آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده تایلند در ميراث جهانی

از دانشنامه ملل
شهر سوخاتای (สุโขทัย)، نخستین پایتخت سلطنت تایلند در قرن سیزدهم میلادی.

۱. شهر تاریخی سوخوتای و شهرک‌های آن که در ۴۵۰ کیلومتری شمال بانکوک قراردارد، از سدهٔ سیزدهم میلادی بر جای مانده است؛ در ۱۹۹۱م، سازمان یونسکو این شهر را در فهرست میراث جهانی ثبت کرده است. این محوطه در ۱۲ کیلومتری شهر فعلی سوخوتای قرار دارد و یک‌صد بنای تاریخی شامل کاخ‌ها، معابد بودایی، دروازه‌ها، دیوارها، آبگیرها، کانال‌ها، خندق‌ها و بندهای گوناگون دارد که تا سدهٔ هجدهم و نوزدهم میلادی در درون جنگل‌ها به فراموشی سپرده شده بودند؛ تا این‌که پادشاهان دودمان چاکری آن را از فراموشی بیرون آوردند.

در ۵۰ کیلومتری شمال سوخوتای فعلی نیز محوطه‌ای به نام «سی ساچانالای» (Si Satchanalai)، در کرانهٔ شرقی رود یوم قرارداد که همراه سوخوتای محوطهٔ میراث جهانی شناخته می‌شود و ۱۳۴ معبد و بنای تاریخی دارد.

۲. آیوتایا پایتخت پیشین تایلند (تا ۱۷۶۸ م)، جزیره‌ای در ۸۰ کیلومتری شمال بانکوک است که سه رودخانه آن را احاطه کرده‌اند و از ۱۹۹۱م در فهرست محوطه‌های میراث جهانی قرار گرفته است. این شهر که به ونیز شرق نیز شهرت دارد در ۱۳۵۰م بنیان‌گذاری شده است.

۳. روستای بان چیانگ (Ban Chiang)در استان اودون تانی (Udon Thani) واقع در شمال شرقی تایلند و در نزدیکی مرز لائوس قرار دارد. این روستا یکی از مراکز بسیار کهن تمدنی در شرق آسیا به‌شمار می‌رود که آثار آن در ۱۹۶۶م پیدا شده است و حدود ۵۰۰۰ سال قدمت دارد، آثار سفالی و کاشی موجود در این محل نشان می‌دهد که تکنولوژی عصر برنز از تایلند کنونی به چین رفته است. این محل حدود ۵۴۶ کیلومتر از بانکوک فاصله دارد و در ۱۹۹۲م در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

۴. مناطق حفاظت‌شدهٔ «تونگ یای» (Tung Yai)و «هوای کاکانگ» (Huai Kha Khaeng)یکی از مناطق مهم و وسیع حفاظت‌شدهٔ حیات وحش در شرق آسیا است. این مناطق در غرب تایلند نزدیک کانچانابوری و مرز میانمار قرار دارند و در ۱۹۹۱م در فهرست محوطه‌های میراث طبیعی جهانی ثبت شده‌اند. فاصله این دو محوطه که در جنگل‌های باران‌خیز تایلند قرار دارند تا بانکوک ۲۲۲ کیلومتر است.

۵. پارک ملی «کائویای» که در ۳۰۰ کیلومتری بانکوک واقع است، از نقاط سرسبز و خوش آب‌وهوای تایلند است و سال ۲۰۰۵م در فهرست محوطه‌های میراث طبیعی جهانی در یونسکو ثبت شده است. تایلند در همهٔ کنوانسیون‌های فرهنگی مربوط به میراث فرهنگی و طبیعی و حقوق بشر عضو است[۱].  

نیز نگاه کنید به

آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده ژاپن در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده روسیه در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده کوبا در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده کانادا در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده لبنان در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده مصر در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی ثبت شده کشور چین در فهرست میراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده تونس در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده سنگال در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده آرژانتین در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده مالی در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده سوریه در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده اسپانیا در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده اردن در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده اتیوپی در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده سیرالئون در ميراث جهانی؛ آثار فرهنگی، تاريخی و طبيعی ثبت شده قطر در ميراث جهانی.   

کتابشناسی

  1. الهی، امیر سعید(1391). جامعه و فرهنگ تایلند. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشارات بین‌المللی الهدی،ص.149-150.