رودهای بنگلادش: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
در اغلب مناطق [[بنگلادش]] رودخانه های پر آب جریان دارند. این رودها عامل اصلی در شکل گیری طبیعی این کشور هستند. برخلاف تعداد فراوان آن ها، سه رود عمده در این کشور جریان دارند:
[[پرونده:رودخانه پادما.jpg|جایگزین=رود پادما رودی است که از هیمالیا سرچشمه می‌گیرد و به خلیج بنگال می‌ریزد.|بندانگشتی|'''[https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D8%AF_%D9%BE%D8%A7%D8%AF%D9%85%D8%A7 رود پادما]'''، قابل بازیابی https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D8%AF_%D9%BE%D8%A7%D8%AF%D9%85%D8%A7]]در اغلب مناطق [[بنگلادش]] رودخانه های پر آب جریان دارند. این رودها عامل اصلی در شکل گیری طبیعی این کشور هستند. برخلاف تعداد فراوان آن ها، سه رود عمده در این کشور جریان دارند:
*پادما؛
*براهماپوترا،جامونا؛
*مگنا.
رود پادما در واقع دنباله رودگنگ است که از دامنه جنوبی هیمالیا در اتراپرادش در هند سرچشمه می گیرد و از ترکیب دو جریان آبی «آلاکاناندا» و «بهاگیراتی» تشکیل می شود. این رود قبل از ورود به بنگلادش، در سرزمین هند جاری می شود و فقط یک رود فرعی در این کشور به آن می ریزد که «مهاناندا» نامیده می شود و از طرف چپ در بخش [[راجشاهی]] به آن می پیوندند. عمده ترین انشعاب پادما در بنگلادش، بهایراب، گری، مدهوماتی و آریان خان می باشند. این رودخانه ها دلتای گنگ را در جنوب غربی بنگلادش که منطقه وسیعی را در بر می گیرد، تشکیل می دهند. رود براهماپوترا از جنوب رشته کایلاس در دامنه شمال هیمالیا سرچشمه می گیرد و به طرف شرق می آید؛ از هند می گذرد و در بنگلادش جاری شده و به دو شاخه تقسیم می شود:
*«جامونا»، که اکنون کانالی عمده است و به سمت جنوب جاری می شود، به پادمای اصلی در«گوالوندا» می رسد و از آنجا به سمت جنوب شرقی جریان می یابد[i] و به مگنا در چندپور می پیوندد و سرانجام به خلیج بنگال می ریزد؛[[پرونده:خلیج بنگال.jpg|جایگزین=خلیج بنگال در شمالی‌ترین نقطه اقیانوس هند قرار دارد، و از غرب با هند و سری‌لانکا، از شمال با بنگلادش، و از شرق با میانمار (برمه) و شمال شبه جزیره مالایا همسایه است.|بندانگشتی|[https://www.saat24.news/news/263718/%D8%AE%D9%84%DB%8C%D8%AC-%D8%A8%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%84-%DA%A9%D8%AC%D8%A7%D8%B3%D8%AA خلیج بنگال]، برگرفته از سایت خبری تحلیلی 24، قابل بازیابی از https://www.saat24.news/news/263718/%D8%AE%D9%84%DB%8C%D8%AC-%D8%A8%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%84-%DA%A9%D8%AC%D8%A7%D8%B3%D8%AA  ]]
*رود مگنا از بخش [[سیلهت]] بنگلادش سرچشمه می گیرد. آب اصلی این رود، از دو رود «سروما» و «کوشیار» که به هم می پیوندند، تأمین می شود.
علاوه بر این ها، رودخانه های پادما، کیزنا، سور و کارناپولی نیز در بنگلادش وجود دارند.
====خلیج بنگال====
در شمالی‌ترین نقطه اقیانوس هند قرار دارد، و از غرب با هند و [[سریلانکا]]، از شمال با [[بنگلادش]]، و از شرق با میانمار (برمه) و شمال شبه جزیره مالایا همسایه است. [[بنگلادش]] فقط از سمت جنوب و از طریق خلیج بنگال به اقیانوس هند راه دارد. ناحیه جنوبی بنگال را دلتای وسیع رود برهماپوترا به خلیج بنگال پیوند می دهد<ref>توسلی، محمد مهدی، علی زاده کندی، عزیز، توسلی، سینا(1391). جامعه و فرهنگ [[بنگلادش]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی]( در دست انتشار)</ref>.


1. پادما؛
== نیز نگاه کنید به ==
[[رودهای روسیه]]؛ [[رودهای مصر]]؛ [[رودهای کانادا]]؛ [[رودها و دریاچه های چین]]؛ [[رودها و دریاچه های تونس]]؛ [[رودها و دریاچه های ژاپن]]؛ [[رودهای افغانستان]]؛ [[رودهای مالی]]؛ [[رودهای فرانسه]]؛ [[رودهای سوریه]]؛ [[رودهای سودان]]؛ [[رودهای اسپانیا]]؛ [[رودهای زیمبابوه]]؛ [[رودها و دریاچه های ساحل عاج]]؛ [[رودهای تایلند]]؛ [[رودهای آرژانتین]]؛ [[رودهای اوکراین]]؛ [[رودها و دریاچه های اردن]]؛ [[رودهای اتیوپی]]؛ [[رودهای سیرالئون]]؛ [[رودها و دریاچه های سنگال]]


2. براهماپوترا،جامونا؛
== کتابشناسی ==
 
3. مگنا.
 
