اوقات فراغت در افغانستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «سرگرمی‌های دیگری، مانند تیله‌بازی، خروس‌جنگی یا جنگ‌انداختن بین خروس‌ها، سگ‌جنگی یا راه‌انداختن جنگ و مبارزه بین سگ‌ها، قوچ‌جنگی، شترجنگی، تخم‌مرغ‌بازی نیز وجود دارد. امکانات سرگرم‌کننده، مانند پارک‌ها، سینما و مراکز تفریحی محدود...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
سرگرمی‌های دیگری، مانند تیله‌بازی، خروس‌جنگی یا جنگ‌انداختن بین خروس‌ها، سگ‌جنگی یا راه‌انداختن جنگ و مبارزه بین سگ‌ها، قوچ‌جنگی، شترجنگی، تخم‌مرغ‌بازی نیز وجود دارد. امکانات سرگرم‌کننده، مانند پارک‌ها، سینما و مراکز تفریحی محدود بوده و مردم با کمبودهای شدید مواجه‌اند. این وضعیت در کابل، هرات و چند شهر دیگر بهتر است؛ ولی مردم در شهرهای کوچک و روستاها، هیچ وسیله سرگرمی یا مراکز تفریحی ندارند. بزکشی. بزکشی مهم‌ترین ورزش و سرگرمی و یک بازی سنتی گروهی است که بر پشت اسب انجام می‌شود. در قدیم، جنگجویان شمال [[افغانستان]] این بازی را ابداع کردند. هم‌اکنون، بزکشی در آسیای مرکزی و در افغانستان در بین ازبک‌ها، تاجیک‌ها، هزاره‌ها، قرقیزها و ترکمن‌ها رواج دارد. بزکشی غیر از سه ماه تابستان، در سایر ماه‌های سال هم برگزار می‌شود. اسب بزکشی از گران‌ترین و قومی‌ترین اسب‌هاست و از سرمایه‌های صاحبان آن محسوب  
سرگرمی‌های دیگری، مانند تیله‌بازی، خروس‌جنگی یا جنگ‌انداختن بین خروس‌ها، سگ‌جنگی یا راه‌انداختن جنگ و مبارزه بین سگ‌ها، قوچ‌جنگی، شترجنگی، تخم‌مرغ‌بازی نیز وجود دارد. امکانات سرگرم‌کننده، مانند پارک‌ها، سینما و مراکز تفریحی محدود بوده و مردم با کمبودهای شدید مواجه‌اند. این وضعیت در کابل، [[هرات]] و چند شهر دیگر بهتر است؛ ولی مردم در شهرهای کوچک و روستاها، هیچ وسیله سرگرمی یا مراکز تفریحی ندارند.  
===بزکشی===
بزکشی مهم‌ترین [[ورزش در افغانستان|ورزش]] و سرگرمی و یک بازی سنتی گروهی است که بر پشت اسب انجام می‌شود. در قدیم، جنگجویان شمال [[افغانستان]] این بازی را ابداع کردند. هم‌اکنون، بزکشی در آسیای مرکزی و در [[افغانستان]] در بین [[قوم اُزبک افغانستان|ازبک‌ها]]، [[گروه های قومی تاجیک افغانستان|تاجیک‌ها]]، [[گروه های قومی هزاره‌ افغانستان|هزاره‌ها]]، [[قوم قرقیز افغانستان|قرقیزها]] و [[قوم ترکمن افغانستان|ترکمن‌ها]] رواج دارد. بزکشی غیر از سه ماه تابستان، در سایر ماه‌های سال هم برگزار می‌شود. اسب بزکشی از گران‌ترین و قومی‌ترین اسب‌هاست و از سرمایه‌های صاحبان آن محسوب می‌شود. اسب بزکشی فقط برای اجرای این مسابقه تربیت می‌شود و در بارکشی و سواری از آن استفاده نمی‌شود. میر میدان مسابقه بزکشی از ریش‌سفیدان و افرادی باتجربه است و قضاوت مسابقه را برعهده دارد. بز مخصوص بزکشی چند روز قبل از شروع مراسم ذبح می‌شود و در میان آب‌نمک گذاشته می‌شود تا پوست آن سفت شود و در کشاکش مسابقه زود پاره نشود.
===شکار===
از سرگرمی‌های مردم [[افغانستان]] بوده و از گذشته وجود داشته و مردم برای شکار پرندگان به‌ویژه کبک، بزهای کوهی، آهو، میش و... به شکار رفته و از سگ تازی برای آوردن شکار استفاده می‌کردند. شکار بی‌رویه نسل بسیاری از گونه‌های جانوری را منقرض کرده یا در شرایط انقراض قرار داده است.
===قلیان و نسوار===
قلیان یا چلم یا چلیم در بین مردم [[افغانستان]] رواج داشته و اوقات بیکاری را به گفتگو و قلیان‌کشی می‌گذرانده‌اند. پس از صرف غذا معمولا قلیان کشیده می‌شود. عده‌ای دیگر از مردم قلیان نمی‌کشند و به‌جای آن نسوار یا ناس می‌کشند و عادت زیادی به آن دارند و حتی در خارج از [[افغانستان]] نیز به رویه نسوارکشی ادامه می‌دهند و پیر و جوان از آن استفاده می‌کنند. نسوار در قوطی‌های کوچک نگهداری و در طول روز از آن استفاده می‌شود (نسوار به کسر نون، برگ خشک از نوع تنباکو که آن را نرم می‌کوبند و با اندکی آهک مخلوط می‌کنند و در جلو دهان میان لب و دندان می‌ریزند.<ref>علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ [[افغانستان]]. تهران: [https://alhoda.ir موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص 298-299.</ref>


