مواضع مطبوعات و روزنامه نگاران متنفذ در قطر: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''مواضع مطبوعات و روزنامه نگاران متنفذ در قطر''' مطبوعات قطر علی‌رغم ادعای استقلال، تابع سیاست‌های حاکم بر نظام هستند و بر اساس مواضع امیر قطر شکل گرفته‌اند. به عبارت دیگر روزنامه‌های مطرح کشور مذکور از نظر استراتژیک، یکسان بوده؛ ولی به تنا...» ایجاد کرد)
 
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''مواضع مطبوعات و روزنامه نگاران متنفذ در قطر'''
مطبوعات [[قطر]] علی‌رغم ادعای استقلال، تابع سیاست‌های حاکم بر نظام هستند و بر اساس مواضع امیر قطر شکل گرفته‌اند. به عبارت دیگر روزنامه‌های مطرح کشور مذکور از نظر استراتژیک، یکسان بوده؛ ولی به تناسب شرایط فکری و روحی مدیران مسئول و سردبیران، تاکتیک‌های انتخاب شده‌ی متفاوت دارند؛ لذا مطبوعات به دلیل هماهنگی سیاست خارجی دولت قطر سعی می‌کنند موضع گیری منفی مطلق نسبت به جمهوری اسلامی‌ ایران نداشته باشند و در صورت نگاه منفی، مدیران یا سر دبیران، با ظرافت خاصی انعکاس اخبار یا انتشار مقالات را طوری تنظیم می‌کنند که خواننده نسبت به انقلاب اسلامی‌ دیدگاه منفی پیدا كند. در موقعیت فعلی که رابطه‌ی ایران و قطر ممتاز و قابل تحسین است، روزنامه‌های کشور قطر، حریم و منافع ملی کشورمان را حفظ می‌کنند. بدیهی است در صورت تغییر در سیاست‌های دولت قطر، موضع‌گیری روزنامه‌های کثیرالانتشار تغییرخواهد نمود. با این مقدمه نشریات فعلی قابل طبقه‌بندی بوده و میزان همسویی آنان با انقلاب اسلامی‌ متفاوت است که با رعایت اولویت به قرار ذیل بیان می‌گردد:


مطبوعات قطر علی‌رغم ادعای استقلال، تابع سیاست‌های حاکم بر نظام هستند و بر اساس مواضع امیر قطر شکل گرفته‌اند. به عبارت دیگر روزنامه‌های مطرح کشور مذکور از نظر استراتژیک، یکسان بوده؛ ولی به تناسب شرایط فکری و روحی مدیران مسئول و سردبیران، تاکتیک‌های انتخاب شده‌ي متفاوت دارند؛ لذا مطبوعات به دلیل هماهنگی سیاست خارجی دولت قطر سعی می‌کنند موضع گیری منفی مطلق نسبت به جمهوری اسلامی ایران نداشته باشند و در صورت نگاه منفی، مدیران یا سر دبیران، با ظرافت خاصی انعکاس اخبار یا انتشار مقالات را طوری تنظیم می‌کنند که خواننده نسبت به انقلاب اسلامی ديدگاه منفي پيدا كند. در موقعیت فعلی که رابطه‌ي ایران و قطر ممتاز و قابل تحسین است، روزنامه‌های کشور قطر، حریم و منافع ملی کشورمان را حفظ می‌کنند. بدیهی است در صورت تغییر در سیاست‌های دولت قطر، موضع‌گیری روزنامه‌های کثیرالانتشار تغییرخواهد نمود. با این مقدمه نشریات فعلی قابل طبقه‌بندی بوده و میزان همسویی آنان با انقلاب اسلامی متفاوت است که با رعایت اولویت به قرار ذیل بيان مي‌گردد:
==== روزنامه الشرق ====
روزنامه‌ی مذکور به سردبیری آقای جابر الحرمی‌ منتشر می‌گردد. به دلیل نگاه مثبت سردبیر به مواضع انقلاب اسلامی‌ و رابطه‌ی حسنه‌ی نام برده با سفارت جمهوری اسلامی‌ ایران و رایزنی فرهنگی و جذب عناصر همسو با انقلاب اسلامی‌ از جمله آقایان عبدالله الحامدی و صالح غریب، فضای حاکم بر روزنامه‌ی الشرق فضایی مناسب و جهت ‌گیری آن مثبت می‌باشد. و سعی می‌كند نقاط قوت ایران اسلامی‌ را انعكاس دهد.


