز زنان شکل داده‌اند؛ این درحالی است که مشارکت زنان در سایر مشاغل از حد متوسط نیز پایین‌تر است. به عنوان نمونه این میزان مشارکت در زمینه مشاغل تخصصی اقتصادی 39 درصد و در زمینه مهندسی 27 درصد است.


همين مساله در مورد زنان نيز ديده مي شود؛ به طوري كه قانون نمي تواند باعث تغيير برخي نگرش هاي سنتي به زن شده و حامي آنان در مورد مسئوليت دوگانه خانه داري و كار در خار ج از خانه باشد. حوزة كارها و مشاغل تخصصي نمونه اي روشن از اين مساله است. قبل از استقلال گرجستان (سال 1989 ميلادي ) سهم زنان كارمند در زمينه مشاغل تخصصي 77 درصد در ميا ن گروه سني 25 تا 54 ساله بود و بيشترين ميزان يعني 82 درصد در گروه سني 40 تا 44 سا ل ديده مي شد. مردان و زنان در گرجستان در زمينه ميزان تحصيلات دانشگاهي و دبيرستاني تقريباً در وضعيت مشابهي قرار دارند. تحصيل كردگان دانشگاهي مشاركت وسيعي در مشاغل تخصصي دارند كه اين مشاركت بسيار نامتناسب است. 71 درصد كل پزشكان گرجستان را زنان تشكيل مي دهند. 63 درصد معلمان (شغلي كه در زمان شوروي سابق از موقعيت پاييني برخوردار بود) را نيز زنان شكل داده اند؛ اين درحالي است كه مشاركت زنان در ساير مشاغل از حد متوسط نيز پايينتر است. به عنوان نمونه اين ميزان مشاركت در زمينه مشاغل تخصصي اقتصادي 39 درصد و در زمينه مهندسي 27 درصد است.
با این حال زنان به طور کلی در زمینه یافتن مشاغل مناسب با تحصیلات خود با مشکل مواجه هستند. در مورد برخی مشاغل پیش فرض‌های نسبی موجود علیه زنان توجیهی برای این مساله است. علاوه بر آن دلایل ارایه شده در مورد ضرورت انجام کارهای مربوط به منزل و بچه‌داری باعث گردیده تا زنان نتوانند تجارب و توانایی‌های تخصصی خود را افزایش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت‌های تخصصی خود چیزی اضافه نمی‌نمایند. اکثر زنان قادر به کسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلی هستند که با داشتن شرایط نامناسب کاری حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهیلاتی چون بیمه و بازنشستگی بیش از موعد را در برداشته باشد. این چنین مشاغل اغلب شامل شیفته‌ای کار شبانه، کارهای سخت بدنی و یدی، کار در شرایط نامناسب بهداشتی و تماس با مواد شیمیایی زیان‌آور، کار در اماکن پر سر و صدا و گرد و خاک و برخی اوقات کار در اماکن غیرقانونی می‌باشد.


با اين حال زنان به طور كلي در زمينه يافتن مشاغل مناسب با تحصيلات خود با مشكل مواجه هستند. در مورد برخي مشاغل پيش فرض هاي نسبي موجود عليه زنان توجيهي براي اين مساله است. علاوه بر آن دلايل ارايه شده در مورد ضرورت انجام كارهاي مربوط به منزل و بچهداري باعث گرديده تا زنان نتوانند تجارب و توانايي هاي تخصصي خود را افزايش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت هاي تخصصي خود چيزي اضافه نمي نمايند. اكثر زنان قادر به كسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلي هستند كه با داشتن شرايط نامناسب كاري حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهيلاتي چون بيمه و بازنشستگي بيش از موعد را در برداشته باشد. اين چنين مشاغل اغلب شامل شيفته اي كار شبانه، كارهاي سخت بدني و يدي، كار در شرايط نامناسب بهداشتي و تماس با مواد شيميايي زيان آور، كار در اماكن پر سر و صدا و گرد و خاك و برخي اوقات كار در اماكن غيرقانوني مي باشد.
علاوه بر شرایط کاری، زنان گرجی به همراه سایر زنان دنیا با مشکل چگونگی ترکیب وظیفه خانه‌داری و کار در خارج از خانه مواجه هستند. در این مورد تفکرات سنتی در [[گرجستان]] رایج است. مردان در مواقع معمولی آماده مشارکت در کارهای منزل و یا مراقبت از بچه‌ها نیستند. بدین ترتیب مسئولیت مذکور نیز کاملاً بر دوش زنان افتاده است و باعث محرومیت آنان از داشتن اوقات بیکاری و فراغت برای انجام امور شخصی و یا همان گونه که قبلاً ذکر شد پیگیری علاقه‌های تخصصی در مورد مشاغل خود گردیده است.


