جغرافیای طبیعی اتیوپی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(۱۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
کشور [[اتیوپی]] در منطقه موسوم به شاخ افریقا قرار دارد . این کشور از سمت شمال و شمال شرقی با اریتره، از شرق با جیبوتی و سومالی، از جنوب با کنیا، از شمال غربی با [[سودان]] و از جنوب غربی با سودان جنوبی هم مرز است.
[[پرونده:موقعیت جغرافیایی اتیوپی.jpg|بندانگشتی|موقعیت جغرافیایی اتیوپی (1403). برگرفته از سایت دانشنامه‌ی اسلامی، قابل بازیابی از https://wiki.ahlolbait.com/%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%D9%BE%DB%8C]]کشور [[اتیوپی]] در منطقه موسوم به شاخ افریقا قرار دارد. این کشور از سمت شمال و شمال شرقی با اریتره، از شرق با جیبوتی و سومالی، از جنوب با کنیا، از شمال غربی با [[سودان]] و از جنوب غربی با سودان جنوبی هم مرز است. از نظر جغرافیایی اتیوپی با وسعتی در حدود 1/127/127 کیلومتر مربع دربرگیرنده مجموعه‌ای از کوهستان و فلات‌های پست است که دره بزرگ ریفت آنها را از هم مجزا ساخته‌است. دره بزرگ ریفت یکی از مهم‌ترین مناطق جغرافیایی این کشور محسوب می‌شود که از جنوب غرب تا شمال شرق کشور امتداد یافته و زمین‌های پستی موسوم به استپ (زمین‌های نیمه صحرایی)، آن را پوشانده‌است. 


از نظر جغرافیائی اتیوپی با وسعتی در حدود 1/127/127 کیلومتر مربع دربرگیرنده مجموعه‌ای از کوهستان و فلات‌های پست است که دره بزرگ ریفت آنها را از هم مجزا ساخته است. دره بزرگ ریفت یکی از مهم ترین مناطق جغرافیایی این کشور محسوب مي شود که از جنوب غرب تا شمال شرق کشور امتداد یافته و زمین‌های پستی موسوم به استپ(زمین‌های نیمه صحرائی)، آن را پوشانده‌است. تنوع چشمگیر جغرافیایی در اتیوپی موجب پدید آمدن شرایط آب و هوایی مختلف در این کشور شده است:  
=== [[آب و هوای اتیوپی]] ===
تنوع چشمگیر جغرافیایی در [[اتیوپی]] موجب پدید آمدن شرایط آب و هوایی مختلف در این کشور شده‌است:  


- منطقه سرد و کوهستانی در شمال و مرکز کشور با آب و هوایي سرد و خشك
* منطقه سرد و کوهستانی در شمال و مرکز کشور با آب و هوایی سرد و خشک؛
* منطقه معتدل با آب و هوایی مطبوع؛
* منطقه گرم و پست با آب و هوای حاره‌ای.


- منطقه معتدل با آب و هوایی مطبوع
فصل بارندگی در این کشور از نیمه اردیبهشت تا اواسط شهریور است و در دیگر ماه‌های سال به ندرت بارش باران صورت می‌گیرد. 


- منطقه گرم و پست با آب و هوای حاره‌ای
=== [[رودهای اتیوپی]] ===
مهم ترین رودخانه اتیوپی رودخانه نیل آبی است که از دریاچه تانا سرچشمه می گیرد. دیگر رودخانه های مهم این کشور عبارتند از: رودخانه تکزه (Tekeze) در شمال، رودخانه آبای (Abay) در مرکز [[اتیوپی]]، رودخانه سوبات (Sobat) در جنوب کشور، رودخانه آواش (Awash)، رودخانه شبله (Shebelle)، رودخانه جوبا (Jubba)، در ناحیه جنوب شرقی اتیوپی و رود اومو (Omo) که تأمین‌کننده اصلی آب دریاچه تورکانا (Turkana) محسوب می‌شود. [[اتیوپی]] از قدیم الایام به علت موقعیت جغرافیایی و دسترسی به دریا از اهمیت استرتژیکی ویژه ای در سطح جهان و قاره آفریقا برخوردار بوده‌است.