الف) روزنامه الشرق: روزنامه‌ي مذکور به سردبیری آقای جابر الحرمی منتشر می‌گردد. به دلیل نگاه مثبت سردبیر به مواضع انقلاب اسلامی و رابطه‌ي حسنه‌ي نام برده با سفارت جمهوری اسلامی ایران و رایزنی فرهنگی و جذب عناصر همسو با انقلاب اسلامی از جمله آقایان عبدالله الحامدی و صالح غریب، فضای حاکم بر روزنامه‌ي الشرق فضایی مناسب و جهت ‌گیری آن مثبت می‌باشد. و سعی مي‌كند نقاط قوت ایران اسلامی را انعكاس دهد.
==== روزنامه‌ی الوطن ====
روزنامه‌ی مذبور به سردبیری آقای احمد بن عبدالله السلیطی منتشر می‌گردد. مسئولین این روزنامه سعی می‌کنند در بسیاری از امور، با مواضع انقلاب اسلامی‌ همسو گردند؛ ولی به دلیل حضور برخی افراد مسئله‌دار در بدنه‌ی نشریه، در بعضی مواقع به درج مقالات یا اخبار و یا مصاحبه‌هایی می‌پردازند که خواننده را نسبت به ایران اسلامی‌ بدبین می‌کنند؛ ولی در حوزه‌های فرهنگی هنری افرادی همانند آقای هدیب که اصالتاً فلسطینی است، سعی می‌کند فرصت را غنیمت شمرده و از این روزنامه، برای انعكاس فعالیت‌های جمهوری اسلامی‌ ایران، استفاده كند. به عبارت دیگر، در مجموع روزنامه‌ی مذکور، مواضع مناسبی دارد.


ب) روزنامه‌ي الوطن: روزنامه‌ي مذبور به سردبیری آقای احمد بن عبدالله السلیطی منتشر می‌گردد. مسئولین این روزنامه سعی می‌کنند در بسیاری از امور، با مواضع انقلاب اسلامی همسو گردند؛ ولی به دلیل حضور برخی افراد مسئله‌دار در بدنه‌ي نشریه، در بعضی مواقع به درج مقالات یا اخبار و یا مصاحبه‌هایی می‌پردازند که خواننده را نسبت به ایران اسلامی بدبین می‌کنند؛ ولی در حوزه‌های فرهنگی هنری افرادی همانند آقای هدیب که اصالتاً فلسطینی است، سعی می‌کند فرصت را غنيمت شمرده و از این روزنامه، براي انعكاس فعاليت‌هاي جمهوري اسلامي ايران، استفاده كند. به عبارت دیگر، در مجموع روزنامه‌ي مذکور، مواضع مناسبی دارد.
==== روزنامه العرب ====
روزنامه‌ی مذکور به سردبیری آقای احمد بن سعید الرمیه، منتشر می‌گردد. این نشریه محاسن و معایبی دارد. محاسن این روزنامه این است که در معرفی تمدن ایران، مفاخر ادبی و اهمیت جایگاه زبان فارسی، فعالیت قابل توجهی دارد؛ به طوری که نسبت به روزنامه‌های دیگر منحصر به فرد است. نیروهای معتقد به ایران اسلامی‌ و فرهنگ غنی ایرانی همانند آقایان رشید یلوح و سعید دهری، در این روزنامه‌ فعالیت دارند. بعد منفی این نشریه این است كه متأسفانه افراد پیچیده و بدبین نسبت به تفکر جمهوری اسلامی‌ ایران در آن‌جا نفوذ کرده و با ارائه‌ی تحلیل‌های منفی و انعکاس اخبار غیر واقعی، منافع ملی ایران و مواضع انقلاب اسلامی‌ را زیر سؤال می‌برند.


