ژئوپولوتیک گرجستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «==== ژئوپولوتیک گرجستان ==== گرجستان به علت برخورداري از موقعيت كليدي در منطقه قفقاز، مركز ثقل ارتباط شرق  غرب، شمال جنوب منطقه به شمار مي رود. اين كشور از ديرباز تاكنون پل ارتباطي آسياي صغير با قفقاز، ايران و آسياي مركزي به ايفاي نقش پرداخته است....» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
==== ژئوپولوتیک گرجستان ====
[[گرجستان]] به علت برخورداری از موقعیت کلیدی در منطقه قفقاز، مرکز ثقل ارتباط شرق  غرب، شمال جنوب منطقه به شمار می‌رود. این کشور از دیرباز تاکنون پل ارتباطی آسیای صغیر با قفقاز، ایران و آسیای مرکزی به ایفای نقش پرداخته است. [[گرجستان]] دروازه قفقاز به سوی غرب است. جمهوری [[گرجستان]] تنها کشور منطقه قفقاز است که به دریای آزاد را ه دارد. وجود سه بندر سوخومی، پوتی و باتومی در کنار دریای سیاه موقعیت سوق‌الجیشی ویژه‌ای به [[گرجستان]] داده است و همین موقعیت استراتژیک موجب آن گردیده تا در طول تاریخ دولت‌های یونان، روم، ایران، ترکیه، و [[روسیه]] برای دستیابی به این ناحیه با هم رقابت کنند.
گرجستان به علت برخورداري از موقعيت كليدي در منطقه قفقاز، مركز ثقل ارتباط شرق  غرب، شمال جنوب منطقه به شمار مي رود. اين كشور از ديرباز تاكنون پل ارتباطي آسياي صغير با قفقاز، ايران و آسياي مركزي به ايفاي نقش پرداخته است. گرجستا ن دروازه قفقاز به سوي غرب است. جمهوري گرجستان تنها كشور منطقه قفقاز است كه به درياي آزاد را ه دارد. وجود س ه بندر سوخوم ي، پوتي و باتومي در كنار درياي سياه موقعيت سوق الجيشي ويژه اي به گرجستان داده است و همي ن موقعيت استراتژيك موجب آن گرديده تا در طو ل تاريخ دولت هاي يونان، روم، ايران، تركيه، و روسيه براي دستيابي به اين ناحيه با هم رقابت كنند.


دسترسي گرجستان به درياي سياه و امكانا ت بندر ي اين كشور برا ي دو جمهوري ديگر قفقاز يعني آذربايجان و ارمنستان كه فاقد راه ارتباط ي با درياي آزاد هستند داراي اهميت حياتي است. همچنين اين كشور براي جمهوري اسلامي ايران نيز براي ترانزيت كالا به اروپا و بالعكس داراي اهميت مي باشد. با توجه به مشكلات روسيه با اوكراين، گرجستان از اهميت زيادي براي مسكو برخوردار است. گرجستان با وقوف به اين اهميت، يك ي از محورهاي ارتباطات سياسي منطقه اي خود را همكاري ترانزيتي با كشورهاي همسايه قرار داده و قصد استفاده از اين امتياز را در جهت كسب اعتبار سياسي منطقه اي دارد. در همين راستا گرجستان مي كوشد تا به عنوان يك وزنه متعادل كننده در ارتبا ط با قطب هاي مناقشه و رقيب كه در همسايگي آن هستند، محسوب گردد.
دسترسی [[گرجستان]] به دریای سیاه و امکانات بندری این کشور برای دو جمهوری دیگر قفقاز یعنی آذربایجان و ارمنستان که فاقد راه ارتباطی با دریای آزاد هستند دارای اهمیت حیاتی است. همچنین این کشور برای جمهوری اسلامی ایران نیز برای ترانزیت کالا به اروپا و بالعکس دارای اهمیت می‌باشد. با توجه به مشکلات [[روسیه]] با اوکراین، [[گرجستان]] از اهمیت زیادی برای مسکو برخوردار است. [[گرجستان]] با وقوف به این اهمیت، یکی از محورهای ارتباطات سیاسی منطقه‌ای خود را همکاری ترانزیتی با کشورهای همسایه قرار داده و قصد استفاده از این امتیاز را در جهت کسب اعتبار سیاسی منطقه‌ای دارد. در همین راستا [[گرجستان]] می‌کوشد تا به عنوان یک وزنه متعادل کننده در ارتباط با قطب‌های مناقشه و رقیب که در همسایگی آن هستند، محسوب گردد.


