نهادها و سازمان‌های فرهنگی اسپانیا

از دانشنامه ملل

موسسه‌های بزرگ فرهنگی در اسپانیا به علت اینکه در تاریخ‌های متفاوتی به وجود آمده اند، به سه بخش تقسیم می‌شوند:

موسسات ملی کلاسیک، موسساتی که توسط جامعه مدنی به وجود آمده اند و موسساتی که در دوران دموکراسی ایجاد شده اند. موسسات ملی از بدو تاسیس رابطه ای مستقیمی با دولت داشته اند و بیشتر آن‌ها در مادرید متمرکز هستند (موزه پرادو، تئاتر رئال، کتابخانه ملی و غیره) .

بیشتر موسسات دسته ی دوم توسط سرمایه داران ایجاد شده است (مخصوصا در شهرهای ثروتمند و صنعتی، مانند بارسلونا، بیلبائو و ابیدو، به طور مثال تئاتر لیسئو در بارسلونا، یا تئاتر کَمپو اَمور در اوبیدو). آخرین دسته شامل موسساتی است که بر مسائل فرهنگی متمرکز نیستند و در دو دهه اخیر به وجود آمده اند و اغلب خارج از مادرید هستند.

اخیرا مدیریت سرویس‌های عمومی در بخش فرهنگی تغییر یافته است. اگرچه اکثر آن‌ها وابسته به حمایت مالی دولتی هستند، اما به اخذ منابع از بخش خصوصی نیز توجه دارند. به علاوه، در سال‌های پایانی تمایل به قرارداد با شرکت‌های خارجی در مدیریت بعضی موسسات عمومی گسترش یافته است.

سازمان "عملکرد فرهنگی اسپانیا (AC/E) "

این سازمان، نهادی است دولتی برای دفاع از فرهنگ اسپانیا در داخل یا خارج از کشور. اهدافش ترویج و اشاعه واقعیات مختلف فرهنگی اسپانیا، ارتباط دادن پروژه‌های موسسات فرهنگی اسپانیایی و ترویج برند اسپانیا در خارج از کشور است. از ادغام سه نهاد دولتی زیر تشکیل شده است:

  • جامعه دولتی یادبودهای فرهنگی (SECC)؛
  • جامعه دولتی برای عملکرد فرهنگی خارجی (Seacex)؛
  • جامعه فرهنگی برای نمایشگاه های بین المللی (SEEI).

این سه جامعه اهدافشان را در این موسسه جدید متمرکز کرده اند:

  • رسالت جامعه دولتی  یادبودهای فرهنگی، به روز رسانی و ترویج میراث تاریخی، فرهنگی و علمی کشور از طریق فعالیت‌ها و پروژه‌های مختلف چه در داخل و چه در خارج از اسپانیا بود که شامل برگزاری نمایشگاه‌ها، کنگره‌ها، کنفرانس‌ها، موسیقی، تئاتر، سینما، مستندات و نشریات می‌شد؛
  • جامعه دولتی برای عملکرد فرهنگی خارجی، یک آژانس دولتی بود که هدف آن بهبود موقعیت فرهنگ اسپانیا در خارج از کشور، افزایش و تحکیم حضور ابتکار و نوآوری اسپانیایی معاصر در مجالس بین المللی و پیشنهاد چارچوب‌های ارتباطی میان نوآوران و حرفه های فرهنگی جهت ترویج شبکه های کار پایدار بود؛
  • جامعه فرهنگی برای نمایشگاه‌های بین المللی، نهاد مسئول حضور اسپانیا در نمایشگاه‌های بین المللی و جهانی مورد تایید اداره بین المللی نمایشگاه‌ها بود (BIE مخفف در فرانسوی). آخرین فعالیت آن، سازماندهی حضور و پابیون اسپانیا در نمایشگاه جهانی شانگهای 2010 می‌باشد.

اهداف "عملکرد فرهنگی اسپانیا (AC/E) " عبارت است از:

  • حمایت و ترویج واقعیات مختلف فرهنگی اسپانیا در داخل و خارج از مرزها؛
  • ارتباط دادن پروژه‌های متفاوت ایالات خودگردان و موسسات فرهنگی در سراسر کشور؛
  • بسط و گسترش پروژه‌هایی که در ارتباط با مبتکران، دانشمندان و موسسات فرهنگی خارج از کشور بوده و در راستای دستور العمل‌های جغرافیایی برنامه عملکرد فرهنگی در خارج از کشور باشد.

سازمان های مستقل

بخش سازمان های مستقل در فرهنگ اسپانیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در کل، سازمان‌های غیر دولتی اسپانیایی کوچک و ضعیف بوده و در مبحث مدیریت فرهنگی یا همکاری بین المللی نیازمند کاری حرفه ای می‌باشند . سازمان‌های دولتی اسپانیا به توانایی سازمان‌های غیر دولتی در انجام پروژه فرهنگی مهم اعتماد ندارد.

سه تقسیم بندی مهم در این سازمان ها وجود دارد: انجمن های فرهنگی، بنیادهای مستقل و سازمان‌هایی که وابسته به نهادهای دولتی یا مالی مانند صندوق های پس انداز هستند. این یک تقسیم بندی بسیار مهم و خاص در اسپانیا محسوب می‌شود .

