رودهای آرژانتین: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
در شمال شرقی کشور، چند رودخانه‌ی بزرگ وجود دارد. البتّه تعدادی از آن‌ها تنها جریان‌های فصلی هستند که به سمت شرق و اقیانوس اطلس سرازیرند امّا تعداد زیادی نیز به دریاچه‌ها و مرداب‌ها ریخته و یا جذب دشت‌های پامپاس و پاتاگونیا می‌شوند. چهار سیستم رودخانه‌ای اصلی در [[آرژانتین]] وجود دارد.  (www.ffyl.uncu.edu.ar)
در شمال شرقی کشور، چند رودخانه‌ی بزرگ وجود دارد. البتّه تعدادی از آن‌ها تنها جریان‌های فصلی هستند که به سمت شرق و اقیانوس اطلس سرازیرند امّا تعداد زیادی نیز به دریاچه‌ها و مرداب‌ها ریخته و یا جذب دشت‌های پامپاس و [[منطقه‌ پاتاگونیا|پاتاگونیا]] می‌شوند. چهار سیستم رودخانه‌ای اصلی در [[آرژانتین]] وجود دارد<ref name=":2">برگرفته از https://www.ffyl.uncu.edu.ar</ref>.


ـ رودخانه‌هایی که از رودخانه‌ی لاپلاتا[32] منشعب می‌شوند.
ـ رودخانه‌هایی که از رودخانه‌ی لاپلاتا (Rio la Plata) منشعب می‌شوند.


ـ رودخانه‌هایی که از جریان آند سرچشمه می‌گیرند.
ـ رودخانه‌هایی که از جریان آند سرچشمه می‌گیرند.
خط ۹: خط ۹:
ـ رودخانه‌هایی که از سیستم جنوبی به وجود آمده‌اند.
ـ رودخانه‌هایی که از سیستم جنوبی به وجود آمده‌اند.


اینک به اختصار به معرّفی رودخانه‌های آرژانتین می‌پردازیم:
اینک به اختصار به معرّفی رودخانه‌های [[آرژانتین]] می‌پردازیم:
 
====[[رود پارانا|پارانا]]====
 
پارانا(Parana)، دومین رودخانه‌ی طولانی پس از آمازون در آمریکای جنوبی است که حدود 4900 کیلومتر طول دارد و بخشی از مرز میان برزیل و پاراگوئه و [[آرژانتین]] را شکل می‌دهد. در مسیر بالادست این رودخانه، آبشارهای متعدّد و زیبایی به وجود آمده است. پارانا در شمال [[آرژانتین]] به رودخانه‌ی ایگواسو می‌پیوندد. منطقه‌ ایگواسو به دلیل وجود آبشار عظیم «کاتاراتا ایگواسو» (Catarata Iguazu) در سرتاسر جهان شناخته شده است. این آبشار یکی از شگفتی‌های بزرگ طبیعی در جهان است که در مرز بین [[آرژانتین]] و برزیل قرار دارد. دو سوم آن در خاک [[آرژانتین]] واقع شده است. آبشار عظیم ایگواسو متشکّل از 275 آبشار پیوسته است که 80 متر ارتفاع دارند. این خلقت زیبا و خارق‌العاده مرتفع‌تر و گسترده‌تر از آبشار نیاگارا در مرز ایالات متّحده و [[کانادا]] است<ref name=":2" />. شاخه‌های فرعی دیگری از پارانا که از غرب سرچشمه می‌گیرند؛ عبارتند از: Bermejo،Bermejito، Salado و Carcarañá.
الف) پارانا[33]:
====[[رود لاپلاتا|لاپلاتا]]====
 
رودخانه لا پلاتا (La Plata) در شمال شرق واقع شده است و گفته می‌شود که وسیع‌ترین رودخانه جهان است. رودخانه‌ی لاپلاتا با مصب وسیع خود خلیج کوچکی را در اقیانوس اطلس تشکیل داده است.
پارانا، دومین رودخانه‌ی طولانی پس از آمازون در آمریکای جنوبی است که حدود 4900 کیلومتر طول دارد و بخشی از مرز میان برزیل و پاراگوئه و آرژانتین را شکل می‌دهد. در مسیر بالادست این رودخانه، آبشارهای متعدّد و زیبایی به وجود آمده است. پارانا در شمال آرژانتین به رودخانه‌ی ایگواسو می‌پیوندد. منطقه‌ی ایگواسو به دلیل وجود آبشار عظیم «کاتاراتا ایگواسو»[34] در سرتاسر جهان شناخته شده است. این آبشار یکی از شگفتی‌های بزرگ طبیعی در جهان است که در مرز بین آرژانتین و برزیل قرار دارد. دو سوم آن در خاک آرژانتین واقع شده است. آبشار عظیم ایگواسو متشکّل از 275 آبشار پیوسته است که 80 متر ارتفاع دارند. این خلقت زیبا و خارق‌العاده مرتفع‌تر و گسترده‌تر از آبشار نیاگارا در مرز ایالات متّحده و [[کانادا]] است (www.ffyl.uncu.edu.ar). شاخه‌های فرعی دیگری از پارانا که از غرب سرچشمه می‌گیرند؛ عبارتند از: Bermejo،Bermejito، Salado و Carcarañá.
====[[رود اروگوئه|اروگوئه]]====
 
