صنعت گردشگری کوبا

از دانشنامه ملل
Parque Retiro Josone
Parque Retiro Josone، قابل بازیابی ازhttps://www.pinterest.com/pin/504684701997228947/

از مراکز مهم گردشگری در کوبا می‌توان به شهر هاوانا اشاره کرد. هاوانا که پایتخت این کشور می‌باشد، یکی از شهرهای جذاب این کشور بشمار می‌آید و دارای معماری و ساختمان‌های بسیار زیبایی است و موزه‌های بسیاری نیز در این شهر وجود دارد. هاوانا اولین قطب گردشگری کوبا می‌باشد و لازم به ذکر است که یکی از امن ترین شهرهای جهان نیز می‌باشد.

از دیگر مراکز مهم گردشگری کوبا می‌توان به شهر بارادرو اشاره کرد. این شهر در شرق هاوانا واقع شده است و دومین قطب گردشگری کوبا محسوب می‌شود که باریکه‌ای است از ۲۰ کیلومتر ساحل با آبی آرام‌تر از استخر و ماسه‌هایی به سفیدی شکر، پارک رتیرو خوسونه (Parque Retiro Josone) که یک پارک تاریخی می‌باشد، در این شهر واقع شده است و از مراکز مهم توریستی و گردشگری می‌باشد.

استان شرقی اولگین، نیز به‌عنوان سومین قطب گردشگری در کوبا بشمار می‌آید و پس از آن می‌توان از جزیره خوبنتود نام برد که از دیگر مراکز گردشگری کوبا می‌باشد. این جزیره به دلیل زیبایی‌های فراوانی که دارد به یکی از مکان‌های بسیار تماشایی در کوبا تبدیل شده است. گل‌ها، جانوران و میراث باستان‌شناسی، فرهنگی و تاریخی در این جزیره از گنج‌های این سرزمین محسوب می‌شوند.

صنعت توریسم از مهم‌ترین منابع درآمد در اقتصاد کوبا بشمار می‌آید، چرا که این کشور با توجه به زیبایی‌های فراوانی که دارد یکی از مقاصد مهم گردشگری و جهانگردی در جهان محسوب می‌شود و از نظر جذب توریست به کشور، در حدود 2/5 میلیون نفر از سراسر جهان، هشتمین کشور در منطقه آمریکای لاتین بشمار می‌آید. همه ساله تعداد بسیاری جهانگرد از کوبا دیدن می‌کنند که هر ساله روند آن رو به افزایش است، طبق آمار ارائه شده توسط اداره ملی آمار (Oficina Nacional de Estadísticas (ONE)) کوبا، این افزایش توریست از سال ۹۰ با ۳۴۰ هزار مسافر به ثبت رسیده است و تا سال ۲۰۰۲ به ۱۶۶۸۱۶۲ نفر رسید که البته در سال ۲۰۰۱، کاهشی در تعداد ورود جهانگردان به کوبا به چشم می‌خورد که در آن سال تعداد ۱۷۷۴۵۴۱ نفر از کوبا دیدن کردند، این کاهش به بحران بخش توریسم جهانی مرتبط می‌شود که پس از حادثه ۱۱ سپتامبر در نیویورک و واشنگتن باعث بروز بحران اقتصادی در مقیاس جهانی شد و بر بخش توریسم جهانی نیز تاثیرگذار شد. طبق آخرین آمار به ثبت رسیده در اداره ملی آمار درصنعت توریسم و گردشگری در کوبا در سال ۲۰۱۱ چیزی حدود 12/8% نسبت به سال ۲۰۱۰ رشد داشته است، در سال ۲۰۱۱ حدود ۲/۵۰۳/۲ میلیون دلار درآمد حاصل از صنعت گردشگری در کوبا حاصل شد که این رقم در سال ۲۰۱۰ چیزی حدود 2/218/4 میلیون دلار بوده است؛ در واقع ۲۸۴ میلیون نسبت به سال گذشته رشد داشته است، البته لازم به ذکر است که پس از این سال‌ها و از سال ۲۰۰۰ به بعد این روند صعودی ادامه پیداکرد و این رقم در سال ۲۰۱۲ به ۳ میلیون توریست هم تخمین زده می‌شود. این روند صعودی نشان می‌دهد که صنعت توریسم در اقتصاد کوبا بسیار تاثیرگذار است.

