روابط سیاسی و اقتصادی زیمبابوه و ایران: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''.روابط سیاسی و اقتصادی'''
[[پرونده:روابط سیاسی و اقتصادی زیمبابوه و ایران.png|بندانگشتی|ایران و زیمبابوه(1403). برگرفته از سایت خبرگزاری مهر، قابل بازیابی از [https://www.mehrnews.com/news/5835990/%D9%87%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B2%DB%8C%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%A8%D9%88%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C-%D8%AD%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%BA%D8%A7%D9%84 https://www.mehrnews.com/news/5835990/]]]
روابط سیاسى و اقتصادى ایران با [[زيمبابوه|زیمبابوه]] پس از پیروزی انقلاب اسلامی برقرار شد. به منظور تقویت سطح روابط دو کشور، جمهورى اسلامى ایران در سال 1362 اقدام به گشایش سفارت در [[حراره]] نمود. چند سال بعد نیز سفارت [[زيمبابوه|زیمبابوه]] در تهران افتتاح و آقاى "استفان یلتوس چییتا" در تهران به عنوان سفیر این کشور کار خود را شروع کرد(Continent Africeue).


سفر مقام معظم رهبری (دام ظله العالی) رئیس جمهور وقت ایران به [[زيمبابوه|زیمبابوه]] جهت شرکت در اجلاس سران جنبش عدم تعهد در سال 1365 نقطه عطفی در این روابط بود.


روابط سياسى و اقتصادى ايران با زيمبابوه پس از پيروزی انقلاب اسلامی برقرار شد.به منظور تقویت سطح روابط دو کشور،جمهورى اسلامى ايران در سال 1362اقدام به گشایش سفارت در [[حراره]] نمود.چند سال بعد نیز سفارت زيمبابوه در تهران افتتاح و آقاى "استفان كلتوس چيكتا" در تهران به عنوان سفیر این کشور کار خود را شروع کرد.[1]
هشتمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد به ریاست موگابه در [[زيمبابوه|زیمبابوه]] برگزار شد. موگابه در این اجلاس از دو کشور ایران و عراق درخواست کرد خصومت‌ها را کنار گذاشته جنگ را متوقف سازند و متعهد شد که از هیچ تلاشی در راه تسهیل پایان سریع جنگ دریغ نکند.


سفر مقام معظم رهبری( دام ظله العالی) رئيس جمهور وقت ايران به زيمبابوه جهت شركت در اجلاس سران  جنبش عدم تعهد در سال 1365 نقطه عطفی در اين روابط بود.
مقام معظم رهبری، در بخشی از سخنان خود در این اجلاس فرمودند:<blockquote>"...درایت و لیاقت رهبری [[زيمبابوه|زیمبابوه]] در اداره این کشور تازه مستقل و در مواجهه با مشکلات ناشی از میراث شوم استعمار و هم‌چنین استقامت و شجاعت این کشور در مقابل تهدیدات و فشارهای سبعانه رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی و استکبار جهانی همه مؤید شایستگی انتخابی است که جنبش (عدم تعهد) در یکی از مهم‌ترین مقاطع تاریخی خود به عمل آورده است..."<ref>گزارش سمینار، شماره 5، دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی. ص. 3ـ.4.</ref></blockquote>ایشان در سال 1366 نیز در چارچوب روابط دو جانبه به [[حراره]] سفر نمودند.  


هشتمين اجلاس سران  جنبش عدم تعهد به ریاست موگابه در زيمبابوه برگزار شد.موگابه در این اجلاس از دو كشور ايران و عراق درخواست کرد خصومت ها را کنار گذاشته جنگ را متوقف سازند و متعهد شد كه از هيچ تلاشی در راه تسهيل پايان سريع جنگ دريغ نکند.
با تلاش نمایندگی ج.ا.ایران در [[حراره]]، موگابه در سال 71 به تهران سفر نمود و این سفر زمینه‌های تحکیم روابط دو کشور را فراهم ساخت. بعد از دو سفر مقام معظم رهبری در دی ماه سال 1365 و مرداد ماه 1369 سفر موگابه در ارتقای مناسبات دویشور بسیار مؤثر بود.


