قوه مجریه اردن: تفاوت میان نسخهها
بدون خلاصۀ ویرایش |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۸: | خط ۸: | ||
در کشور [[اردن]] پادشاه، فرمانده کل نیروهای مسلح است، وی میتواند اعلان جنگ و صلح نماید، به نیروهای مسلح فرمان دهد و عهدنامه و توافقنامهها را منعقد کند. براساس [[قانون اساسی اردن]] انتخابات مجلس نمایندگان به دستور پادشاه برگزار میگردد و پادشاه میتواند آن را منحل کند. بر اساس [[قانون اساسی اردن]] (ماده 34 و 35 و 36) مجلس سنا توسط پادشاه منصوب میشود و هرگاه پادشاه اراده کند میتواند یکی از اعضای آن را خلع نماید. نیروهای شهری و نیروهای مسلح وکلیه القاب تشریفاتی تحت کنترل پادشاه هستند و بر طبق قانون خاص ماده (37) پادشاه میتواند این قدرت خود را به شخص دیگری واگذار نماید. پادشاه حق بخشش و کاهش مجازاتها را دارد. حکم اعدام بعد از تأیید پادشاه اجرا میشود. کلیه احکامیکه از طرف هیئت وزیران صادر میشود همراه با نظر پادشاه میباشد وحق تعیین افراد کاخ پادشاه از جمله حقوقی است که فقط برعهده پادشاه است و هیئت وزیران حق تصمیم گیری در این زمینه را ندارد. | در کشور [[اردن]] پادشاه، فرمانده کل نیروهای مسلح است، وی میتواند اعلان جنگ و صلح نماید، به نیروهای مسلح فرمان دهد و عهدنامه و توافقنامهها را منعقد کند. براساس [[قانون اساسی اردن]] انتخابات مجلس نمایندگان به دستور پادشاه برگزار میگردد و پادشاه میتواند آن را منحل کند. بر اساس [[قانون اساسی اردن]] (ماده 34 و 35 و 36) مجلس سنا توسط پادشاه منصوب میشود و هرگاه پادشاه اراده کند میتواند یکی از اعضای آن را خلع نماید. نیروهای شهری و نیروهای مسلح وکلیه القاب تشریفاتی تحت کنترل پادشاه هستند و بر طبق قانون خاص ماده (37) پادشاه میتواند این قدرت خود را به شخص دیگری واگذار نماید. پادشاه حق بخشش و کاهش مجازاتها را دارد. حکم اعدام بعد از تأیید پادشاه اجرا میشود. کلیه احکامیکه از طرف هیئت وزیران صادر میشود همراه با نظر پادشاه میباشد وحق تعیین افراد کاخ پادشاه از جمله حقوقی است که فقط برعهده پادشاه است و هیئت وزیران حق تصمیم گیری در این زمینه را ندارد. | ||
در نص [[قانون اساسی اردن|قانون اساسی]] آمده است:<blockquote>به موجب این قانون حق تعیین گروهی از کارمندان برعهده پادشاه است.</blockquote>در ماده (98) چنین آمده است:<blockquote>"پادشاه میتواند کلیه قضات دادگاههای نظامی و شرعی را با اراده ملوکانه بر اساس قانون نصب و خلع کند و نیز پادشاه میتواند با اراده ملوکانه خود اقدام به نصب و خلع کارمندان نماید و این حق از اختیارات پادشاه محسوب میشود<ref>الزعبی، خالد سماره(1994)، النظام الاداری فی الاردن، عمان: لجنــه تاریخ الاردن</ref>.</blockquote> | در نص [[قانون اساسی اردن|قانون اساسی]] آمده است:<blockquote>به موجب این قانون حق تعیین گروهی از کارمندان برعهده پادشاه است.</blockquote>در ماده (98) چنین آمده است:<blockquote>"پادشاه میتواند کلیه قضات دادگاههای نظامی و شرعی را با اراده ملوکانه بر اساس قانون نصب و خلع کند و نیز پادشاه میتواند با اراده ملوکانه خود اقدام به نصب و خلع کارمندان نماید و این حق از اختیارات پادشاه محسوب میشود<ref>الزعبی، خالد سماره(1994)، النظام الاداری فی الاردن، عمان: لجنــه تاریخ الاردن</ref><ref>لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ [[اردن]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی]( در دست انتشار)</ref>.</blockquote> | ||
== نیز نگاه کنید به == | == نیز نگاه کنید به == |
نسخهٔ کنونی تا ۸ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۰۸
براساس قانون اساسی، قوه مجریه در اختیار پادشاه اردن و هیئت وزیران وی است و پادشاه اموری را که به موجب قانون به او محول شده با اراده ملوکانه انجام میدهد، که توسط نخست وزیر، وزیر یا وزیران خاص امضا میشود و سپس پادشاه آن را تأیید میکند (قانون اساسی این موضوع را در فصل چهارم تحت عنوان (قوه مجریه) و در بخش اول تحت عنوان پادشاه و حقوق وی، (ماده 28- 40) بیان کرده است.
