اسلام و مسلمانان گرجستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
طبق آخرین آمار سال 2005 جمعیت مسلمانان این کشور حدود 300 هزار نفر می‌باشند. طبق همین آمار رشد جمعیت مسلمان به طور متوسط در هر هزار نفر تقریباً 22,8 و در هر هزار گرجی 7,6 می‌باشد. مسلمانان [[گرجستان]] به شیعه و سنی تقسیم می‌شوند که در پایتخت این جمهوری شیعیان از سنی‌ها بیشتر و اکثرا آذری می‌باشند. در حال حاضر حدود 200 مسجد در [[گرجستان]] وجود دارد که 50 مسجد در کارتلی، حدود 120 مسجد در [[آجاریا]] (ایالت مسلمان نشین [[گرجستان]]) و 30 مسجد دیگر هم در سراسر [[گرجستان]] می‌باشد. در سال 1864 تاتارهای قازانی مسجدی در [[تفلیس]] ساختند که مسجد قازان- تاتار نام گرفت. شیعیان [[گرجستان]] تا مدتی قبل مراسم عبادی خود را در مسجدی به نام شیخ اسماعیل (شاه عباس) که در ناحیه متخی بود به جا می‌آوردند.


=== مسلمانان گرجستان ===
این مسجد در سال 1951 خراب شد و از آن به بعد شیعیان و اهل تسنن در یک مسجد 1951 اختلافی میان شیعیان و اهل تسنن ایجاد - نماز می‌خواندند. در سال‌های 1996 گردید که باعث شد شیعیان در یک طرف مسجد و سنی‌ها در طرف دیگر نماز می‌خوانند. در سال 1996 امام جماعت جدید آذری این مسجد به نام علی علی اف که از علمای قفقاز در [[گرجستان]] بود فتوی داد که شیعه و سنی بایستی با هم نماز بخوانند.
طبق آخرين آمار سال 2005 جمعيت مسلمانان اين كشور حدود 300 هزار نفر مي باشند. طبق همين آمار رشد جمعيت مسلمان به طور متوسط در هر هزار نفر تقريباً 22,8 و در هر هزار گرجي 7,6 مي باشد. مسلمانان [[گرجستان]] به شيعه و سني تقسيم مي شوند كه در پايتخت اين جمهوري شيعيان از سني ها بيشتر و اكثرا آذري مي باشند. در حال حاضر حدود 200 مسجد در گرجستان وجود دارد كه 50 مسجد در كارتلي، حدود 120 مسجد در آجاريا (ايالت مسلمان نشين گرجستان) و 30 مسجد ديگر هم در سراسر گرجستان مي باشد. در سال 1864 تاتارهاي قازاني مسجدي در تفليس ساختند كه مسجد قازان- تاتار نام گرفت. شيعيان گرجستان تا مدتي قبل مراسم عبادي خود را در مسجدي به نام شيخ اسماعيل (شاه عباس) كه در ناحيه متخي بود به جا مي آوردند.


