آثار تاریخی دوره اسلامی در اردن
در زمان حكومت امويان اردن به خاطر نزديكی به پايتخت حكومت اموی و داشتن موقعيت جغرافيايی مناسب به گذرگاهی برای حاجيانی مبدل شد كه از مناطق مقدس مكه و مدينه دور بودند. در مناطق شرقی بيابان اردن كاروانسراها، حمامهای عمومی، شكارگاهها و قصرهایی بنا شدند. اين مجموعه قصرها كه به نام "قصرهای كوير" شناخته می شوند بهترين نمونههای هنری در دوره اموی هستند. بزرگترين سازه زمان امویها "گنبد مسجد سنگی" در قدس است كه به وسيله خليفه عبدالملک بن مروان در سال 691 ميلادی ساخته شده است.
قلعه الكرک
ساخت قلعه الكرک به سال 860 ق.م و در زمان الموابيون باز می گردد. نبطیها به دليل وجود مجسمههای زياد اين منطقه را قلعه ناميدند. در عصر بيزانس قلعه الكرک به عنوان سپری بازدارنده، اردن را از هجوم دشمنان نگه داری میكرد.
در عصر اسلامی اين قلعه نقش مهمی در پيروزی مسلمانان به فرماندهی ابی عبيده عامربن جراح ايفا كرد.
ابن بطوطه هم در كتاب خود به نام غرائب الامصار و عجائب الاسفار از منطقه الكرک به عنوان منطقهای نام برده كه پر از ديوارهای بلند و قلعه است.
از سال 1980 ميلادی به بعد قلعه الكرک به موزهای باستانی مبدل شده است و در آن بسياری از آثار مسلمانان درعصور مختلف مانند مملوكی و عثمانی نگهداری میشود. همچنين پس از بازگشايی دوباره قلعه الكرک از سال 2004 ميلادی به روی بازديدكنندگان آثار ديگری از دوران نبطیها، روم، بيزانس و صليبيون به نمايش گذاشته شد.
شهر عجلون
عجلون نام شهری در شمال اردن است. اين شهر كه برروی تپه ماهورها قرار گرفته مركز استانی به همين نام است. در عجلون آثار كاخی با شكوه از سده 12 ميلادی ديده می شود.عجلون شهری در شمال غرب اردن است كه از سلسله جبال مرتفعی موسوم به عوف تشكيل شده و در نزد گذشتگان به جلعاد مشهور است.
عجلون حلقه متصل كننده بلاد شام و سواحل دريای مديترانه به شمار می آيد.
فاصله عجلون تا عمان پايتخت اردن 76 كيلومتر است و در شمال اين كشور واقع شده است. به دستور صلاح الدين ايوبی فرمانده مسلمانان در جنگ صليبی در سال 580 ق 1184 م قلعه ایبلند توسط عزالدين اسامه يكی از فرماندهان ارتش خود برفراز قله سلسله جبال عوف بنا نهاده شد.
برخی مورخان علت نامگذاری عجلون به اين نام را، پادشاهی فردی به نام عجلون در زمان موابيان در اردن دانستند.
هم اكنون آثار باستانی استان عجلون دارای باغهای زیتون زيادی است و اين محصول دارای كيفيت بالا و يكی از منبع درآمدهای كشاورزان اين منطقه به شمار می رود. گفتنی است حسين بن طلال پادشاه اردن در بين سالهای1952 تا 1999 استان عجلون را زيباترين منطقه كشورش خوانده بود.
دير العين ابطا
دير العين ابطا( Deir Ain Abata)،از جالب ترين آثار باستان شناسی که اخيرا کشف شده در ديرالعين ابطا قرار دارد؛ غاریکه حضرت لوط و خانواده اش در پیويرانیسدوم(Sodom) و عموره(Gomorrah) به آنجا پناه بردند. يک ستون نمکی در ديرالعين ابطا وجود دارد که گفته می شود همسر لوط است، هنگامی که برگشت تا نابودی سدوم را ببيند. مسيحيان اوليه در پناهگاه حضرت لوط صومعه ای ساخته بودند که به تازگی کشف شده است[۱].
نیز نگاه کنید به
تاریخ دوران میانی زیمبابوه؛ تاریخ دوران میانی کانادا؛ تاریخ دوران میانی لبنان؛ تاریخ دوران میانی تونس؛ تاریخ دوران میانی سنگال؛ دوران امپراطوری تاریخ چین؛ دوره تزاری روسیه؛ تاریخ دوران میانی افغانستان؛ تاریخ دوران میانی سودان؛ تاریخ دوران میانی آرژانتین؛ تاریخ دوران میانی اوکراین؛ تاریخ دوران میانی قطر؛ تاریخ دوران میانی فرانسه؛ تاریخ دوران میانی ساحل عاج؛ تاریخ دوران میانی سوریه؛ تاریخ دوران میانی اردن؛ تاریخ دوران میانی اتیوپی؛ تاریخ امارات متحده عربی؛ تاریخ دوران میانی سیرالئون؛ تاریخ دوران میانی مالی؛ تاریخ دوره میانی سریلانکا؛ تاریخ دوره میانی تاجیکستان؛ تاریخ دوره باستان و میانی بنگلادش؛ تاریخ دوره میانی قزاقستان
کتابشناسی
- ↑ لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ اردن. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)