در این رابطه بر اساس آخرین آمار منتشر شده در سال  2000، حدود 250.000 نهاد غیر انتفاعی در اسپانیا محاسبه شده است. اغلب آنها یعنی تعداد 175.000 نهاد، انجمن هستند. تقریبا 11% این نهادها در زمینه‌ی فرهنگی کار می‌کنند. درصد سازمان‌های غیر دولتی فرهنگی در مقایسه با بخش خدمات عمومی (31%) یا بخش آموزش (25%) بسیار کمتر بوده است اما از حد متوسط 10% در اروپای غربی کمی بالاتر بوده است.

سازمان ها و رخدادهای فرهنگی در حمایت از فرهنگ اقلیت

به لحاظ تاریخی نهادهای فرهنگی که با تنوع فرهنگی موجود در اسپانیا مرتبط هستند ( اسپانیایی، کاتالانی والنسیایی، باسکی، گالیسیایی)، نقش معنا داری در نقشه ی فرهنگی اسپانیا بازی می‌کنند. به دلیل افزایش مهاجرت به اسپانیا، ابتکارات و راه کارهای متناوب و ملموسی جهت ترویج فرهنگ اقلیت و گفتگوی میان فرهنگی نیز در نظرگرفته شده است. سازمان‌های زیادی برای حفاطت از هویت و سنت‌های گروه‌های اقلیت وجود دارند (موسسه فرهنگ کولی، شبکه شهرهای یهودی و غیره). در این رابطه برگزاری جشن های چند فرهنگی نقش مهمی در حوادث فرهنگی بازی می‌کنند[۱] .

انجمن های فرهنگی مهم در اسپانیا

انجمن های فرهنگی کشور اسپانیا به شرح زیر است:

  • اسپانیای ما: نهادی که حفاظت و توسعه میراث فرهنگی در اسپانیا را به عهده دارد. وب سایت این سازمان شامل لیست موسسات ، مراکز و بنیادهاست[۲].

قدیمی ترین مؤسسه فرهنگی اسپانیا مؤسسه سلطنتی زبان نام دارد که در زمان فلیپ پنجم در سال 1713 تأسیس شده است. هدف اصلی این مؤسسه ترویج و تعیین استانداردهایی به منظور حفظ خلوص و شکوفایی زبان اسپانیایی است. این هدف از طریق انتشار فرهنگ‌های اسپانیایی و اعطای جوائز به فعالان زبان اسپانیایی پیگیری می‌شود. از جمله مراکز فرهنگی دیگر می‌توان به آکادمی سلطنتی تاریخ، آکادمی سلطنتی هنرهای ظریفه سن فرناندو، آکادمی سلطنتی علوم دقیقه، فیزیک و ملی، آکادمی سلطنتی علوم اخلاقی و سیاسی و آکادمی ملی سلطنتی طب نام برد. تمامی این مؤسسات در سال 1938 تحت پوشش مرکز هماهنگ کننده‌ای به نام انستیتو اسپانیا در آمده اند. شورای تحقیقات علمی که در سال 1939 تأسیس گردیده است، فعالیت‌های تحقیقاتی چند صد مرکز تحقیقاتی در اسپانیا را هدایت می‌کند[۴].

سازمان های بین المللی

خانه آمریکا

کنسرسیومی که ماموریت آن ایجاد مرکز بحث و گفتگو و تبادل نظر در مورد واقعیت سیاسی، اقتصادی، علمی، تکنولوژیکی و فرهنگی امریکای لاتین است. این مؤسسه دفاتری را برای تنظیم مبادلات فرهنگی و نیز کتابخانه مهم فرهنگ هیسپانیک را با بیش از پانصد هزارجلد کتاب اداره می‌کند. مؤسسه مزبور همچنین دفاتر متعددی را نیز در کشورهای مختلف شمال و جنوب آمریکا به منظور ترویج فرهنگ اسپانیایی اداره می‌نماید[۵].

خانه آسیا

اتاق گفتگوی اسپانیا و آسیا که موضوعات متعددی را شامل می‌شود و فعالیت‌های مربوط به توسعه و ترویج تبادل فرهنگی را نیز در بر می‌گیرد[۶].

خانه افریقا

مرکزی دولتی جهت توسعه شناخت از افریقا در اسپانیا و همکاری با موسسات افریقایی[۷].

بنیاد کارولینا

موسسه ترویج روابط فرهنگی و همکاری آموزشی و علمی بین اسپانیا و کشورهای امریکای لاتین[۸][۹]

نیز نگاه کنید به

نهادها و سازمان‌های فرهنگی ژاپن؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی کانادا؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی کوبا؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی لبنان؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی مصر؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی افغانستان؛ مراکز و نهادهای فرهنگی چین؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی تونس؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی روسیه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سنگال؛ نهادها و سازمان های فرهنگی فرانسه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی ساحل عاج؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سوریه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سودان؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی زیمبابوه؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی تایلند؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی اوکراین؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی اردن؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی سیرالئون؛ نهادها و سازمان‌های فرهنگی قطر

کتابشناسی

  1. برگرفته از http://www.labforculture.org/
  2. برگرفته از http://www.hispanianostra.es/
  3. برگرفته از http://www.cervantes.es
  4. برگرفته از https://www.interarts.net/Perfil
  5. برگرفته از http://www.casamerica.es/
  6. برگرفته از http://www.casaasia.es/
  7. برگرفته از http://www.casafrica.es
  8. برگرفته از http://www.fundacioncarolina.es/
  9. فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)