مقام معظم رهبری،در بخشی از سخنان خود در این اجلاس فرمودند:
پس از آن وزرای دادگستری، کشور و دفاع [[زيمبابوه|زیمبابوه]] به تهران سفر کردند. این دیدارها حاکی از گستردگی سطح همیاری دو کشور بود.


"...درایت و لیاقت رهبری زیمبابوه در اداره این کشور تازه مستقل و در مواجهه با مشکلات ناشی از میراث شوم استعمار و هم چنین استقامت و شجاعت این کشور در مقابل تهدیدات و فشارهای سبعانه رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی و استکبار جهانی همه مؤید شایستگی انتخابی است که جنبش(عدم تعهد) در یکی از مهم ترین مقاطع تاریخی خود به عمل آورده است..."(گزارش سمینار شماره5-دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی صفحات 3و4)
رابرت موگابه رئیس جمهور [[زيمبابوه|زیمبابوه]] و رئیس دوره‌ای جنبش عدم تعهد در رحلت حضرت امام خمینی (قدس سره) گفت:<blockquote>"...ما عزادار درگذشت اندوهناک یک قهرمان بزرگ روحانی، آیه الله خمینی هستیم شخصیتی که ملت ایران را در مسیر یکی از انقلاب‌ها به بهترین وجه رهبری کرد. خط مشی الهی ایشان باید مورد تعقیب ملت ایران قرار بگیرد و تحقق یابد..."<ref>روزنامه اطلاعات (1377) 20/3/68. گلی زواره. ص. 454.</ref>.</blockquote>در دیدار رسمی دکتر علی اکبر ولایتی وزیر امور خارجه کشورمان در شهریور سال 1374 از  [[زيمبابوه|زیمبابوه]]، موضوع سفر رئیس جمهور وقت حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی به کشورهای آفریقایی از جمله [[زيمبابوه|زیمبابوه]] مورد توجه و بررسی قرار گرفت. در مرداد 1375 با سفر آقای مودنگه وزیر امور خارجه فقید آن کشور به تهران، کمیسیون مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری [[زيمبابوه|زیمبابوه]] برگزار شد و پس از آن، دیدار رسمی رئیس جمهور وقت از [[زيمبابوه|زیمبابوه]] با همراهی هشت وزیر انجام شد. سفر آیت الله هاشمی رفسنجانی در شهریور سال 1375 به [[حراره]] حاکی از روابط حسنه فی ما بین دو کشور بود.


ايشان در سال 1366 نيز در چارچوب روابط دو جانبه به حراره سفر نمودند.  
پس از آن [https://www.zim.gov.zw/index.php/en/my-government/government-ministries/industry-and-commerce وزیر صنعت و تجارت زیمبابوه] به تهران سفر کرد. وی در این سفر در خصوص پیشبرد پروژه مونتاژ ترایتور در [[حراره]] با همتای ایرانی خود مذاکره نمود و پروژه مذکور به طور نمادین افتتاح گردید. از موضوعات مهم در توسعه همیاری‌های دو کشور، واگذاری کارخانه منسوجات "مودزون" از سوی طرف [[زيمبابوه|زیمبابوه]]<nowiki/>‌ای به ایران بود که مقدمات آن در سال 1375 فراهم گردید و در تیر 1376 واگذاری کارخانه مذکور به وزارت جهاد کشاورزی با مدیریت مهندسین ایرانی قطعی و نهایی شد.


با تلاش نمايندگی ج.ا.ايران در حراره، موگابه در سال 71 به تهران سفر نمود و این سفر زمینه های تحکیم روابط دو کشور را فراهم ساخت.بعد از دو سفر مقام معظم رهبری در دی ماه سال 1365 و مرداد ماه 1369 سفر موگابه در ارتقای مناسبات دوكشور بسيار مؤثر بود.
در همان سال، جمهوری اسلامی ایران در سازمان وحدت آفریقا (اتحادیه آفریقای امروز) به عنوان ناظر شرکت کرد. پس از تلاش ده ساله نمایندگی ج.ا.ایران، [[زيمبابوه|زیمبابوه]] به عنوان میزبان اجلاس سران سازمان مزبور با هماهنگی دبیرخانه این سازمان در آدیس آبابا، از کشورمان دعوت رسمی به عمل آورد تا به عنوان عضو ناظر در اجلاس حضور بهم رساند. از آن زمان تاکنون، هر ساله این دعوت و حضور در اجلاس انجام می‌شود.


