حركة امل لبنان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''حركة امل:**''' اين تشكيلات سياسي نظامي در آغاز به عنوان بازوي نظامي جنبش محرومان پديد آمد. اين جنبش با هدف دفاع از حقوق سياسي اجتماعي شيعيان توسط امام موسي صدر بنيان گزارده شد. فعاليت‌هاي بازوي نظامي جنبش محرومان در سال 1975 با همكاري دكتر مصطفي...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''حركة امل:**''' اين تشكيلات سياسي نظامي در آغاز به عنوان بازوي نظامي جنبش محرومان پديد آمد. اين جنبش با هدف دفاع از حقوق سياسي اجتماعي شيعيان توسط امام موسي صدر بنيان گزارده شد. فعاليت‌هاي بازوي نظامي جنبش محرومان در سال 1975 با همكاري دكتر مصطفي چمران و بطور مخفيانه آغاز شد و در پي انفجاري كه در حين آموزش نيروهاي جذب شده به آن روي داد، امام موسي صدر ناگزير موجوديت آن را رسماً اعلام كرد.  
[[پرونده:حرکه امل لبنان.jpg|بندانگشتی|حرکه امل لبنان|262x262پیکسل]]این تشکیلات سیاسی نظامی‌ در آغاز به عنوان بازوی نظامی‌ جنبش محرومان پدید آمد. این جنبش با هدف دفاع از حقوق سیاسی اجتماعی شیعیان توسط امام موسی صدر بنیان گزارده شد. فعالیت‌های بازوی نظامی‌جنبش محرومان در سال 1975 با همکاری دکتر مصطفی چمران و به طور مخفیانه آغاز شد و در پی انفجاری که در حین آموزش نیروهای جذب شده به آن روی داد، امام موسی صدر ناگزیر موجودیت آن را رسماً اعلام کرد.


جنبش امل كه به تدريج عملاً جايگزين جنبش محرومان شد، هر چند در جنگ داخلي لبنان همچون بيشتر احزاب و جريان‌هاي شبه نظامي ناگزير از درگيري با برخي از احزاب و تشكل‌هاي نظامي به ويژه شبه نظاميان كمونيست و نيروهاي فلسطيني شده، فعاليت‌هاي خود را عمدتاً به دفاع از مناطق شيعه‌نشين معطوف ساخت. در پي مفقود شدن امام موسي صدر در سال 1978 در جريان سفر به ليبي، حسين الحسيني مسئوليت جنبش را بر عهده گرفت و در سال 1980 رهبري آن در اختيار نبيه بري قرار گرفت كه تاكنون ادامه يافته است.  
جنبش امل که به تدریج عملاً جایگزین جنبش محرومان شد، هر چند در جنگ داخلی [[لبنان]] همچون بیشتر احزاب و جریان‌های شبه نظامی‌ ناگزیر از درگیری با برخی از احزاب و تشکل‌های نظامی‌ به‌ویژه شبه نظامیان کمونیست و نیروهای فلسطینی شده، فعالیت‌های خود را عمدتاً به دفاع از مناطق شیعه‌نشین معطوف ساخت. در پی مفقود شدن امام موسی صدر در سال 1978 در جریان سفر به لیبی، حسین الحسینی مسئولیت جنبش را بر عهده گرفت و در سال 1980 رهبری آن در اختیار نبیه بری قرار گرفت که تاکنون ادامه یافته است.


در سال 1982، تهاجم گسترده نيروهاي نظامي اسرائيل به لبنان و پيشروي آنان تا بيروت منجر به تشكيل كميته نجات ملي شد كه اعضاي آن را رهبران سياسي و برخي فرماندهان شبه نظامي از جمله بشير الجميل فرمانده شبه نظاميان ماروني تشكيل مي‌دادند. عضويت نبيه بري در اين كميته با مخالفت تعداد قابل توجهي از مسئولان و كادرهاي رده بالاي جنبش از جمله حسين موسوي نائب رئيس و سخنگوي آن روبرو شد كه در اعتراض به اين امر از مسئوليت‌هاي خود استعفا كردند و بدينسان ضربه بزرگي بر اين تشكيلات وارد آمد.  
در سال 1982، تهاجم گسترده نیروهای نظامی‌ اسراییل به [[لبنان]] و پیشروی آنان تا بیروت منجر به تشکیل کمیته نجات ملی شد که اعضای آن را رهبران سیاسی و برخی فرماندهان شبه نظامی‌ از جمله بشیر الجمیل فرمانده شبه نظامیان [[طوائف مسيحی لبنان|مارونی]] تشکیل می‌دادند. عضویت نبیه بری در این کمیته با مخالفت تعداد قابل توجهی از مسئولان و کادرهای رده بالای جنبش از جمله حسین موسوی نائب رییس و سخنگوی آن روبرو شد که در اعتراض به این امر از مسئولیت‌های خود استعفا کردند و بدین‌سان ضربه بزرگی بر این تشکیلات وارد آمد.