علاوه بر شرايط كاري، زنان گرجي به همراه ساير زنان دنيا با مشكل چگونگي تركيب وظيفه خانه داري و كار در خارج از خانه مواجه هستند. در اين مورد تفكرات سنتي در گرجستان رايج است. مردان در مواقع معمولي آماده مشاركت در كارهاي منزل و يا مراقبت از بچه ها نيستند. بدين ترتيب مسئوليت مذكور نيز كاملاً بر دوش زنان افتاده است و باعث محروميت آنان از داشتن اوقات بيكاري و فراغت براي انجام امور شخصي و يا همان گونه كه قبلاً ذكر شد پيگيري علاقه هاي تخصصي در مورد مشاغل خود گرديده است.
با این همه روابط خانوادگی و ازدواج به خودباوری و ایجاد اعتماد به نفس در نزد زنان کمک می‌نماید. با توجه به اهمیت نهاد خانواده و روابط خویشاوندی در جامعه [[گرجستان]] نقش زن به عنوان یک مادر بیش از کار او اهمیت دارد. زنان در حال حاضر مشارکت فعالی در روند احیای اقتصادی [[گرجستان]] دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دکه‌دار بیشتر از مردان است. این درحالی است که نوع فعالیت تجار روح تجارت خرده‌فروشی را شکل می‌دهد، سهم زنان در فعالیت‌های خرد اقتصادی در حال افزایش است<ref>بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ [[گرجستان]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص78-80.</ref>.
 
==نیز نگاه کنید به==
با اين همه روابط خانوادگي و ازدوا ج به خودباوري و ايجاد اعتماد به نفس در نزد زنان كمك مي نمايد. با توجه به اهميت نهاد خانواده و روابط خويشاوندي در جامعه گرجستان نقش زن به عنوان يك مادر بيش از كار او اهميت دارد. زنان در حال حاضر مشاركت فعالي در روند احياي اقتصادي گرجستان دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دكه دار بيشتر از مردان است. اين درحالي است كه نوع فعاليت تجار رو ح تجارت خرده فروشي را شكل مي دهد، سهم زنان در فعاليت هاي خرد اقتصادي در حال افزايش است.
[[زنان در ژاپن]]؛ [[زنان در روسیه]]؛ [[زنان در کانادا]]؛ [[زنان در لبنان]]؛ [[زنان مصر]]؛ [[وضعیت زنان در چین]]؛ [[زنان در افغانستان]]؛ [[زنان در تونس]]؛ [[زنان در سنگال]]؛ [[زنان در آرژانتین]]؛ [[زنان در فرانسه]]؛ [[زنان در مالی]]؛ [[زنان در سوریه]]؛ [[زنان در سودان]]؛ [[زنان در ساحل عاج]]؛ [[زنان در زیمبابوه]]؛ [[زنان در اوکراین]]؛ [[زنان در اسپانیا]]؛ [[زنان در اردن]]؛ [[زنان در اتیوپی]]؛ [[زنان در قطر]]؛ [[زنان در بنگلادش]]
==کتابشناسی==

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۰۰

بانوی گرجستانی در لباس محلی - برگرفته از سایت wikipedia - قابل بازیابی از: https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Georgia_%28country%29

در قانون اساسی گرجستان و به طور کلی در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نیز با زنان برابرند. این در حالی است که قوانین و مقررات حقوقی موجود نیز از زنان در برابر سختی‌ها و شداید از جمله کارهای شبانه، کار در معادن یا بخش‌های خاصی از صنعت حمایت می‌کنند. اما در این معنا تساوی این دو گروه (زنان و مردان) به معنای برابری کامل آن‌ها نیست. به عنوان مثال زنان در زمینه انجام کارهای دشوار صنعتی و یا در زمان زایمان نیاز به مقررات ویژه‌ای دارند. در همین راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته می‌شوند، از خدمت زیر پرچم معاف بوده و مادران بیوه از برخی بیمه و تسهیلات اجتماعی ویژه برخوردارند که مردان مشابه از آن‌ها بهره‌مند نیستند.

میزان مرگ و میر در نزد مردان در گروه‌های سنی خاص بیشتر از زنان است. علل این مرگ و میر عمدتاً ناشی از نارسایی‌های مغزی و قلبی، وجود تومورهای بدخیم، سرطان نای و ریه و مشکلات سیستم گوارشی می‌شود. همچنین در مقایسه با زنان، مردان زمینه‌های بیشتری در مورد اقدام به خودکشی و مرگ‌های ناشی از خودکشی دارند. طول عمر متوسط مردان در گرجستان هفت سال کمتر از زنان است. احتمالاً فشارها و استرس‌های روزافزون سال‌های اخیر به همراه عادات سنتی نادرست غذایی، مصرف مواد الکلی و دخانیات در تشدید این امر مؤثر بوده است و نکته قابل توجه این است که عادات مذکور نمی‌تواند به آسانی از طریق وضع قوانین تغییر یابد.