پس از آن وزرای دادگستری ،كشور و دفاع زيمبابوه به تهران سفر کردند.این دیدارها حاكی از گستردگی سطح همكاری دو کشور بود.
لذا، دهه هفتاد را از نظر زمانی می‌توان طلیعه توسعه همه جانبه مناسبات دو کشور در زمینه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی مانند اجرای اولین پروژه صنعتی  ایران در یک کشور آفریقایی، دیدار رسمی روسای جمهور دو کشور از تهران و [[حراره]]، نامید.[1] توسعه روابط فی ما بین در دهه 70 در سال‌های بعد نیز ادامه یافت و دو کشور شاهد تحولات مثبت در زمینه همکاری‌های مشترک بودند. موگابه دومین دیدار خود از ایران را در دوران ریاست جمهوری حجت الاسلام خاتمی رئیس جمهور وقت و در پی دعوت رسمی ایشان انجام داد. هم‌زمان با این دیدار، کمیسیون مشتری بین دو کشور نیز در تهران برگزار شد.


رابرت موگابه رئیس جمهور زیمبابوه و رئیس دوره ای جنبش عدم تعهد در رحلت حضرت امام خمینی(قدس سره)گفت:
عزم راسخ مقامات عالی رتبه دو کشور در گسترش روابط و برپایی کمیسیون مشتری بین طرفین در سال 1381 در تهران که بسیار با اهمیت بود، مقدمه دیدار رسمی حجت الاسلام خاتمی در بهمن 83 از کشور [[زيمبابوه|زیمبابوه]] گردید. در دهه هشتاد توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با سفرهای مقامات دو کشور و گفت و گوهای فی ما بین ادامه یافت. تقویت کمیسیون مشترک اقتصادی و اجرایی شدن توافقات حاکی از اهمیت توسعه روابط مشترک بود. تصویب لایحه موافقت نامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری فی ما بین در سال 1385 توسط کمیسیون اقتصادی مجلس، گام دیگری در تقویت و گسترش روابط اقتصادی ایران و [[زيمبابوه|زیمبابوه]] بود<ref>روزنامه اطلاعات (1377) 20/3/68. گلی زواره. ص. 454.</ref><ref>ایپکچی، محمدحسن (1399). جامعه و فرهنگ [[زیمبابوه در یک نگاه|زیمبابوه]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.279-282.</ref>.


"...ما عزادار درگذشت اندوهناک یک قهرمان بزرگ روحانی،آیه الله خمینی هستیم شخصیتی که ملت ایران را در مسیر یکی از انقلاب ها به بهترین وجه رهبری کرد.خط مشی الهی ایشان باید مورد تعقیب ملت ایران قرار بگیرد و تحقق یابد..." (روزنامه اطلاعات20/3/68:گلی زواره،454:1377).
== نیز نگاه کنید به ==
[[روابط سیاسی کانادا و ایران]]؛ [[روابط سیاسی تونس و ایران]]؛ [[روابط سیاسی، اقتصادی ژاپن با جمهوری اسلامی]]؛ [[روابط سیاسی و اقتصادی کوبا و ج.ا.ایران]]؛ [[روابط سیاسی لبنان و ایران]]؛ [[روابط سیاسی مصر و ایران]]؛ [[آغاز روابط رسمی دیپلماتیک ایران و چین]]؛ [[روابط سیاسی سنگال و ج.ا.ایران]]؛ [[روابط سیاسی ایران و فرانسه]]؛ [[روابط سیاسی ایران و مالی]]؛ [[روابط سیاسی و اقتصادی تایلند و ایران]]؛ [[روابط سیاسی اردن و ج.ا.ایران]]؛ [[روابط سیاسی ایران و اتیوپی]]؛ [[روابط سیاسی سیرالئون و ایران]]؛ [[روابط سیاسی و اقتصادی سریلانکا و ج. ا. ایران]]؛ [[روابط سیاسی ایران و گرجستان]]؛ [[روابط سیاسی ایران و قزاقستان]]؛ [[روابط سیاسی ایران و آرژانتین]]