با عنايت به وضعيت جغرافيايي، گرجستان م يتواند از امكانات بندري و جاده اي خود براي تراتزيت كالا به كشورهاي منطقه بهره برداري نمايد. در مرز شرقي اين كشور، جمهوري آذربايجان قرار دارد كه با توسعه ميادين نفتي اش مي تواند به عنوان يكي از منابع مهم نفت در جهان مطرح باشد. احداث خط لوله نفت از طريق گرجستان به بازار جهاني توسط كمپاني هاي غربي، ضمن برخوردار ساختن گرجستان از سود قابل توجه به سرمايه گذاران غربي نيز كمك مي كند تا به ميلياردها دلار نفت و گاز منطقه آذربايجان و قزاقستان دسترسي داشته باشند. درعين حال درصورت تحقق عملي پروژه مذكور، اين امر موجبات كاهش نفوذ روسيه در قفقاز و آسياي مركزي را فراهم مي آورد. همجواري درياي سياه با مديترانه از طريق بسفر و داردانل موجب اهميت درياي سياه به عنوان تنها راه ارتباطي مهم روسيه و كشورهاي قفقاز با درياي آزاد است.
با عنایت به وضعیت جغرافیایی، [[گرجستان]] می‌تواند از امکانات بندری و جاده‌ای خود برای تراتزیت کالا به کشورهای منطقه بهره‌برداری نماید. در مرز شرقی این کشور، جمهوری آذربایجان قرار دارد که با توسعه میادین نفتی‌اش می‌تواند به عنوان یکی از منابع مهم نفت در جهان مطرح باشد. احداث خط لوله نفت از طریق [[گرجستان]] به بازار جهانی توسط کمپانی‌های غربی، ضمن برخوردار ساختن [[گرجستان]] از سود قابل توجه به سرمایه‌گذاران غربی نیز کمک می‌کند تا به میلیاردها دلار نفت و گاز منطقه آذربایجان و [[قزاقستان]] دسترسی داشته باشند. درعین حال درصورت تحقق عملی پروژه مذکور، این امر موجبات کاهش نفوذ [[روسیه]] در قفقاز و آسیای مرکزی را فراهم می‌آورد. همجواری دریای سیاه با مدیترانه از طریق بسفر و داردانل موجب اهمیت دریای سیاه به عنوان تنها راه ارتباطی مهم [[روسیه]] و کشورهای قفقاز با دریای آزاد است.


حالت انحصاري ارتباطات دريايي كشورهاي حوزه مديترانه و اروپا از طريق درياي سياه با كشورهاي قفقاز جنوبي و آسيا ي مركزي موجب افزايش نقش و اهميت گرجستان براي كشورهاي مذكور شده است.
حالت انحصاری ارتباطات دریایی کشورهای حوزه مدیترانه و اروپا از طریق دریای سیاه با کشورهای قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی موجب افزایش نقش و اهمیت [[گرجستان]] برای کشورهای مذکور شده است<ref>بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ [https://wikimelal.ir/%DA%AF%D8%B1%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 گرجستان]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص110-112.</ref>.
==نیز نگاه کنید به==
[[سیاست و حکومت سودان]]؛ [[جغرافیای سیاسی آرژانتین]]؛ [[جغرافیای سیاسی کوبا]]؛ [[جغرافیای سیاسی ژاپن]]؛ [[جغرافیای سیاسی روسیه]]؛ [[جغرافیای سیاسی افغانستان]]
==کتابشناسی==

