صنایع دستی در قزاقستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
از دیرباز تا کنون صنایع دستی بخشی جدایی ناپذیر از نگرانی‌‌های روزانه ساکنان استپ‌‌های [[قزاقستان]] بوده است و بخشی از تولید داخلی از اقتصاد طبیعی، با هدف برآوردن نیاز‌ها و الزامات خانواده یا طایفه، زندگی روستایی عشایری، گله داری و کشاورزی آبی و همچنین ویژگی‌‌های جغرافیایی محل سکونت عوامل مؤثر در توسعه صنایع دستی قزاقستان و اشکال اصلی فعالیت‌‌های اقتصادی بوده است. در زمان‌‌های قدیم از طریق خاک [[قزاقستان]] مدرن، جاده بزرگ ابریشم، بدون شک در توسعه روابط تجاری و مبادلات فرهنگی با کشور‌های دیگر نقش مهمی داشته است .علاوه بر این، قزاق‌‌ها به مدت طولانی قادر به استخراج و بهره برداری از معادن بوده‌اند و استادان در فرآوری فلزات. طلا، نقره، آهن، مس تبحر داشته‌اند. دامداری به عنوان فعالیت اصلی و به عنوان یک منبع مواد غذایی و تأمین کننده مواد اولیه، مانند چرم، پشم، پر، شاخ، گاو، منجر به توسعه ساخت انواع صنایع دستی باارزش [[قزاقستان]] مانند: عروسک نمدی پشم، دباغی و چرم قلم زنی، دوخت، کنده کاری استخوان، طلا و جواهر به خصوص پوست کره اسب، شتر، گاو و بره شده است از کاری چرم جیر در لباس، کت، شلوار، شلوار .فرش‌های پشمی، تشک، طناب، روبان .در برخی از مناطق [[قزاقستان]] به اواسط قرن نوزدهم گله داری عشایری گله داری با کشاورزی آبی ترکیب شده است. در قزاقستان سنگ‌های معدنی غنی فراوانی وجود دارد که استتخراج آن‌ها نسبتا آسان بوده است: در دوران باستان از آهن گداخته نقره، مس وسایر فلزات، نیزه، دیگ و ظروف آشپزی، و از طلا بیشتر زیور آلات‌ می‌ساختند که این اقلام یکی از اقلام اصلی تجارت قزاق‌ها بوده است به همین خاطر در زمان‌های قدیم یک ضرب المثل در بین مردم قزاقستان رایج بوده است که می‌گفتند: "استاد هنر تن‌ها در طلا و نقره شناخته می‌شود" توسعه صنایع دستی قزاقستان تاثیر شگرفی در روابط تجاری، ترویج و تبادل فرهنگی بین ملت‌‌ها داشته است در بین مردم [[قزاقستان]] از قرن شازدهم مرکز تولید سفال وجود داشته است که از کارگاه‌‌های سفالگری آن دوران سرامیک با پوشش لعاب رنگی باقی مانده است در حفاری‌‌های باستان شناسی نیز سفال‌های لعاب کاری شده به دست آمده است که حاکی ازرواج این هنر بوده است و مشخص است که مردم در تولید طلا و جواهر و لوازم جانبی مانند ساخت کمربند، دستبند، گوشواره مهارت خاصی داشته‌اند. همانطور که اشاره شد واقعیت مهم این است که صنایع دستی قزاقستان از زمان‌های قدیم تا کنون در توسعه تجاری و اقتصادی مردمان این سر زمین نقش مهمی بازی‌ می‌کند.


=== وضعیت و انواع صنایع دستی ===
صنایع دستی قزاقستان دارای سابقه طولانی است، جواهرات ساخته شده از برنز، طلا، نقره، مس و غیره. بنا‌های تاریخی بجای مانده از عصر برنز، مؤید این واقعیت است در طول حفاری در خاک [[قزاقستان]] مدرن سفال تزئین شده با زیور آلات، و همچنین محصولات ساخته شده از استخوان، تزئین شده با کنده کاری یافت شده است. برخی منابع ادعا‌ می‌کنند که صنایع دستی قزاقستان یک ارتباط ژنتیکی با صنایع دستی قبایل مختلف که در قلمرو قزاقستان در دوران باستان ساکنان سکا‌ها، هون‌‌ها، و غیره زندگی‌ می‌کرده‌اند دارد و واقعیت این است که با توجه به این که فعالیت غالب مردم کوچ نشین دامداری بوده است صنایع دستی آن‌ها نیز از محصولات دامی مانند پشم، پوست و استخوان بوده است.
از دیرباز تا کنون صنایع دستی بخشی جدایی ناپذیر از نگرانی های روزانه ساکنان استپ های [[قزاقستان]] بوده است و بخشی از تولید داخلی از اقتصاد طبیعی، با هدف برآوردن نیازها و الزامات خانواده یا طایفه، زندگی روستایی عشایری، گله داری و کشاورزی آبی و همچنین ویژگی های جغرافیایی محل سکونت عوامل مؤثر در توسعه صنایع دستی قزاقستان و اشکال اصلی فعالیت های اقتصادی بوده است: در زمان های قدیم از طریق خاک قزاقستان مدرن ، جاده بزرگ ابریشم، بدون شک در توسعه روابط تجاری و مبادلات فرهنگی با کشورهای دیگر نقش مهمی داشته است .علاوه بر این، قزاق ها به مدت طولانی قادر به استخراج و بهره برداری از معادن بوده اند و استادان در فرآوری فلزات: طلا، نقره، آهن، مس تبحر داشته اند. دامداری به عنوان فعالیت اصلی و بعنوان یک منبع مواد غذایی و تأمین کننده مواد اولیه، مانند چرم، پشم، پر، شاخ، گاو، منجر به توسعه ساخت انواع صنایع دستی باارزش قزاقستان مانند: عروسک نمدی پشم، دباغی و چرم قلم زنی، دوخت، کنده کاری استخوان، طلا و جواهر به خصوص پوست کره اسب، شتر، گاو و بره شده است از کاری چرم جیر در لباس، کت، شلوار، شلوار .فرشهای پشمی، تشک، طناب، روبان .در برخی از مناطق


۲۸۳ JIoxyMeHTaIbHoe KHHo Ka3axcraHa، <nowiki>http://mysl.kazgazeta.kz/?p=169</nowiki> 346
یکی از صنایع دستی توسعه یافته در قبل از انقلاب قزاقستان - رنگرزی، رنگدانه‌‌های مختلف و رنگ آمیزی پوست، فرش و لباس و تولید رنگ از گیا‌هان مختلف و مواد معدنی بوده است. مواد اولیه برای تولید رنگ از رنگ‌‌های مختلف گیاه روناس و ریشه‌‌های آن بود. گیاه روناس در زمین‌‌های پست تقریبا در تمام دره رودخانه قزاقستان رشد می‌کند. [[نقاشی و مجسمه سازی در قزاقستان|نقاشی]] پوست و مو را ثابت می‌کند و رنگ خود را از دست نمی‌دهد. قزاق‌‌ها با خواص مواد معدنی و رنگ به خوبی آشنا بوده‌اند، به عنوان مثال، به منظور افزایش رنگ از نیترات، آمونیوم کلرید، سولفات، گل اخری رنگ، گوگرد و غیره استفاده می‌کرده اند، استفاده رنگ سفید در بین قزاق‌‌ها اولویت با رنگ سفید بوده است که نیاز چندانی به رنگ آمیزی نداشته است.