در دیدار رسمی دكتر علی اکبر ولايتی وزير امور خارجه کشورمان در شهريور سال 1374 از  زيمبابوه، موضوع سفر رئيس جمهور وقت حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی به كشورهای آفريقايی از جمله زيمبابوه مورد توجه و بررسی قرار گرفت. در مرداد 1375  با سفر آقای مودنگه وزير امور خارجه فقید آن كشور به تهران ، کمیسیون مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری زیمبابوه برگزار شد و پس از آن ، ديدار رسمی رئيس جمهور وقت از زيمبابوه با همراهی هشت وزير انجام شد.سفر آیت الله هاشمی رفسنجانی در شهريور سال 1375 به حراره حاکی از روابط حسنه فی ما بین دو کشور بود.
== کتابشناسی ==
 
<references />
پس از آن وزير صنعت و تجارت زيمبابوه به تهران سفر کرد.وی در این سفر در خصوص پیشبرد پروژه مونتاژ تراكتور در حراره با همتای ایرانی خود مذاكره نمود و پروژه مذكور به طور نمادين افتتاح گرديد.
[[رده:روابط سیاسی ایران و سایر کشورها]]
 
از موضوعات مهم در توسعه همكاری های دو كشور،  واگذاری كارخانه منسوجات "مودزون" از سوی طرف زيمبابوه ای به ایران بود كه مقدمات آن در سال 1375 فراهم گرديد و در تير 1376 واگذاری كارخانه مذكور به وزارت جهاد كشاورزی با مديريت مهندسين ايرانی قطعی و نهایی شد.
 
در همان سال،جمهوری اسلامی ایران در سازمان وحدت آفريقا ( اتحاديه آفريقای امروز) به عنوان ناظر شرکت کرد.پس از تلاش ده ساله نمایندگی ج.ا.ایران،زیمبابوه به عنوان ميزبان اجلاس سران سازمان مزبور با هماهنگی دبيرخانه اين سازمان در آديس آبابا،از كشورمان دعوت رسمی به عمل آورد تا به عنوان عضو ناظر در اجلاس حضور بهم رساند.از آن زمان تاکنون،هر ساله اين دعوت و حضور در اجلاس انجام می شود.
 
لذا،دهه هفتاد را از نظر زمانی می توان طليعه توسعه همه جانبه مناسبات دو کشور در زمينه هاي مختلف سیاسی و اقتصادی مانند اجرای اولين پروژه صنعتی  ایران  در يك كشور آفريقایی ،ديدار رسمی روسای جمهور دو كشور از تهران و حراره،نامید.[2]
 
توسعه روابط في ما بين در دهه 70 در سال های بعد نیز ادامه یافت و دو کشور شاهد تحولات مثبت در زمینه همکاری های مشترک بودند.
 
موگابه دومین دیدار خود از ایران را در دوران ریاست جمهوری حجت الاسلام خاتمی رئيس جمهور وقت و در پی دعوت رسمی ایشان انجام داد.
 
هم زمان با این دیدار، كميسيون مشترك بين دو كشور نيز در تهران برگزار شد.
 
عزم راسخ مقامات عالی رتبه دو كشور در گسترش روابط و برپایی كميسيون مشترك بين طرفين در سال 1381 در تهران که بسیار با اهميت بود، مقدمه ديدار رسمي حجت الاسلام خاتمی در بهمن 83 از كشور زيمبابوه گردید.
 
در دهه هشتاد توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با سفرهای مقامات دو کشور و گفت و گوهای فی ما بین ادامه یافت.
 
تقویت کمیسیون مشترک اقتصادی واجرایی شدن توافقات حاکی از اهمیت توسعه روابط مشترک بود.
 
