غذاهای سنتی اتیوپی: تفاوت میان نسخهها
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).) |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد) | |||
خط ۱: | خط ۱: | ||
[[پرونده:غذاهای اتیوپی.jpg|بندانگشتی|یکی از غذاهای اتیوپی (1403). برگرفته از سایت تیشینه، قابل بازیابی از [https://tishineh.com/post/7145/%D9%88%D8%AA-%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%AA%D8%B9%D9%84%D9%82-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%D9%BE%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AA%D8%B1%D9%87 https://tishineh.com/post/7145/]]] | |||
با وجود [[فقر در اتیوپی|فقر]] حاکم بر جوامع شهری و روستایی [[اتیوپی|اتیوپی]]، این کشور از تنوع غذایی قابل ملاحظهای برخودار است به طوری که از این نظر در قاره آفریقا ممتاز و منحصربهفرد محسوب میشود. بخشی از این غذاهای خوش طعم و خوشمزه گیاهی بوده و برخی نیز از گوشت حیوانات اهلی تهیه میشوند. | |||
اینجرا (Ingera) نانی متخلخل و تهیه شده از خمیر ترش و گیاهی از رشته غلات به نام تف (Teff) -که بیشتر در مناطق مرتفع شمال [[اتیوپی]] میروید- یکی از غذاهای رایج تمام مردم [[اتیوپی]] است که به عنوان یکی از ارکان اصلی در هر وعده غذایی استفاده میشود. بسیاری از مردم شهری و روستایی [[اتیوپی]] علاقه خاصی به تناول غذا با دست و لقمه ساختن اینجرا دارند. آنها قطعات لقمه شدهاینجرا را همراه با غذاهای محلی صرف میکنند. | |||
از دیگر غذاهای سنتی مشهور این کشور میتوان به "ووت" (یا "وات") اشاره کرد. ووت غذایی خورش مانند است که از صیفی جات و سبزیجاتی نظیر هویج، کلم، اسفناج، سیب زمینی و عدس تهیه میشود و بدلیل طعم خاص آن مورد علاقه عموم مردم [[اتیوپی]] است. غذای موسوم به تهیلو که از آرد برشته شده جو درست میشود نیز محبوبیت فراوانی در بین قبایل [[قبیله امهارا|امهارا]]، و تیگرای دارد. | |||
از دیگر غذاهای | گوشت کبابی و پخته شده حیواناتی نظیر گاو، گوسفند، بز و شتر از دیگر غذاهای مهم مردمان [[اتیوپی]] است که بدلیل گرانی معمولا در مراسم و مناسبتهای [[گروه های قومی اتیوپی|قومی]] و [[ادیان در اتیوپی|دینی]] صرف میگردند. گوشت گاو، برنج و بره در موقعیتها و زمانهای خاص معمولا به همراه اینجرا تناول میشوند. گوشت گاو نپخته یا اندکی پخته شده در ظرفی به نام کیتفو (Kitfo) از دیگر غذاهای مهم و سنتی برخی قبایل کشور است. با این حال طی سالهای اخیر، از علاقمندان بهاین غذا کاسته شده و بسیاری از افراد، به خصوص طبقات نسبتا متمول، از خوردن گوشت نپخته گاو اجتناب نموده و گوشت گاو پخته شده را ترجیح میدهند. | ||
ادویه بربری (Berberey) که بخش عمده آن را فلفل قرمز تشکیل میدهد از چاشنیهای بسیار خوشمزهای است که معمولا به غذاهای سنتی اضافه میگردد. ذرت، موز، نارگیل و سبزیجات محلی پخته و سرخ شده به همراه سیب زمینیهای محلی از دیگر غذاهای معمول روستاییان کشور میباشند. | |||
لازم بذکر است ممنوعیتها و محدودیتهایی که در کتاب مقدس عهد عتیق برای خوراکیها تعیین شده، از دیرباز در بین [[مسيحيت در اتیوپی|مسیحیان]] اتیوپی رایج بوده و همواره از سوی کلیسای ارتدوکس به پیروان خود تاکید میگردد. طبق این دستورات، مسیحیان ارتدوکس اتیوپی باید از خوردن گوشت حیوانات تک سم و حیواناتی که نشخوار کننده نیستند اجتناب نمایند. علاوه بر آن مسیحیان در ایام روزه داری، هیچ نوع غذای تهیه شده از گوشت حیوانات را صرف نمیکنند. [[مسيحيت در اتیوپی|مسیحیان]] این کشور در ایام غیر روزه داری نیز در روزهای شنبه و یکشنبه، از خوردن گوشت حیوانات پرهیز میکنند. [[اسلام و مسلمانان اتیوپی|مسلمانان اتیوپی]] نیز از خوردن گوشت خوک و حلزون به شدت پرهیز میکنند. | |||