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۴۴

گرجستان به علت برخورداری از موقعیت کلیدی در منطقه قفقاز، مرکز ثقل ارتباط شرق  غرب، شمال جنوب منطقه به شمار می‌رود. این کشور از دیرباز تاکنون پل ارتباطی آسیای صغیر با قفقاز، ایران و آسیای مرکزی به ایفای نقش پرداخته است. گرجستان دروازه قفقاز به سوی غرب است. جمهوری گرجستان تنها کشور منطقه قفقاز است که به دریای آزاد را ه دارد. وجود سه بندر سوخومی، پوتی و باتومی در کنار دریای سیاه موقعیت سوق‌الجیشی ویژه‌ای به گرجستان داده است و همین موقعیت استراتژیک موجب آن گردیده تا در طول تاریخ دولت‌های یونان، روم، ایران، ترکیه، و روسیه برای دستیابی به این ناحیه با هم رقابت کنند.

دسترسی گرجستان به دریای سیاه و امکانات بندری این کشور برای دو جمهوری دیگر قفقاز یعنی آذربایجان و ارمنستان که فاقد راه ارتباطی با دریای آزاد هستند دارای اهمیت حیاتی است. همچنین این کشور برای جمهوری اسلامی ایران نیز برای ترانزیت کالا به اروپا و بالعکس دارای اهمیت می‌باشد. با توجه به مشکلات روسیه با اوکراین، گرجستان از اهمیت زیادی برای مسکو برخوردار است. گرجستان با وقوف به این اهمیت، یکی از محورهای ارتباطات سیاسی منطقه‌ای خود را همکاری ترانزیتی با کشورهای همسایه قرار داده و قصد استفاده از این امتیاز را در جهت کسب اعتبار سیاسی منطقه‌ای دارد. در همین راستا گرجستان می‌کوشد تا به عنوان یک وزنه متعادل کننده در ارتباط با قطب‌های مناقشه و رقیب که در همسایگی آن هستند، محسوب گردد.

با عنایت به وضعیت جغرافیایی، گرجستان می‌تواند از امکانات بندری و جاده‌ای خود برای تراتزیت کالا به کشورهای منطقه بهره‌برداری نماید. در مرز شرقی این کشور، جمهوری آذربایجان قرار دارد که با توسعه میادین نفتی‌اش می‌تواند به عنوان یکی از منابع مهم نفت در جهان مطرح باشد. احداث خط لوله نفت از طریق گرجستان به بازار جهانی توسط کمپانی‌های غربی، ضمن برخوردار ساختن گرجستان از سود قابل توجه به سرمایه‌گذاران غربی نیز کمک می‌کند تا به میلیاردها دلار نفت و گاز منطقه آذربایجان و قزاقستان دسترسی داشته باشند. درعین حال درصورت تحقق عملی پروژه مذکور، این امر موجبات کاهش نفوذ روسیه در قفقاز و آسیای مرکزی را فراهم می‌آورد. همجواری دریای سیاه با مدیترانه از طریق بسفر و داردانل موجب اهمیت دریای سیاه به عنوان تنها راه ارتباطی مهم روسیه و کشورهای قفقاز با دریای آزاد است.

حالت انحصاری ارتباطات دریایی کشورهای حوزه مدیترانه و اروپا از طریق دریای سیاه با کشورهای قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی موجب افزایش نقش و اهمیت گرجستان برای کشورهای مذکور شده است[۱].

نیز نگاه کنید به

سیاست و حکومت سودان؛ جغرافیای سیاسی آرژانتین؛ جغرافیای سیاسی کوبا؛ جغرافیای سیاسی ژاپن؛ جغرافیای سیاسی روسیه؛ جغرافیای سیاسی افغانستان

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص110-112.