بخشی از صنایع دستی قزاق‌‌ها به بافت الیاف و پارچه اختصاص داشته است که از پشم شتر یا بز بافته‌ می‌شده، از این الیاف و پارچه بافته شده برای دوخت لباس، تهیه یورت و چادر صحرا نشینی، زیر انداز و رو انداز استفاده‌ می‌شده است.


قزاقستان به اواسط قرن نوزدهم گله داری عشایری گله داری با کشاورزی آبی ترکیب شده است. در قزاقستان سنگهای معدنی غنی فراوانی وجود دارد که استتخراج آنها نسبتا آسان بوده است: در دوران باستان از آهن گداخته نقره، مس وسایر فلزات، نیزه، دیگ و ظروف آشپزی، و از طلا بیشتر زیور آلات می ساختند که این اقلام یکی از اقلام اصلی تجارت قزاقها بوده است به همین خاطر در زمانهای قدیم یک ضرب المثل در بین مردم قزاقستان رایج بوده است که می‌گفتند: "استاد هنر تنها در طلا و نقره شناخته می‌شود" توسعه صنایع دستی قزاقستان تاثیر شگرفی در روابط تجاری، ترویج و تبادل فرهنگی بین ملت ها داشته است در بین مردم قزاقستان از قرن شازدهم مرکز تولید سفال وجود داشته است که از کارگاه های سفالگری آن دوران سرامیک با پوشش لعاب رنگی باقی مانده است در حفاری های باستانشناسی نیز سفالهای لعاب کاری شده بدست آمده است که حاکی ازرواج این هنر بوده است و مشخص است که مردم در تولید طلا و جواهر و لوازم جانبی مانند ساخت: کمربند، دستبند، گوشواره مهارت خاصی داشته اند. همانطور که اشاره شد واقعیت مهم این است که صنایع دستی قزاقستان از زمانهای قدیم تا کنون در توسعه تجاری و اقتصادی مردمان این سر زمین نقش مهمی بازی می کند
در صنایع دستی قزاقستان توسط مردان انواع سلاح، دکوراسیون، آهنگری، ساخت طلا و جواهر، سنگ کنده کاری، کنده کاری استخوان، کسب و کار سنگ، برش و همچنین مبلمان از جنس چوب، استخوان و چرم ساخته‌ می‌شده و مهار اسب، رکاب، نعل همچنین لوازم و قطعات فلزی گاوآهن، داس، چاقو و غیره از دیگر صنایع ساخته شده توسط مردان بوده است. در حالی که زنان به پردازش پشم، بافندگی، قلاب دوزی، ساخت عروسک از جنس نمدی، پارچه و نمد مالی، فرش، گلدوزی سبک‌‌های مختلف و تکنیک، خیاطی ساخت نمد برای پوشش پانل‌‌های یورت، انواع فرش، و دوخت کلاه خز، پالتو پوست و خز فراهم کردن جهیزیه عروس، لباس، ملافه، لوازم خانگی، که معمولا این موارد به صورت گروهی انجام‌ می‌شد و زنان مسن‌تر صنایع دستی را به دختران آموزش‌ می‌دادند.


صنایع دستی قزاقستان دارای سابقه طولانی است، جوا[[هرات]] ساخته شده از برنز، طلا، نقره، مس و غیره: بناهای تاریخی بجای مانده از عصر برنز، مؤید این واقعیت است در طول حفاری در خاک قزاقستان مدرن سفال تزئین شده با زیور آلات، و همچنین محصولات ساخته شده از استخوان، تزئین شده با کنده کاری یافت شده است: برخی منابع ادعا می کنند که صنایع دستی قزاقستان یک ارتباط ژنتیکی با صنایع دستی قبائل مختلف که در قلمرو قزاقستان در دوران باستان ساکنان: سکاها، هون ها، و غیره زندگی می کرده اند دارد و واقعیت این است که با توجه به این که فعالیت غالب مردم کوچ نشین دامداری بوده است صنایع دستی آنها نیز از محصولات دامی مانند پشم، پوست و استخوان بوده است
خانواده‌‌های با درآمد متوسط خود را با تولید اشیاء روزمره و تولید بخش عمده‌ای از صنایع دستی مشغول‌ می‌کردند. قزاق ثروتمند تنها مشتریان صنایع دستی بودند و برای کار انجام شده توسط گاو یا محصولات گاو پرداخت‌ می‌شود. محصولات با ارزش صنایع دستی قزاقستان با سفارش خوانین، سلاطین و بلشویک‌ها ساخته می‌شد. در نرخ و کارگاه‌‌های آموزشی خود را آن کار می‌کرد جواهرات با استعدادترین، برش، قلابدوزان به دستور اشراف و آرامگاه ساخته شد، اندود شده با صفحات حک شده، با پردازش هنری پورتال، ستون‌‌ها و گچبری‌‌های پیش ساخته .برخی آرامگاه‌‌های [[قزاقستان]] - سازه‌‌های مراسم تشییع جنازه که به عنوان حافظه از مرحوم ایجاد شد را به افتخار روح او، [[نقاشی و مجسمه سازی در قزاقستان|نقاشی]] با آبرنگ روی گچ باز است.


یکی از صنایع دستی توسعه یافته در قبل از انقلاب قزاقستان - رنگرزی، رنگدانه های مختلف و رنگ آمیزی پوست، فرش و لباس و تولید رنگ از گیاهان مختلف و مواد معدنی بوده است. مواد اولیه برای تولید رنگ از رنگ های مختلف گیاه روناس و ریشه های آن بود. گیاه روناس در زمین های پست تقریبا در تمام دره رودخانه قزاقستان رشد می‌کند. نقاشی پوست و مو را ثابت می‌کند و رنگ خود را از دست نمی‌دهد. قزاق ها با خواص مواد معدنی و رنگ بخوبی آشنا بوده اند، به عنوان مثال، به منظور افزایش رنگ از نیترات، آمونیوم کلرید، سولفات، گل اخری رنگ، گوگرد و غیره استفاده می‌کرده اند، استفاده رنگ سفید در بین قزاق ها اولویت با رنگ سفید بوده است که نیاز چندانی به رنگ آمیزی نداشته است.
در حال حاضر، بسیاری از صنایع دستی قزاقستان در حال تبدیل شدن بسیار محبوب است .طراحان مد لباس در آثار او اغلب از روش پشم جهت عروسک نمدی، تزئین شده با لباس گلدوزی در سبک سنتی استفاده کنید . جواهرات ایجاد مجموعه‌‌های جدید با زینت قزاقستان .آن‌ها به رواج با انواع لوازم جانبی از الگو‌های چرم نقش برجسته آمد


347
صنایع دستی مردم قزاق بنا بر خصلت و روحیه دلاوری و سبک زندگی خود بسیار متنوع و جذاب است. صنایع دستی مردم قزاق هر کدام بیانگر یکی از ویژگی‌‌های ملی، میهنی، آداب و رسوم و روحیه جوانمردی آن‌هاست که به تعدادی از صنایع دستی که نشانگر هویت ملی آن‌ها است اشاره می‌شود<ref>برگرفته از http://www.bilu.kz/remesla.php</ref>.