| | |||
| | |||
شراب عسل موسوم به تج (Tej) که مخلوطی از عسل و آب و طعم دار شده با ساقه و برگ گیاه گشو است از نوشیدنیهای سنتی [[گروه های قومی اتیوپی|قبایل]] اتیوپی محسوب میگردد که معمولا در مناسبتهای خاص صرف میشود. مردمان شهری و روستایی اتیوپی معمولا تج را به طور سنتی و در قمقمههای استوانهای شکل مینوشند. تلا (tella) نیز از نوشیدنیهای سنتی اتیوپی است که شهریان و روستاییان آن را به همراه غذا صرف میکنند. | |||
جالب اینجاست که مردمان [[گروه های قومی اتیوپی|قبایل اتیوپی]] در طبخ غذاهای سنتی خود بر استفاده از ظروف سنتی تاکید دارند. چاچابسا (Chachabsa)، مارکا (Marka)، چوکو (Chukko) و دهانگا (Dhanga) از متداول ترین این ظروف - خصوصا - در میان [[قبیله ارومو|اروموها]] به شمار میروند. از سنتهای جالب مردمان [[گروه های قومی اتیوپی|قبایل]] مختلف اتیوپی غذا خوردن چند نفر در یک بشقاب بزرگ دیس مانند و لقمه تعارف کردن به یکدیگر -خصوصا در جشنها و مناسبتهای خانوادگی- است<ref>برگرفته از http://www.ethiopiantreasures.co.uk</ref><ref>عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ [[اتیوپی]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص 191-194.</ref>. | |||
| | |||
== نیز نگاه کنید به == | |||
[[غذاهای سنتی ژاپن]]؛ [[غذای روسی]]؛ [[غذای کانادایی]] ؛ [[غذاهای سنتی کوبا]]؛ [[غذای سنتی لبنان]]؛ [[غذاهای سنتی تونس]]؛ [[غذا در افغانستان]]؛ [[تنوع غذاهای چینی]]؛ [[غذاهای سنتی سنگال]]؛ [[غذای فرانسوی]]؛ [[غذاهای سنتی مالی]]؛ [[غذاهای سنتی ساحل عاج]]؛ [[غذا در زیمبابوه]]؛ [[غذای تایلندی]]؛ [[غذای اوکراینی]]؛ [[غذای اسپانیایی]]؛ [[غذاهای سنتی اردن]]؛[[غذاهای سنتی سیرالئون]]؛ [[غذاهای سنتی در قطر]]؛ [[غذاهای سنتی قزاقستان]]؛ [[غذای بنگلادشی]]؛ [[غذاهای سنتی سریلانکا]]؛ [[غذاهای سنتی تاجیکستان]]؛ [[غذاهای آرژانتینی]] | |||
== کتابشناسی == | |||
<references /> | |||
[[رده:سبک تغذیه و خوراک]] | |||
نسخهٔ کنونی تا ۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۸
با وجود فقر حاکم بر جوامع شهری و روستایی اتیوپی، این کشور از تنوع غذایی قابل ملاحظهای برخودار است به طوری که از این نظر در قاره آفریقا ممتاز و منحصربهفرد محسوب میشود. بخشی از این غذاهای خوش طعم و خوشمزه گیاهی بوده و برخی نیز از گوشت حیوانات اهلی تهیه میشوند.
اینجرا (Ingera) نانی متخلخل و تهیه شده از خمیر ترش و گیاهی از رشته غلات به نام تف (Teff) -که بیشتر در مناطق مرتفع شمال اتیوپی میروید- یکی از غذاهای رایج تمام مردم اتیوپی است که به عنوان یکی از ارکان اصلی در هر وعده غذایی استفاده میشود. بسیاری از مردم شهری و روستایی اتیوپی علاقه خاصی به تناول غذا با دست و لقمه ساختن اینجرا دارند. آنها قطعات لقمه شدهاینجرا را همراه با غذاهای محلی صرف میکنند.
از دیگر غذاهای سنتی مشهور این کشور میتوان به "ووت" (یا "وات") اشاره کرد. ووت غذایی خورش مانند است که از صیفی جات و سبزیجاتی نظیر هویج، کلم، اسفناج، سیب زمینی و عدس تهیه میشود و بدلیل طعم خاص آن مورد علاقه عموم مردم اتیوپی است. غذای موسوم به تهیلو که از آرد برشته شده جو درست میشود نیز محبوبیت فراوانی در بین قبایل امهارا، و تیگرای دارد.