در پي تأسيس جنبش حزب‌اله كه برخي از مؤسسان آن از همان مسئولان و كادرهاي مستعفي جنبش امل بودند، رقابت ميان اين دو جنبش شيعي تا سالها ادامه يافت كه در برخي مقاطع به درگيري‌هاي نظامي كشيده شد و تلفاتي به بار آورد.  
در پی تأسیس جنبش حزب‌الله که برخی از مؤسسان آن از همان مسئولان و کادرهای مستعفی [[حركة امل لبنان|جنبش امل]] بودند، رقابت میان این دو جنبش [[تشیع در لبنان|شیعی]] تا سال‌ها ادامه یافت که در برخی مقاطع به درگیری‌های نظامی‌کشیده شد و تلفاتی به بار آورد.


پس از پايان جنگ، جنبش امل به بازسازي تشكيلاتي روي آورد و با توجه به شرايط جديد صحنه سياسي لبنان، روابط خود را با ديگر احزاب و جريانهاي سياسي و به طور خاص با جنبش حزب‌اله سامان داد و با شركت در انتخابات مجلس موفق شد تعدادي از كرسيهاي نمايندگي را در اختيار گيرد. همچنين در كابينه‌هاي مختلف سالهاي پس از جنگ برخي از پستهاي وزراتي در اختيار اين جنبش قرار گرفته است.  
پس از پایان جنگ، جنبش امل به بازسازی تشکیلاتی روی آورد و با توجه به شرایط جدید صحنه سیاسی [[لبنان]]، روابط خود را با دیگر احزاب و جریان‌های سیاسی و به‌طور خاص با جنبش [[حزب الله لبنان|حزب‌الله]] سامان داد و با شرکت در انتخابات مجلس موفق شد تعدادی از کرسی‌های نمایندگی را در اختیار گیرد. همچنین در کابینه‌های مختلف سال‌های پس از جنگ برخی از پست‌های وزراتی در اختیار این جنبش قرار گرفته است.


از سالهاي پاياني قرن گذشته تاكنون، هماهنگي ميان جنبش امل و حزب‌اله به عنوان دو تشكيلات فراگير در ميان شيعيان برقرار و در بيشتر تحولات سياسي، مواضع مشتركي از سوي آنان اعلام مي‌شود. همچنين هر دو جنبش از اعضاي تعيين كننده ائتلاف 8 مارس مي‌باشند.  
از سال‌های پایانی قرن گذشته تاکنون، هماهنگی میان جنبش امل و حزب‌الله به عنوان دو تشکیلات فراگیر در میان شیعیان برقرار و در بیشتر تحولات سیاسی، مواضع مشترکی از سوی آنان اعلام می‌شود. همچنین هر دو جنبش از اعضای تعیین کننده [[لبنان معاصر|ائتلاف 8 مارس]] می‌باشند.


جنبش امل داراي مراكز و مؤسسات فرهنگي اجتماعي و آموزشي متعدد است و فرستنده تلويزيوني ان.بي.ان را نيز در اختيار دارد. از جمله مسئولان و شخصيت‌هاي اين جبنش، علي حسن خليل، ايوب حميّد، محمود ابوحمدان و علي خريس را مي‌توان نام برد. همچنين نبيه بري رهبر اين جنبش رياست مجلس نمايندگان را بر عهده دارد.
جنبش امل دارای مراکز و مؤسسات فرهنگی اجتماعی و آموزشی متعدد است و فرستنده [[تلویزیون در لبنان|تلویزیونی]] ان.بی.ان را نیز در اختیار دارد. از جمله مسئولان و شخصیت‌های این جبنش، علی حسن خلیل، ایوب حمیّد، محمود ابوحمدان و علی خریس را می‌توان نام برد. همچنین نبیه بری رهبر این جنبش ریاست [[قوه مقننه لبنان|مجلس نمایندگان]] را بر عهده دارد.[i]<ref>صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامعه و فرهنگ لبنان. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، ص. 135-136.</ref>


----** جنبش امل؛ نام اين جنبش از سر واژه‌هاي سه‌گانه: افواج المقامة اللبنانية (گروه‌هاي لبناني مقاومت) گرفته شده و به معناي اميد است.
== پاورقی ==
[i] جنبش امل؛ نام این جنبش از سر واژه‌های سه‌گانه: افواج المقامة اللبنانیة (گروه‌های لبنانی مقاومت) گرفته شده و به معنای امید است.
 