=== یورت ===
پورت یکی از مهمترین نیازمندی زندگی کوچ نشینان قزاق به شمار می‌رفته است که به عنوان یکی از میراث فرهنگی- معنوی در یونسکو به ثبت رسیده است. قزاق‌‌ها برای معرفی و حفظ پورت که خانه باستانی و یادگار زندگی عشایری آنان است صنایع دستی فراوان با اشکال، مواد و سایز‌های مختلف می‌سازند.


بخشی از صنایع دستی قزاق ها به بافت الیاف و پارچه اختصاص داشته است که از پشم شتر یا بز بافته می شده، از این الیاف و پارچه بافته شده برای دوخت لباس، تهیه یورت و چادر صحرا نشینی، زیر انداز و رو انداز استفاده می شده است.
دیواره‌‌ها و سقف صنایع دستی یورت اغلب از جنس نمد فشرده شده از پشم شتر، گوسفند و گاه ار موی حیوانات ساخته‌ می‌شود و در حقیقت دیواره یورت از نمد حلاجی شده بسیار فشرده و گاه از چوب‌‌های بسیار نازک درست‌ می‌شود که این صنعت دستی نه تنها برای گردشگران جذاب و جالب است بلکه به عنوان نمادی که خاطره مردم قزاق را در سبک زندگی تداعی‌ می‌کند مورد علاقه قزاق‌ها‌ می‌باشد.


در صنایع دستی قزاقستان توسط مردان انواع سلاح، دکوراسیون، آهنگری، ساخت طلا و جواهر، سنگ کنده کاری، کنده کاری استخوان، کسب و کار سنگ، برش و همچنین مبلمان از جنس چوب، استخوان و چرم ساخته می شده و مهار اسب، رکاب، نعل همچنین لوازم و قطعات فلزی گاوآهن، داس، چاقو و غیره از دیگر صنایع ساخته شده توسط مردان بوده است: در حالی که زنان به پردازش پشم، بافندگی، قلاب دوزی، ساخت عروسک از جنس نمدی، پارچه و نمد مالی، فرش، گلدوزی سبک های مختلف و تکنیک، خیاطی ساخت نمد برای پوشش پانل های یورت، انواع فرش، و دوخت کلاه خز، پالتو پوست و خز فراهم کردن جهیزیه عروس: لباس، ملافه، لوازم خانگی، که معمولا این موارد به صورت گروهی انجام می شد و زنان مسن تر صنایع دستی را به دختران آموزش می دادند.
=== اسب و شتر ===
اسب و شتر از دیگر نماد‌های زندگی عشایری قزاق‌ها به شمار‌ می‌رود که کوچ مردم صحرا نشین بدون آن‌ها قابل تصور نیست. هر چند امروزه اغلب مردم قزاق شهر نشین و یا روستا نشین شده اند ولی هنوز پرورش اسب و شتر در بین آن‌ها رایج است. اگر سفری به دشت و دمن [[قزاقستان]] داشته باشیم گله‌‌های اسب و شتر که مشغول چرا هستند فراوان دیده‌ می‌شود.


خانواده های با درآمد متوسط خود را با تولید اشیاء روزمره و تولید بخش عمده ای از صنایع دستی.مشغول می کردند. قزاق ثروتمند تنها مشتریان صنایع دستی بودند و برای کار انجام شده توسط گاو یا محصولات گاو پرداخت می شود. محصولات با ارزش صنایع دستی قزاقستان با سفارش خوانین، سلاطین و بلشویکها ساخته می‌شد. در نرخ و کارگاه های آموزشی خود را آن کار می‌کرد جواهرات با استعداد ترین، برش، قلابدوزان . به دستور اشراف و آرامگاه ساخته شد، اندود شده با صفحات حک شده، با پردازش هنری پورتال، ستون ها و گچبری های پیش ساخته .برخی آرامگاه های قزاقستان - سازه های مراسم تشییع جنازه که به عنوان حافظه از مرحوم ایجاد شد را به افتخار روح او، نقاشی با آبرنگ روی گچ باز است.
بنا بر این امروزه برای حفظ ارزش و جایگاه این دو حیوان نجیب به عنوان یکی از نماد‌های مردم قزاق در قالب صنایع دستی تجلی یافته است که از جنس چوب یا فلز ساخته‌ می‌شود و در کنار سایر صنایع دستی بیشتر خودنمایی‌ می‌کند.


در حال حاضر، بسیاری از صنایع دستی قزاقستان در حال تبدیل شدن بسیار محبوب است .طراحان مد لباس در آثار او اغلب از روش پشم جهت عروسک نمدی، تزئین شده با لباس گلدوزی در سبک سنتی استفاده کنید . جواهرات ایجاد مجموعه های جدید با زینت قزاقستان .آنها به رواج با انواع لوازم جانبی از الگوهای چرم نقش برجسته آمد
=== عقاب ===
بخش مهمی از غذای کوچ نشینان مردم قزاق از شکار تأمین‌ می‌شده است که در بسیاری از موارد عقاب در شکار نقش مهمی داشته است به همین دلیل نماد عقاب یکی از صایع دستی قزاق‌‌ها به شمار می‌رود که اغلب از جنس چوب و یا فلزات ساخته‌ می‌شود.


348
=== زیور آلات (انگشتر، گرد نبند، دستبند و گوشواره) ===
قزاق‌‌ها مخصوصا زنان برای تزیینات خود اهمیت زیادی قائل بوده‌اند به همین خاطر مردم از روزگاران بسیار کهن در کنار فعالیت‌‌های معیشتی و در اوقات فراغت به ساخت زیور آلات‌ می‌پرداخته اند، این سنت که از دیرباز تا کنون ادامه داشته است امروزه در قالب صنایع دستی تبلور یافته است.زیور آلات قزاق‌‌ها که از نظر حجم و اندازه معمولا بزرگ، سنگین و زمخت است از جنس طلا، نقره، طلای سفید، مس و گاه از چوب ساخته می‌شود زینت بخش دست‌ها، گردن انگشتان و سینه و پیشانی بوده است<ref>برگرفته از https://ru.wikipedia.org</ref>.