از سال ۱۹۹۶ کوبا جزو پنج کشور منطقه کارائیب محسوب می‌شد که بیش از یک میلیون بازدیدکننده خارجی داشتند، اولین کشور مبدا که بیشتر توریست‌ها از این کشور به کوبا می‌آیند، کانادا می‌باشد که در سال ۲۰۱۱ بیش از ۱ میلیون توریست کانادایی از کوبا دیدن کرده‌اند. بعد از این کشور به ترتیب انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و آلمان از کشورهای مبدا بشمار می‌آیند که بیشترین تعداد توریست را به کوبا می‌فرستند و حدود 65/75% از کل بازدیدکنندگان خارجی از این کشور را شامل می‌شوند. از طرف دیگر، مقصد کوبایی‌ها نیز برای بازدید بیشتر ایالات‌متحده آمریکا می‌باشد که البته این امر به اقامت بسیاری از خانواده‌های کوبایی در این کشور می‌باشد که باعث می‌شود هر ساله کوبایی‌های بسیاری برای دیدار با خانواده‌های خود به آمریکای شمالی سفر نمایند. پس از این کشور می‌توان از مکزیک، اسپانیا و استرالیا نام برد که از دیگر کشورهایی هستند که مقصد بسیاری دیگر از کوبایی‌ها می‌باشد.

جاذبه‌های طبیعی و تاریخی هاوانا

با گذری بر شهرهای مختلف کوبا آثار مختلف و متنوعی دیده می‌شود که حدود ۵۰۰ سال از عمرشان می‌گذرد. در شهرهای هاوانا و سانتیاگو آثار باستانی قابل توجهی به چشم می‌خورد. البته شهرهایی چون بارادرو و سی‌ین فوئگوس یا سانتی اسپیریتوس نیز دارای آثار باستانی تاریخی می‌باشند.

هاوانا شهری است که معماری آثار باستانی آن بیانگر قرن‌ها استعمار اسپانیا می‌باشد، در شهر هاوانا، بخشی با نام هاوانای قدیما وجود دارد که مجموعه‌ای از ساختمان‌ها و آثار باستانی تاریخی هاوانا در این قسمت واقع شده‌اند، با توجه به حضور استعمارگرایانه اسپانیایی‌ها، انگلیسی‌ها، فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها در کوبا، در معماری شهر هاوانا، به‌خصوص بخش قدیمی هاوانا، می‌توان ترکیبی از معماری این مهاجمین را دید. یونسکو در سال ۱۹۸۲، هاوانای قدیم را به‌عنوان میراث جهانی اعلام نمود. در حال حاضر نیز هاوانای قدیم (Habana Vieja) یکی از مناطقی است که روزانه شاهد حضور گردشگران بی‌شماری می‌باشد. در این منطقه کلیساها، قلعه‌ها، موزه‌ها و رستوران‌های کوچک و بزرگی دیده می‌شوند. آثار تاریخی زیر از جمله آثار باستانی هستند که در بخش قدیمی شهر هاوانا واقع شده‌اند:

Castillo de la Real Fuerza
Castillo de la Real Fuerz، قابل بازیابی ازhttps://www.umbrellatravel.com/cuba/attractions?attrId=-5-21-32-
  • میدان د لاس آرماس (Plaza de las Armas)
  • میدان سان فرانسیسکو (Plaza de San Francisco)
  • میدان کریستو (Plaza del Cristo)
  • میدان کاتدرال (Plaza de la Catedral)
  • قلعه رئال فوئرسا (Castillo de la Real Fuerza)
  • قلعه سان سالوادور د لا پونتا (Fortaleza de San Salvador de la Punta)
  • قلعه آتارس (Castillo de Atarés)

افزون بر این، از دیگر جاذبه‌های گردشگری منطقه هاوانای قدیم می‌توان رستوران ال فلوریدیتا (El Floridita) و لا بودگیتا دل مدیوا (La Bodeguita del Medio) که توسط نویسنده آمریکایی ارنست همینگوی جاودانه شده‌اند، خیابان ابیسپو (Calle Obispo) ، قصر کاپیتانس خنرالس (Palacio de Capitanes Generales) که امروزه موزه شهر می‌باشد و پاسئو دل پرادو (Paseo del Prado) نام برد.

