غذاهای سنتی تونس

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۳۳ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
غذای هریسه
غذای مرقاز

تونسی‌ها بیشتر شیرین‌خوارند تا ترش‌خوار. کسکسی با ماهی یا گوشت که اغلب با موادی مانند نخود و کشمش و ادویه همراه می‌شود، از مهم‌ترین غذاهای سنتی تونس و شمال آفریقاست. مصرف گوشت ماهی و مرغ و گاو و گوسفند و بوقلمون و شتر و خرگوش در تونس رایج است، تاجین (ته‌چین)، بریک (با تخم‌مرغ یا تن ماهی)، لبلابی (مانند آبگوشت)، برغل (بلغور)، مرقاز (چیزی، مانند سوسیس)، مرقه (نوعی خورشت)، گفته (کوفته)، کفتاجی، ماکارونی، طابونه (نان محلی)، هریسه (فلفل قرمز کوبیده شده)، سلطه مشویه (فلفل سبز تند شبیه میرزاقاسمی) انواع غذا و پیش‌غذاهای رایج در تونس است؛ برنج در تونس مصرف کمی دارد.

نوشیدنی‌هایی مانند آب‌معدنی، قهوه، چای سبز، شربت لیمو (سیترونات)، انواع آب‌میوه و نوشابه رواج دارد. مصرف نوشابه‌های الکلی نیز در برخی از رستوران‌ها و هتل‌ها مرسوم است، با وجود درخت‌های نارنج بسیار در تونس و دیگر شهرهای این کشور، مردم از آن استفاده نمی‌کنند و بیشتر برای زیبایی شهر و نیز صنعت رنگ‌ریزی بهره‌برداری می‌شود.

تونسی‌ها همه غذاهای دریایی را حلال می‌دانند و آن را مصرف می‌کنند. فقه مالکی خوردن قورباغه را چون صید آبی است، جایز می‌داند.گوشت خوک در زمان قرطاجی‌ها حرام و در زمان رومیان حلال بوده است؛[۱] امروزه، برخی از فروشگاه‌های تونس گوشت خوک را به مشتریان عرضه می‌کنند.

برخی از خوردنی‌های تونسی نیز فقط در مناسبت‌های ملی و مذهبی مصرف می‌شود؛ مثلا تونسی‌ها در روز نخست سال هجری قمری خوراکی‌هایی مانند «عصیده زگوگو» که شبیه فرنی است یا «قدیده» را که شبیه گوشت قرمه شده است، مصرف می‌کنند.

تونسی‌ها برای ماه مبارک رمضان نیز از غذاهایی مانند سوپ ماهی در وقت افطار استفاده می‌کنند و از غذاهایی مانند مسفوف و ملوخیه نیز که شبیه فسنجان، ولی با مزه‌ای متفاوت، است به هنگام سحر مصرف می‌کنند.

ماهی بنزرت، کسکسی منستیر (با کبد و گوشت گوسفند)، شیرینی شهر صفاقس، بریک شیرین شهر مهدیه و باقلوا، فندق، بادام و آرد پسته شهر تونس از خوردنی‌های معروف در تونس است. شیرینی موسوم به مقروض نیز که مرکز آن شهر قیروان است، از دیگر شیرینی‌های پرطرفدار در تونس است.[۲]

نیز نگاه کنید به

غذاهای سنتی ژاپن؛ غذای روسی؛ غذای کانادایی؛ غذاهای سنتی کوبا؛ غذای سنتی لبنان؛ غذا در افغانستان؛ تنوع غذاهای چینی؛ غذاهای سنتی سنگال؛ غذای فرانسوی؛ غذاهای سنتی مالی؛ غذاهای سنتی ساحل عاج؛ غذا در زیمبابوه؛ غذای تایلندی؛ غذای اوکراینی؛ غذای اسپانیایی؛ غذاهای سنتی اردن؛ غذاهای سنتی اتیوپی؛ غذاهای سنتی سیرالئون؛ غذاهای سنتی در قطر؛ غذاهای سنتی قزاقستان؛ غذای بنگلادشی؛ غذاهای سنتی سریلانکا؛ غذاهای سنتی تاجیکستان؛ غذاهای آرژانتینی

کتابشناسی

  1. نیفر، منجی (۱۹۶۹م). الحضارة التونسیة من خلال الفسیفساء. تونس: الشرکة التونسیة للتوزیع، ص44.
  2. عصمتی‌بایگی، سیدحسن (1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص189-191.