پ) روزنامه العرب: روزنامه‌ي مذکور به سردبیری آقای احمد بن سعید الرمیه، منتشر می‌گردد. این نشریه محاسن و معایبی دارد. محاسن این روزنامه اين است که در معرفی تمدن ایران، مفاخر ادبی و اهمیت جایگاه زبان فارسی، فعالیت قابل توجهی دارد؛ به طوری که نسبت به روزنامه‌های دیگر منحصر به فرد است. نیروهای معتقد به ایران اسلامی و فرهنگ غنی ایرانی همانند آقایان رشید یلوح و سعید دهری، در اين روزنامه‌ فعاليت دارند. بعد منفی اين نشریه اين است كه متأسفانه افراد پیچیده و بدبین نسبت به تفکر جمهوری اسلامی ایران در آن‌جا نفوذ کرده و با ارائه‌ي تحلیل‌های منفی و انعکاس اخبار غیر واقعی، منافع ملی ایران و مواضع انقلاب اسلامی را زیر سؤال می‌برند.
==== روزنامه الرایه ====
روزنامه‌ی مذکور، به سردبیری صالح بن عصفان الکواری، منتشر می‌گردد. این روزنامه در بسیاری از امور، مواضعش مشابه روزنامه‌ی العرب می‌باشد با این تفاوت که روزنامه‌ی الرایه دارای جایگاه اجتماعی ویژه‌ای در [[جامعه قطر]] است. همان‌گونه که ذکر شد، سر دبیر نشریات، در روند و جهت‌گیری روزنامه‌ها مؤثر هستند؛ لذا قبل از رئیس تحریریه‌ی فعلی، شخصی به نام «درویش»، مسئولیت روزنامه‌، مذبور را بر عهده داشت. وی علی‌رغم این‌که اصالتاٌ ایرانی است، مواضع منفی نسبت به ایران و انقلاب اسلامی‌ داشت و همین دیدگاه در جهت‌گیری روزنامه مؤثر بود؛ اما با تغییر سردبیر و جایگزینی فردی به نام صالح بن عصفان الکواری وضعیت روزنامه مناسب و بهتر شده است. اما در تقسیم‌بندی نشریات همسو، در طبقه‌ی چهارم قرار می‌گیرد.<ref>احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: [https://www.icro.ir سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی](دردست انتشار).</ref>


ت) روزنامه الرایه: روزنامه‌ي مذکور، به سردبیری صالح بن عصفان الکواری، منتشر می‌گردد. این روزنامه در بسیاری از امور، مواضعش مشابه روزنامه‌ي العرب می‌باشد با این تفاوت که روزنامه‌ي الرایه دارای جایگاه اجتماعی ویژه‌ای در جامعه قطر است. همان‌گونه که ذکر شد، سر دبیر نشریات، در روند و جهت‌گیری روزنامه‌ها مؤثر هستند؛ لذا قبل از رئیس تحریریه‌ي فعلی، شخصی به نام «درویش»، مسئولیت روزنامه‌، مذبور را بر عهده داشت. وی علی‌رغم این‌که اصالتاٌ ایرانی است، مواضع منفی نسبت به ایران و انقلاب اسلامی داشت و همین دیدگاه در جهت‌گیری روزنامه مؤثر بود؛ اما با تغییر سردبیر و جایگزینی فردی به نام صالح بن عصفان الکواری وضعیت روزنامه مناسب و بهتر شده است. اما در تقسیم‌بندی نشریات همسو، در طبقه‌ي چهارم قرار می‌گیرد.
== کتابشناسی ==
 
