نیروهای مسلح فرانسه
نیروهای مسلح فرانسه مسئولیت دفاع از کشور و حمایت از منافع ملی فرانسه را بر عهده دارند و متشکل از 4 نیروی بزرگ نظامی هستند: نیروی زمینی، نیروی دریایی، نیروی هوایی و ژاندارمری. نیروهای مسلح همچنین شامل خدمات مختلف تحت ریاست ستاد مسترک و وزارت دفاع نیز میشود. ارتش فرانسه در حال حاضر متشکل از متخصصان نظامی و نظامیان ذخیره و کادر اداری است. پس از پایان جنگ جهانی دوم ارتش فرانسه بزرگترین و قدرتمندترین ارتش اروپا است. این ارتش در سال 2009 با 313402 پرسنل (240996 نظامی و 72407 غیر نظامی) در جایگاه سیزدهم جهان قرار دارد. با توجه به بودجه نظامی فرانسه در سال 2011 در ردیف سوم جهان (بودجه نظامی معادل 40 میلیارد یورو) و سومین قدرت هستهای جهان بعد از روسیه و آمریکا است. بر اساس اصل 15 قانون اساسی رئیس جمهور ریاست نیروهای مسلح را بر عهده دارد.
وزارت کشور فرانسه سه بخش ژاندارمری، سازمانهای امنیتی و ضد جاسوسی و پلیس را سرپرستی میکند. پلیس فرانسه در قالب سه بخش شهری یا "مونیسیپال"، پلیس ملی یا "ناسیونال" و "ژاندارمری"، وظیفه ایجاد نظم و حراست از این کشور را بر عهده دارد.
پلیس شهری فرانسه
بخشی از پلیس فرانسه زیر نظر شهرداری ها قرار دارند که به آنها پلیس شهری میگویند. هدف از تشکیل این نوع پلیس آن بودهاست که شهردار و مجموعه آن بتوانند نظم مورد نظر را در شهر حاکم کرده و بر حسن رعایت قوانین مصوب محلی نظارت کنند. این اختیار "قدرت پلیسی شهردار" نیز نام دارد و تضمینکننده اقتدار شخص شهردار است.با وجود اینکه شهردار هر محل فرمانده مستقیم پلیس شهری محسوب میشود ولی این دسته از نیروهای پلیس مجوز فعالیت خود را از دادستان منطقه گرفته و غیرمستقیم زیر نظر فرماندار یا استاندار انجام وظیفه میکنند. پلیسهای شهری مسلح بوده و گشتهای شبانه و وظایف دیگر آنها زیر نظر شهردار باید با بخشهای بالاتر امنیتی و انتظامی کشور هماهنگ شود. این نیرو در کنار دو نیروی دیگر امنیتی و انتظامی یعنی پلیس ناسیونال و ژاندارمری در زندگی مردم فرانسه حضور دارد جز آنکه ژاندارمری به حوزه روستایی و غیرشهری میپردازد و پلیس ناسیونال نیز دایرهای عام و شاملتر از پلیس شهری و اختیاراتی وسیعتر از آن دارد. همه این سه نیروی اصلی انتظامات کشور فرانسه، غیر از پلیسهای ویژهای هستند که بر امور شکار، ساحل، صید، گمرک، محیط زیست و جنگلبانی و... نظارت میکنند. اعضای پلیس شهری چون زیر نظر شهردار هر شهر انجام وظیفه میکنند از شهرداری نیز حقوق میگیرند، حقوقی کهاز مالیات مردم همان شهر تامین میشود.
پلیس ملی فرانسه
این واحد در حقیقت پلیس اصلی فرانسه است که زیر نظر وزارت کشور انجام وظیفه میکند، کارمندان آن مامور دولت هستند. بنابر قانون سال 1995 وظایف این نوع پلیس فرانسه در موارد زیر خلاصه میشود:
- مبارزه با خشونتهای شهری، آشوب و ناامنیهای کوچک و تامین امنیت جادهها؛
- مهار روند مهاجرت غیرقانونی و مبارزه با قاچاقچیان؛
- مبارزه با مواد مخدر، جنایات سازمان یافته و اخلالهای کلان در امنیت اقتصادی و مالی؛
- دفاع از کشور در برابر تروریسم و خسارات و تهدیدهای عمده مربوط به ملت و برقراری نظم عمومی.
- این دسته از پلیس فرانسه به سه بخش جنایی، امنیت عمومی و اطلاعات و امنیت تقسیم میشوند.
ژاندارمری فرانسه
ژاندارمری فرانسه بخشی از پلیس این کشور است که گرچه از نظر سازمانی وابسته به وزارت دفاع محسوب میشود ولی ماموریتهای آن زیر نظر وزارت کشور فرانسه انجام میپذیرد تا بتواند در مقام پلیس فرانسه خدمت کند. ژاندارمری در مناطق شبه شهری و روستایی حضور دارد در حالی که پلیس در مناطق شهری ایفای ماموریت میکند. ژاندارمری فرانسه سه نوع ماموریت را بر عهده دارد:
- ماموریتهای اداری برای ایجاد و حفظ نظم، کمکرسانی و امداد، تردد جاده ای و امور اداری مربوط به این زمینهها؛
- ماموریت جنایی که مربوط به تحقیق و کاوش در خصوص مرتکبین اعمال خلاف است؛
- ماموریتهای نظامی که بیشتر مربوط به ماموریتهای خارجی است. این نیروها پیش از سال 1984 در همه حوزه های استعماری حضور داشتند و پس از این تاریخ در کشورهای لبنان، الجزایر، کوزوو، رواندا، ساحل عاج، بوسنی و هرزه گوین، آفریقای مرکزی و مقدونیه حضور نظامی داشته اند[۱] [۲].
نیز نگاه کنید به
نیروهای مسلح روسیه؛ نیروهای مسلح تونس؛ نیروهای مسلح ژاپن؛ نیروهای مسلح کانادا؛ نیروهای مسلح کوبا؛ نیروهای مسلح لبنان؛ نیروهای مسلح مصر؛ نیروهای مسلح سنگال؛ نیروهای مسلح آرژانتین؛ نیروهای مسلح اسپانیا؛ نقش ارتش سرخ در تحولات چین؛ نیروهای مسلح سودان؛ نیروهای مسلح اوکراین؛ نیروهای مسلح ساحل عاج؛ نیروهای مسلح اردن؛ نیروهای مسلح زیمبابوه؛ نیروهای مسلح قطر؛ نیروهای مسلح اتیوپی؛ نیروهای مسلح سیرالئون؛ نیروهای مسلح مالی؛ نیروهای مسلح قزاقستان؛ نیروهای مسلح گرجستان؛ نیروهای مسلح تاجیکستان؛ نیروهای مسلح امارات متحده عربی؛ نیروهای مسلح تایلند
کتابشناسی
- ↑ نعيمی گورابی، محمد حسين (1392). جامعه و فرهنگ فرانسه. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی.
- ↑ خبرگزاری جمهوری اسلامی ۸۶/۰۵/۲۱ پلیس و مساله امنیت اجتماعی در فرانسه