زنان در اسپانیا
وضعیت اجتماعی زنان در اسپانیا بعد از دوران فرانکو، تغییرات بسیاری یافته است. اکنون زنان در مشاغل دولتی مهم به عنوان قاضی، سفیر، شهردار، وزیر، و استاد دانشگاه فعالیت دارند. حتی در مشاغلی که به طور سنتی برای زنان نامناسب یا ممنوع تلقی میشد مانند افسران پلیس، یا نیروهای مسلح، یا در بخش حمل ونقل نیز حضور زنان مشاهده میشود. در بررسی شرکت گسترده زنان در جامعه، نمی توان اقدامات و نظرات فمینیستها را نادیده گرفت، ولی دلیل اصلی آنرا باید در میزان شرکت زنان در تحصیل و آموزش جستجو کرد.
در زمان فرانکو، برخورد با زنان در همۀ بخش ها تا حد زیادی تبعیض آمیز بود. ولی ازسال 1975 به بعد، پس از مرگ فرانکو و روی کار آمدن نظام دموکراتیک اسپانیا، تبعیض جنسیتی غیر قانونی اعلام شد. پس از آن، همین نظام، با قانونی تلقی کردن روش های پیشگیری از بارداری، و با کنار آمدن با مسئله سقط جنین در شرایطی خاص، امتیازاتی دیگر به زنان اسپانیا داد.
به هر صورت، با وجود تلاش های گسترده برای برقراری تساوی بین زن و مرد، هنوز هم تا حدی، در محیط کاری، رفتارهای تبعیض آمیز نسبت به زنان مشاهده میشود؛ چه در میزان حقوق و درآمد آنان، و چه در کیفیت شغل پیشنهاد شده به زنان. اکنون، حقوق و درآمد زنان به طور متوسط 20 درصد پایین تر از حقوق یک مرد در ازای کاری برابر است. میزان بیکاری در زنان حدود 25 درصد است، و در مردان 15 درصد. البته این میزان بیکاری زنان فقط به دلیل تبعیض های جامعه نیست. دلیل دیگر آن بالا رفتن سریع تعداد زنان شاغل است که محیط اقتصادی نتوانسته همۀ آنها را جذب بازار کار کند.
با وجود همۀ این مسائل، اکنون اسپانیا شاهد کارمندان زن بسیاری است؛ در حدود 4 میلیون نفر. سه چهارم از این چهار میلیون نفر در بخش خصوصی مشغول به کار هستند، به خصوص در تحصیل و آموزش، بهداشت و سلامت، و نیز هتلها و مراکز پخش غذا. یافتن شغل برای زنان در محیطهایی که به طور سنتی قلمرو کاری مردان محسوب میشد نیز اکنون آسان تر شده است.
بیشتر زنان اسپانیایی شاغل، بین سن 20 تا 30 سال هستند. امید به زندگی در زنان در اسپانیا، بسیار بیشتر از امید به زندگی مردان است. این رقم در زنان 81 سال، و در مردان 74 سال است. زنان مدت زمان کمتری را نسبت به مردان در بیمارستانها به منظور درمان بیماریها میگذرانند[۱].
نیز نگاه کنید به
زنان در ژاپن؛ زنان در روسیه؛ زنان در کانادا؛ زنان در لبنان؛ زنان مصر؛ وضعیت زنان در چین؛ زنان در تونس؛ زنان در افغانستان؛ زنان در تونس؛ زنان در سنگال؛ زنان در فرانسه؛ زنان در مالی؛ زنان در سوریه؛ زنان در سودان؛ زنان در ساحل عاج؛ زنان در زیمبابوه؛ زنان در اوکراین؛ زنان در اردن؛ زنان در اتیوپی؛ زنان در قطر
کتابشناسی
- ↑ فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)