=== نماد معماری و بنا‌های تاریخی و مدرن محلی ===
در [[قزاقستان]] عموما سه نوع [[معماری در قزاقستان|معماری]] متداول است؛ معماری اسلامی مانند معماری بنای مقبره خواجه احمد یسوی در [[شهر ترکستان]]، آرامگاه باباجی خاتون، بنای تاریخی قرن یازدهم و آرامگاه عایشه بی بی، بنای تاریخی قرن دوازدهم در [[شهر طراز]]، معماری سنتی قزاقی که الهام گرفته از سبک زندگی و محل اسکان قزاق‌‌ها مانند معماری ساختمان خان شاطیر و کاخ ریاست جمهوری که معماری آن‌ها از یورت و چادر قزاقی الهام گرفته شده است، معماری مدرن که از معماری کشور‌های خارجی و سایر ملیت‌ها برگرفته شده است به خصوص از فرهنگ و سبک معماری غربی، مانند ساخمان بسیاری از هتل‌‌ها، رستوران‌‌ها، فروشگاه، اماکن آموزشی و ورزشی بخصوص در [[شهر آستانا]] پایتخت قزاقستان که در سال‌های اخیر عموما به سبکی مدرن و مینیاتوری ساخته شده است که بخشی از صنایع دستی قزاقستان از این معماری‌‌های سنتی و مدرن بهره گرفته است. سمبل [[برج بایتریک]]، مجموعه تجاری و تفریحی خان شاطیر و کاخ ریاست جمهوری از صنایع دستی زیبایی است که معمولا از جنس فلز یا چوب درست‌ می‌شود<ref>برگرفته از https://ru.wikipedia.org/wiki/ http://rasp.yandex.kz/station/9618977 [http://e-history.kz/ru/publications/view/1389&#x20;https://translate.google.com/?hl=fa#a/ru/ http://e-history.kz/ru/publications/view/1389 https://translate.google.com/?hl=fa#a/ru/] [http://www.rusnauka.com/36_NIO&#x20;2008/Philosophia/39257.doc.htm http://www.rusnauka.com/36_NIO 2008/Philosophia/39257.doc.htm]</ref>.


صنایع دستی مردم قزاق بنا بر خصلت و روحیه دلاوری و سبک زندگی خود بسیار متنوع و جذاب است. صنایع دستی مردم قزاق هر کدام بیانگر یکی از ویژگی های ملی، میهنی، آداب و رسوم و روحیه جوانمردی آنهاست که به تعدادی از صنایع دسستی که نشانگر هویت ملی آنها است اشاره می‌شود. ۲۸۴
=== تکه دوزی و سوزن دوزی ===
تکه دوزی و سوزن دوزی از صنایع دستی مهم [[قزاقستان]] است که بیشتر توسط زنان انجام می‌شود. در تکه دوزی تکه‌‌هایی از پارچه، نمد و یا چرم با اشکال مختلف را روی تکه‌‌هایی از پارچه، نمد و یا چرم زمینه‌ می‌دوزند و با این تکه دوزی‌‌ها صنایع دستی زیبا با کاربرد‌های مختلف‌ می‌ساختند بعضی از تکه دوزی‌‌ها روی لباس، بعضی از تکه دوزی‌‌ها برای تزیین یورت، وبعضی دیگر برای ساخت عروسک و مجسمه حیوانات به کار‌ می‌رود.


==== پورت ====
در سوزن دوزی با سوزن و نخ‌‌های رنگی نقش‌‌های زیبایی روی پارچه، لباس و پرده خلق‌ می‌شود. از آنجا تکه دوزی بیشتر توسط زنان انجام‌ می‌شود لذا این هنر غالبا از حرفه اختصاصی زنان به شمار می رود.
پورت یکی از مهمترین نیازمندی زندگی کوچ نشینان قزاق بشمار ی رفته است که به عنوان یکی از میراث فرهنگی- معنوی در یونسکو به ثبت رسیده است.قزاق ها برای معرفی و حفظ پورت که خانه باستانی و یادگار زندگی عشایری آنان است صنایع دستی فراوان با اشکال، مواد و سایزهای مختلف می‌سازند.


دیواره ها و سقف صنایع دستی یورت اغلب از جنس نمد فشرده شده از پشم شتر، گوسفند و گاه ار موی حیوانات ساخته می شود و در حقیقت دیواره یورت از نمد حلاجی شده بسیار فشرده و گاه از چوب های بسیار نازک درست می شود که این صنعت دستی نه تنها برای گردشگران جذاب و جالب است بلکه به عنوان نمادی که خاطره مردم قزاق را در سبک زندگی تداعی می کند مورد علاقه قزاقها می باشد
از قدیم تا کنون علاوه بر استفاده از تکه دوزی و سوزن دوزی در نیازمندی‌‌های زندگی مانند دوخت لباس، ساخت پورت و پارچه‌‌های مورد استفاده مانند پرده و روکشی که برای وسایل و رختخواب به کار‌ می‌رفت تکه دوزی و سوزن دوزی یکی از اقلام مهم در جهیزه عروس و داماد‌‌ها بوده است.


==== اسب و شتر ====
=== نمایشگاه‌‌های صنایع دستی ===
اسب و شتر از دیگر نمادهای زندگی عشایری قزاقها بشمار می رود که کوچ مردم صحرا نشین بدون آنها قابل تصور نیست. هر چند امروزه اغلب مردم قزاق شهر نشین و یا روستا نشین شده اند ولی هنوز پرورش اسب و شتر در بین آنها رایج است. اگر سفری به دشت و دمن قزاقستان داشته باشیم گله های اسب و شتر که مشغول چرا هستند فراوان دیده می شود.
با توجه به اینکه بخشی از مردم [[جامعه قزاقستان]] به تولید صنایع دستی اشتغال دارند و اقتصاد درصدی از خانواده‌‌ها و کارگاه‌‌های کوچک به تولید انواع صنایع دستی وابسته است لذا هم بخش خصوصی و مردم و هم متصدیان سازمان‌ها ون‌هاد‌های دولتی برای معرفی و گسترش این صنعت و حرفه تلاش و برنامه‌ریزی فراوان انجام می‌دهند از قبیل: آموزش، حمایت‌‌های مالی، زمینه سازی فروش و صادرات، که برگزاری نمایشگاه و جشنواره‌‌های صنایع دستی در داخل و خارج از کشور یکی از رایج ترین برنامه‌‌های بخش خصوصی و دولتی است. به همین منظور در [[قزاقستان]] در هر سال به مناسبت‌‌های مختلف‌ به طور میانگین حدود ۲۰ نمایشگاه داخلی و خارجی با مشارکت مردم و نهاد‌های دولتی [[قزاقستان]] و مراکز فرهنگی [[روسیه]]، [[چین]]، [[آمریکا]]، اروپا و کشور‌های آسیایی مخصوصا کشور‌های آسیای مرکزی بر گزار می‌گردد.