== نیز نگاه کنید به ==
[[اوقات فراغت در ژاپن]]؛ [[اوقات فراغت در روسیه]]؛ [[اوقات فراغت در کانادا]]؛ [[اوقات فراغت در کوبا]]؛ [[اوقات فراغت در چین]]؛ [[اوقات فراغت در سنگال]]؛ [[اوقات فراغت در تونس]]؛ [[اوقات فراغت در فرانسه]]؛ [[اوقات فراغت در مالی]]؛ [[اوقات فراغت در زیمبابوه]]؛ [[اوقات فراغت در اوکراین]]؛ [[اوقات فراغت در اسپانیا]]؛ [[اوقات فراغت در اردن]]؛ [[اوقات فراغت در اتیوپی]]؛ [[اوقات فراغت در سیرالئون]]؛ [[اوقات فراغت در قطر]]؛ [[اوقات فراغت در بنگلادش]]؛ [[اوقات فراغت در تاجیکستان]]؛ [[اوقات فراغت در آرژانتین]]


 
== کتابشناسی ==
می‌شود. اسب بزکشی فقط برای اجرای این مسابقه تربیت می‌شود و در بارکشی و سواری از آن استفاده نمی‌شود. میر میدان مسابقه بزکشی از ریش‌سفیدان و افرادی باتجربه است و قضاوت مسابقه را برعهده دارد. بز مخصوص بزکشی چند روز قبل از شروع مراسم ذبح می‌شود و در میان آب‌نمک گذاشته می‌شود تا پوست آن سفت شود و در کشاکش مسابقه زود پاره نشود.
<references />
 
[[رده:سبک گذراندن اوقات فراغت]]
شکار، از سرگرمی‌های مردم افغانستان بوده و از گذشته وجود داشته و مردم برای شکار پرندگان به‌ویژه کبک، بزهای کوهی، آهو، میش و... به شکار رفته و از سگ تازی برای آوردن شکار استفاده می‌کردند. شکار بی‌رویه نسل بسیاری از گونه‌های جانوری را منقرض کرده یا در شرایط انقراض قرار داده است.
 
قلیان و نسوار. قلیان یا چلم یا چلیم در بین مردم افغانستان رواج داشته و اوقات بیکاری را به گفتگو و قلیان‌کشی می‌گذرانده‌اند. پس از صرف غذا معمولا قلیان کشیده می‌شود. عده‌ای دیگر از مردم قلیان نمی‌کشند و به‌جای آن نسوار یا ناس می‌کشند و عادت زیادی به آن دارند و حتی در خارج از افغانستان نیز به رویه نسوارکشی ادامه می‌دهند و پیر و جوان از آن استفاده می‌کنند. نسوار در قوطی‌های کوچک نگهداری و در طول روز از آن استفاده می‌شود (نسوار به کسر نون، برگ خشک از نوع تنباکو که آن را نرم می‌کوبند و با اندکی آهک مخلوط می‌کنند و در جلو دهان میان لب و دندان می‌ریزند (فرهنگ عمید)).