پادشاه در رأس حکومت قرار دارد و از هرگونه مسئولیت و تبعاتی مصون است. هیئت وزیران به ریاست نخست وزیر توسط پادشاه تعیین میشود. او همچنین میتواند بنا به درخواست نخست وزیر هریک از اعضای کابینه را اخراج کند.( ماده 30 و 35 قانون اساسی).
کابینه باید در مورد موضوعات مربوط به سیاست کلی، دربرابر مجلس نمایندگان اردن پاسخگو باشد و هر وزیری باید درمورد امور وزارتخانه خود دربرابر مجلس نمایندگان جوابگو باشد. براساس نص قانون اساسی، وزیران حق کوتاهی کردن در مسئولیتهایشان را ندارند. پادشاه کلیه قانونها را امضا وتصویب میکند و میتواند جهت اجرای قوانین دستور ایجاد سازمانهایی را دهد، به شرط آنکه مخالف احکام نباشد. (ماده31 قانون اساسی)
در کشور اردن پادشاه، فرمانده کل نیروهای مسلح است، وی میتواند اعلان جنگ و صلح نماید، به نیروهای مسلح فرمان دهد و عهدنامه و توافقنامهها را منعقد کند. براساس قانون اساسی اردن انتخابات مجلس نمایندگان به دستور پادشاه برگزار میگردد و پادشاه میتواند آن را منحل کند. بر اساس قانون اساسی اردن (ماده 34 و 35 و 36) مجلس سنا توسط پادشاه منصوب میشود و هرگاه پادشاه اراده کند میتواند یکی از اعضای آن را خلع نماید. نیروهای شهری و نیروهای مسلح وکلیه القاب تشریفاتی تحت کنترل پادشاه هستند و بر طبق قانون خاص ماده (37) پادشاه میتواند این قدرت خود را به شخص دیگری واگذار نماید. پادشاه حق بخشش و کاهش مجازاتها را دارد. حکم اعدام بعد از تأیید پادشاه اجرا میشود. کلیه احکامیکه از طرف هیئت وزیران صادر میشود همراه با نظر پادشاه میباشد وحق تعیین افراد کاخ پادشاه از جمله حقوقی است که فقط برعهده پادشاه است و هیئت وزیران حق تصمیم گیری در این زمینه را ندارد.
در نص قانون اساسی آمده است:
به موجب این قانون حق تعیین گروهی از کارمندان برعهده پادشاه است.
در ماده (98) چنین آمده است:
"پادشاه میتواند کلیه قضات دادگاههای نظامی و شرعی را با اراده ملوکانه بر اساس قانون نصب و خلع کند و نیز پادشاه میتواند با اراده ملوکانه خود اقدام به نصب و خلع کارمندان نماید و این حق از اختیارات پادشاه محسوب میشود[۱][۲].
نیز نگاه کنید به
قوه مجریه تایلند؛ قوه مجریه روسیه؛ نهادهای مشورتی و قانونگذار در چین؛ قوه مجریه تونس؛ قوه مجریه ژاپن؛ قوه مجریه کانادا؛ قوه مجریه کوبا؛ قوه مجریه لبنان؛ قوه مجریه مصر؛ قوه مجریه افغانستان؛ قوه مجریه سنگال؛ قوه مجریه آرژانتین؛ قوه مجریه ساحل عاج؛ قوه مجریه فرانسه؛ قوه مجریه اسپانیا؛ قوه مجریه سوریه؛ قوه مجریه قطر؛ قوه مجریه سیرالئون؛ قوه مجریه اوکراین؛ قوه مجریه زیمبابوه؛ قوه مجریه اتیوپی؛ قوه مجریه مالی؛ قوه مجریه گرجستان؛ قوه مجریه تاجیکستان؛ قوه مجریه بنگلادش؛ قوه مجریه قزاقستان
کتابشناسی
- ↑ الزعبی، خالد سماره(1994)، النظام الاداری فی الاردن، عمان: لجنــه تاریخ الاردن
- ↑ لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ اردن. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)