آب و هوای قزاقستان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۴ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (←‏نیز نگاه کنید به)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تابستان های داغ و کوتاه، زمستان های ابری و بسیار سرد و طولانی، تنوع آب و هوایی زیاد و وزش بادهای تند از خصوصیت های بارز آب و هوای قاره ای قزاقستان است: یکی دیگر از مشخصه های آب و هوایی این سرزمین، اختلاف شدید دما میان شب و روز با تابستان های کوتاه و زمستان های بسیار طولانی است. در زمستان روزها با میانگین ۱۰ ساعت و طول شب ها حدود ۱۴ ساعت، کوتاهترین روزها و بلندترین شب های سال را دارد و برعکس در تابستان حدود ۱۸ ساعت طولانی ترین روزها و ۶ ساعت کوتاه ترین شب های سال را دارا است.

علاوه بر اختلاف شدید دمای هوا بین شب و روز، در نواحی مختلف اختلاف دما قابل توجه و زیاد است، دمای هوا در تابستان به ۳۵+ درجه و در زمستان گاه ۴۵ - تا ۵۰ - درجه کاهش می یابد، که همین موضوع میانگین اختلاف دما در سردترین و گرم‌ترین روزهای سال را به حدود ۸۰ تا ۸۵ درجه سانتیگراد می‌رساند. هوا در جنوب و غرب از مناطق شمالی گرم تر است، بطوری که هر چه از جنوب و غرب بطرف شمال برویم هوا سردتر می‌شود، زیرا شمال قزاقستان نزدیک به سرزمین های روسیه و متأثر از آب و هوای قطب شمال و مناطق سیبری می باشد. برعکس غرب قزاقستان بدلیل همسایگی با دریای خزر و در جنوب بخاطر همجواری با کشورهای ترکمنستان و قرقیزستان از آب و هوای معتدل تر و گرمتری برخوردار است. تنوع آب و هوایی در این سرزمین پهناور ناشی از عوارض طبیعی و همچنین دوری آن از اقیانوس ها است. بارندگی در مناطق بیابانی و استپی که بخش عمده قزاقستان را تشکیل می دهد بسیار کم است. میزان بارندگی در شمال با حدود ۲۰۰ میلی متر و در جنوب شرقی با میانگین ۵۰۰ میلی متر و در ارتفاعات و قله ها تا ۱۶۰۰ میلی متر افزایش می‌یابد. بارندگی در مناطق استپ و جنگلی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی متر است که با پیشروی به سوی مرکز از مقدار بارندگی کاسته می شود، که در مجموع با توجه به میانگین ریزش های جوی در مناطق مختلف، بارندگی در این کشور نسبتا کم است. نواحی اطراف دریاچه بالخاش که تقریبا در مرکز قرار دارد با بارندگی حدود ۱۰۰ میلی متر از خشک‌ترین مناطق قزاقستان به شمار می‌رود. در شمال غربی و مرکز این جمهوری بادهای خشک و شدیدی می‌وزد و گاهی اوقات حرارت صحراهای شنی به ۷۰ درجه سانتی گراد نیز می‌رسد[۱].

نیز نگاه کنید به

آب و هوای چین؛ آب و هوای ژاپن؛ آب و هوای مصر؛ آب و هوای تونس؛ آب و هوای کوبا؛ آب و هوای افغانستان؛ آب و هوای کانادا؛ آب و هوای روسیه؛ آب و هوای تایلند؛ آب و هوای آرژانتین؛ آب و هوای فرانسه؛ آب و هوای اسپانیا؛ آب و هوای مالی؛ آب و هوای ساحل عاج؛ آب و هوای سوریه؛ آب و هوای اردن؛ آب و هوای قطر؛ آب و هوای سیرالئون؛ آب و هوای اتیوپی؛ آب و هوای زیمبابوه؛ آب و هوای اوکراین؛ آب و هوای سودان؛ آب و هوای سنگال؛ آب و هوای سریلانکا؛ آب و هوای گرجستان؛ آب و هوای تاجیکستان؛ آب و هوای بنگلادش

کتابشناسی

  1. صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)