آموزش عالی لبنان
در لبنان نظام واحد آموزش عالی وجود ندارد و تنها بر اساس مصوبه دولتی در سال 1996، ضوابط و شرایطی برای تأسیس مراکز آموزش عالی تعیین گردیده است.[۱] تنوع فرهنگی و وابستگیهای طائفهای مانع شکلگیری نظام ملی آموزش در این کشور شده است. سه رویکرد کاملاً متفاوت فرانسوی زبان، انگلیسی زبان و عربی در حوزه آموزش عالی[۲] نتیجه این تنوع فرهنگی است که در کنار تعدد روشها و نظامهای آموزشی خاص، امکان نظارت بر عملکرد آنها را سخت کرده است.
یکی از ضعفهای عمده در بخش آموزش عالی این کشور، به ویژه در دانشگاه دولتی ، معدود بودن مراکز پژوهشی و در نتیجه سطح پایین پژوهش در این حوزه است که این ضعف تأثیر منفی بر سطح آکادمیک استادان و نیز بر کیفیت آموزش دارد.[۳]
علیرغم مساحت اندک لبنان، بیش از40 دانشگاه و مرکز آموزش عالی در این کشور فعالند که سابقه برخی از آنها به پیش از استقلال این کشور میرسد و کارنامه فعالیت دو دانشگاه آمریکایی بیروت و قدیس یوسف در حدود 140 سال است. تنها دانشگاه دولتی این کشور، دانشگاه لبنانی است و سایر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی همگی خصوصیاند که شامل 20 دانشگاه، 13 مرکز آموزش عالی، 4 مرکز آموزش تکنولوژی و 4 مؤسسه عالی پژوهشهای دینیاست.
تعداد کل دانشجویان این کشور در سال تحصیلی 2009- 2010 ،180850 نفر بوده است که تعداد 72813 نفر از آنها در دانشگاه دولتی و مابقی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی خصوصی تحصیل میکردهاند. در همین سال، سه رشته تحصیلی که بیشترین تعداد دانشجو در آنها ثبت کردهاند در دانشگاه دولتی، ادبیات عرب و شرقی، حقوق و علوم اجتماعی و در مجموع دانشگاههای خصوصی، رشتههای بازرگانی، پژوهشهای اسلامی و حقوق بوده است.[۴][۵]
نیز نگاه کنید به
- لبنان
- نظام آموزش، تحقیقات و فناوری لبنان
- آموزش عالی کانادا
- آموزش عالی روسیه
- آموزش عالی افغانستان
- آموزش عالی تونس
- آموزش عالی ژاپن
- آموزش عالی کوبا
- آموزش عالی مصر
- آموزش عالی در چین
- آموزش عالی سنگال
کتابشناسی
- ↑ وزارة التربية و التعليم العالي (2007). الاستراتيجية الوطنية للتربية والتعليم في لبنان، مشروع الانماء التربوي، ص. ۱۲.
- ↑ وزارة التربية و التعليم العالي (2007). الاستراتيجية الوطنية للتربية والتعليم في لبنان، مشروع الانماء التربوي، ص. ۱۹.
- ↑ وزارة التربية و التعليم العالي (2007). الاستراتيجية الوطنية للتربية والتعليم في لبنان، مشروع الانماء التربوي، ص ۳۶.
- ↑ ادارة الاحصاء المركزی (2012). SIF-3 گزارشهای اداره مرکزی آمار لبنان.
- ↑ صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامعه و فرهنگ لبنان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص. 258-259.