فصل بارندگی در این کشور از نیمه اردیبهشت تا اواسط شهریور است و در دیگر ماه های سال بندرت بارش باران صورت مي گیرد. مهم ترین رودخانه اتیوپی رودخانه نیل آبی است که از دریاچه تانا سرچشمه می گیرد.دیگر رودخانه های مهم این کشور عبارتند از : رودخانه تکزه در شمال، رودخانه آبای در مرکز اتیوپی ، رودخانه سوبات 3 در جنوب کشور، رودخانه آواش ، رودخانه شبله 5 ، رودخانه جوبا، در ناحیه جنوب شرقی اتیوپی و رود اومو 7 که تأمین کننده اصلی آب دریاچه تورکانا (Turkana) محسوب می شود.  
=== [[جغرافیای انسانی اتیوپی|جغرافیای انسانی]] ===
هرچند این کشور جدایی اریتره از این کشور در سال 1993 و محرومیت از دسترسی به آب‌های آزاد موجب کاهش نسبی اهمیت سوق الجیشی اتیوپی در سطح بین المللی گردید با این حال [[اتیوپی]] با توجه به سابقه [[تاریخ اتیوپی|تاریخی]] و [[نظام فرهنگی اتیوپی|فرهنگی]] خود و همچنین استقرار اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا، کماکان از اهمیت خاصی در منطقه شاخ آفریقا برخوردار است<ref>برگرفته از http://www.theodora.com/ethiopia</ref><ref>عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ [[اتیوپی]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص 13-16.</ref>.
== نیز نگاه کنید به ==
[[جغرافیای طبیعی روسیه]]؛ [[جغرافیای طبیعی سودان]]؛ [[جغرافیای طبیعی اردن]]؛ [[جغرافیای انسانی ژاپن|جغرافیای طبیعی ژاپن]]؛ [[جغرافیای طبیعی کانادا]]؛ [[جغرافیای طبیعی کوبا]]؛ [[جغرافیای طبیعی در چین]]؛ [[جغرافیای طبیعی لبنان]]؛ [[جغرافیای طبیعی تونس]]؛ [[جغرافیای طبیعی مصر]]؛ [[جغرافیای طبیعی ساحل عاج]]؛ [[جغرافیای طبیعی مالی]]؛ [[جغرافیای طبیعی افغانستان]]؛ [[جغرافیای طبیعی فرانسه]]؛ [[جغرافیای طبیعی سوریه]]؛ [[جغرافیای طبیعی اسپانیا]]؛ [[جغرافیای طبیعی اوکراین]]؛ [[جغرافیای طبیعی تایلند]]؛ [[جغرافیای طبیعی آرژانتین]]؛ [[جغرافیای طبیعی قطر]]؛ [[جغرافیای طبیعی امارات متحده عربی]]؛ [[جغرافیای طبیعی سیرالئون]]؛ [[جغرافیایی طبیعی سنگال]]؛ [[جغرافیای طبیعی زیمبابوه]]؛ [[جغرافیای طبیعی بنگلادش]]؛ [[جغرافیای طبیعی سریلانکا]]؛ [[جغرافیای طبیعی تاجیکستان]]؛ [[جغرافیای طبیعی گرجستان]]؛ [[جغرافیای طبیعی قزاقستان]]


1 Tekeze 2 Abay 3 Sobat
== کتابشناسی ==
 
<references />
4 Awash
[[رده:جغرافیای طبیعی]]
 
14
 
 
 
اتیوپی از قدیم الایام به علت موقعیت جغرافیایي و دسترسي به دریا از اهمیت استرتژیکي ویژه اي در سطح جهان و قاره آفریقا برخوردار بوده است.هرچند این کشور جدایی اریتره از این کشور در سال 1993و محرومیت از دسترسی به آب هاي آزاد موجب کاهش نسبي اهمیت سوق الجیشي اتیوپی در سطح بین المللی گردید با این حال اتیوپی با توجه به سابقه تاریخی و فرهنگی خود و همچنین استقرار اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا،کماکان از اهمیت خاصی در منطقه شاخ آفریقا برخوردار است. (<nowiki>http://www.theodora.com/ethiopia</nowiki>)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۰۹

موقعیت جغرافیایی اتیوپی (1403). برگرفته از سایت دانشنامه‌ی اسلامی، قابل بازیابی از https://wiki.ahlolbait.com/%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%D9%BE%DB%8C