اين مسجد در سال 1951 خراب شد و از آن به بعد شيعيان و اهل تسنن در يك مسجد 1951 اختلافي ميان شيعيان و اهل تسنن ايجاد - نماز مي خواندند. در سال هاي 1996 گرديد كه باعث شد شيعيان در يك طرف مسجد و سنيها در طرف ديگر نماز مي خوانند. در سال 1996 امام جماعت جديد آذري اين مسجد به نام علي علي اف كه از علماي قفقاز در گرجستان بود فتوي داد كه شيعه و سني بايستي با هم نماز بخوانند.
مراسم نماز جمعه نیز توسط امام جمعه هر هفته در [[گرجستان]] برگزار می‌گردد. در [[گرجستان]] هر ساله شیعیان مراسم عزاداری امام حسین را به شکل دسته‌های سینه زنی و زنجیرزنی برگزار می‌کنند. اعیاد قربان، فطر و سایر مراسم مذهبی نیز توسط مسلمانان برگزار می‌شود. مسلمانان آذری همچنین عید نوروز را در اول هر بهار جشن می‌گیرند. در [[تفلیس]] صندوقی تحت عنوان «صندوق احیای اسلام» وجود دارد که سرمایه‌های موجود در آن صرف امور مساجد و مسلمانان نیازمند می‌گردد. در [[گرجستان]] سه مدرسه مذهبی فعالیت دارد که دو مدرسه در شهرهای مارنئولی و کسالی می‌باشد و یک مدرسه در [[تفلیس]]. مسلمانان همچنین دارای یک کتابخانه فعال می‌باشند که در آن می‌توان به  منابع مذهبی دسترسی پیدا کرد. در جمهوری [[آبخازیا]] و نیز منطقه [[اوستیای جنوبی]] تعدادی از مسلمانان سکونت دارند که آمار دقیقی از جمعیت آنان در دست نیست. البته بطور قطع جمعیت مسلمانان [[آبخازیا]] بسیار بیشتر از ساکنان مسلمان [[اوستیای جنوبی]] است. مسلمانان هر دو ایالت عمدتاً سنی مذهب هستند<ref>بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ [https://wikimelal.ir/%DA%AF%D8%B1%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 گرجستان]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص160-161.</ref>.
 
==نیز نگاه کنید به==
مراسم نماز جمعه نيز توسط امام جمعه هر هفته در گرجستان برگزار ميگردد. در گرجستان هر ساله شيعيان مراسم عزاداري امام حسين را به شكل دسته هاي سينه زني و زنجيرزني برگزار م يكنند. اعياد قربان، فطر و ساير مراسم مذهبي نيز توسط مسلمانان برگزار مي شود. مسلمانان آذري همچنين عيد نوروز را در اول هر بهار جشن مي گيرند. در تفليس صندوقي تحت عنوان "صندوق احياي اسلام" وجود دارد كه سرمايه هاي موجود در آن صرف امور مساجد و مسلمانان نيازمند ميگردد. در گرجستان سه مدرسه مذهبي فعاليت دارد كه دو مدرسه در شهرهاي مارنئولي و كسالي مي باشد و يك مدرسه در تفليس. مسلمانان همچنين داراي يك كتابخانه فعال مي باشند كه در آن ميتوان به  منابع مذهبي دسترسي پيدا كرد. در جمهوري آبخازيا و نيز منطقه اوستياي جنوبي تعدادي از مسلمانان سكونت دارند كه آمار دقيقي از جمعيت آنان در دست نيست. البته بطور قطع جمعيت مسلمانان آبخازيا بسيار بيشتر از ساكنان مسلمان اوستياي جنوبي است. مسلمانان هر دو ايالت عمدتاً سني مذهب هستند.
[[اسلام و مسلمانان کانادا]]؛ [[اسلام و مسلمانان کوبا]]؛ [[اسلام و مسلمانان لبنان]]؛ [[اسلام و مسلمانان مصر]]؛ [[اسلام در چین]]؛ [[اسلام و مسلمانان تونس]]؛ [[اسلام و مسلمانان روسیه]]؛ [[اسلام و مسلمانان سنگال]]؛ [[اسلام و مسلمانان فرانسه]]؛ [[اسلام و مسلمانان آرژانتین]]؛ [[اسلام در اردن]]؛ [[اسلام در مالی]]؛ [[اسلام در ساحل عاج]]؛ [[اسلام و مسلمانان زیمبابوه]]؛ [[اسلام و مسلمانان اوکراین]]؛ [[اسلام و مسلمانان اسپانیا]]؛ [[اسلام در اردن]]؛ [[اسلام و مسلمانان اتیوپی]]؛ [[اسلام و مسلمانان سیرالئون]].
==کتابشناسی==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۰۱

