مدارس ایرانیان قطر
براساس اسناد و مدارک موجود، تا سال 1349 تنها یک مدرسهی ایرانی غیر دولتی در قطر مشغول فعالیت بوده است و اولین مدرسهی دولتی ایران در این کشور از سال تحصیلی 50-49 شروع به کار نمود که به دانش آموزان پسر اختصاص داشته است.
با رشد تعداد دانش آموزان ایرانی و استقبال خانوادهها از تحصیل فرزندانشان در مدارس ایرانی، تعداد واحدهای آموزشی دولتی نیز رو به افزایش گذاشته و در کنار مدارس پسرانه، مدارس دخترانهی ایرانیان در دورههای راهنمایی و متوسطه هم به مرور توسعه پیدا کرده است. این مدارس در قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا بهمن ماه 1370 زیر نظر سرپرستی مدارس ایرانی در امارات متحده عربی (معاونت قطر و بحرین) فعالیت میکرده است و از زمان پیروزی انقلاب به بعد، سرپرستی مدارس جمهوری اسلامی ایران در قطر و بحرین با استقرار در شهر دوحه، به صورت مستقل به فعالیت میپردازد. هم اکنون فرزندان ایرانیان مقیم و کارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران در شش واحد آموزشی و دو واحد پیش دبستانی در قطر و یک مجتمع آموزشی در بحرین، به شرح زیر به تحصیل اشتغال دارند:
- پیش دبستانی و مهد کودک دخترانه شهید باهنر
- پیش دبستانی شهید فهمیده
- دبستان دخترانهی شهید باهنر كه 15 کلاس درس در قالب نمونه و عادی فعالیت میکند
- دبستان پسرانهی شهید فهمیده كه در سال 1373 تأسیس شد و با 15 کلاس درس به صورت نمونهی مردمی فعالیت میکند.
- مدرسهی راهنمایی پسرانه شهید بهشتی كه 9 کلاس دارد و دانش آموزان به صورت عادی و نمونه مشغول به تحصیل هستند.
- مجتمع آموزشی دخترانهی شهید رجایی. در این مجتمع 9 کلاسه، دورهی راهنمایی و همهی رشتههای متوسطهی نظری و پیش دانشگاهی و رشتهی کامپیوتر برای تحصیل دانش آموزان وجود دارد.
- دبیرستان پسرانهی شهید بهشتی. در این دبیرستان همهی رشتههای متوسطه نظری و دوره پیش دانشگاهی تدریس میشود.
- مجتمع آموزشی بحرین. این واحد به صورت مجتمع اداره میشود و دانش آموزان دورههای ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، در آن به تحصیل اشتغال دارند.
- مجتمع ورزشی شهید بهشتی. این مجتمع در سال 1377 به بهره برداری رسیده است. سالن سرپوشیدهی آن در ساعات آموزشی به ورزش دختران اختصاص داشته و برنامههای خود را در قالب فوتبال، فوتسال، والیبال، تنیس روی میز و هندبال، برای دانش آموزان و همکاران در حین ساعات آموزشی و به صورت فوق برنامه ارائه مینماید.
- مجتمع مسکونی فرهنگیان با تعداد 60 واحد مسکونی ویژهی معلمان اعزامی
- مجموع دانش آموزان ایرانی در كشور قطر، 1350 نفر میباشند که تحت سرپرستی مدارس ایران هستند.
آموزش غیر رسمی زبان و ادبیات فارسی توسط رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران از سال 82-1381 در گروه زبانهای خارجی وزارت آموزش و پرورش قطر آغاز شد. دانشجویان، دورههای آموزش زبان فارسی را در 6 ترم تحصیلی طی میکنند. اولین دورهی فراگیران زبان فارسی در پایان سال تحصیلی 84-1383 فارغ التحصیل شده و گواهی رسمی فراگیری دورهی عمومی زبان فارسی را از وزارت آموزش و پرورش قطر دریافت کردند. این دورهها عمدتاً برای کارمندان دولت و نهادهای قطری ارائه میشود و به صورت آموزشهای ضمن خدمت است.[۱]
کتابشناسی
- ↑ احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(دردست انتشار).