بنا بر این امروزه برای حفظ ارزش و جایگاه این دو حیوان نجیب بعنوان یکی از نمادهای مردم قزاق در قالب صنایع دستی تجلی یافته است که از جنس چوب یا فلز ساخته می شود و در کنار سایر صنایع دستی بیشتر خودنمایی می کند.
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در [[قزاقستان]] از مراکز مهم فرهنگی خارجی به شمار‌ می‌رود که در هر سال با مشارکت مراکز فرهنگی و دانشگاه‌‌های قزاقستان‌ به طور میانگین ۶ نمایشگاه اقلام فرهنگی و صنایع دستی در شهر‌های مختلف قزاقستان به خصوص در [[شهر آستانا|آستانا]] و [[شهر آلماتی|آلماتی]] برگزار می‌کند.


284 <nowiki>http://www.bilu.kz/remesla.php</nowiki>
دولت [[قزاقستان]] برای معرفی و تبادل تجاری در حوزه صنایع دستی در هر سال تقویم برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و میراث فرهنگی خود را منتشر می‌کند که در این تقویم اطلاعات لازم از قبیل زمان، مکان، نوع نمایشگاه در کشور‌های مختلف را منتشر می‌کند که تاکنون میراث فرهنگی و صنایع دستی قزاقستان در کشور‌های [[روسیه]]، آسیای مرکزی، [[چین]]، [[آمریکا]]، [[فرانسه]]، انگلستان، [[مصر]] و هندوستان و... به نمایش گذاشته شده است<ref>صابری، اصغر (1395). جامعه و فرهنگ [[قزاقستان]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص 346-353.</ref>.


349
== نیز نگاه کنید به ==
[[صنایع دستی در روسیه]]؛ [[صنایع دستی در تونس]]؛ [[صنایع دستی در ژاپن]]؛ [[صنایع دستی در کوبا]]؛ [[صنایع دستی و تجارت فرهنگی در چین]]؛ [[صنایع دستی در سنگال]]؛ [[صنایع دستی افغانستان]]؛ [[صنایع دستی در آرژانتین]]؛ [[صنایع دستی در مالی]]؛ [[صنایع دستی در ساحل عاج]]؛ [[صنایع دستی در زیمبابوه]]؛ [[صنایع دستی در تایلند]]؛ [[صنایع دستی در اسپانیا]]؛ [[صنایع دستی در اردن]]؛ [[صنایع دستی در اتیوپی]]؛ [[صنایع دستی در سیرالئون]]؛ [[صنایع دستی در قطر]]؛ [[صنایع دستی در تاجیکستان]].


==== عقاب ====
== کتابشناسی ==
بخش مهمی از غذای کوچ نشینان مردم قزاق از شکار تأمین می شده است که در بسیاری از موارد عقاب در شکار نقش مهمی داشته است به همین دلیل نماد عقاب یکی از صایع دستی قزاق ها بشمار می‌رود که اغلب از جنس چوب و یا فلزات ساخته می شود.
 
==== زیور آلات (انگشتر، گرد نبند، دستبند و گوشواره) ====
قزاق ها مخصوصا زنان برای تزیینات خود اهمیت زیادی قائل بوده اند به همین خاطر مردم از روزگاران بسیار کهن در کنار فعالیت های معیشتی و در اوقات فراغت به ساخت زیور آلات می پرداخته اند ، این سنت که از دیرباز تا کنون ادامه داشته است امروزه در قالب صنایع دستی تبلور یافته است.
 
زیور آلات قزاق ها که از نظر حجم و اندازه معمولا بزرگ، سنگین و زمخت است از جنس طلا، نقره، طلای سفید، مس و گاه از چوب ساخته می‌شود زینت بخش دستها، گردن انگشتان و سینه و پیشانی بوده است.۲۸۵
 
==== نماد معماری و بناهای تاریخی و مدرن محلی ====
در قزاقستان عموما سه نوع معماری متداول است؛ معماری اسلامی مانند معماری بنای مقبره [[خواجه احمد یسوی]] در شهر ترکستان، آرامگاه باباجی خاتون ، بنای تاریخی قرن یازدهم و آرامگاه عایشه بی بی ، بنای تاریخی قرن XII در [[شهر طراز]]. ، معماری سنتی قزاقی که الهام گرفته از سبک زندگی و محل اسکان قزاق ها مانند معماری ساختمان خان شاطیر و کاخ ریاست جمهوری که معماری آنها از یورت و چادر قزاقی الهام گرفته شده است، معماری مدرن که از معماری کشورهای خارجی و سایر ملیتها بر گرفته شده است بخصوص از فرهنگ و سبک معماری غربی، مانند ساخمان بسیاری از هتل ها، رستوران ها، فروشگاه، اماکن آموزشی و ورزشی بخصوص در [[شهر آستانا]] پایتخت قزاقستان که در سالهای اخیر عموما به سبکی مدرن و مینیاتوری ساخته شده است که بخشی از صنایع دستی
 
285 <nowiki>https://ru.wikipedia.org</nowiki>
 
350
 
 
قزاقستان از این معماری های سنتی و مدرن بهره گرفته است. سمبل برج بایتریک، مجموعه تجاری و تفریحی خان شاطیر و کاخ ریاست جمهوری از صنایع دستی زیبایی است که معمولا از جنس فلز یا چوب درست می شود.۲۸۶
 
==== تکه دوزی و سوزن دوزی ====
تکه دوزی و سوزن دوزی از صنایع دستی مهم قزاقستان است که بیشتر توسط زنان انجام می‌شود. در تکه دوزی تکه هایی از پارچه، نمد و یا چرم با اشکال مختلف را روی تکه هایی از پارچه، نمد و یا چرم زمینه می دوزند و با این تکه دوزی ها صنایع دستی زیبا با کاربردهای مختلف می ساختند بعضی از تکه دوزی ها روی لباس،
 
بعضی از تکه دوزی ها برای تزیین یورت، وبعضی دیگر برای ساخت عروسک و مجسمه حیوانات بکار می رود.
 
در سوزن دوزی با سوزن و نخ های رنگی نقش های زیبایی روی پارچه، لباس و پرده خلق می شود. از آنجا تکه دوزی بیشترتوسط زنان انجام می شود لذا این هنرغالبا ازحرفه اختصاصی زنان بشمارمی رود.
 
از قدیم تا کنون علاوه بر استفاده از تکه دوزی و سوزن دوزی در نیازمندی های زندگی مانند دوخت لباس، ساخت پورت و پارچه های مورد استفاده مانند پرده و روکشی که برای وسایل و رختخواب بکار می رفت تکه دوزی و سوزن دوزی یکی از اقلام مهم در جهیزه عروس و داماد ها بوده است.
 