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۴۲

سرگرمی‌های دیگری، مانند تیله‌بازی، خروس‌جنگی یا جنگ‌انداختن بین خروس‌ها، سگ‌جنگی یا راه‌انداختن جنگ و مبارزه بین سگ‌ها، قوچ‌جنگی، شترجنگی، تخم‌مرغ‌بازی نیز وجود دارد. امکانات سرگرم‌کننده، مانند پارک‌ها، سینما و مراکز تفریحی محدود بوده و مردم با کمبودهای شدید مواجه‌اند. این وضعیت در کابل، هرات و چند شهر دیگر بهتر است؛ ولی مردم در شهرهای کوچک و روستاها، هیچ وسیله سرگرمی یا مراکز تفریحی ندارند.

بزکشی

بزکشی مهم‌ترین ورزش و سرگرمی و یک بازی سنتی گروهی است که بر پشت اسب انجام می‌شود. در قدیم، جنگجویان شمال افغانستان این بازی را ابداع کردند. هم‌اکنون، بزکشی در آسیای مرکزی و در افغانستان در بین ازبک‌ها، تاجیک‌ها، هزاره‌ها، قرقیزها و ترکمن‌ها رواج دارد. بزکشی غیر از سه ماه تابستان، در سایر ماه‌های سال هم برگزار می‌شود. اسب بزکشی از گران‌ترین و قومی‌ترین اسب‌هاست و از سرمایه‌های صاحبان آن محسوب می‌شود. اسب بزکشی فقط برای اجرای این مسابقه تربیت می‌شود و در بارکشی و سواری از آن استفاده نمی‌شود. میر میدان مسابقه بزکشی از ریش‌سفیدان و افرادی باتجربه است و قضاوت مسابقه را برعهده دارد. بز مخصوص بزکشی چند روز قبل از شروع مراسم ذبح می‌شود و در میان آب‌نمک گذاشته می‌شود تا پوست آن سفت شود و در کشاکش مسابقه زود پاره نشود.

شکار

از سرگرمی‌های مردم افغانستان بوده و از گذشته وجود داشته و مردم برای شکار پرندگان به‌ویژه کبک، بزهای کوهی، آهو، میش و... به شکار رفته و از سگ تازی برای آوردن شکار استفاده می‌کردند. شکار بی‌رویه نسل بسیاری از گونه‌های جانوری را منقرض کرده یا در شرایط انقراض قرار داده است.

قلیان و نسوار

قلیان یا چلم یا چلیم در بین مردم افغانستان رواج داشته و اوقات بیکاری را به گفتگو و قلیان‌کشی می‌گذرانده‌اند. پس از صرف غذا معمولا قلیان کشیده می‌شود. عده‌ای دیگر از مردم قلیان نمی‌کشند و به‌جای آن نسوار یا ناس می‌کشند و عادت زیادی به آن دارند و حتی در خارج از افغانستان نیز به رویه نسوارکشی ادامه می‌دهند و پیر و جوان از آن استفاده می‌کنند. نسوار در قوطی‌های کوچک نگهداری و در طول روز از آن استفاده می‌شود (نسوار به کسر نون، برگ خشک از نوع تنباکو که آن را نرم می‌کوبند و با اندکی آهک مخلوط می‌کنند و در جلو دهان میان لب و دندان می‌ریزند.[۱]

نیز نگاه کنید به

اوقات فراغت در ژاپن؛ اوقات فراغت در روسیه؛ اوقات فراغت در کانادا؛ اوقات فراغت در کوبا؛ اوقات فراغت در چین؛ اوقات فراغت در سنگال؛ اوقات فراغت در تونس؛ اوقات فراغت در فرانسه؛ اوقات فراغت در مالی؛ اوقات فراغت در زیمبابوه؛ اوقات فراغت در اوکراین؛ اوقات فراغت در اسپانیا؛ اوقات فراغت در اردن؛ اوقات فراغت در اتیوپی؛ اوقات فراغت در سیرالئون؛ اوقات فراغت در قطر؛ اوقات فراغت در بنگلادش؛ اوقات فراغت در تاجیکستان؛ اوقات فراغت در آرژانتین

کتابشناسی

  1. علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص 298-299.