گوشت کبابی و پخته شده حیواناتی نظیر گاو، گوسفند، بز و شتر از دیگر غذاهای مهم مردمان اتیوپی است که بدلیل گرانی معمولا در مراسم و مناسبتهای قومی و دینی صرف میگردند. گوشت گاو، برنج و بره در موقعیتها و زمانهای خاص معمولا به همراه اینجرا تناول میشوند. گوشت گاو نپخته یا اندکی پخته شده در ظرفی به نام کیتفو (Kitfo) از دیگر غذاهای مهم و سنتی برخی قبایل کشور است. با این حال طی سالهای اخیر، از علاقمندان بهاین غذا کاسته شده و بسیاری از افراد، به خصوص طبقات نسبتا متمول، از خوردن گوشت نپخته گاو اجتناب نموده و گوشت گاو پخته شده را ترجیح میدهند.
ادویه بربری (Berberey) که بخش عمده آن را فلفل قرمز تشکیل میدهد از چاشنیهای بسیار خوشمزهای است که معمولا به غذاهای سنتی اضافه میگردد. ذرت، موز، نارگیل و سبزیجات محلی پخته و سرخ شده به همراه سیب زمینیهای محلی از دیگر غذاهای معمول روستاییان کشور میباشند.
لازم بذکر است ممنوعیتها و محدودیتهایی که در کتاب مقدس عهد عتیق برای خوراکیها تعیین شده، از دیرباز در بین مسیحیان اتیوپی رایج بوده و همواره از سوی کلیسای ارتدوکس به پیروان خود تاکید میگردد. طبق این دستورات، مسیحیان ارتدوکس اتیوپی باید از خوردن گوشت حیوانات تک سم و حیواناتی که نشخوار کننده نیستند اجتناب نمایند. علاوه بر آن مسیحیان در ایام روزه داری، هیچ نوع غذای تهیه شده از گوشت حیوانات را صرف نمیکنند. مسیحیان این کشور در ایام غیر روزه داری نیز در روزهای شنبه و یکشنبه، از خوردن گوشت حیوانات پرهیز میکنند. مسلمانان اتیوپی نیز از خوردن گوشت خوک و حلزون به شدت پرهیز میکنند.
شراب عسل موسوم به تج (Tej) که مخلوطی از عسل و آب و طعم دار شده با ساقه و برگ گیاه گشو است از نوشیدنیهای سنتی قبایل اتیوپی محسوب میگردد که معمولا در مناسبتهای خاص صرف میشود. مردمان شهری و روستایی اتیوپی معمولا تج را به طور سنتی و در قمقمههای استوانهای شکل مینوشند. تلا (tella) نیز از نوشیدنیهای سنتی اتیوپی است که شهریان و روستاییان آن را به همراه غذا صرف میکنند.
جالب اینجاست که مردمان قبایل اتیوپی در طبخ غذاهای سنتی خود بر استفاده از ظروف سنتی تاکید دارند. چاچابسا (Chachabsa)، مارکا (Marka)، چوکو (Chukko) و دهانگا (Dhanga) از متداول ترین این ظروف - خصوصا - در میان اروموها به شمار میروند. از سنتهای جالب مردمان قبایل مختلف اتیوپی غذا خوردن چند نفر در یک بشقاب بزرگ دیس مانند و لقمه تعارف کردن به یکدیگر -خصوصا در جشنها و مناسبتهای خانوادگی- است[۱][۲].
نیز نگاه کنید به
غذاهای سنتی ژاپن؛ غذای روسی؛ غذای کانادایی ؛ غذاهای سنتی کوبا؛ غذای سنتی لبنان؛ غذاهای سنتی تونس؛ غذا در افغانستان؛ تنوع غذاهای چینی؛ غذاهای سنتی سنگال؛ غذای فرانسوی؛ غذاهای سنتی مالی؛ غذاهای سنتی ساحل عاج؛ غذا در زیمبابوه؛ غذای تایلندی؛ غذای اوکراینی؛ غذای اسپانیایی؛ غذاهای سنتی اردن؛غذاهای سنتی سیرالئون؛ غذاهای سنتی در قطر؛ غذاهای سنتی قزاقستان؛ غذای بنگلادشی؛ غذاهای سنتی سریلانکا؛ غذاهای سنتی تاجیکستان؛ غذاهای آرژانتینی
کتابشناسی
- ↑ برگرفته از http://www.ethiopiantreasures.co.uk
- ↑ عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ اتیوپی. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 191-194.