یکی دیگر از مراکز دیدنی و گردشگری شهر هاوانا ساختمان کاپیتولیو (Capitolio) می‌باشد که در بخش قدیمی هاوانا واقع است. این ساختمان در سال ۱۹۲۹ در هاوانا ساخته شده و مرکز کنگره دولت و یا مرکز اداری جمهوری در کوبا بود، این ساختمان با الهام از کاپیتولیوی رم با معماری نئوکلاسیک و با گنبدی به ارتفاع 91/73 متر ساخته شده است، این مرکز به یکی از مراکز توریستی تبدیل شده که بالاترین بازدیدکننده شهر را به خود دیده است و یکی از مراکز مهم معماری شهر هاوانا بشمار می‌آید، طبق نظر برخی از کارشناسان، کاپیتولیو جزو یکی از شش قصر مهم و برجسته در سطح جهانی محسوب می‌شود و یکی از نمادهای شهر هاوانا می‌باشد.[۱]

از دیگر جاذبه‌های گردشگری شهر هاوانا می‌توان از دژ لاکابانیا (Fortaleza de la Cabaña) و قلعه ترس ری یس دل مورو (Castillo del Moro) که خلیج هاوانا را تحت کنترل خود دارند نام برد که از قدیمی‌ترین دژهای منطقه بشمار می‌آیند. این دژ که در ورودی خلیج هاوانا واقع می‌باشد با دژ سان سالوادور د لا پونتا و قلعه رئال فوئرسا در برابر حملات دشمنان و دزدان دریایی از شهر محافظت می‌کردند. دژ لا کابانیا یکی از بزرگ‌ترین سازه‌های نظامی ساخته شده توسط اسپانیا در قاره آمریکا بشمار می‌آید که منطقه‌ای در حدود ۷۰۰ متر طول و ۲۴۰ متر عرض را پوشش داده است، این دژ در حال حاضر به موزه‌ای تبدیل شده است که اسناد ارنستو چه‌گوارا در آن به نمایش گذاشته شده است. این دژ عظیم از ابتدا با آداب و سنن بسیاری در ارتباط بوده است. در دوره استعمار هر روزه ساعت ۴:۳۰ صبح و ۹ شب گلوله‌ای از توپ‌های مستقر در دژ شلیک می‌شد که بیانگر باز کردن و بستن دروازه‌های دژ بود. این مراسم امروزه نیز توسط سربازانی که به سبک قرن ۱۸ لباس می‌پوشند در ساعت ۹ شب به اجرا درمی‌آید، این مراسم یکی از جذاب‌ترین مراسمی است که بازدیدکنندگان بسیاری را شبانه پذیرا می‌باشد. در این دژ هرساله نمایشگاه بین‌المللی کتاب هاوانا نیز برگزار می‌گردد.

مجسمه مسیح نیز که در حاشیه شرقی خلیج قرار دارد یکی دیگر از جاذبه‌های دیدنی این کشور محسوب می‌شود. این مجسمه از جنس مرمر می‌باشد و طول آن حدود ۲۰ متر و وزن آن ۳۲۰ تن می‌باشد و روی پایه‌ای سه متری قرار دارد، این مجسمه در سال ۱۹۵۸ در روستای کازابلانکا در منطقه رگلا قرار داده شد ولی فقط ۱۵ روز بعد از رونمایی آن در ژانویه ۱۹۵۹، فیدل کاسترو وارد هاوانا شد و از آن زمان به بعد، این مجسمه فقط در سه نوبت در سال‌های ۱۹۶۱، ۱۹۶۲ و ۱۹۸۶ نورافشانی شد، اما پس از آزادی مذهبی در کوبا، این مجسمه با نورافکن همیشه روشن می‌باشد. در قسمت مدرن شهر نیز، محله‌های ال‌بدادو (El Vedado) و میرامارا (Miramar) جزو مناطق گردشگری به حساب می‌آیند، جایی که مراکز شبانه تفریحی، رستوران، مراکز تجاری، تئاتر و سینما به وفور دیده می‌شود. میدان انقلاب (Plaza de la Revolución) با مجسمه یادبود خوزه مارتی (José Martí) که در همین میدان واقع است یکی دیگر از سمبل‌های شهر هاوانا می‌باشد که روزانه مورد بازدید گردشگران بسیاری قرار می‌گیرد.

