قوه قضائیه سودان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
قوه قضائیه:
قوه قضائیه، مستقل از قوای مجریه و مقننه فعالیّت می‌کند و حتی از نظر اداری و [[مالی]] نیز دارای استقلال است. رئیس قوه قضائیه، ریاست دیوان عالی کشور را نیز، برعهده دارد. دستگاه قضایی سودان در سال 1899م. (1278هـ.ش) تأسیس شده است و بخش‌های مختلف آن عبارت‌اند از:  
 
قوه قضائیه، مستقل از قوای مجریه و مقننه فعالیّت می‌کند و حتی از نظر اداری و [[مالی]] نیز دارای استقلال است. رئیس قوه قضائیه، ریاست دیوان عالی کشور را نیز، برعهده دارد. دستگاه قضایی [[سودان]] در سال 1899م. (1278هـ.ش) تأسیس شده است و بخش‌های مختلف آن عبارت‌اند از:


دیوان عالی کشور: هفتاد (70) قاضی دیوان حضور دارند و احکام صادر شده از سوی دیوان عالی کشور، قابل تجدید نظر نیست.
دیوان عالی کشور: هفتاد (70) قاضی دیوان حضور دارند و احکام صادر شده از سوی دیوان عالی کشور، قابل تجدید نظر نیست.
خط ۱۱: خط ۹:
دادگاه‌های بدوی: شامل سیصد و نود و هفت (397) دادگاه  در سراسر کشور، از نوع درج یک، دو و سه.
دادگاه‌های بدوی: شامل سیصد و نود و هفت (397) دادگاه  در سراسر کشور، از نوع درج یک، دو و سه.


دادگاه‌های روستایی: دادگاه‌ها، که جنبه مردمی‌دارند، افراد خوش‌نام و اشخاص مورد اعتماد مردم، به دعاوی مطرح شده رسیدگی می‌کنند و در سراسر کشور، یکهزار و شصت و دو (1062) دادگاه روستایی فعالیت دارند (وزارة الإعلام،2011: 15).
دادگاه‌های روستایی: دادگاه‌ها، که جنبه مردمی‌دارند، افراد خوش‌نام و اشخاص مورد اعتماد مردم، به دعاوی مطرح شده رسیدگی می‌کنند و در سراسر کشور، یک هزار و شصت و دو (1062) دادگاه روستایی فعالیت دارند<ref name=":62">وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو.15</ref>.
 
         براساس اصل یکصد و نوزدهم [[قانون اساسی سودان|قانون اساسی]] جمهوری سودان مصوب سال 2005م. (1384هـ.ش) دادگاه قانون اساسی‌ این کشور، از نُه (9) قاضی متخصّص، متعهّد و نام آشنا، تشکیل می‌شود.‌ این دادگاه مستقل از قوای مجریه و مقنّنه است و جدا از قوه قضائیه فعالیت می‌کند<ref name=":22">برگرفته از http://esudany.com/constitution.html</ref>.‌ این دادگاه، صیانت از [[قانون اساسی سودان|قانون اساسی]]، حمایت از حقوق انسان و آزادی‌های عمومی‌را، برعهده دارد و درصورت بروز اختلاف نظر بین قوای سه‌گانه درباره اصولی از [[قانون اساسی سودان|قانون اساسی]]، نسبت به تفسیر اصول مورد نظر، اقدام می‌کند. دادگاه قانون اساسی، برای رسیدگی به اختلافات رئیس جمهور، جانشین (معاون اول) وی و رئیس قوّه قضائیه و ریاست دیوان عالی کشور، صلاحیّت لازم را دارد<ref name=":62" /><ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.51-52</ref>
== نیز نگاه کنید به ==
[[نظام قضایی روسیه]]؛ [[نظام قضایی در چین]]؛ [[نظام قضایی تونس]]؛ [[نظام قضایی ژاپن]]؛ [[نظام قضایی کوبا]]؛ [[نظام قضایی لبنان]]؛ [[قوه قضائیه مصر]]؛ [[نظام قضایی سنگال]]؛ [[نظام قضایی تایلند]]؛ [[نظام قضایی آرژانتین]]؛ [[نظام قضایی اردن]]؛ [[نظام قضایی اتیوپی]]؛ [[نظام قضایی فرانسه]]؛ [[نظام قضایی اسپانیا]]؛ [[نظام قضایی زیمبابوه]]؛ [[نظام قضایی ساحل عاج]]؛ [[نظام قضایی اوکراین]]؛ [[نظام قضایی سیرالئون]]؛ [[نظام قضایی کشور مالی]]