تصویب لایحه موافقت نامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری فی ما بین در سال 1385 توسط کمیسیون اقتصادی مجلس ،گام دیگری در تقویت و گسترش روابط اقتصادی ایران و زیمبابوه بود.(همان)

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۳۸

ایران و زیمبابوه(1403). برگرفته از سایت خبرگزاری مهر، قابل بازیابی از https://www.mehrnews.com/news/5835990/

روابط سیاسى و اقتصادى ایران با زیمبابوه پس از پیروزی انقلاب اسلامی برقرار شد. به منظور تقویت سطح روابط دو کشور، جمهورى اسلامى ایران در سال 1362 اقدام به گشایش سفارت در حراره نمود. چند سال بعد نیز سفارت زیمبابوه در تهران افتتاح و آقاى "استفان یلتوس چییتا" در تهران به عنوان سفیر این کشور کار خود را شروع کرد(Continent Africeue).

سفر مقام معظم رهبری (دام ظله العالی) رئیس جمهور وقت ایران به زیمبابوه جهت شرکت در اجلاس سران جنبش عدم تعهد در سال 1365 نقطه عطفی در این روابط بود.

هشتمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد به ریاست موگابه در زیمبابوه برگزار شد. موگابه در این اجلاس از دو کشور ایران و عراق درخواست کرد خصومت‌ها را کنار گذاشته جنگ را متوقف سازند و متعهد شد که از هیچ تلاشی در راه تسهیل پایان سریع جنگ دریغ نکند.

مقام معظم رهبری، در بخشی از سخنان خود در این اجلاس فرمودند:

"...درایت و لیاقت رهبری زیمبابوه در اداره این کشور تازه مستقل و در مواجهه با مشکلات ناشی از میراث شوم استعمار و هم‌چنین استقامت و شجاعت این کشور در مقابل تهدیدات و فشارهای سبعانه رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی و استکبار جهانی همه مؤید شایستگی انتخابی است که جنبش (عدم تعهد) در یکی از مهم‌ترین مقاطع تاریخی خود به عمل آورده است..."[۱]

ایشان در سال 1366 نیز در چارچوب روابط دو جانبه به حراره سفر نمودند.  

با تلاش نمایندگی ج.ا.ایران در حراره، موگابه در سال 71 به تهران سفر نمود و این سفر زمینه‌های تحکیم روابط دو کشور را فراهم ساخت. بعد از دو سفر مقام معظم رهبری در دی ماه سال 1365 و مرداد ماه 1369 سفر موگابه در ارتقای مناسبات دویشور بسیار مؤثر بود.

پس از آن وزرای دادگستری، کشور و دفاع زیمبابوه به تهران سفر کردند. این دیدارها حاکی از گستردگی سطح همیاری دو کشور بود.

رابرت موگابه رئیس جمهور زیمبابوه و رئیس دوره‌ای جنبش عدم تعهد در رحلت حضرت امام خمینی (قدس سره) گفت:

"...ما عزادار درگذشت اندوهناک یک قهرمان بزرگ روحانی، آیه الله خمینی هستیم شخصیتی که ملت ایران را در مسیر یکی از انقلاب‌ها به بهترین وجه رهبری کرد. خط مشی الهی ایشان باید مورد تعقیب ملت ایران قرار بگیرد و تحقق یابد..."[۲].

در دیدار رسمی دکتر علی اکبر ولایتی وزیر امور خارجه کشورمان در شهریور سال 1374 از  زیمبابوه، موضوع سفر رئیس جمهور وقت حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی به کشورهای آفریقایی از جمله زیمبابوه مورد توجه و بررسی قرار گرفت. در مرداد 1375 با سفر آقای مودنگه وزیر امور خارجه فقید آن کشور به تهران، کمیسیون مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری زیمبابوه برگزار شد و پس از آن، دیدار رسمی رئیس جمهور وقت از زیمبابوه با همراهی هشت وزیر انجام شد. سفر آیت الله هاشمی رفسنجانی در شهریور سال 1375 به حراره حاکی از روابط حسنه فی ما بین دو کشور بود.