286 <nowiki>https://ru.wikipedia.org/wiki/</nowiki>
 
<nowiki>http://rasp.yandex.kz/station/9618977</nowiki>
 
<nowiki>http://e-history.kz/ru/publications/view/1389</nowiki> <nowiki>https://translate.google.com/?hl=fa#a/ru/</nowiki>
 
<nowiki>http://www.rusnauka.com/36_NIO</nowiki> 2008/Philosophia/39257.doc.htm 351
 
 
باشگاه خبرنگ
 
==== نمایشگاه های صنایع دستی ====
با توجه به اینکه بخشی از مردم [[جامعه قزاقستان]] به تولید صنایع دستی اشتغال دارند و اقتصاد درصدی از خانواده ها و کارگاه های کوچک به تولید انواع صنایع دستی وابسته است لذا هم بخش خصوصی و مردم و هم متصدیان سازمانها ونهادهای دولتی برای معرفی و گسترش این صنعت و حرفه تلاش و برنامه‌ریزی فراوان انجام می‌دهند از قبیل: آموزش، حمایت های مالی، زمینه سازی فروش و صادرات، که برگزاری نمایشگاه و جشنواره های صنایع دستی در داخل و خارج از کشور یکی از رایج ترین برنامه های بخش خصوصی و دولتی است. به همین منظور در قزاقستان در هر سال به مناسبت های مختلف بطور میانگین حدود ۲۰ نمایشگاه داخلی و خارجی با مشارکت مردم و نهادهای دولتی قزاقستان و مراکز فرهنگی روسیه، چین، آمریکا، اروپا و کشورهای آسیایی مخصوصا کشورهای آسیای مرکزی بر گزار می‌گردد.
 
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان از مراکز مهم فرهنگی خارجی بشمار می رود که در هر سال با مشارکت مراکز فرهنگی و [[دانشگاه های قزاقستان]] بطور میانگین ۶ نمایشگاه اقلام فرهنگی و صنایع دستی در شهرهای مختلف قزاقستان بخصوص در آستانا و آلماتی برگزار می‌کند.
 
دولت قزاقستان برای معرفی و تبادل تجاری در حوزه صنایع دستی در هر سال تقویم برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و میراث فرهنگی خود را منتشر می‌کند که در این تقویم اطلاعات لازم از قبیل زمان، مکان،
 
نوع نمایشگاه در کشورهای مختلف را منتشر می‌کند.که تاکنون میراث فرهنگی و صنایع دستی قزاقستان در کشورهای روسیه، آسیای مرکزی، چین، آمریکا، فرانسه، انگلستان، [[مصر]] و هندوستان و... به نمایش گذاشته شده است.

نسخهٔ ‏۲ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۵۸

از دیرباز تا کنون صنایع دستی بخشی جدایی ناپذیر از نگرانی‌‌های روزانه ساکنان استپ‌‌های قزاقستان بوده است و بخشی از تولید داخلی از اقتصاد طبیعی، با هدف برآوردن نیاز‌ها و الزامات خانواده یا طایفه، زندگی روستایی عشایری، گله داری و کشاورزی آبی و همچنین ویژگی‌‌های جغرافیایی محل سکونت عوامل مؤثر در توسعه صنایع دستی قزاقستان و اشکال اصلی فعالیت‌‌های اقتصادی بوده است. در زمان‌‌های قدیم از طریق خاک قزاقستان مدرن، جاده بزرگ ابریشم، بدون شک در توسعه روابط تجاری و مبادلات فرهنگی با کشور‌های دیگر نقش مهمی داشته است .علاوه بر این، قزاق‌‌ها به مدت طولانی قادر به استخراج و بهره برداری از معادن بوده‌اند و استادان در فرآوری فلزات. طلا، نقره، آهن، مس تبحر داشته‌اند. دامداری به عنوان فعالیت اصلی و به عنوان یک منبع مواد غذایی و تأمین کننده مواد اولیه، مانند چرم، پشم، پر، شاخ، گاو، منجر به توسعه ساخت انواع صنایع دستی باارزش قزاقستان مانند: عروسک نمدی پشم، دباغی و چرم قلم زنی، دوخت، کنده کاری استخوان، طلا و جواهر به خصوص پوست کره اسب، شتر، گاو و بره شده است از کاری چرم جیر در لباس، کت، شلوار، شلوار .فرش‌های پشمی، تشک، طناب، روبان .در برخی از مناطق قزاقستان به اواسط قرن نوزدهم گله داری عشایری گله داری با کشاورزی آبی ترکیب شده است. در قزاقستان سنگ‌های معدنی غنی فراوانی وجود دارد که استتخراج آن‌ها نسبتا آسان بوده است: در دوران باستان از آهن گداخته نقره، مس وسایر فلزات، نیزه، دیگ و ظروف آشپزی، و از طلا بیشتر زیور آلات‌ می‌ساختند که این اقلام یکی از اقلام اصلی تجارت قزاق‌ها بوده است به همین خاطر در زمان‌های قدیم یک ضرب المثل در بین مردم قزاقستان رایج بوده است که می‌گفتند: "استاد هنر تن‌ها در طلا و نقره شناخته می‌شود" توسعه صنایع دستی قزاقستان تاثیر شگرفی در روابط تجاری، ترویج و تبادل فرهنگی بین ملت‌‌ها داشته است در بین مردم قزاقستان از قرن شازدهم مرکز تولید سفال وجود داشته است که از کارگاه‌‌های سفالگری آن دوران سرامیک با پوشش لعاب رنگی باقی مانده است در حفاری‌‌های باستان شناسی نیز سفال‌های لعاب کاری شده به دست آمده است که حاکی ازرواج این هنر بوده است و مشخص است که مردم در تولید طلا و جواهر و لوازم جانبی مانند ساخت کمربند، دستبند، گوشواره مهارت خاصی داشته‌اند. همانطور که اشاره شد واقعیت مهم این است که صنایع دستی قزاقستان از زمان‌های قدیم تا کنون در توسعه تجاری و اقتصادی مردمان این سر زمین نقش مهمی بازی‌ می‌کند.

صنایع دستی قزاقستان دارای سابقه طولانی است، جواهرات ساخته شده از برنز، طلا، نقره، مس و غیره. بنا‌های تاریخی بجای مانده از عصر برنز، مؤید این واقعیت است در طول حفاری در خاک قزاقستان مدرن سفال تزئین شده با زیور آلات، و همچنین محصولات ساخته شده از استخوان، تزئین شده با کنده کاری یافت شده است. برخی منابع ادعا‌ می‌کنند که صنایع دستی قزاقستان یک ارتباط ژنتیکی با صنایع دستی قبایل مختلف که در قلمرو قزاقستان در دوران باستان ساکنان سکا‌ها، هون‌‌ها، و غیره زندگی‌ می‌کرده‌اند دارد و واقعیت این است که با توجه به این که فعالیت غالب مردم کوچ نشین دامداری بوده است صنایع دستی آن‌ها نیز از محصولات دامی مانند پشم، پوست و استخوان بوده است.

