آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده کانادا در ميراث جهانی

از دانشنامه ملل

همکارهای بین‌المللی فرهنگی فراتر از موافقت نامه‌های غیررسمی دوجانبه و چندجانبه می‌باشد. گسترش مبادلات بین‌المللی فرهنگی، مشارکت در برنامه‌های بین‌المللی فرهنگی و ترویج هویت کانادایی در بازارهای فرهنگی خارجی از جمله اهداف اصلی سیاست‌های بین‌المللی فرهنگی این کشور محسوب می‌شود. مسؤولیت اجرای برنامه‌ریزی‌های بین‌المللی فرهنگی در خارج از کشور برعهده اداره روابط فرهنگی بین‌المللی وزارت امور خارجه این کشور می‌باشد. از جمله اهداف اداره فوق می‌توان به ایجاد هماهنگی در امر توسعه فرهنگی و ارائه فرهنگ کانادا در خارج از کشور از طریق فعالیت‌های تشویقی بین‌المللی اشاره کرد. وزارت امور خارجه موافقت نامه‌های فرهنگی دوجانبه‌ای با کشورهای فرانسه، بلژیک، هلند، آلمان، مکزیک، ایتالیا، ژاپن، برزیل و روسیه منعقد نموده است. همچنین، همکاری بسیار نزدیکی با سازمان میراث فرهنگی کشور و دیگر آژانس‌های فرهنگی فدرال، ایالتی و تعداد زیادی از آژانس‌های غیردولتی برقرار نموده است.

اداره روابط فرهنگی بین‌المللی وزارت امور خارجه به برگزاری نشست‌های چندجانبه، انعقاد موافقتنامه‌های دوجانبه، اجرای برنامه‌های بین‌المللی در داخل و خارج از کشور، تبیین قوانین جدید بین‌المللی دولت‌ها، توسعه و ترویج بازاریابی کالاها و خدمات فرهنگی، تهیه و تدارک کمک‌های فنی، ارائه آموزش و انتقال تکنولوژی و تبادل اطلاعات و تجربیات و معرفی هنرمندان مستعد در صحنه‌های بین‌المللی اقدام می‌کند.

هیئت سیاست تطبیقی بین‌المللی(ICP) تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی توسعه سیاست فرهنگی کشور را از طریق انجام دادن تحقیقات، تجزیه و تحلیل و تبادل اطلاعات با همکاری سیاستگذاران ملی و بین‌المللی، محققین و دانشگاهیان کشور فراهم می‌آورد. این هیئت، عضو مرکز تحقیقات و اطلاعات فرهنگی اروپا نیز می‌باشد. به علاوه هیئت مذکور دارای مرکز ثبت اسناد منحصربه‌فرد با بیش از 10500 سند مرجع در زمینه فرهنگ می‌باشد.

کانادا همواره حامی برنامه‌های بین‌المللی فرهنگی بوده که از سوی سازمان‌های مختلف فرهنگی نظیر سازمان یونسکو به اجرا گذارده می‌شوند. این کشور همچنین عضو کمیته نظارت فرهنگی شورای اروپا است. نمونه بارز مشارکت‌های بین‌المللی فرهنگی حضور این کشور در نمایشگاه‌های مختلف می‌باشد که در برخی از آنها غرفه کانادا در میان کشورهای مختلف شرکت‌کننده، موفق به اخذ نشان‌های بین‌المللی شده است. در این زمینه، این کشور موافقت‌نامه‌های بین‌المللی گوناگونی به شرح ذیل منعقد نموده است:

- بیانیه اعضای آتلانتیک جامعه اروپا

- کنفرانسیون بین‌المللی حقوق فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی

- کنوانسیون حمایت و حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان

- قانون اساسی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد(یونسکو)

- کنوانسیون تأسیس سازمان حمایت از استعدادهای خلاق(WIPO)

- کنوانسیون جهانی حفظ چاپ و نشر

- کنوانسیون بین‌المللی حفاظت از آثار هنری و ادبی

- کنوانسیون سازمان یونسکو در جهت منع واردات قاچاق، و راه‌های جلوگیری از آن.

کانادا تاکنون توانسته است 15 اثر از میراث فرهنگی و طبیعی خود را به ثبت جهانی برساند. این آثار عبارت‌اند از:

1) میراث فرهنگی ثبت شده کانادا در یونسکو، شامل:

- سرشکسته در پرش بوفالو(Head-Smashed-In Buffalo Jump) در سال 1981م

- منطقه تاریخی و قدیمی کبک(Historic District of Old Québec) در سال1985م

- سایت مرغزار تاریخی ملی(L'Anse aux Meadows National Historic Site) در سال 1978م

- شهر قدیمی لوننبورگ(Old Town Lunenburg) در سال 1995م

- کانال رایدآئو(Rideau Canal) در سال 2007م

- محوطه تاریخی اسکانگ‌گوای(SGang Gwaay) درسال1981م

2) میراث طبیعی ثبت شده کانادا در یونسکو، شامل:

- پارک‌های کوه راکی کانادا(Canadian Rocky Mountain Parks) درسال1984م

- پارک استانی دایناسور(Dinosaur Provincial Park) در سال 1979م

- پارک ملی گراس مورنه(Gros Morne National Park) در سال 1987م

- صخره‌های فسیلی(Joggins Fossil Cliffs) درسال 2008م

- سنت الیاس / یخچال خلیج(Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshensh) در سال 1979م

- پارک ملی میگوآشا(Miguasha National Park) در سال1999م

- پارک ملی ناهانی(Nahanni National Park) در سال 1978م

- یخچال پارک بین‌المللی صلح(Waterton Glacier International Peace Park) در سال 1995م

- پارک ملی جنگل بوفالو(Wood Buffalo National Park) در سال 1983م

همچنین این کشور 9 اثر دیگر را به سازمان یونسکو معرفی کرده که در لیست آزمایشی این سازمان قرار گرفته‌اند. قابل ذکر است که هیچ کدام از آثار ثبت شده کانادا در فهرست آثار در معرض خطر سازمان جهانی یونسکو قرار ندارد.[۱] [۲][۳]

نیز نگاه کنید به

آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده سنگال در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده ژاپن در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده روسیه در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده کوبا در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده لبنان در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده مصر در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی ثبت شده کشور چین در فهرست میراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده تونس در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده آرژانتین در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده مالی در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده سوریه در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده تایلند در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده اسپانیا در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده اردن در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده اتیوپی در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده سیرالئون در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده قطر در ميراث جهانی

کتابشناسی

  1. Wyszomirski, M. J., Burgess, C., & Peila, C. (2003). International cultural relations: A multi-country comparison. The Ohio State University.
  2. Western Canadian Protocol for Collaboration in Basic Education. (2001). Common curriculum framework for Aboriginal languages and culture programs.
  3. لاریجانی، فاضل(1395). جامعه و فرهنگ کانادا. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی.ص.157-206.