* الصحافه الیومیه العربیه فی قطر، ص 70-.71
* ↑ متن مصاحبه‌ی حمدبن خلیفه در مجله‌ی العروبه شماره‌ی 1 آرشیو دارالکتب القطریه
* ↑ العروبه شماره 2 ارشیو دارالکتب القطریه و نیز به روزنامه العرب، ویژه نامه روز ملی سال 2009
* ↑ العروبه، شماره 1 مرکز ارشیو دارالکتب القطریه
* ↑ العروبه شماره 17، آرشیو دارالکتب القطریه
* ↑ هفته نامه الرایه، شماره1 ، ارشیو دارالکتب القطریه
* ↑ روزنامه الشرق، 13/فوریه/1990
* ↑ الرایه، دسامبر19/12/1990، مرکز ارشیو دار الکتب القطریه.
* ↑ العرب، دسامبر،19/12/1990 مرکز ارشیو دار الکتب القطریه.
* ↑ دسامبر، 19/12/1990، مرکز ارشیو دار الکتب القطریه.
* ↑ احمدی، محمد مهدی (1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (دردست انتشار).
* ↑ روزنامه الشرق 15/ژانویه دارالکتب القطریه.

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۳

مطبوعات قطر علی‌رغم ادعای استقلال، تابع سیاست‌های حاکم بر نظام هستند و بر اساس مواضع امیر قطر شکل گرفته‌اند. به عبارت دیگر روزنامه‌های مطرح کشور مذکور از نظر استراتژیک، یکسان بوده؛ ولی به تناسب شرایط فکری و روحی مدیران مسئول و سردبیران، تاکتیک‌های انتخاب شده‌ی متفاوت دارند؛ لذا مطبوعات به دلیل هماهنگی سیاست خارجی دولت قطر سعی می‌کنند موضع گیری منفی مطلق نسبت به جمهوری اسلامی‌ ایران نداشته باشند و در صورت نگاه منفی، مدیران یا سر دبیران، با ظرافت خاصی انعکاس اخبار یا انتشار مقالات را طوری تنظیم می‌کنند که خواننده نسبت به انقلاب اسلامی‌ دیدگاه منفی پیدا كند. در موقعیت فعلی که رابطه‌ی ایران و قطر ممتاز و قابل تحسین است، روزنامه‌های کشور قطر، حریم و منافع ملی کشورمان را حفظ می‌کنند. بدیهی است در صورت تغییر در سیاست‌های دولت قطر، موضع‌گیری روزنامه‌های کثیرالانتشار تغییرخواهد نمود. با این مقدمه نشریات فعلی قابل طبقه‌بندی بوده و میزان همسویی آنان با انقلاب اسلامی‌ متفاوت است که با رعایت اولویت به قرار ذیل بیان می‌گردد:

روزنامه الشرق

روزنامه‌ی مذکور به سردبیری آقای جابر الحرمی‌ منتشر می‌گردد. به دلیل نگاه مثبت سردبیر به مواضع انقلاب اسلامی‌ و رابطه‌ی حسنه‌ی نام برده با سفارت جمهوری اسلامی‌ ایران و رایزنی فرهنگی و جذب عناصر همسو با انقلاب اسلامی‌ از جمله آقایان عبدالله الحامدی و صالح غریب، فضای حاکم بر روزنامه‌ی الشرق فضایی مناسب و جهت ‌گیری آن مثبت می‌باشد. و سعی می‌كند نقاط قوت ایران اسلامی‌ را انعكاس دهد.

روزنامه‌ی الوطن

روزنامه‌ی مذبور به سردبیری آقای احمد بن عبدالله السلیطی منتشر می‌گردد. مسئولین این روزنامه سعی می‌کنند در بسیاری از امور، با مواضع انقلاب اسلامی‌ همسو گردند؛ ولی به دلیل حضور برخی افراد مسئله‌دار در بدنه‌ی نشریه، در بعضی مواقع به درج مقالات یا اخبار و یا مصاحبه‌هایی می‌پردازند که خواننده را نسبت به ایران اسلامی‌ بدبین می‌کنند؛ ولی در حوزه‌های فرهنگی هنری افرادی همانند آقای هدیب که اصالتاً فلسطینی است، سعی می‌کند فرصت را غنیمت شمرده و از این روزنامه، برای انعكاس فعالیت‌های جمهوری اسلامی‌ ایران، استفاده كند. به عبارت دیگر، در مجموع روزنامه‌ی مذکور، مواضع مناسبی دارد.