یکی از صنایع دستی توسعه یافته در قبل از انقلاب قزاقستان - رنگرزی، رنگدانه‌‌های مختلف و رنگ آمیزی پوست، فرش و لباس و تولید رنگ از گیا‌هان مختلف و مواد معدنی بوده است. مواد اولیه برای تولید رنگ از رنگ‌‌های مختلف گیاه روناس و ریشه‌‌های آن بود. گیاه روناس در زمین‌‌های پست تقریبا در تمام دره رودخانه قزاقستان رشد می‌کند. نقاشی پوست و مو را ثابت می‌کند و رنگ خود را از دست نمی‌دهد. قزاق‌‌ها با خواص مواد معدنی و رنگ به خوبی آشنا بوده‌اند، به عنوان مثال، به منظور افزایش رنگ از نیترات، آمونیوم کلرید، سولفات، گل اخری رنگ، گوگرد و غیره استفاده می‌کرده اند، استفاده رنگ سفید در بین قزاق‌‌ها اولویت با رنگ سفید بوده است که نیاز چندانی به رنگ آمیزی نداشته است.

بخشی از صنایع دستی قزاق‌‌ها به بافت الیاف و پارچه اختصاص داشته است که از پشم شتر یا بز بافته‌ می‌شده، از این الیاف و پارچه بافته شده برای دوخت لباس، تهیه یورت و چادر صحرا نشینی، زیر انداز و رو انداز استفاده‌ می‌شده است.

در صنایع دستی قزاقستان توسط مردان انواع سلاح، دکوراسیون، آهنگری، ساخت طلا و جواهر، سنگ کنده کاری، کنده کاری استخوان، کسب و کار سنگ، برش و همچنین مبلمان از جنس چوب، استخوان و چرم ساخته‌ می‌شده و مهار اسب، رکاب، نعل همچنین لوازم و قطعات فلزی گاوآهن، داس، چاقو و غیره از دیگر صنایع ساخته شده توسط مردان بوده است. در حالی که زنان به پردازش پشم، بافندگی، قلاب دوزی، ساخت عروسک از جنس نمدی، پارچه و نمد مالی، فرش، گلدوزی سبک‌‌های مختلف و تکنیک، خیاطی ساخت نمد برای پوشش پانل‌‌های یورت، انواع فرش، و دوخت کلاه خز، پالتو پوست و خز فراهم کردن جهیزیه عروس، لباس، ملافه، لوازم خانگی، که معمولا این موارد به صورت گروهی انجام‌ می‌شد و زنان مسن‌تر صنایع دستی را به دختران آموزش‌ می‌دادند.

خانواده‌‌های با درآمد متوسط خود را با تولید اشیاء روزمره و تولید بخش عمده‌ای از صنایع دستی مشغول‌ می‌کردند. قزاق ثروتمند تنها مشتریان صنایع دستی بودند و برای کار انجام شده توسط گاو یا محصولات گاو پرداخت‌ می‌شود. محصولات با ارزش صنایع دستی قزاقستان با سفارش خوانین، سلاطین و بلشویک‌ها ساخته می‌شد. در نرخ و کارگاه‌‌های آموزشی خود را آن کار می‌کرد جواهرات با استعدادترین، برش، قلابدوزان به دستور اشراف و آرامگاه ساخته شد، اندود شده با صفحات حک شده، با پردازش هنری پورتال، ستون‌‌ها و گچبری‌‌های پیش ساخته .برخی آرامگاه‌‌های قزاقستان - سازه‌‌های مراسم تشییع جنازه که به عنوان حافظه از مرحوم ایجاد شد را به افتخار روح او، نقاشی با آبرنگ روی گچ باز است.

در حال حاضر، بسیاری از صنایع دستی قزاقستان در حال تبدیل شدن بسیار محبوب است .طراحان مد لباس در آثار او اغلب از روش پشم جهت عروسک نمدی، تزئین شده با لباس گلدوزی در سبک سنتی استفاده کنید . جواهرات ایجاد مجموعه‌‌های جدید با زینت قزاقستان .آن‌ها به رواج با انواع لوازم جانبی از الگو‌های چرم نقش برجسته آمد

صنایع دستی مردم قزاق بنا بر خصلت و روحیه دلاوری و سبک زندگی خود بسیار متنوع و جذاب است. صنایع دستی مردم قزاق هر کدام بیانگر یکی از ویژگی‌‌های ملی، میهنی، آداب و رسوم و روحیه جوانمردی آن‌هاست که به تعدادی از صنایع دستی که نشانگر هویت ملی آن‌ها است اشاره می‌شود[۱].

یورت

پورت یکی از مهمترین نیازمندی زندگی کوچ نشینان قزاق به شمار می‌رفته است که به عنوان یکی از میراث فرهنگی- معنوی در یونسکو به ثبت رسیده است. قزاق‌‌ها برای معرفی و حفظ پورت که خانه باستانی و یادگار زندگی عشایری آنان است صنایع دستی فراوان با اشکال، مواد و سایز‌های مختلف می‌سازند.

دیواره‌‌ها و سقف صنایع دستی یورت اغلب از جنس نمد فشرده شده از پشم شتر، گوسفند و گاه ار موی حیوانات ساخته‌ می‌شود و در حقیقت دیواره یورت از نمد حلاجی شده بسیار فشرده و گاه از چوب‌‌های بسیار نازک درست‌ می‌شود که این صنعت دستی نه تنها برای گردشگران جذاب و جالب است بلکه به عنوان نمادی که خاطره مردم قزاق را در سبک زندگی تداعی‌ می‌کند مورد علاقه قزاق‌ها‌ می‌باشد.

اسب و شتر

اسب و شتر از دیگر نماد‌های زندگی عشایری قزاق‌ها به شمار‌ می‌رود که کوچ مردم صحرا نشین بدون آن‌ها قابل تصور نیست. هر چند امروزه اغلب مردم قزاق شهر نشین و یا روستا نشین شده اند ولی هنوز پرورش اسب و شتر در بین آن‌ها رایج است. اگر سفری به دشت و دمن قزاقستان داشته باشیم گله‌‌های اسب و شتر که مشغول چرا هستند فراوان دیده‌ می‌شود.

بنا بر این امروزه برای حفظ ارزش و جایگاه این دو حیوان نجیب به عنوان یکی از نماد‌های مردم قزاق در قالب صنایع دستی تجلی یافته است که از جنس چوب یا فلز ساخته‌ می‌شود و در کنار سایر صنایع دستی بیشتر خودنمایی‌ می‌کند.

عقاب

بخش مهمی از غذای کوچ نشینان مردم قزاق از شکار تأمین‌ می‌شده است که در بسیاری از موارد عقاب در شکار نقش مهمی داشته است به همین دلیل نماد عقاب یکی از صایع دستی قزاق‌‌ها به شمار می‌رود که اغلب از جنس چوب و یا فلزات ساخته‌ می‌شود.