در منطقه بدادو، واقع در انتهای خیابان دوازدهم یکی از مهم‌ترین قبرستان‌های این کشور با نام قبرستان کلمب (Cementerio de Colón) دیده می‌شود. در این قبرستان بناهای معماری و مجسمه‌های بسیاری وجود دارد. این قبرستان یکی از بزرگترین قبرستان‌های آمریکا نیز به حساب می‌آید. ورودی این قبرستان ۳۴ متر طول و ۲۱ متر ارتفاع دارد.

از دیگر جاذبه‌های گردشگری شهر هاوانا که از جذابیت خاصی برای گردشگران بشمار می‌آید سواحل شرقی آن است که به‌طور پیوسته و به طول ۲۰ کیلومتر مربع در شرق خلیج هاوانا دیده می‌شود و اهالی هاواناگرمای هوای جزیره را در این سواحل کاهش می‌دهند. یکی از برجسته‌ترین آثار باستانی واقع در هاوانا، دژ عظیمی است به‌نام دژ سان کارلوس د لا کابانی یا (Castillo de San Carlos de la Cabaña) ، واقع در شرق خلیج، دژی است که در زمان خودش یکی از بزرگ‌ترین دژهای بناشده در جزیره بود، ساخت این دژ به دستور کارلوس سوم (Carlos III) ، شاه اسپانیا و از سال ۱۷۶۳، زمانی‌که انگلیسی‌ها، شهر هاوانا را به اسپانیایی‌ها برگردانند آغاز شد. در این دژ عظیم، توپ‌های جنگی بسیاری وجود دارد که در آن زمان در بارسلون ساخته شده بود و اکنون به‌عنوان مظهر حفاظت از ورودی خلیج هاوانا شناخته می‌شود. از دیگر آثار دیدنی و تاریخی شهر هاوانا، قلعه ترس ری یس دل مورو است که با چراغ دریایی خود، سمبل شهر هاوانا می‌باشد. کاتدرال معروف هاوانا، کاپیتولیو، موزه انقلاب (Museo de la Revolucion) ، تئاتر بزرگ هاوانا (Gran Teatro de La Habana) ، قصر کاپیتانس خنرالس، موزه تسلیحات (Museo de las Armas) ، موزه ملی هنرهای زیبا (Museo Nacional de las Bellas Artes) ، خانه آسیا (Casa de Asia) ، ساختمان فوکسا (Edificio Focsa) ، مجسمه جمهوری (Estatua de la República) واقع در داخل ساختمان کاپیتولیو نیز از آثار دیدنی هاوانا می‌باشند. این ساختمان‌ها، میادین و قلعه‌ها همگی در بخش قدیمی شهر هاوانا قرار گرفته‌اند، لازم به ذکر است که ساختمان کاپیتولیو واقع در هاوانای قدیم، به‌عنوان سمبل معماری پایتخت کوبا شناخته می‌شود و تمامی‌گردشگران خارجی بی‌شک از این ساختمان دیدار می‌کنند. در دیگر نقاط هاوانا نیز می‌توان آثار دیدنی دیگری یافت: خیابان ۲۳ و مغازه‌هایش که با بقیه شهرهاوانا متفاوت می‌باشند و مالکن د لا هاوانا (Malecon de La Habana) که هر توریستی حتما از آن‌ها بازدید خواهد کرد. مالکن ۵ کیلومتر طول دارد که از منطقه بدادو و مرکز هاوانا می‌گذرد و به قلعه پونتا می‌رسد. این بخش از هاوانا در شب هنگام، چشم‌اندازی بی‌نظیر دارد.

میدان انقلاب کوبا که در وسط آن برج یادبود خوزه مارتی به همراه مجسمه بزرگی از او قرار دارد، بلندترین نقطه شهر هاوانا می‌باشد. هتل هاوانا لیبرها (Hotel Habana Libre) ، هتل ناسیونال (Hotel Nacional) ، پلکان دانشگاه هاوانا (Escalinata de la Universidad de la Habana) و مجسمه بزرگی به‌نام آلما ماترا (Alma Mater) که بر بالای این پلکان قرار دارد نیز از نقاط دیدنی شهر می‌باشند.

