نهادها و سازمان‌های فرهنگی قطر

از دانشنامه ملل

دولت قطر به رهبری امیر و همفکری روشنفکرانی مانند شیخه موزه همسر وی و همچنین ولیعهد، نخست وزیر و چند تن دیگر از مقام‌های عالی این کشور در جهت توسعه‌ی اقتصادی و فرهنگی شتابان خود، دست به ابتکارهای قابل توجهی زده‌اند. آنها در این راستا، طرح‌هایی موازی در زمینه‌های فکری، دینی، فرهنگی و اقتصادی برای پیشبرد اهداف خود که همان نوگرایی هم زمان با حفظ دین و سنت‌های حسنه و زدودن افکار افراطی دینی و فرهنگی می‌باشد، ایجاد کرده‌اند.

طرح صلتک

امیر سابق قطر و همسرش شیخ موزه

امیر سابق قطر و همسرش شیخ موزه خانم شیخه موزه المسند، همسر امیر سابق قطر ( شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی )، در چارچوب بها دادن به جوانان عرب به ویژه هموطنان خود، طرح فرهنگی اقتصادی معروف «صلتک» را با هدف ایجاد اشتغال برای جوانان تحصیل‌کرده‌ی بیکار و حمایت از طرح‌ها و ایجاد فرصت‌های سرمایه گذاری مناسب، مطرح ساخت و از سال 2008 با بودجه‌ی 100 میلیون دلاری آن را تأسیس كرد. دولت قطر به درآمد حاصله از این طرح توجهی ندارد؛ بلکه تنها افراد تحصیل‌کرده و آموزش دیده را به همراه طرح‌های آنان مورد حمایت قرار می‌دهد و آنان را از امكانات مناسب بهره‌مند می‌سازد. این طرح که قلمرو آن تمامی کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا است، ایجاد بازار عربی مشترک و همکاری میان کشورهای عربی را تحقق می‌بخشد و متکی بر بخش‌های عمومی، خصوصی و جامعه‌ی مدنی به منظور ایجاد فرصت‌های شغلی برای جوانان و تشویق آنها به ابتکار و خلاقیت است.

اعزام سالانه و فصلی گروه‌های منتخب دانش آموزی و دانشجویی از قطر به کشورهای اروپایی و كشور آمریکا برای آشنایی با فرهنگ و آموختن زبان این کشورها، یکی دیگر از طرح‌های فرهنگی دولت قطر برای ارتقای سطح فرهنگ و دانش جوانان است.

از دیگر طرح‌های فرهنگی- آموزشی دولت قطر که عمدتاً به ریاست شیخه موزه، همسر امیرسابق، تشکیل شده است، می‌توان به نهادها و مؤسسه‌هایی مانند شورای عالی امور خانواده، پارک علوم و فناوری و استقرار چندین دانشگاه آمریکایی در دوحه، ایجاد کانال کودکان در شبکه‌ی تلویزیونی الجزیره و ایجاد طرح مبارزه با شبکه‌های ماهواره‌ای مخرب نام برد.

بازار واقف

بازار سوق واقف قطر

بازار سوق واقف قطر در چارچوب تلاش برای معرفی فرهنگ‌های مختلف موجود در قطر، «سوق واقف»؛ یعنی «بازار توقف کن» در مکان بازار قدیمی و سنتی دوحه و نزدیک ساحل ساخته شده که بخشی از آن در حقیقت نمایشگاهی از رستوران‌هایی با غذاهای سنتی متعلق به کشورهای مختلفی مانند ایران، مغرب، سوریه، لبنان، مصر، ترکیه و کشورهای آسیای شرقی است.

بازار اصلی و مرکزی دوحه که از دیرباز در ساحل این شهر قرار داشت و بیشتر فروشگاه‌های آن نیز متعلق به ایرانی‌ها یا قطری‌های ایرانی تبار بود، در 5 سال گذشته به کلی تخریب شد و به جای آن سوق واقف با شکل و معماری کاملاً سنتی قطری با مصالحی از سنگ و گچ و سیمان سفید و سقف چوبی و حصیر ساخته شده که بی‌شباهت به یک محله‌ی قدیمی فقیرنشین سنتی در کشورهای اسلامی نیست. نام این بازار، «سوق واقف» یعنی «بازار توقف کن» است. پیش از آن در کنار همین منطقه، جوی پهنی از فاضلاب شهر و انبوهی از نیزار قرار داشت که هر فردی برای گذر از آن، ناگزیر به «توقف» می‌شد و با احتیاط از آن عبور می‌كرد و وجه تسمیه‌ی این بازار نیز همین است. این بازار به مکان اصلی گردشگران خارجی و مردم بومی تبدیل شده و مقام‌های عالی این کشور از جمله امیر قطر نیز علاوه بر گردش هفتگی در این مکان، میهمان‌های خارجی خود را هم به رستوران‌های این بازار دعوت می‌کنند.

مراکز فرهنگی تاثیر گذار

در جدول زیر مراكز فرهنگی و هنری تاثیر گذار كشور قطر نشان داده‌شده‌است.[۱]

1 ادارة المرکز الشبابیة اداره کل امور جوانان
2 نادی الجسرة الثقافی للشباب باشگاه فرهنگی جوانان جسره
3 ملتقی الجسرة الثقافی للفتیات باشگاه فرهنگی دختران جسره
4 النادی العلمی القطری باشگاه علمی قطر
5 مرکز الابداع الفنی مرکز آفرینش‌های هنری
6 الجمعیة القطریه للتصویر الضوئی انجمن عکاسان قطر
7 مرکز العمل التطوعی مرکز حمایت مردمی از فعایت‌های فرهنگی و هنری
8 مرکز ابداع الفتاة مرکز آفرینش‌های هنری دخترانه
9 مرکز اصدقاء البیئة مرکز دوستداران محیط زیست
10 مرکز الابداع الشعبی مرکز خلاقیت هنری سنتی
11 مرکز التقنیة للمعلومات مرکز فناوری اطلاعات
12 مرکز الفنون الموسیقیة مرکز هنرهای موسیقی
13 مرکز قطر الثقافی للمکفوفیین مرکز فرهنگی نابینایان
14 مرکز قطر الاجتماعی الثقافی للصم مرکز اجتماعی فرهنگی ناشنوایان قطر
15 الجمعیة القطریه للهواة الحمام للزاجل انجمن علاقمندان به کبوتران نامه رسان
16 مرکز الشباب للفنون المسرحیة مرکز هنرهای نمایشی ویژه جوانان
17 جمعیة الکشافة انجمن پیشاهنگی
18 ادارة المطبوعات و النشر اداره چاپ و نشر مطبوعات

نیز نگاه کنید به

نهادها و سازمان‌های فرهنگی ژاپن؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی کانادا؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی کوبا؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی لبنان؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی افغانستان؛ مراکز و نهادهای فرهنگی چین؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی تونس؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی روسیه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سنگال؛ نهادها و سازمان های فرهنگی فرانسه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی ساحل عاج؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سوریه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سودان؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی تایلند؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی اوکراین؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی اسپانیا؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی اردن؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سیرالئون؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی زیمبابوه

پاورقی

[i] مذاکره وگفتگوی نگارنده که از سال 1385 تا 1389 رایزن فرهنگی ایران در قطر بود

[ii] http://www.gcc-sg.org/eng

[iii] با توجه به مذاکرات وارتباطات نگارنده با این روحانی در خلال اقامت در قطر

کتابشناسی

  1. ↑ احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(دردست انتشار).