زیور آلات (انگشتر، گرد نبند، دستبند و گوشواره)

قزاق‌‌ها مخصوصا زنان برای تزیینات خود اهمیت زیادی قائل بوده‌اند به همین خاطر مردم از روزگاران بسیار کهن در کنار فعالیت‌‌های معیشتی و در اوقات فراغت به ساخت زیور آلات‌ می‌پرداخته اند، این سنت که از دیرباز تا کنون ادامه داشته است امروزه در قالب صنایع دستی تبلور یافته است.زیور آلات قزاق‌‌ها که از نظر حجم و اندازه معمولا بزرگ، سنگین و زمخت است از جنس طلا، نقره، طلای سفید، مس و گاه از چوب ساخته می‌شود زینت بخش دست‌ها، گردن انگشتان و سینه و پیشانی بوده است[۲].

نماد معماری و بنا‌های تاریخی و مدرن محلی

در قزاقستان عموما سه نوع معماری متداول است؛ معماری اسلامی مانند معماری بنای مقبره خواجه احمد یسوی در شهر ترکستان، آرامگاه باباجی خاتون، بنای تاریخی قرن یازدهم و آرامگاه عایشه بی بی، بنای تاریخی قرن دوازدهم در شهر طراز، معماری سنتی قزاقی که الهام گرفته از سبک زندگی و محل اسکان قزاق‌‌ها مانند معماری ساختمان خان شاطیر و کاخ ریاست جمهوری که معماری آن‌ها از یورت و چادر قزاقی الهام گرفته شده است، معماری مدرن که از معماری کشور‌های خارجی و سایر ملیت‌ها برگرفته شده است به خصوص از فرهنگ و سبک معماری غربی، مانند ساخمان بسیاری از هتل‌‌ها، رستوران‌‌ها، فروشگاه، اماکن آموزشی و ورزشی بخصوص در شهر آستانا پایتخت قزاقستان که در سال‌های اخیر عموما به سبکی مدرن و مینیاتوری ساخته شده است که بخشی از صنایع دستی قزاقستان از این معماری‌‌های سنتی و مدرن بهره گرفته است. سمبل برج بایتریک، مجموعه تجاری و تفریحی خان شاطیر و کاخ ریاست جمهوری از صنایع دستی زیبایی است که معمولا از جنس فلز یا چوب درست‌ می‌شود[۳].

تکه دوزی و سوزن دوزی

تکه دوزی و سوزن دوزی از صنایع دستی مهم قزاقستان است که بیشتر توسط زنان انجام می‌شود. در تکه دوزی تکه‌‌هایی از پارچه، نمد و یا چرم با اشکال مختلف را روی تکه‌‌هایی از پارچه، نمد و یا چرم زمینه‌ می‌دوزند و با این تکه دوزی‌‌ها صنایع دستی زیبا با کاربرد‌های مختلف‌ می‌ساختند بعضی از تکه دوزی‌‌ها روی لباس، بعضی از تکه دوزی‌‌ها برای تزیین یورت، وبعضی دیگر برای ساخت عروسک و مجسمه حیوانات به کار‌ می‌رود.

در سوزن دوزی با سوزن و نخ‌‌های رنگی نقش‌‌های زیبایی روی پارچه، لباس و پرده خلق‌ می‌شود. از آنجا تکه دوزی بیشتر توسط زنان انجام‌ می‌شود لذا این هنر غالبا از حرفه اختصاصی زنان به شمار می رود.

از قدیم تا کنون علاوه بر استفاده از تکه دوزی و سوزن دوزی در نیازمندی‌‌های زندگی مانند دوخت لباس، ساخت پورت و پارچه‌‌های مورد استفاده مانند پرده و روکشی که برای وسایل و رختخواب به کار‌ می‌رفت تکه دوزی و سوزن دوزی یکی از اقلام مهم در جهیزه عروس و داماد‌‌ها بوده است.

نمایشگاه‌‌های صنایع دستی

با توجه به اینکه بخشی از مردم جامعه قزاقستان به تولید صنایع دستی اشتغال دارند و اقتصاد درصدی از خانواده‌‌ها و کارگاه‌‌های کوچک به تولید انواع صنایع دستی وابسته است لذا هم بخش خصوصی و مردم و هم متصدیان سازمان‌ها ون‌هاد‌های دولتی برای معرفی و گسترش این صنعت و حرفه تلاش و برنامه‌ریزی فراوان انجام می‌دهند از قبیل: آموزش، حمایت‌‌های مالی، زمینه سازی فروش و صادرات، که برگزاری نمایشگاه و جشنواره‌‌های صنایع دستی در داخل و خارج از کشور یکی از رایج ترین برنامه‌‌های بخش خصوصی و دولتی است. به همین منظور در قزاقستان در هر سال به مناسبت‌‌های مختلف‌ به طور میانگین حدود ۲۰ نمایشگاه داخلی و خارجی با مشارکت مردم و نهاد‌های دولتی قزاقستان و مراکز فرهنگی روسیه، چین، آمریکا، اروپا و کشور‌های آسیایی مخصوصا کشور‌های آسیای مرکزی بر گزار می‌گردد.

رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان از مراکز مهم فرهنگی خارجی به شمار‌ می‌رود که در هر سال با مشارکت مراکز فرهنگی و دانشگاه‌‌های قزاقستان‌ به طور میانگین ۶ نمایشگاه اقلام فرهنگی و صنایع دستی در شهر‌های مختلف قزاقستان به خصوص در آستانا و آلماتی برگزار می‌کند.

دولت قزاقستان برای معرفی و تبادل تجاری در حوزه صنایع دستی در هر سال تقویم برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و میراث فرهنگی خود را منتشر می‌کند که در این تقویم اطلاعات لازم از قبیل زمان، مکان، نوع نمایشگاه در کشور‌های مختلف را منتشر می‌کند که تاکنون میراث فرهنگی و صنایع دستی قزاقستان در کشور‌های روسیه، آسیای مرکزی، چین، آمریکا، فرانسه، انگلستان، مصر و هندوستان و... به نمایش گذاشته شده است[۴].

نیز نگاه کنید به

صنایع دستی در روسیه؛ صنایع دستی در تونس؛ صنایع دستی در ژاپن؛ صنایع دستی در کوبا؛ صنایع دستی و تجارت فرهنگی در چین؛ صنایع دستی در سنگال؛ صنایع دستی افغانستان؛ صنایع دستی در آرژانتین؛ صنایع دستی در مالی؛ صنایع دستی در ساحل عاج؛ صنایع دستی در زیمبابوه؛ صنایع دستی در تایلند؛ صنایع دستی در اسپانیا؛ صنایع دستی در اردن؛ صنایع دستی در اتیوپی؛ صنایع دستی در سیرالئون؛ صنایع دستی در قطر؛ صنایع دستی در تاجیکستان.

کتابشناسی