رودخانه‌ اروگوئه با طول بیش از 1600 کیلومتر بخشی از مرزهای بین [[آرژانتین]]، برزیل و اروگوئه می‌باشد<ref name=":2" />.
 
====[[رود پاراگوئه|پاراگوئه]]====
ب) لا پلاتا[35]:
پاراگوئه با رودخانه‌ی فرعی‌اش «پیلکو مایو» (Pilco Mayo) قسمت دیگری از مرز [[آرژانتین]] و پاراگوئه را تشکیل می‌دهد. طول این رودخانه 2550 کیلومتر می‌باشد و به سمت شمال پارانا، کورریتنس (Corrientes) و آلتو پارانا (پارانای علیا)(Alto Parana) در جریان بوده، به رودخانه‌ی لاپلاتا پیوسته و در نهایت به اقیانوس اطلس در شمال [[آرژانتین]] می‌ریزد<ref name=":2" />.
 
====[[رود کلرادو|کلرادو]]====
این رودخانه در شمال شرق واقع شده است و گفته می‌شود که وسیع‌ترین رودخانه جهان است. رودخانه‌ی لاپلاتا با مصب وسیع خود خلیج کوچکی را در اقیانوس اطلس تشکیل داده است.
 
 
ج) اروگوئه:
 
رودخانه‌ی اروگوئه با طول بیش از 1600 کیلومتر بخشی از مرزهای بین آرژانتین، برزیل و اروگوئه می‌باشد. (www.ffyl.uncu.edu.ar (
 
 
د) پاراگوئه:
 
پاراگوئه با رودخانه‌ی فرعی‌اش «پیلکو مایو»[36] قسمت دیگری از مرز آرژانتین و پاراگوئه را تشکیل می‌دهد. طول این رودخانه 2550 کیلومتر می‌باشد و به سمت شمال پارانا، کورریتنس[37] و آلتو پارانا (پارانای علیا)[38] در جریان بوده، به رودخانه‌ی لاپلاتا پیوسته و در نهایت به اقیانوس اطلس در شمال آرژانتین می‌ریزد.(همان)
 
 
ه) کلرادو:
 
این رودخانه از کوه‌های آند سرچشمه گرفته و به اقیانوس اطلس می‌ریزد.
این رودخانه از کوه‌های آند سرچشمه گرفته و به اقیانوس اطلس می‌ریزد.
====[[رود ریو نگرو(رود سیاه)|ریونگرو (رود سیاه)]]====
این رودخانه نیز به اقیانوس اطلس می‌ریزد<ref>خیرمند، احمدرضا (1391). جامعه و فرهنگ [[آرژانتین]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص. 34-36.</ref>.
==نیز نگاه کنید به==
[[رودهای روسیه]]؛ [[رودهای مصر]]؛ [[رودهای کانادا]]؛ [[رودها و دریاچه های چین]]؛ [[رودها و دریاچه های تونس]]؛ [[رودها و دریاچه های ژاپن]]؛ [[رودهای افغانستان]]؛ [[رودهای مالی]]؛ [[رودهای فرانسه]]؛ [[رودهای سوریه]]؛ [[رودهای سودان]]؛ [[رودهای اسپانیا]]؛ [[رودهای زیمبابوه]]؛ [[رودها و دریاچه های ساحل عاج]]؛ [[رودهای تایلند]]؛ [[رودهای اوکراین]]؛ [[رودها و دریاچه های اردن]]؛ [[رودهای اتیوپی]]؛ [[رودهای سیرالئون]]؛ [[رودها و دریاچه های سنگال]]


 
==کتابشناسی==
و) ریو نگرو (رود سیاه):
 
این رودخانه نیز به اقیانوس اطلس می‌ریزد.

