اوقات فراغت در اردن

از دانشنامه ملل

اردن کشوری جوان است و 70% جمعیت این کشور را جوانان زیر 34 سال تشکیل می‌دهند. به همین دلیل نوع زندگی در اردن به سرعت در حال تغییر است. بسیاری از مردم معتقدند که اردن در چند سال اخیر شاهد تغییرات زیادی بوده است. دیگر جنبه مهم اردن موقعیت مکانی این کشور است.

این کشور با قرار گرفتن در همسایگی کشورهایی هم چون فلسطین،‌ عراق، لبنان و مصر جمعیت زیادی از این کشورها را به خود جذب کرده است و این موضوع باعث تغییراتی در فرهنگ عامه مردم شده است. مردم هر یک از این کشورها به نحوی بر فرهنگ اردن تاثیر گذارده‌اند. مردم عراقی و توجه آن‌ها به هنر باعث شده است هنر، نقاشی، مجسمه‌سازی و موسیقی اردن از غنای بیشتری برخوردار شود. سوریه نیز نقش موثری در فرهنگ اردن دارد. مرزهای باز اردن و سوریه باعث شده است که اردن به راحتی بتواند از موسیقی‌دانان و رقاصان سوریه استفاده کند. فلسطینیان نیز به علت جمعیت زیادشان نقش زیادی در شکل‌دهی فرهنگ اردن دارند. بخصوص موسیقی‌دانان فلسطینی که همواره مورد توجه اردنی‌ها بوده‌اند.

با این حال بسیاری از اردنی‌ها توجه زیادی به مسائل فرهنگی ندارند و وقت خود را بیشتر به موارد دیگر می‌گذرانند.

خوردن قهوه و صحبت کردن مواردی هستند که بسیار مورد توجه اردنی‌ها می‌باشند. بسیاری از مردم وقت خود را در قهوه‌خانه‌ها و به گفتگو می‌گذرانند. سیگار کشیدن که قبلا افراد مسن را به خود جذب می‌کرد این روزها جوانان زیادی را وسوسه می‌کند. از دیگر سرگرمی‌هایی که بسیار مورد علاقه مردم است رقصیدن و نوشیدن الکل است. هرچند در نظر اول امان شهری است که کمتر اثری از نوشیدن در آن یافت می‌شود اما اردن جدید شاهد افزایش مصرف الکل در بین مردم است با وجود در دسترس بودن این گونه مواد اما بیشتر افراد ترجیح می‌دهند در اماکن عمومی‌ از این کار پرهیز کنند. دلیل این موضوع مذهب و ارزش‌های سنتی رایج در جامعه است.

شیوه دیگری که بسیاری از جوانان برای گذران اوقات فراغت خود برگزیده‌اند نشستن در ماشین‌هایشان و رانندگی در خیابان هاست. این کار تنها مخصوص بچه‌های خانواده‌های متمکن نیست بلکه بسیاری از جوانان حتی از پائین شهر نیز به‌ این کار علاقه دارند[۱].

بسیاری از جوان‌ها در اردن اوقات فراغت خود را در کافه‌ها و یا در ماشین‌های خود می‌گذرانند.

بر اساس گزارش یونیسف، با عنوان "اوقات فراغت بیش از اندازه" که در سال 2002 منتشر شد، یک سوم تمام جوانان اردنی از اوقات فراغت بیش از حد شکایت می‌کنند. به خصوص مردان جوان در مناطق شمالی و جنوبی. به همراه بیش از 50 مکان تفریحی همچون موزه‌ها، مراکز فرهنگی، نمایشگاه ها، فضاهای هنری، مراکز تناسب اندام و سینماها. البته‌ این اندازه برای 40 درصد جمعیت که معرف بزرگ‌ترین گروه مجرد بین 12 تا 30 سال است کافی نخواهد نبود. در ادامه نظر چند نفر از جوانان اردنی را در مورد نحوه گذراندن اوقات فراغتشان ذکر می‌کنیم.

لینا اِجلات: من احساس بسیار عمیقی هنگام شنیدن موزیک در ساکن دارم، در بیشتر کنسرت‌ها شرکت می‌کنم. اما پول خرج کردن را دوست ندارم. گاهی اوقات نیز به سینما می‌روم.

هدا ابراهیم (فروشنده): او می‌گفت در زرقا زندگی می‌کند اما محل کارش در امّان است بنابراین او فرصت زیادی را فقط برای رفت و آمد خود می‌گذارد. "بسیاری کنسرت‌ها و فعالیت‌ها در امّان انجام می‌شوند که‌ این موضوع شرکت من در آن‌ها را بسیار دشوار کرده است". او افزود "بنابراین من اوقات فراغتم را با خوابیدن یا تماشای تلویزیون سپری می‌کنم".

رانا سوییس: متاسفانه اردنی‌ها اهل مطالعه نیستند. آن‌ها برای تفریح مطالعه نمی‌کنند. ما فرهنگی شفاهی داریم؛ دور همدیگر جمع شدن و هنگام صرف قهوه صحبت کردن.

همچنین با جستجویی ساده در میان روزنامه‌هایی که در امان منتشر می‌شوند مشاهده می‌شود که همگی دارای قسمت فرهنگ مکمل‌اند و همگی تمایل دارند به نقد و بررسی عمیق که فهم آن برای عموم خوانندگان ثقیل است. در این میان تنها روزنامه القَد است که زندگی فرهنگی را به گونه‌ای مورد بررسی قرار می‌دهد که موضوع برای خواننده ملموس می‌شود. اما به هر حال این روزنامه فقط یکی در میان همه است. در مورد رسانه خصوصی، 2 عدد در امان موجود است، W2go و اردن امروز. اما آن‌ها بر جنبه‌های توریستی متمرکزند[۲].

نیز نگاه کنید به

اوقات فراغت در ژاپن؛ اوقات فراغت در روسیه؛ اوقات فراغت در کانادا؛ اوقات فراغت در کوبا؛ اوقات فراغت در چین؛ اوقات فراغت در افغانستان؛ اوقات فراغت در سنگال؛ اوقات فراغت در تونس؛ اوقات فراغت در فرانسه؛ اوقات فراغت در مالی؛ اوقات فراغت در زیمبابوه؛ اوقات فراغت در اوکراین؛ اوقات فراغت در اسپانیا؛ اوقات فراغت در اتیوپی؛ اوقات فراغت در سیرالئون؛ اوقات فراغت در قطر؛ اوقات فراغت در بنگلادش؛ اوقات فراغت در تاجیکستان؛ اوقات فراغت در آرژانتین

کتابشناسی

  1. برگرفته از خبرگزاری فارس https://farsnews.ir/
  2. لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ اردن. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(در دست انتشار)