         براساس اصل یکصد و نوزدهم قانون اساسی جمهوری سودان مصوب سال 2005م. (1384هـ.ش) دادگاه قانون اساسی‌ این کشور، از نُه (9) قاضی متخصّص، متعهّد و نام آشنا، تشکیل می‌شود.‌ این دادگاه مستقل از قوای مجریه و مقنّنه است و جدا از قوه قضائیه فعالیت می‌کند (2013, esudany.com/constitution.html).‌ این دادگاه، صیانت از قانون اساسی، حمایت از حقوق انسان و آزادی‌های عمومی‌را، برعهده دارد و درصورت بروز اختلاف نظر بین قوای سه‌گانه درباره اصولی از قانون اساسی، نسبت به تفسیر اصول مورد نظر، اقدام می‌کند. دادگاه قانون اساسی، برای رسیدگی به اختلافات رئیس جمهور، جانشین (معاون اول) وی و رئیس قوّه قضائیه و ریاست دیوان عالی کشور، صلاحیّت لازم را دارد (وزارة الإعلام،2011: 15).
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۳:۵۶

قوه قضائیه، مستقل از قوای مجریه و مقننه فعالیّت می‌کند و حتی از نظر اداری و مالی نیز دارای استقلال است. رئیس قوه قضائیه، ریاست دیوان عالی کشور را نیز، برعهده دارد. دستگاه قضایی سودان در سال 1899م. (1278هـ.ش) تأسیس شده است و بخش‌های مختلف آن عبارت‌اند از:

دیوان عالی کشور: هفتاد (70) قاضی دیوان حضور دارند و احکام صادر شده از سوی دیوان عالی کشور، قابل تجدید نظر نیست.

دادگاه‌های استیناف (یا تجدید نظر): شامل جمعاً یکصد و سی (130) قاضی در استان‌های مختلف کشور،

دادگاه‌های عمومی: جمعاً یکصد و سی و سه (133) دادگاه در سراسر کشور وجود دارد که ریاست هریک از آنها را یک قاضی بر عهده دارد.

دادگاه‌های بدوی: شامل سیصد و نود و هفت (397) دادگاه  در سراسر کشور، از نوع درج یک، دو و سه.

دادگاه‌های روستایی: دادگاه‌ها، که جنبه مردمی‌دارند، افراد خوش‌نام و اشخاص مورد اعتماد مردم، به دعاوی مطرح شده رسیدگی می‌کنند و در سراسر کشور، یک هزار و شصت و دو (1062) دادگاه روستایی فعالیت دارند[۱].

         براساس اصل یکصد و نوزدهم قانون اساسی جمهوری سودان مصوب سال 2005م. (1384هـ.ش) دادگاه قانون اساسی‌ این کشور، از نُه (9) قاضی متخصّص، متعهّد و نام آشنا، تشکیل می‌شود.‌ این دادگاه مستقل از قوای مجریه و مقنّنه است و جدا از قوه قضائیه فعالیت می‌کند[۲].‌ این دادگاه، صیانت از قانون اساسی، حمایت از حقوق انسان و آزادی‌های عمومی‌را، برعهده دارد و درصورت بروز اختلاف نظر بین قوای سه‌گانه درباره اصولی از قانون اساسی، نسبت به تفسیر اصول مورد نظر، اقدام می‌کند. دادگاه قانون اساسی، برای رسیدگی به اختلافات رئیس جمهور، جانشین (معاون اول) وی و رئیس قوّه قضائیه و ریاست دیوان عالی کشور، صلاحیّت لازم را دارد[۱][۳]

نیز نگاه کنید به

نظام قضایی روسیه؛ نظام قضایی در چین؛ نظام قضایی تونس؛ نظام قضایی ژاپن؛ نظام قضایی کوبا؛ نظام قضایی لبنان؛ قوه قضائیه مصر؛ نظام قضایی سنگال؛ نظام قضایی تایلند؛ نظام قضایی آرژانتین؛ نظام قضایی اردن؛ نظام قضایی اتیوپی؛ نظام قضایی فرانسه؛ نظام قضایی اسپانیا؛ نظام قضایی زیمبابوه؛ نظام قضایی ساحل عاج؛ نظام قضایی اوکراین؛ نظام قضایی سیرالئون؛ نظام قضایی کشور مالی

کتابشناسی

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو.15
  2. برگرفته از http://esudany.com/constitution.html
  3. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.51-52