    رود پادما در واقع دنباله رودگنگ است که از دامنه جنوبي هيماليا در اتراپرادش در هند سرچشمه مي گيرد و از تركيب دو جريان آبي « آلاكاناندا » و « بهاگيراتي » تشكيل مي شود. اين رود قبل از ورود به بنگلادش، در سرزمين هند جاري مي شود و فقط يك رود فرعی در اين كشور به آن مي ريزد كه « مهاناندا » ناميده مي شود و از طرف چپ در بخش راجشاهي به آن مي پيوندند.
 
  عمده ترين انشعاب پادما در بنگلادش، بهايراب، گري ، مدهوماتي و آريان خان مي باشند. اين رودخانه ها دلتاي گنگ را در جنوب غربي بنگلادش كه منطقة وسيعي را در بر مي گيرد، تشكيل مي دهند.
 
    رود براهماپوترا از جنوب رشته كايلاس در دامنة شمال هيماليا سرچشمه مي گيرد و به طرف شرق مي آيد؛ از هند مي گذرد و در بنگلادش جاري شده و به دو شاخه تقسیم می شود:
 
    « جامونا»، كه اكنون كانالی عمده است و به سمت جنوب جاري مي شود، به پادمای اصلی در
 
«گوالوندا» مي رسد و از آنجا به سمت جنوب شرقي جريان مي يابد ( در اينجا « پادما » خوانده مي شود. ) و به مگنا در چندپور مي پيوندد و سرانجام به خليج بنگال مي ريزد.
 
  رود مگنا از بخش سيلهت بنگلادش سرچشمه مي گيرد. آب اصلي این رود، از دو رود « سروما » و «كوشيارا » كه به هم مي پيوندند، تأمين مي شود.
 
علاوه بر این ها، رودخانه هاي پادما، كيزنا، سور و كارناپولي نیز در بنگلادش وجود دارند.
 
'''1. 1. 4.''' '''2'''. '''خلیج بنگال'''
 
بنگلادش فقط از سمت جنوب و از طریق خلیج بنگال به اقیانوس هند راه دارد. ناحیه جنوبی بنگال را دلتای وسیع رود برهماپوترا به خلیج بنگال پیوند می دهد.

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۰

در اغلب مناطق بنگلادش رودخانه های پر آب جریان دارند. این رودها عامل اصلی در شکل گیری طبیعی این کشور هستند. برخلاف تعداد فراوان آن ها، سه رود عمده در این کشور جریان دارند:

  • پادما؛
  • براهماپوترا،جامونا؛
  • مگنا.

رود پادما در واقع دنباله رودگنگ است که از دامنه جنوبی هیمالیا در اتراپرادش در هند سرچشمه می گیرد و از ترکیب دو جریان آبی «آلاکاناندا» و «بهاگیراتی» تشکیل می شود. این رود قبل از ورود به بنگلادش، در سرزمین هند جاری می شود و فقط یک رود فرعی در این کشور به آن می ریزد که «مهاناندا» نامیده می شود و از طرف چپ در بخش راجشاهی به آن می پیوندند. عمده ترین انشعاب پادما در بنگلادش، بهایراب، گری، مدهوماتی و آریان خان می باشند. این رودخانه ها دلتای گنگ را در جنوب غربی بنگلادش که منطقه وسیعی را در بر می گیرد، تشکیل می دهند. رود براهماپوترا از جنوب رشته کایلاس در دامنه شمال هیمالیا سرچشمه می گیرد و به طرف شرق می آید؛ از هند می گذرد و در بنگلادش جاری شده و به دو شاخه تقسیم می شود:

  • «جامونا»، که اکنون کانالی عمده است و به سمت جنوب جاری می شود، به پادمای اصلی در«گوالوندا» می رسد و از آنجا به سمت جنوب شرقی جریان می یابد[i] و به مگنا در چندپور می پیوندد و سرانجام به خلیج بنگال می ریزد؛
  • رود مگنا از بخش سیلهت بنگلادش سرچشمه می گیرد. آب اصلی این رود، از دو رود «سروما» و «کوشیار» که به هم می پیوندند، تأمین می شود.

علاوه بر این ها، رودخانه های پادما، کیزنا، سور و کارناپولی نیز در بنگلادش وجود دارند.

خلیج بنگال

در شمالی‌ترین نقطه اقیانوس هند قرار دارد، و از غرب با هند و سریلانکا، از شمال با بنگلادش، و از شرق با میانمار (برمه) و شمال شبه جزیره مالایا همسایه است. بنگلادش فقط از سمت جنوب و از طریق خلیج بنگال به اقیانوس هند راه دارد. ناحیه جنوبی بنگال را دلتای وسیع رود برهماپوترا به خلیج بنگال پیوند می دهد[۱].

نیز نگاه کنید به

رودهای روسیه؛ رودهای مصر؛ رودهای کانادا؛ رودها و دریاچه های چین؛ رودها و دریاچه های تونس؛ رودها و دریاچه های ژاپن؛ رودهای افغانستان؛ رودهای مالی؛ رودهای فرانسه؛ رودهای سوریه؛ رودهای سودان؛ رودهای اسپانیا؛ رودهای زیمبابوه؛ رودها و دریاچه های ساحل عاج؛ رودهای تایلند؛ رودهای آرژانتین؛ رودهای اوکراین؛ رودها و دریاچه های اردن؛ رودهای اتیوپی؛ رودهای سیرالئون؛ رودها و دریاچه های سنگال

کتابشناسی

  1. توسلی، محمد مهدی، علی زاده کندی، عزیز، توسلی، سینا(1391). جامعه و فرهنگ بنگلادش. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)