همین مساله در مورد زنان نیز دیده می‌شود؛ به طوری که قانون نمی‌تواند باعث تغییر برخی نگرش‌های سنتی به زن شده و حامی آنان در مورد مسئولیت دوگانه خانه داری و کار در خار ج از خانه باشد. حوزه کارها و مشاغل تخصصی نمونه‌ای روشن از این مساله است. قبل از استقلال گرجستان (سال 1989 میلادی) سهم زنان کارمند در زمینه مشاغل تخصصی 77 درصد در میان گروه سنی 25 تا 54 ساله بود و بیشترین میزان یعنی 82 درصد در گروه سنی 40 تا 44 سال دیده می‌شد. مردان و زنان در گرجستان در زمینه میزان تحصیلات دانشگاهی و دبیرستانی تقریباً در وضعیت مشابهی قرار دارند. تحصیل کردگان دانشگاهی مشارکت وسیعی در مشاغل تخصصی دارند که این مشارکت بسیار نامتناسب است. 71 درصد کل پزشکان گرجستان را زنان تشکیل می‌دهند. 63 درصد معلمان (شغلی که در زمان شوروی سابق از موقعیت پایینی برخوردار بود) را نیز زنان شکل داده‌اند؛ این درحالی است که مشارکت زنان در سایر مشاغل از حد متوسط نیز پایین‌تر است. به عنوان نمونه این میزان مشارکت در زمینه مشاغل تخصصی اقتصادی 39 درصد و در زمینه مهندسی 27 درصد است.

با این حال زنان به طور کلی در زمینه یافتن مشاغل مناسب با تحصیلات خود با مشکل مواجه هستند. در مورد برخی مشاغل پیش فرض‌های نسبی موجود علیه زنان توجیهی برای این مساله است. علاوه بر آن دلایل ارایه شده در مورد ضرورت انجام کارهای مربوط به منزل و بچه‌داری باعث گردیده تا زنان نتوانند تجارب و توانایی‌های تخصصی خود را افزایش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت‌های تخصصی خود چیزی اضافه نمی‌نمایند. اکثر زنان قادر به کسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلی هستند که با داشتن شرایط نامناسب کاری حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهیلاتی چون بیمه و بازنشستگی بیش از موعد را در برداشته باشد. این چنین مشاغل اغلب شامل شیفته‌ای کار شبانه، کارهای سخت بدنی و یدی، کار در شرایط نامناسب بهداشتی و تماس با مواد شیمیایی زیان‌آور، کار در اماکن پر سر و صدا و گرد و خاک و برخی اوقات کار در اماکن غیرقانونی می‌باشد.

علاوه بر شرایط کاری، زنان گرجی به همراه سایر زنان دنیا با مشکل چگونگی ترکیب وظیفه خانه‌داری و کار در خارج از خانه مواجه هستند. در این مورد تفکرات سنتی در گرجستان رایج است. مردان در مواقع معمولی آماده مشارکت در کارهای منزل و یا مراقبت از بچه‌ها نیستند. بدین ترتیب مسئولیت مذکور نیز کاملاً بر دوش زنان افتاده است و باعث محرومیت آنان از داشتن اوقات بیکاری و فراغت برای انجام امور شخصی و یا همان گونه که قبلاً ذکر شد پیگیری علاقه‌های تخصصی در مورد مشاغل خود گردیده است.

با این همه روابط خانوادگی و ازدواج به خودباوری و ایجاد اعتماد به نفس در نزد زنان کمک می‌نماید. با توجه به اهمیت نهاد خانواده و روابط خویشاوندی در جامعه گرجستان نقش زن به عنوان یک مادر بیش از کار او اهمیت دارد. زنان در حال حاضر مشارکت فعالی در روند احیای اقتصادی گرجستان دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دکه‌دار بیشتر از مردان است. این درحالی است که نوع فعالیت تجار روح تجارت خرده‌فروشی را شکل می‌دهد، سهم زنان در فعالیت‌های خرد اقتصادی در حال افزایش است[۱].

نیز نگاه کنید به

زنان در ژاپن؛ زنان در روسیه؛ زنان در کانادا؛ زنان در لبنان؛ زنان مصر؛ وضعیت زنان در چین؛ زنان در افغانستان؛ زنان در تونس؛ زنان در سنگال؛ زنان در آرژانتین؛ زنان در فرانسه؛ زنان در مالی؛ زنان در سوریه؛ زنان در سودان؛ زنان در ساحل عاج؛ زنان در زیمبابوه؛ زنان در اوکراین؛ زنان در اسپانیا؛ زنان در اردن؛ زنان در اتیوپی؛ زنان در قطر؛ زنان در بنگلادش

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص78-80.