== نیز نگاه کنید به ==
 
* [[سیاست و حکومت لبنان]]
* [[نظام حزبی لبنان]]
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۵۶

حرکه امل لبنان

این تشکیلات سیاسی نظامی‌ در آغاز به عنوان بازوی نظامی‌ جنبش محرومان پدید آمد. این جنبش با هدف دفاع از حقوق سیاسی اجتماعی شیعیان توسط امام موسی صدر بنیان گزارده شد. فعالیت‌های بازوی نظامی‌جنبش محرومان در سال 1975 با همکاری دکتر مصطفی چمران و به طور مخفیانه آغاز شد و در پی انفجاری که در حین آموزش نیروهای جذب شده به آن روی داد، امام موسی صدر ناگزیر موجودیت آن را رسماً اعلام کرد.

جنبش امل که به تدریج عملاً جایگزین جنبش محرومان شد، هر چند در جنگ داخلی لبنان همچون بیشتر احزاب و جریان‌های شبه نظامی‌ ناگزیر از درگیری با برخی از احزاب و تشکل‌های نظامی‌ به‌ویژه شبه نظامیان کمونیست و نیروهای فلسطینی شده، فعالیت‌های خود را عمدتاً به دفاع از مناطق شیعه‌نشین معطوف ساخت. در پی مفقود شدن امام موسی صدر در سال 1978 در جریان سفر به لیبی، حسین الحسینی مسئولیت جنبش را بر عهده گرفت و در سال 1980 رهبری آن در اختیار نبیه بری قرار گرفت که تاکنون ادامه یافته است.

در سال 1982، تهاجم گسترده نیروهای نظامی‌ اسراییل به لبنان و پیشروی آنان تا بیروت منجر به تشکیل کمیته نجات ملی شد که اعضای آن را رهبران سیاسی و برخی فرماندهان شبه نظامی‌ از جمله بشیر الجمیل فرمانده شبه نظامیان مارونی تشکیل می‌دادند. عضویت نبیه بری در این کمیته با مخالفت تعداد قابل توجهی از مسئولان و کادرهای رده بالای جنبش از جمله حسین موسوی نائب رییس و سخنگوی آن روبرو شد که در اعتراض به این امر از مسئولیت‌های خود استعفا کردند و بدین‌سان ضربه بزرگی بر این تشکیلات وارد آمد.

در پی تأسیس جنبش حزب‌الله که برخی از مؤسسان آن از همان مسئولان و کادرهای مستعفی جنبش امل بودند، رقابت میان این دو جنبش شیعی تا سال‌ها ادامه یافت که در برخی مقاطع به درگیری‌های نظامی‌کشیده شد و تلفاتی به بار آورد.

پس از پایان جنگ، جنبش امل به بازسازی تشکیلاتی روی آورد و با توجه به شرایط جدید صحنه سیاسی لبنان، روابط خود را با دیگر احزاب و جریان‌های سیاسی و به‌طور خاص با جنبش حزب‌الله سامان داد و با شرکت در انتخابات مجلس موفق شد تعدادی از کرسی‌های نمایندگی را در اختیار گیرد. همچنین در کابینه‌های مختلف سال‌های پس از جنگ برخی از پست‌های وزراتی در اختیار این جنبش قرار گرفته است.

از سال‌های پایانی قرن گذشته تاکنون، هماهنگی میان جنبش امل و حزب‌الله به عنوان دو تشکیلات فراگیر در میان شیعیان برقرار و در بیشتر تحولات سیاسی، مواضع مشترکی از سوی آنان اعلام می‌شود. همچنین هر دو جنبش از اعضای تعیین کننده ائتلاف 8 مارس می‌باشند.

جنبش امل دارای مراکز و مؤسسات فرهنگی اجتماعی و آموزشی متعدد است و فرستنده تلویزیونی ان.بی.ان را نیز در اختیار دارد. از جمله مسئولان و شخصیت‌های این جبنش، علی حسن خلیل، ایوب حمیّد، محمود ابوحمدان و علی خریس را می‌توان نام برد. همچنین نبیه بری رهبر این جنبش ریاست مجلس نمایندگان را بر عهده دارد.[i][۱]

پاورقی

[i] جنبش امل؛ نام این جنبش از سر واژه‌های سه‌گانه: افواج المقامة اللبنانیة (گروه‌های لبنانی مقاومت) گرفته شده و به معنای امید است.

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامعه و فرهنگ لبنان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص. 135-136.