طبق آخرین آمار سال 2005 جمعیت مسلمانان این کشور حدود 300 هزار نفر می‌باشند. طبق همین آمار رشد جمعیت مسلمان به طور متوسط در هر هزار نفر تقریباً 22,8 و در هر هزار گرجی 7,6 می‌باشد. مسلمانان گرجستان به شیعه و سنی تقسیم می‌شوند که در پایتخت این جمهوری شیعیان از سنی‌ها بیشتر و اکثرا آذری می‌باشند. در حال حاضر حدود 200 مسجد در گرجستان وجود دارد که 50 مسجد در کارتلی، حدود 120 مسجد در آجاریا (ایالت مسلمان نشین گرجستان) و 30 مسجد دیگر هم در سراسر گرجستان می‌باشد. در سال 1864 تاتارهای قازانی مسجدی در تفلیس ساختند که مسجد قازان- تاتار نام گرفت. شیعیان گرجستان تا مدتی قبل مراسم عبادی خود را در مسجدی به نام شیخ اسماعیل (شاه عباس) که در ناحیه متخی بود به جا می‌آوردند.

این مسجد در سال 1951 خراب شد و از آن به بعد شیعیان و اهل تسنن در یک مسجد 1951 اختلافی میان شیعیان و اهل تسنن ایجاد - نماز می‌خواندند. در سال‌های 1996 گردید که باعث شد شیعیان در یک طرف مسجد و سنی‌ها در طرف دیگر نماز می‌خوانند. در سال 1996 امام جماعت جدید آذری این مسجد به نام علی علی اف که از علمای قفقاز در گرجستان بود فتوی داد که شیعه و سنی بایستی با هم نماز بخوانند.

مراسم نماز جمعه نیز توسط امام جمعه هر هفته در گرجستان برگزار می‌گردد. در گرجستان هر ساله شیعیان مراسم عزاداری امام حسین را به شکل دسته‌های سینه زنی و زنجیرزنی برگزار می‌کنند. اعیاد قربان، فطر و سایر مراسم مذهبی نیز توسط مسلمانان برگزار می‌شود. مسلمانان آذری همچنین عید نوروز را در اول هر بهار جشن می‌گیرند. در تفلیس صندوقی تحت عنوان «صندوق احیای اسلام» وجود دارد که سرمایه‌های موجود در آن صرف امور مساجد و مسلمانان نیازمند می‌گردد. در گرجستان سه مدرسه مذهبی فعالیت دارد که دو مدرسه در شهرهای مارنئولی و کسالی می‌باشد و یک مدرسه در تفلیس. مسلمانان همچنین دارای یک کتابخانه فعال می‌باشند که در آن می‌توان به  منابع مذهبی دسترسی پیدا کرد. در جمهوری آبخازیا و نیز منطقه اوستیای جنوبی تعدادی از مسلمانان سکونت دارند که آمار دقیقی از جمعیت آنان در دست نیست. البته بطور قطع جمعیت مسلمانان آبخازیا بسیار بیشتر از ساکنان مسلمان اوستیای جنوبی است. مسلمانان هر دو ایالت عمدتاً سنی مذهب هستند[۱].

نیز نگاه کنید به

اسلام و مسلمانان کانادا؛ اسلام و مسلمانان کوبا؛ اسلام و مسلمانان لبنان؛ اسلام و مسلمانان مصر؛ اسلام در چین؛ اسلام و مسلمانان تونس؛ اسلام و مسلمانان روسیه؛ اسلام و مسلمانان سنگال؛ اسلام و مسلمانان فرانسه؛ اسلام و مسلمانان آرژانتین؛ اسلام در اردن؛ اسلام در مالی؛ اسلام در ساحل عاج؛ اسلام و مسلمانان زیمبابوه؛ اسلام و مسلمانان اوکراین؛ اسلام و مسلمانان اسپانیا؛ اسلام در اردن؛ اسلام و مسلمانان اتیوپی؛ اسلام و مسلمانان سیرالئون.

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص160-161.