غذاهای سنتی سریلانکا

غذاهای سنتی مردم مخلوطی از برنج، گوشت، مرغ یا ماهی و یا برنج سفید به همرا خورشت سبزی و عموما بسیار تند و پر ادویه هستند[۱]. سمبا(Samba) برنج گردی است که در مناسبتها مصرف میشود.
در جشنها برنج زرد با شیر نارگیل به همراه ادویه جات پخته میشود. تمام غذاها با افزودن مقداری شیر نارگیل و ادویه طعم دار میشوند.
مردم نواحی ساحلی در تهیۀ غذاهای دریایی بسیار مهارت دارند. مالونگ(Mallung)، سامبل(Sambol)، لامپرییس(Lamprais)، بوریانی(Buriyani)، پولوس پهی(Polos Pehi) غذاهای مشهور سریلانکا هستند. سریلانکاییها همچنین غذاهای شیرین و آب داری مانند کاووم (Kavum)، هالاپ(Halape,)، تالاگولی(Thalaguli)و واتالاپام(Wattalapam) دارند.
در جشنها برنج زرد با شیر نارگیل به همراه ادویه جات پخته میشود. کریبات(Kiribath) یا شیر برنج غذای دوست داشتنی است که بیشتر در مراسم و جشنها می پزند. از آرد برنج نیز انواع مواد غذایی شامل رشتههای مختلف، مخلوط پودر نارگیل، انواع کلوچه، کیک و نان و شیرینی درست میکنند. از شیر گاومیش ماست درست کرده و گاهی نیز ماست را با عسل یا شربت شیرین و هر وقت میل دارند، استفاده می کنند و میوه را معمولا پس از غذا میخورند[۲].
خورشت ها
خورشت ها به همراه غذاهای گوشتی، سبزیجات و ماهی استفاده میشوند. چندین ادویه به همراه مواد حاوی خورشت در روغن سرخ تا خورشت آماده شود. محتوای اصلی خورشتها را شیر نارگیل تشکیل میدهد و گیاهان تازه به همراه چاشنیهای متنوع به غذا طعم متفاوتی میدهد.
اقلام اصلی مانند مرغ، گوشت ماهیچه، گوشت گوسفند، تخم مرغ یا سبزیجات در یک ظرف بسیار ضخیم که حاوی شیر نارگیل پخته میشود. تنوع بسیاری در خورشتهای ماهی وجود دارد. سریلانکاییها در تهیۀ خورشتهای ماهی شیوه مخصوصی دارند.
در بین تمام غذاها خورشت ماهی ترش بسیار محبوب است. خورشتهای سبزیجات از سبزیجاتی مانند بادنجان، حبوبات، چغندر، هویج، گل موز و کدو تهیه میشود. پودر فلفل، فلفل های تازه، دارچین، پودر خورشت (کاری)، برگ کاری، پیازها، سیر، زنجبیل و شیر نارگیل از ترکیبات خورشتها هستند[۳].
غذاهای دریایی
مردم شهرهای ساحلی ماهی تازه و خرچنگ مصرف میکنند. ماهی را با سیب زمینی سرخ کرده و چیپس و سالاد مصرف میکنند. خورشت ماهی را با برنج میخورند. در میان بومی های سریلانکا ماهی تونا، سیر و پارا بسیار مشهور است[۳].
غذاهای مشهور
مالونگ (Mallung) از سبزیجات خرد شده، میگوی خشک، مقداری ادویه و نارگیل درست میشود. "سمبُل(Sambol)" غذای پر ادویه و تندی است. پل سمبل(Pol Sambol) ترکیب آبدار حاوی کنسرو ماهی مالدیو به همراه پیاز و ادویه است. سریلانکاییها غذایشان را با شیرینی، ترشی جات و ترشی ادویه میل کنند. ترکیبات زیادی شامل خورشت ها، کتلتها، خمیرهای میگوی مخصوص، خورشت بادنجان و برنج، همه و همه را در برگ موز قرار میداده و میپزندد. بوریانی برنجی است که با گوشت مخلوط شده پخته کی شود. پلوس پهی غذای درست شده از میوه های لطیف و نازک درخت جک است. چندین نوع غذای شیرین آبدار نیز بخشی از غذاهای جزیره را تشکیل میدهد. کاووم یک کیک کرهای است که از برنج و شیرۀ قند درست میشود. هالاپ ترکیبی از نارگیل و شکر زرد است. تالاگولی شیرینی ِگردی است. بسیاری از غذاهای شیرین هندی نیز در سریلانکا به خصوص در کندی و کلمبو پیدا میشود. واتالاپام دسر بسیار خوشمزهای است. کشک و شیرۀ قند علاقه مندان فراوانی است. ساندویج ها، بیسکویتهای خوشمزه، چیپسهای سیب زمینی و سس ها به عنوان میان وعده استفاده می شوند[۳].
میوه ها
در سریلانکا میوههای متنوع و گوناگونی مثل انواع انبه، آناناس ها، موزها، هندوانه، پاپایا(Pappaya)، وود اپل( Wood Apple) و رامبوتان(Rambuttan) وجود دارد که برخی از این میوهها فقط در سریلانکا یافت می شود[۳].
نوشیدنی ها
سریلانکا یکی از مهمترین کشورهای تولید کنندۀ چای و قهوه در جهان است. مردم معمولا چای را با شیر و شکر و بعضی نیز ترجیح میدهند آن را ساده و بدون شیر مصرف کنند. زنجبیل خرد شده هم طعم بهتری را به چای میدهد. در این کشور برخی از نوشیدنیهای سرد را از میوه های تازه تهیه میکنند. سریلانکایی ها نوشیدن آب نارگیل تازه را دوست دارند. داخل نارگیل تازه آبی بسیار لذیذ و مغذی است. نوشیدنی های حاوی گاز کربنیک مانند کوکاکولا، اسپریت و پپسی در همه جا در دسترس هستند.
اعتقادات مذهبی درباره غذا خوردن از اهمیت بر زیادی برخوردارند. برای مثال بودائیان اصولا بر اساس آموزهای بودایی به طور کلی گوشت و تخم مرغ نمیخورند. هر چند بعضی از آنان ممکن است ماهی و تخم مرغ بخورند. هندوها نیز بر اساس آموزه های دینشان اصولا گیاه خوار هستند و گوشت نمیخورند. حتی اگر بعضی گوشت بخورند، از خوردن گوشت گاو پرهیز میکنند. مسلمانان نیز گوشت خوک و مشروبات الکلی نمیخورند.
نیز نگاه کنید به
غذاهای سنتی ژاپن؛ غذای روسی؛ غذای کانادایی ؛ غذاهای سنتی کوبا؛ غذای سنتی لبنان؛ غذاهای سنتی تونس؛ غذا در افغانستان؛ تنوع غذاهای چینی؛ غذاهای سنتی سنگال؛ غذای فرانسوی؛ غذاهای سنتی مالی؛ غذاهای سنتی ساحل عاج؛ غذا در زیمبابوه؛ غذای تایلندی؛ غذای اوکراینی؛ غذای اسپانیایی؛ غذاهای سنتی اردن؛ غذاهای سنتی اتیوپی؛ غذاهای سنتی سیرالئون؛ غذاهای سنتی در قطر؛ غذاهای سنتی قزاقستان؛ غذای بنگلادشی؛ غذاهای سنتی تاجیکستان؛ غذاهای آرژانتینی
کتابشناسی
منبع اصلی
رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار).
نویسنده مقاله
مهدیقلی رکنی