نمادهای ملی سودان
همانگونه که در تصویر شماره (8) مشاهده میشود، رنگهای پرچم سودان، شباهت زیادی به پرچم کشورهای اسلامیدارد و مشتمل بر سه نوار قرمز، سفید و سیاه است که مثلّث سبز رنگی در سمت چپ پرچم, این سه نوار را قطع میکند[۱].
رنگ قرمز در نوار بالایی پرچم، نمادی از خون شهیدان سودانی است. رنگ سفید در نوار میانی، نمادی از پاکدلی، شرافت، صلح و دوستی و رنگ سیاه در نوار پایینی، برگرفته از نام کشور، نشانگر شجاعت و نمادی از ارج نهادن به میراث فرهنگی کشور و گرامیداشت سودان و وابستگی آن به قاره سیاه است. مثلث سبز رنگ که بخشهایی از هر سه نوار قرمز، سفید و سیاه را دربرمیگیرد، نمادی از حاصلخیزی، خرّمی و سرسبزی زمینهای کشاورزی در سودان است.
شایان ذکر است که در پرچم سودان تا حدودی گرایشهای ملّی گرایی (ناسیونالیستی) عربی، مدّ نظر قرار گرفته است[۲].
ملاحظه:
پرچم سودان از هنگام استقلال تا سال 1969 میلادی(1348هـ . ش.) مشتمل بر سه نوار رنگیِ آبی، زرد و سبز بود که رنگ آبی در آن نشانه رود نیل، زرد نشانه صحرا و سبز نشانه زمینهای کشاورزی بود. در سال 1969م. (1348هـ . ش.) پرچم سودان تغییر یافته و به شکل امروزی درآمده است[۱][۳].
نشان رسمی
همانگونه که در تصویر شماره (9) مشاهده میشود، نشان رسمی جمهوری سودان، پرندهای شکاری از پرندگان بومی آفریقایی به نام«صقر الجدیان» است که بالهایش را به سمت بالا گشوده و سرش را به سمت چپ چرخانده است. پاهایاین پرنده در نشان رسمی، قابل دیدن نیستند و در قسمت میانی بدن آن نیز تصویری از نوعی سپر سنّتی مشاهده میشود که توسط نیروهای انقلابی مهدی سودانی در قرن نوزدهم میلادی، بهکار میرفت. در قسمت بالایی نشان، عبارت «النَّصرُ لَنا»(پیروزی از آن ماست) و در پایین آن نیز نام کشور به زبان عربی «جمهوریه السّودان»(جمهوري سودان) نوشته شده است. در اوراق و اسناد رسمی، خودرو اختصاصی و پرچم رئیس جمهور سودان، مُهرهای دستگاههای دولتی، سفارتها و کنسولگریهایاین کشور، لباسهای رسمی اعضای تیمهای ورزشی، بهویژه تیم ملّی، پولهای رایج و ماننداینها، نقشی از نشان رسمی جمهوری سودان مشاهده میشود.
در دوران حکومت جعفر محمّد نُمَیری[V] این نشان، توسط جمعی از هنرمندان سودانی، طرّاحی شد و برای نخستین بار در سال 1970م. (1349هـ.ش) مورد استفاده قرار گرفت. یادآوریاین نکته نیز، خالی از لطف نیست که در نشانِ پیشینِ سودان[VI]، تصویری از یک کرگدن در میان دو نخل و شاخههای زیتون مشاهده میشد و باتوجّه بهاینکه سودانیان، کرگدن را، حیوانی کودن و خشمگین میدانند، نسبت به نشان قبلی انتقادهایی داشتند. به همین دلیل در دولت نُمَیری، برای تغییر آن اقدام شد. ملاحظات:
1. همانگونه که در تصویر شماره (11) مشاهده میشود «صقر الجدیان» یا «Secretary bird» نوعی پرنده شکاری است که تا حدودی به عقاب شباهت دارد ولی از راسته شترمرغسانان با پاهای بلند و دمهایی دراز و منقاری قوی است و بیشتر در دشتهای باز و وسیع زندگی میکند.