در دیگر شهرهای کوبا نیز جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی بسیاری دیده می‌شود، شهرهایی چون پینار دل ریو، جزیره خوبنتوده (Isla de la Juventud) ، ماتانزاس (Matanzas) و غیره. که البته صحبت از تک‌تک شهرها و جاذبه‌های آن در این مجال نمی‌گنجد. اما یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری طبیعی در کوبا سواحل زیبای بارادروا (Varadero) می‌باشد که در شرق هاوانا و در استان ماتانزاس واقع است، این ساحل حدود ۲۰ کیلومتر طول دارد و آبی آرام‌تر از استخر و ماسه‌هایش به سفیدی شکر می‌باشد. به اعتقاد بسیاری سواحل بارادرو تداعی بخش بهشت است.[۲]

موزه‌های کوبا

Museo de la Revolución
Museo de la Revolución، قابل بازیابی ازhttps://www.myguidecuba.com/cuba/culture-art/museum-of-the-revolution

در کوبا همانند بسیاری از کشورها، موزه‌های متنوع و جالب توجهی وجود دارد و بازدید از موزه‌ها، تاریخ و فرهنگ آن کشور را به گردشگر داخلی و خارجی معرفی می‌نماید. این‌که چه تعدادی بازدید کننده روزانه، یا ماهانه و یا سالانه از این موزه‌ها بازدید به عمل می‌آورند، به‌طور دقیق مشخص نیست؛ اما می‌توان به خوبی مشاهده نمود که تمامی گردشگران خارجی که به این کشور سفر می‌کنند، بدون شک از اکثر موزه های کوبا نیز دیدار می‌کنند.

موزه باکاردی (Bacardí): این موزه واقع در سانتیاگو است که ۱۲ فوریه ۱۸۹۹ افتتاح گردید.

موزه انقلاب (Museo de la Revolución): این موزه در هاوانا قرار دارد، کاخ ریاست جمهوری تمامی روسای جمهور کوبا از ماریو گارسیا منوکال (Mario García Menocal) تا فولخنسیو باتیستا (Fulgencio Batista) در این ساختمان بوده است، بعد از پیروزی انقلاب کوبا، این کاخ، موزه انقلاب نامیده شد. در این موزه وسایل نقلیه مختلف و تانک‌هایی که در دوران انقلاب استفاده می‌شد، نگهداری می‌شود و همچنین قایق تفریحی فیدل کاسترو، موشک وسلاح‌ها و موتور هواپیماهای جنگی نیز به نمایش گذاشته شده است.

موزه باستان‌شناسی: در سال ۱۹۸۹ تاسیس شد، در این موزه ظروف و اشیا قدیمی از قبیل ظروف سرامیکی، چینی، سفالی و بلوری و همچنین ظروفی از جنس چوب که در قرن ۱۶ تا ۱۹ استفاده می‌شد، به نمایش گذاشته می‌شود.

موزه سکه (Museo Numismático): این موزه در سال ۱۹۷۵ افتتاح شد، در این موزه مجموعه‌ای بالغ بر بیش از ۱۵۰۰ قطعه سکه قدیمی و عتیقه نگهداری می‌شود که ارزش آن‌ها ۵۰ میلیون دلار تخمین زده شده است، در این موزه اشکال دیگری از پول رایج شامل اوراق قرضه و بلیط‌های بخت‌آزمایی نیز نگهداری می‌شود، علاوه بر این‌ها مجموعه با ارزشی از ۲۰ سکه طلا نیز وجود دارد.

خانه موزه زادگاه خوزه مارتی (Museo Casa Natal de José Martí): این موزه که در واقع خانه خوزه مارتی - قهرمان ملی‌کوبا - بوده در ۲۸ ژانویه ۱۹۲۵ تاسیس شد و قدیمی‌ترین موزه واقع در هاوانا است.

موزه داروسازی تاکچل (Museo Farmacia Taquechel): در هاوانا قرار دارد و در سال ۱۹۹۶ افتتاح شد.

موزه رقص (Museo de la Danza): در این موزه کلکسیون شخصی آلیسیا آلونسو (Alicia Alonso) ، اولین رقاصه کوبایی، و لباس‌های رقص باله ملی کوبا نگهداری می‌شود.در این موزه لباس‌های مختلفی از جمله لباس‌های محلی، لباس‌های مخصوص اجرای تئاتر آثار تاریخی، و همچنین نقاشی‌ها و پوسترهای تزئینی، دست‌نوشت‌ها، عکس، حکاکی و کنده‌کاری‌های اصل و مجسمه به نمایش گذاشته می‌شوند. این موزه از سالن‌های متعددی تشکیل شده است که عبارت‌اند از: سالن آلیسیا آلونسو؛ باله ملی کوبا؛ دوره رومانتیک؛ دانسای مدرن؛ دانسا اسپانیولا.