پس از آن وزیر صنعت و تجارت زیمبابوه به تهران سفر کرد. وی در این سفر در خصوص پیشبرد پروژه مونتاژ ترایتور در حراره با همتای ایرانی خود مذاکره نمود و پروژه مذکور به طور نمادین افتتاح گردید. از موضوعات مهم در توسعه همیاری‌های دو کشور، واگذاری کارخانه منسوجات "مودزون" از سوی طرف زیمبابوه‌ای به ایران بود که مقدمات آن در سال 1375 فراهم گردید و در تیر 1376 واگذاری کارخانه مذکور به وزارت جهاد کشاورزی با مدیریت مهندسین ایرانی قطعی و نهایی شد.

در همان سال، جمهوری اسلامی ایران در سازمان وحدت آفریقا (اتحادیه آفریقای امروز) به عنوان ناظر شرکت کرد. پس از تلاش ده ساله نمایندگی ج.ا.ایران، زیمبابوه به عنوان میزبان اجلاس سران سازمان مزبور با هماهنگی دبیرخانه این سازمان در آدیس آبابا، از کشورمان دعوت رسمی به عمل آورد تا به عنوان عضو ناظر در اجلاس حضور بهم رساند. از آن زمان تاکنون، هر ساله این دعوت و حضور در اجلاس انجام می‌شود.

لذا، دهه هفتاد را از نظر زمانی می‌توان طلیعه توسعه همه جانبه مناسبات دو کشور در زمینه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی مانند اجرای اولین پروژه صنعتی  ایران در یک کشور آفریقایی، دیدار رسمی روسای جمهور دو کشور از تهران و حراره، نامید.[1] توسعه روابط فی ما بین در دهه 70 در سال‌های بعد نیز ادامه یافت و دو کشور شاهد تحولات مثبت در زمینه همکاری‌های مشترک بودند. موگابه دومین دیدار خود از ایران را در دوران ریاست جمهوری حجت الاسلام خاتمی رئیس جمهور وقت و در پی دعوت رسمی ایشان انجام داد. هم‌زمان با این دیدار، کمیسیون مشتری بین دو کشور نیز در تهران برگزار شد.

عزم راسخ مقامات عالی رتبه دو کشور در گسترش روابط و برپایی کمیسیون مشتری بین طرفین در سال 1381 در تهران که بسیار با اهمیت بود، مقدمه دیدار رسمی حجت الاسلام خاتمی در بهمن 83 از کشور زیمبابوه گردید. در دهه هشتاد توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با سفرهای مقامات دو کشور و گفت و گوهای فی ما بین ادامه یافت. تقویت کمیسیون مشترک اقتصادی و اجرایی شدن توافقات حاکی از اهمیت توسعه روابط مشترک بود. تصویب لایحه موافقت نامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری فی ما بین در سال 1385 توسط کمیسیون اقتصادی مجلس، گام دیگری در تقویت و گسترش روابط اقتصادی ایران و زیمبابوه بود[۳][۴].

نیز نگاه کنید به

روابط سیاسی کانادا و ایران؛ روابط سیاسی تونس و ایران؛ روابط سیاسی، اقتصادی ژاپن با جمهوری اسلامی؛ روابط سیاسی و اقتصادی کوبا و ج.ا.ایران؛ روابط سیاسی لبنان و ایران؛ روابط سیاسی مصر و ایران؛ آغاز روابط رسمی دیپلماتیک ایران و چین؛ روابط سیاسی سنگال و ج.ا.ایران؛ روابط سیاسی ایران و فرانسه؛ روابط سیاسی ایران و مالی؛ روابط سیاسی و اقتصادی تایلند و ایران؛ روابط سیاسی اردن و ج.ا.ایران؛ روابط سیاسی ایران و اتیوپی؛ روابط سیاسی سیرالئون و ایران؛ روابط سیاسی و اقتصادی سریلانکا و ج. ا. ایران؛ روابط سیاسی ایران و گرجستان؛ روابط سیاسی ایران و قزاقستان؛ روابط سیاسی ایران و آرژانتین

کتابشناسی

  1. گزارش سمینار، شماره 5، دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی. ص. 3ـ.4.
  2. روزنامه اطلاعات (1377) 20/3/68. گلی زواره. ص. 454.
  3. روزنامه اطلاعات (1377) 20/3/68. گلی زواره. ص. 454.
  4. ایپکچی، محمدحسن (1399). جامعه و فرهنگ زیمبابوه. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.279-282.