روزنامه العرب

روزنامه‌ی مذکور به سردبیری آقای احمد بن سعید الرمیه، منتشر می‌گردد. این نشریه محاسن و معایبی دارد. محاسن این روزنامه این است که در معرفی تمدن ایران، مفاخر ادبی و اهمیت جایگاه زبان فارسی، فعالیت قابل توجهی دارد؛ به طوری که نسبت به روزنامه‌های دیگر منحصر به فرد است. نیروهای معتقد به ایران اسلامی‌ و فرهنگ غنی ایرانی همانند آقایان رشید یلوح و سعید دهری، در این روزنامه‌ فعالیت دارند. بعد منفی این نشریه این است كه متأسفانه افراد پیچیده و بدبین نسبت به تفکر جمهوری اسلامی‌ ایران در آن‌جا نفوذ کرده و با ارائه‌ی تحلیل‌های منفی و انعکاس اخبار غیر واقعی، منافع ملی ایران و مواضع انقلاب اسلامی‌ را زیر سؤال می‌برند.

روزنامه الرایه

روزنامه‌ی مذکور، به سردبیری صالح بن عصفان الکواری، منتشر می‌گردد. این روزنامه در بسیاری از امور، مواضعش مشابه روزنامه‌ی العرب می‌باشد با این تفاوت که روزنامه‌ی الرایه دارای جایگاه اجتماعی ویژه‌ای در جامعه قطر است. همان‌گونه که ذکر شد، سر دبیر نشریات، در روند و جهت‌گیری روزنامه‌ها مؤثر هستند؛ لذا قبل از رئیس تحریریه‌ی فعلی، شخصی به نام «درویش»، مسئولیت روزنامه‌، مذبور را بر عهده داشت. وی علی‌رغم این‌که اصالتاٌ ایرانی است، مواضع منفی نسبت به ایران و انقلاب اسلامی‌ داشت و همین دیدگاه در جهت‌گیری روزنامه مؤثر بود؛ اما با تغییر سردبیر و جایگزینی فردی به نام صالح بن عصفان الکواری وضعیت روزنامه مناسب و بهتر شده است. اما در تقسیم‌بندی نشریات همسو، در طبقه‌ی چهارم قرار می‌گیرد.[۱]

کتابشناسی

  • الصحافه الیومیه العربیه فی قطر، ص 70-.71
  • ↑ متن مصاحبه‌ی حمدبن خلیفه در مجله‌ی العروبه شماره‌ی 1 آرشیو دارالکتب القطریه
  • ↑ العروبه شماره 2 ارشیو دارالکتب القطریه و نیز به روزنامه العرب، ویژه نامه روز ملی سال 2009
  • ↑ العروبه، شماره 1 مرکز ارشیو دارالکتب القطریه
  • ↑ العروبه شماره 17، آرشیو دارالکتب القطریه
  • ↑ هفته نامه الرایه، شماره1 ، ارشیو دارالکتب القطریه
  • ↑ روزنامه الشرق، 13/فوریه/1990
  • ↑ الرایه، دسامبر19/12/1990، مرکز ارشیو دار الکتب القطریه.
  • ↑ العرب، دسامبر،19/12/1990 مرکز ارشیو دار الکتب القطریه.
  • ↑ دسامبر، 19/12/1990، مرکز ارشیو دار الکتب القطریه.
  • ↑ احمدی، محمد مهدی (1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (دردست انتشار).
  • ↑ روزنامه الشرق 15/ژانویه دارالکتب القطریه.
  1. احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(دردست انتشار).