-موزه ملی سرامیک معاصر کوبا (Museo Nacional de la Cerámica Contemporánea Cubana): این موزه سال ۱۹۹۰ افتتاح شد که دارای ۸ سالن مجزا است. در این مجموعه، اشیاء و ظروف سرامیک که هنرمندانه ساخته شده‌اند، نگهداری می‌شوند.

موزه کتابخانه سرباندو کابررا مورنو (Museo Biblioteca Servando Cabrera Moreno): این موزه در میدان انقلاب هاوانا واقع است که در سال ۲۰۰۷ افتتاح شد، در این موزه، تصاویر و نقاشی‌های سرباندو کابررا مورنو؛ نقاش و متفکر کوبایی؛ به نمایش گذاشته شده است و اسناد شخصی این هنرمند، کاتالوگ‌ها، پوسترها، نشان‌ها، مجلات هنری، عکس‌ها، کارت پستال‌ها و همچنین آثار سایر هنرمندان نیز نگهداری می‌شود. یکی از آثار بسیار مهم مورنو "عشق به خاطر انسانیت" (Pasion por la humanidad) است که در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

موزه ورق مارکز د پرادو آمنو (Museo de Naipe Marques de Prado Ameno): این موزه در سال ۲۰۰۱ افتتاح شد، و در آن انواع کارت‌های بازی نگهداری می‌شود. این موزه دارای آرشیوی از ۲۰۰۰ قطعه می‌باشد که این مجموعه در واقع منعکس‌کننده تاریخ، آداب و رسوم، جغرافیا، هنر و حتی خلق و خوی هر ملت است.

موزه مردم‌شناسی مونتانه (Museo Antropologico Montané): این موزه واقع در دانشگاه هاوانا می‌باشد در ۲۹ ژوئن ۲۰۰۳ افتتاح شد. نام این موزه برگرفته از نام لوئیس مونتانه دارده است. در این موزه انواع صدف‌ها و سنگ‌های قیمتی و تزئینی و همچنین سایر اشیایی که نشان‌دهنده فرهنگ نخستین ساکنان جزیره کوبا می‌باشد، به نمایش گذاشته می‌شود. یکی از آثار باستانی با ارزشی که در این موزه نگهداری می‌شود "مجسمه تنباکو" (Ídolo de Tabaco) است که به‌صورت تنه درخت عودالانبیاء (Guayacán) و به شکل انسان حکاکی شده است که به علت ظاهر دوکی شکل آن یادآور یک فرد هاوانایی می‌باشد، همچنین در این موزه مجسمه بایاموا (Ídolo de Bayamo) نگهداری می‌شود.

موزه ملی موسیقی (Museo Nacional de la Musica): این موزه در سال ۱۹۷۱ افتتاح شد. در این مجموعه طبل و دهل‌های آفریقایی و سایر آلات موسیقی سرتاسر دنیا نگهداری می‌شود، که نشان‌دهنده ایجاد سون و دانسون کوبایی و همچنین سایر سبک‌های موسیقی قرن ۱۶ تا ۲۱ می‌باشد.

موزه ناپلئون (Museo Napoleónico): این موزه در سال ۱۹۶۱ افتتاح شد و دارای چهار طبقه می‌باشد. این موزه، مجموعه متنوعی از اشیاء متعلق به امپراطوری فرانسه - ناپلئون بناپارت - است که در هاوانا واقع می‌باشد. از بین ۷۴۰۰ اثری که در این موزه نگهداری می‌شود می‌توان موارد زیر را نام برد: نقاشی‌ها، کنده‌کاری‌ها، تندیس‌ها، مبلمان، لباس‌ها، تجهیزات نظامی و جنگی، هنرهای تزئینی، اشیاء تاریخی و مجموعه‌ای از کتاب‌های کمیاب و نفیس که به زبان‌های فرانسه، اسپانیایی و انگلیسی نوشته شده‌اند. جالب‌ترین و با ارزش‌ترین اثر این موزه ماسک صورت ناپلئون بناپارت است که به‌وسیله پزشک خانوادگی‌اش به کوبا آورده شده است.

