ورزش در اتیوپی

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۱۹ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
ورزش همگانی در اتیوپی (1403). برگرفته از سایت عصرایران، قابل بازیابی از https://www.asriran.com/fa/news/689982/

ورزش در مجموع بخشی از فرهنگ بومی این کشور محسوب شده و از قدیم جایگاه والایی در بین مردمان شهری و روستایی داشته‌است از این روی مردم اتیوپی در سطح قاره آفریقا مردمانی ورزش دوست قلمداد می‌شوند که معمولا در طول روز ساعاتی را به فعالیت‌های بدنی اختصاص می‌دهند‌. مهم ترین ورزش رایج و معمول در این کشور که با خصوصیات فیزیکی مردم این کشور نیز تطابق کامل دارد و از این بابت نام اتیوپی را بارها در سطح جهان طنین انداز ساخته ورزش دو میدانی است‌. بیشترین موفقیت‌های ورزشکاران اتیوپیایی در عرصه‌های بین المللی نیز در دهه‌های اخیر مربوط به مسابقات دومیدانی بوده‌است بطوری که دوندگان اتیوپیایی بارها موفق به کسب مدال طلا در مسابقات جهانی شده و در رشته‌های مختلف دو میدانی اعم از دو سرعت و دو استقامت در سطح جهان بی‌رقیب محسوب می‌شوند.

گمانه زنی‌های مختلفی درباره عوامل موفقیت دوندگان اتیوپیایی وجود دارد. بسیاری از ورزشکاران دونده اتیوپیایی که از گمنامی‌به‌این مقام دست یافته‌اند معمولا در روستاهای مناطق مرتفع اتیوپی زندگی می‌کنند و آب و هوای لطیف این مناطق انرژی فراوانی به آنها می‌بخشد. علاوه بر آن می‌توان گفت دوندگی در سرشت و ذات مردم اتیوپی وجود دارد و این امر در مناطق روستایی که مردم هنوز به بهره گیری از وسایل نقلیه عمومی عادت نیافته‌اند خصوصا در هنگام آوردن آب از چشمه، جمع آوری هیزم یا طی راه‌های طولانی برای رفتن به مدرسه یا خرید ملزومات به شدت رواج دارد‌. جدای از آنها فیزیک بدنی مردمان اتیوپیایی سخت و محکم است و با وجود آن که اکثر اتیوپیایی‌ها لاغراندام می‌باشند ولی به دلیل استفاده مداوم از گیاه تف که خوراک اصلی غذای اینجرا از آن تهیه می‌شود و سرشار از پروتئین، آهن و کلسیم است پتانسیل سرشاری را عاید آنها می‌سازد.

جدای از دو و میدانی؛ ورزش فوتبال از جایگاه والایی در این کشور برخوردار است و همانند بسیاری از نقاط جهان، اتیوپیایی‌ها نیز از طرفداران پروپا قرص فوتبال به شمار می‌روند‌. فدراسیون فوتبال اتیوپی که در سال 1943 تاسیس شده و یکی از قدیمی‌ترین فدراسیون‌های فوتبال در قاره آفریقا محسوب می‌گردد نظارت و سرپرستی بر فعالیت‌های باشگاه‌های ورزشی و تیم ملی فوتبال اتیوپی را برعهده دارد. لیگ فوتبال این کشور از لیگ‌های نسبتا منظم قاره آفریقا است و 16 تیم در لیگ برتر فوتبال اتیوپی مشارکت دارند.[i] با وجود قدمت فدراسیون فوتبال اتیوپی؛ تیم ملی اتیوپی به دلیل سوء مدیریت در دهه‌های اخیر در ردیف ضعیف‌ترین تیم‌های فوتبال آفریقا قلمداد شده‌است. این تیم از سال 1982 موفق به حضور در جام ملت‌های افریقا نشده و هرگز به جام جهانی راه نیافته‌است با این حال برخی از فوتبالیست‌های اتیوپیایی در تیم‌های باشگاهی آفریقای جنوبی و برخی از کشورهای اروپایی بازی می‌کنند‌.

تنیس روی میز از دیگر ورزش‌هایی است که جدیدا مورد اقبال فراوان جوانان شهرنشین این کشور قرار گرفته و در مدارس و دانشگاه‌ها نیز به این ورزش جذاب و کم هزینه توجه می‌گردد[۱].

ورزش‌های ملی و بومی

جدای از دو و میدانی که به نوعی ورزش ملی و درعین حال بومی این سرزمین محسوب می‌شود "جنا " (Genna) (که ورزشی شبیه به هاکی است) و اسب سواری از ورزش‌های محلی پرطرفدار این کشور محسوب می‌شوند‌. شیرسواری نیز در مناطق بیابانی اتیوپی از ورزش‌های مورد علاقه قبایل بیابانگرد این کشور است و مسابقات شترسواری اغلب در تعطیلات یا در حاشیه فستیوال‌های محلی در این کشور برگزار می‌گردند[۲].

نیز نگاه کنید به

ورزش در چین؛ ورزش در ژاپن؛ ورزش در روسیه؛ ورزش در کانادا؛ ورزش در مصر؛ ورزش در لبنان؛ ورزش در افغانستان؛ ورزش در سنگال؛ ورزش در کوبا؛ ورزش در آرژانتین؛ ورزش در فرانسه؛ ورزش در مالی؛ ورزش در سوریه؛ ورزش در ساحل عاج؛ ورزش در زیمبابوه؛ ورزش در اوکراین؛ ورزش در اردن؛ ورزش در اسپانیا؛ ورزش در سیرالئون؛ ورزش در قطر؛ ورزش در تونس؛ ورزش در بنگلادش؛ ورزش در گرجستان؛ ورزش در قزاقستان؛ ورزش در تایلند

پاورقی

[i] - البته طی چند سال گذشته و بروز اختلاف‌هایی در فدراسیون فوتبال اتیوپی موجبات آشفتگی و بی نظمی‌لیگ فوتبال این کشور را فراهم آورده‌است‌.

کتابشناسی

  1. برگرفته از http://www.nationsencyclopedia.com/Ethiopia/Sport/2012
  2. عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ اتیوپی. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 103-106.