کشور اتیوپی در منطقه موسوم به شاخ افریقا قرار دارد. این کشور از سمت شمال و شمال شرقی با اریتره، از شرق با جیبوتی و سومالی، از جنوب با کنیا، از شمال غربی با سودان و از جنوب غربی با سودان جنوبی هم مرز است. از نظر جغرافیایی اتیوپی با وسعتی در حدود 1/127/127 کیلومتر مربع دربرگیرنده مجموعه‌ای از کوهستان و فلات‌های پست است که دره بزرگ ریفت آنها را از هم مجزا ساخته‌است. دره بزرگ ریفت یکی از مهم‌ترین مناطق جغرافیایی این کشور محسوب می‌شود که از جنوب غرب تا شمال شرق کشور امتداد یافته و زمین‌های پستی موسوم به استپ (زمین‌های نیمه صحرایی)، آن را پوشانده‌است.

آب و هوای اتیوپی

تنوع چشمگیر جغرافیایی در اتیوپی موجب پدید آمدن شرایط آب و هوایی مختلف در این کشور شده‌است:

  • منطقه سرد و کوهستانی در شمال و مرکز کشور با آب و هوایی سرد و خشک؛
  • منطقه معتدل با آب و هوایی مطبوع؛
  • منطقه گرم و پست با آب و هوای حاره‌ای.

فصل بارندگی در این کشور از نیمه اردیبهشت تا اواسط شهریور است و در دیگر ماه‌های سال به ندرت بارش باران صورت می‌گیرد.

رودهای اتیوپی

مهم ترین رودخانه اتیوپی رودخانه نیل آبی است که از دریاچه تانا سرچشمه می گیرد. دیگر رودخانه های مهم این کشور عبارتند از: رودخانه تکزه (Tekeze) در شمال، رودخانه آبای (Abay) در مرکز اتیوپی، رودخانه سوبات (Sobat) در جنوب کشور، رودخانه آواش (Awash)، رودخانه شبله (Shebelle)، رودخانه جوبا (Jubba)، در ناحیه جنوب شرقی اتیوپی و رود اومو (Omo) که تأمین‌کننده اصلی آب دریاچه تورکانا (Turkana) محسوب می‌شود. اتیوپی از قدیم الایام به علت موقعیت جغرافیایی و دسترسی به دریا از اهمیت استرتژیکی ویژه ای در سطح جهان و قاره آفریقا برخوردار بوده‌است.

جغرافیای انسانی

هرچند این کشور جدایی اریتره از این کشور در سال 1993 و محرومیت از دسترسی به آب‌های آزاد موجب کاهش نسبی اهمیت سوق الجیشی اتیوپی در سطح بین المللی گردید با این حال اتیوپی با توجه به سابقه تاریخی و فرهنگی خود و همچنین استقرار اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا، کماکان از اهمیت خاصی در منطقه شاخ آفریقا برخوردار است[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

جغرافیای طبیعی روسیه؛ جغرافیای طبیعی سودان؛ جغرافیای طبیعی اردن؛ جغرافیای طبیعی ژاپن؛ جغرافیای طبیعی کانادا؛ جغرافیای طبیعی کوبا؛ جغرافیای طبیعی در چین؛ جغرافیای طبیعی لبنان؛ جغرافیای طبیعی تونس؛ جغرافیای طبیعی مصر؛ جغرافیای طبیعی ساحل عاج؛ جغرافیای طبیعی مالی؛ جغرافیای طبیعی افغانستان؛ جغرافیای طبیعی فرانسه؛ جغرافیای طبیعی سوریه؛ جغرافیای طبیعی اسپانیا؛ جغرافیای طبیعی اوکراین؛ جغرافیای طبیعی تایلند؛ جغرافیای طبیعی آرژانتین؛ جغرافیای طبیعی قطر؛ جغرافیای طبیعی امارات متحده عربی؛ جغرافیای طبیعی سیرالئون؛ جغرافیایی طبیعی سنگال؛ جغرافیای طبیعی زیمبابوه؛ جغرافیای طبیعی بنگلادش؛ جغرافیای طبیعی سریلانکا؛ جغرافیای طبیعی تاجیکستان؛ جغرافیای طبیعی گرجستان؛ جغرافیای طبیعی قزاقستان

کتابشناسی

  1. برگرفته از http://www.theodora.com/ethiopia
  2. عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ اتیوپی. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 13-16.