موزه ارنست همینگوی (Museo Ernest Hemingway): موزه ارنست همینگوی، که به مزرعه بیخیا (Finca Vigía) شناخته شده است، به مدت دو دهه، بین سال‌های ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۱، مامن و ماوای نویسنده آمریکایی، ارنست همینگوی، بوده است، این محل یکی از مکان‌های مورد علاقه گردشگران داخلی و خارجی می‌باشد. این خانه در سال ۱۸۸۷ توسط معماری کاتالان با نام میگل پاسکوآلای باگرا (Miguel Pascual Y Baguer) ، در منطقه‌ای که توسط پادگان نگهبانی ارتش اسپانیا اشغال شده بود، ساخته شده است، خانه ارنست همینگوی - نویسنده و برنده جایزه نوبل - در سال ۱۹۶۲ به موزه تبدیل شده است، او بیشترین آثار خود را در این خانه نوشته است، خانه او هنوز همان‌طور با تمام کتاب‌هایی که در کتابخانه‌ها قرار داشته یا با تمام پوسترهایی که روی درها و دیوارها نصب بوده حفظ شده است، حتی بیرون از خانه علاوه بر استخری که «همینگوی» داخلش شنا می‌کرده، یک برج و قبرهای چهار سگ «همینگوی» هم دیده می‌شود، داخل خانه هم بطری‌های شراب همان‌طور قرار گرفته است.

موزه هنرهای زیبا (Museo Nacional de Bellas Artes (MNBA)): این موزه (واقع در هاوانا)، در سال ۱۹۱۳ تاسیس شد، در این موزه مجموعه‌ای از هنرهای کوبایی دوره استعمار تا زمان معاصر به نمایش عموم گذاشته می‌شود. در حال حاضر در این مجموعه دو ساختمان با عظمت وجود دارد که عبارت‌اند از:

- کاخ هنرهای زیبا (Palacio de Bellas Artes): در این ساختمان هنرهای کوبایی به نمایش گذاشته می‌شود.

- کاخ مرکز آستوریایی (Palacio del Centro Asturiano): این ساختمان‌که اختصاص به هنرهای جهان دارد در سال ۱۹۲۷ به‌وسیله مانوئل بوستوس (Manuel Bustos) ساخته شد و در آن هنرهای باستانی، نقاشی‌ها و مجسمه‌های اروپایی به نمایش گذاشته می‌شود.

موزه هنرهای زینتی (Museo de Artes Decorativas): این موزه در هاوانا قرار دارد و سال ۱۹۲۷ ساخته شد.

موزه ملی تاریخ طبیعی (Museo Nacional de Historia Natural): در این موزه که سال ۱۹۶۴ افتتاح شد به تکامل زمین و بشر، پرندگان، پستانداران، خزندگان، و دیگر جانداران روی زمین پرداخته می‌شود. همچنین طبیعت و جغرافیای کوبا نیز در کارگاه‌های آموزشی و به‌صورت ویدیویی نمایش داده می‌شود.

موزه تمبر کوبا (Museo Postal de Cuba): این موزه سال ۱۹۶۵ افتتاح شد و در طبقه پایین وزارت اطلاعات و ارتباطات قرار دارد، در این موزه تمبرهای اهدایی و دریافتی از اتحادیه جهانی پست به نمایش گذاشته می‌شود.

موزه فکاهیا (Museo del Humor): سال ۱۹۷۹ افتتاح شد، این موزه دارای مجموعه‌هایی است که به موضوعات مختلفی از جمله شوخی‌های سیاسی، کاریکاتورهای شخصی و داستان‌های کوتاه و سرگرم‌کننده می‌پردازد. آرشیوی با بیش از ده هزار اثر از ۴۰ کشور دارد.

موزه شکلات (Museo del Chocolate): این موزه در هاوانا قرار دارد که در سال ۲۰۰۳ افتتاح شد و در آن به تاریخچه، کشت، تولید و تجارت کاکائو پرداخته می‌شود.

موزه هوایی (Museo del Aire): موزه هواپیمایی ملی است که در سال ۱۹۸۶ افتتاح شد. این موزه نیز در شهر هاوانا واقع می‌باشد، در این موزه هواپیما و هلیکوپتر به نمایش گذاشته می‌شود و طی آن تاریخچه نیروی هوایی کوبا ارائه می‌شود.