2. قدرت، هوشمندی، تیزبینی، زیبایی و توانایی پرواز در ارتفاعات را، میتوان از دلایل انتخاباین پرنده شکاری، برای نشان رسمی جمهوری سودان، دانست.
3. این پرنده، از چنان قدرتی برخوردار است که نه تنها از ماران نمیترسد؛ بلکه آنها را شکار میکند.
4. این نوع پرنده، که برای صیّادی نیزمیتوان آن را آموزش داد، در جمهوری سودان استانهای کُردُفان، دارفور، نیل آبی(النیل الأزرق) ـ مناطق شمالی سودان جنوبی ، جمهوری آفریقای مرکزی و آفریقای جنوبی یافت میشود.
5. نشان رسمی سودان، غالباً به رنگهای سیاه، خاکستری و سفید که با رنگ اصلی پرنده همخوانی دارند، ساختهمیشود. البتّه گاهی ممکن است به رنگهای دیگر نیز، مورد استفاده قرار گیرد. بهعنوان مثال در پرچم ریاست جمهوری سودان، نشان یادشده دارای رنگ طلایی است.
6. همانگونه که در تصویر نشانِ رسمی سودان مشاهده میشود پاهای پرنده شکاری احتمالاً، به دلیل طولانی بودن در نشان، ظاهر نیست[۴].
سرود ملی
سرود ملّی سودان، در سال 1956م. (1335هـ. ش) براساس شعر «سید احمد محمّد صالح» ساخته شده و تنظیم آهنگ آن را «احمد مرجان» برعهده داشته است. متن عربی سرود ملّی سودان، چنین است:
نَحن جُند الله جُندُ الوطن إن دعا داعی الفداء لن نخــن
نتحدى الموت عند المحن نشتری المجد بأغلى ثمن
هذه الأرض لنا فلیعش سوداننا علماً بین الأمم
یا بنی السّودان هذا رمزکم یحمل العبء و یحمى أرضکم[۵]
ترجمه سرود ملّی سودان:
ما سپاهیان خدا و سربازان وطن هستیم که هنگام نیاز بهایثار و جانبازی، هرگز خیانت نمیکنیم.
در زمان سختیها و دشواریها، با سرافرازی و جانبازی، مرگ را به هماوردی میخوانیم و برای دستیابی به شکوه و بزرگی، سنگینترین هزینهها را نیز، میپردازیم.
از آنجایی که سرزمین سودان از آنِ ماست، باید همواره در میان کشورها، سربلند و سرافراز باشد.
ای فرزندان سودان! رمز و راز سرفرازی شما همین سرزمین است که سختیهایِ دفاع آن را برای شما آسان مینماید[۶].
نیز نگاه کنید به
نمادهای ملی روسیه؛ پرچم، نشان، سرود و روز ملی چین؛ نمادهای ملی تونس؛ نمادهای ملی ژاپن؛ نمادهای ملی کانادا؛ نمادهای ملی کوبا؛ نمادهای ملی لبنان؛ نمادهای ملی افغانستان؛ نمادهای ملی سنگال؛ نمادهای ملی تایلند؛ نمادهای ملی آرژانتین؛ نمادهای ملی فرانسه؛ نمادهای ملی اسپانیا؛ نمادهای ملی اردن؛ نمادهای ملی زیمبابوه؛ نمادهای ملی قطر؛ نمادهای ملی اوکراین؛ نمادهای ملی سوریه؛ نمادهای ملی اتیوپی؛ نمادهای ملی سیرالئون؛ نمادهای ملی کشور مالی
پاورقی
[V] - جعفر محمّد نُمیری، از سال 1969 تا 1985 میلادی، رئیس جمهور سودان بوده است.
کتابشناسی
- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ نجّاری سهل آبادی، محمّد(1390). دانشنامه کشورها و قارّه های جهان. مشهد: امید مهر- مرندیز. چاپ اوّل, جلد دوم.413
- ↑ برگرفته ازhttp://www.worldflags101.com/s/sudan-flag.aspx
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.55-56
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.56.
- ↑ برگرفته از 2013, https://+nationalanthems.info/sd.htm
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.57-58.