جشن نوروز در قزاقستان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۴ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۴ توسط Fatemi (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

جشن نوروز با تلفظ نوروز (HoBpy3) یا نویروز ,(Hoypy3, HaypI3) متشکل از دو کلمه ایرانی باستان" به معنی روز نو و جدید از جشن‌‌های مهم قزاقستان است که در دوران اتحاد شوروی ممنوع شده بود ولی پس از فروپاشی نظام کمونیستی اکثر کشورهای استقلال یافته هر ساله این جشن را با شکوه هر چه بیشتر برگزار می‌کنند. در قزاقستان مراسم جشن نوروز که جشن اعتدال بهاری است از نیمه شب ۲۱ مارس مطابق با اول فروردین ماه آغاز می‌گردد. در قزاقستان به این مناسبت ۵ روز تعطیل رسمی و تا یک ماه در مراکز مختلف جشن و حال و هوای نوروزی برپا می‌باشد. نوروز در قزاقستان به عنوان نمادی از وحدت و همبستگی مردم شمرده می‌شود.

مردم قبل از نوروز با تمیز کردن خانه‌ها و خرید لباس‌‌های نو خود را برای گرامیداشت نوروز آماده می‌کنند، در نیمه شب نوروز در میادین و خیابان‌ها تجمع می‌کنند و با نورافشانی به شادی می‌پردازند و با ورود به نوروز دیگر را در آغوش می‌گیرند و برای یکدیگر سلامتی و خوشبختی آرزو می‌کنند. قزاق‌ها در شب سال تحویل در خانه‌‌های خود دو شمع به نشانه روشنایی و میمنت فرا رسیدن اعتدال بهاری در خانه خود روشن می‌کند و در روزهای جشن نوروز علاوه بر اینکه بیشتر از غذاهای سنتی و متنوع استفاده می‌کنند آش مخصوصی به نام «نوروز کژه» که مخصوص جشن نوروز است و از ۷ مواد غذایی تشکیل شده است می‌پزند[۱].

در مراسم جشن نوروز ۳ روز کارناوال‌‌های شادی، رقص و پایکوبی در خیابان‌ها و میدان‌های اصلی شهرها و روستاها برگزار می‌شود ولی با بازگشایی ادارات دولتی و دانشگاه‌ها هر روز در یکی از مراکز مراسم مفصلی برگزار می‌شود. روز عید نوروز در آستانا در مقابل کاخ استقلال با حضور رئیس جمهور، سران حکومتی و سفرای کشورهای مختف برگزار می‌شود که رئیس جمهور در این مراسم سخنرانی می‌کند و در روزهای دیگر به مدت یک ماه مراسم با شکوهی بر گزار می‌شود. علاوه بر جشن هایی که در مراکز مختلف دولتی برگزار می‌شود در دانشگاه دولتی فارابی قزاقستان نیز مراسم بسیار باشکوهی بر گزار می‌شود. این مراسم که با حضور تعدادی از مسئولین دولت قزاقستان و سفرا و نمایندگان سیاسی، اقتصادی و نظامی کشور‌‌های مختلف شرکت می‌کنند بیش از ۳۰۰۰ نفر از هنرمندان و دانشجویان دانشگاه به صورت متناوب در دسته‌‌های ۱۰۰ تا ۳۰۰ نفری به هنر نمایی و اجرای برنامه‌‌های شاد می‌پردازند.

جوانان استپ نشین در ایام نوروز یک اسب سرکش را تزیین می‌کرده‌اند و عروسکی که با دست ساخته‌اند روی آن سوار می‌کنند در حالی که زنگوله‌ای بر گردن این اسب بسته شده است را در ساعت ۳ صبح عید نوروز رها می‌کنند تا با گشتن در بین ساکنین استپ نشین آمدن نوروز را اعلام کند.

نوروز برای قزاق‌ها بسیار مقدس بوده است و معتقد هستند که اگر در روز عید نوروز برف یا باران ببارد آن را میمون می‌شمارند و نوید بخش سالی خوب و پر بار و پر برکت می‌دانند. مسابقات مختلف اسب سواری در بین زن‌ها و مردهای قزاقستان برگزار می‌شده است که اگر زن‌ها در این مسابقه برنده شوند آن سال را سالی با برکت و اگر مرها برنده شوند آن سال را نامساعد تلقی می‌کردند که این رسوم و مسابقات امروزه در بین شهرنشین‌ها به صورت تئاتر و نمایش در سالن‌‌های اصلی و در مراسم جشن‌‌های سازمان‌ها و نهادهای دولتی و مراکز علمی و آموزشی نمایش داده می‌شود[۲][۳].

نیز نگاه کنید به

جشن نوروز در تاجیکستان.

کتابشناسی

  1. B Ka3axcraue oTMeualoT HaypiI3, https://www.nur.kz/1077668-v-kazakhstane-otmechayut-nauryz.html-
  2. آشنایی با مراسم نوروز در هشت کشور جهان. http://www.beytoote.com/art/city-country/newyear-celebrations2- countries.html
  3. صابری، اصغر (1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 265-267.