بنای یادبود هشت دانشجوی پزشکی (Monumento a los ocho estudiantes de medicina): بنای یادبود برای هشت دانشجوی پزشکی که در سال ۱۸۷۱ در هاوانا بی‌رحمانه تیرباران شدند در سال ۱۸۹۰ برای گرامیداشت این هشت تن ساخته شد و در قبرستان کریستف کلمب واقع شده است. این هشت تن دانشجوی رشته پزشکی به‌دست ارتش استعماری اسپانیا کشته شدند.

موزه هنر دوره استعمارا (Museo de Arte Colonial): این موزه که در هاوانا واقع شده است در سال ۱۹۶۹ افتتاح شد. این موزه به دو منظور ساخته شد:

  1. برای حفظ بناهای تاریخی -معماری
  2. به‌عنوان منبع اطلاعات جدید درباره فرهنگ ملی

این موزه دارای یک سالن موقتی و سه سالن دائمی می‌باشد. در یکی از مجموعه‌های مهم آن سرویس‌های غذاخوری خانواده‌های کوبایی نگهداری می‌شود که مربوط به قرن ۱۸ و ۱۹ است. استفاده از این ظروف بخشی از سنت خانواده‌های کوبایی در طول دوران استعماری بود و در ضمن از ویژگی‌های بارز کشورهای اشرافی نیز بوده است.

ماکت مرکز تاریخی هاوانا (Maqueta del Centro Historico de la Habana): این ماکت یکی از مدل‌های بسیار مهم کوبا است که شهر هاوانا را در ابعاد کوچک به معرض نمایش می‌گذارد و از نظر فرهنگی، برای همه ملت کوبا و به‌ویژه برای ساکنان هاوانا مکانی قابل توجه، آموزشی و تفریحی می باشد. خالق این اثر ارلاندو مارتورل (Orlando Martorell) است که ۱۶ نوامبر سال ۱۹۹۹ به‌وسیله تاریخ‌نویس ائوسبیو لئال (Eusebio Leal) افتتاح شد، و دارای ۱۲پنل می‌باشد که فضای ۴۸ مترمربعی را پوشش می‌دهد.

پذیرش کنوانسیون‌های فرهنگی مربوط به میراث فرهنگی و طبیعی و حقوق بشر

کوبا در برنامه‌های مختلف بین‌المللی در زمینه‌های فرهنگی مشارکت دارد مانند: انجمن وزیران کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب؛ شبکه نظام اطلاعات فرهنگی آمریکای لاتین و کارائیب و شبکه بین‌المللی سیاست‌های فرهنگی، همچنین کوبا عضو سازمان دولت‌های آمریکای لاتین، سازمان آموزش، علم و فرهنگ (یونسکو) و همچنین سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) است.

کوبا در ۲۴ مارس ۱۹۸۱ با ۹ اثر ثبت شده به عضویت کنوانسیون محافظت از میراث جهانی فرهنگی و طبیعی درآمد. کوبا از۱۹۸۰ عضو کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، از ۱۹۹۰ عضو کنوانسیون حمایت از حقوق کودکان است و از سال ۲۰۰۷ عضویت کنوانسیون حمایت از افراد ناتوان را دارد.[۳]  

نیز نگاه کنید به

صنعت گردشگری زیمبابوه؛ صنعت گردشگری کانادا؛ صنعت گردشگری ژاپن؛ صنعت گردشگری لبنان؛ صنعت گردشگری مصر؛ صنعت گردشگری افغانستان؛ صنعت گردشگری در چین؛ صنعت گردشگری تونس؛ صنعت گردشگری روسیه؛ صنعت گردشگری سنگال؛ صنعت گردشگری آرژانتین؛ صنعت گردشگری کشور مالی؛ صنعت گردشگری سوریه؛ صنعت گردشگری سودان؛ صنعت گردشگری تایلند؛ صنعت گردشگری اوکراین؛ صنعت گردشگری اسپانیا؛ صنعت گردشگری اردن؛ صنعت گردشگری ساحل عاج؛ صنعت گردشگری قطر؛ صنعت گردشگری سیرالئون؛ صنعت گردشگری اتیوپی؛ صنعت گردشگری بنگلادش

کتابشناسی

  1. Gómez Díaz,F. (2009). Ciudad y arquitectura en La Habana. Editorial: Abada Editores, Madrid, P65
  2. Naranjo Orovio, C. (2009). Historia de las Antillas. Volumen I. Historia de Cuba. Doce Calles, P218
  3. حق‌روستا، مریم (1397). جامعه و فرهنگ کوبا. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص205-222.