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۱۸

در شمال شرقی کشور، چند رودخانه‌ی بزرگ وجود دارد. البتّه تعدادی از آن‌ها تنها جریان‌های فصلی هستند که به سمت شرق و اقیانوس اطلس سرازیرند امّا تعداد زیادی نیز به دریاچه‌ها و مرداب‌ها ریخته و یا جذب دشت‌های پامپاس و پاتاگونیا می‌شوند. چهار سیستم رودخانه‌ای اصلی در آرژانتین وجود دارد[۱].

ـ رودخانه‌هایی که از رودخانه‌ی لاپلاتا (Rio la Plata) منشعب می‌شوند.

ـ رودخانه‌هایی که از جریان آند سرچشمه می‌گیرند.

ـ سیستم رودخانه‌های مرکزی کشور.

ـ رودخانه‌هایی که از سیستم جنوبی به وجود آمده‌اند.

اینک به اختصار به معرّفی رودخانه‌های آرژانتین می‌پردازیم:

پارانا

پارانا(Parana)، دومین رودخانه‌ی طولانی پس از آمازون در آمریکای جنوبی است که حدود 4900 کیلومتر طول دارد و بخشی از مرز میان برزیل و پاراگوئه و آرژانتین را شکل می‌دهد. در مسیر بالادست این رودخانه، آبشارهای متعدّد و زیبایی به وجود آمده است. پارانا در شمال آرژانتین به رودخانه‌ی ایگواسو می‌پیوندد. منطقه‌ ایگواسو به دلیل وجود آبشار عظیم «کاتاراتا ایگواسو» (Catarata Iguazu) در سرتاسر جهان شناخته شده است. این آبشار یکی از شگفتی‌های بزرگ طبیعی در جهان است که در مرز بین آرژانتین و برزیل قرار دارد. دو سوم آن در خاک آرژانتین واقع شده است. آبشار عظیم ایگواسو متشکّل از 275 آبشار پیوسته است که 80 متر ارتفاع دارند. این خلقت زیبا و خارق‌العاده مرتفع‌تر و گسترده‌تر از آبشار نیاگارا در مرز ایالات متّحده و کانادا است[۱]. شاخه‌های فرعی دیگری از پارانا که از غرب سرچشمه می‌گیرند؛ عبارتند از: Bermejo،Bermejito، Salado و Carcarañá.

لاپلاتا

رودخانه لا پلاتا (La Plata) در شمال شرق واقع شده است و گفته می‌شود که وسیع‌ترین رودخانه جهان است. رودخانه‌ی لاپلاتا با مصب وسیع خود خلیج کوچکی را در اقیانوس اطلس تشکیل داده است.

اروگوئه

رودخانه‌ اروگوئه با طول بیش از 1600 کیلومتر بخشی از مرزهای بین آرژانتین، برزیل و اروگوئه می‌باشد[۱].

پاراگوئه

پاراگوئه با رودخانه‌ی فرعی‌اش «پیلکو مایو» (Pilco Mayo) قسمت دیگری از مرز آرژانتین و پاراگوئه را تشکیل می‌دهد. طول این رودخانه 2550 کیلومتر می‌باشد و به سمت شمال پارانا، کورریتنس (Corrientes) و آلتو پارانا (پارانای علیا)(Alto Parana) در جریان بوده، به رودخانه‌ی لاپلاتا پیوسته و در نهایت به اقیانوس اطلس در شمال آرژانتین می‌ریزد[۱].

کلرادو

این رودخانه از کوه‌های آند سرچشمه گرفته و به اقیانوس اطلس می‌ریزد.

ریونگرو (رود سیاه)

این رودخانه نیز به اقیانوس اطلس می‌ریزد[۲].

نیز نگاه کنید به

رودهای روسیه؛ رودهای مصر؛ رودهای کانادا؛ رودها و دریاچه های چین؛ رودها و دریاچه های تونس؛ رودها و دریاچه های ژاپن؛ رودهای افغانستان؛ رودهای مالی؛ رودهای فرانسه؛ رودهای سوریه؛ رودهای سودان؛ رودهای اسپانیا؛ رودهای زیمبابوه؛ رودها و دریاچه های ساحل عاج؛ رودهای تایلند؛ رودهای اوکراین؛ رودها و دریاچه های اردن؛ رودهای اتیوپی؛ رودهای سیرالئون؛ رودها و دریاچه های سنگال

کتابشناسی

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ برگرفته از https://www.ffyl.uncu.edu.ar
  2. خیرمند، احمدرضا (1391). جامعه و فرهنگ آرژانتین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص. 34-36.