تلویزیون در قزاقستان

از دانشنامه ملل

تلویزیون از دیگر ابزارهای سرگرمی مردم است که علاوه بر بهره‌مند شدن از مواهب منافع اطلاع رسانی و آموزش و برقراری ارتباط با مخاطبان با پخش موسیقی، فیلم و بحث و گفتگو موجبات سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت مردم را فراهم می‌کند.

برنامه‌های تلویزیون قزاقستان تا اوایل تشکیل دولت مستقل در این کشور به زبان روسی تولید و پخش می‌شد ولی از شهریور سال ۱۳۸۱ (سال ۲۰۰۱ میلادی) یکی از شبکه‌های مهم تلویزیون قزاقستان بدون اعلام قبلی و به ناگاه ۹۰% از برنامه‌های روسی خود را قطع کرد و از آن زمان به بعد با تجهیز و توسعه کانال خبر برای ترویج و رسمیت بخشیدن به زبان قزاقی بخش عمده برنامه‌های تلویزیونی به زبان قزاقی پخش گردید و بنا به نظرکارشناسان اجتماعی، باتوجه به بهره گیری این کانال از تجهیزات مدرن، مردم دورترین نقطه کشور بویژه روستاییان نیز از این پس قادر شدند که برنامه کانال «خبر» را به زبان مادری خود (قزاقی ) تماشا کنند.

شبکه‌های تلویزیونی در سال های اولیه استقلال قزاقستان بسیار محدود بود ولی پس از استقلال روز به روز گسترش یافت و تعداد شبکه‌های تلویزیونی افزایش یافت به طوری که اکنون به جز شبکه‌های استانی حدود ۷ شبکه تلویزیونی سراسری در قزاقستان دایر و مشغول فعالیت است.

کانال ۱ که شبکه سراسری قزاقستان محسوب می‌شود پخش اخبار از عمده‌ترین برنامه‌های آن است. یکی از اهداف مهم دولت قزاقستان از توسعه شبکه‌های تلویزیونی علاوه بر اطلاع رسانی، پخش اخبار و ترویج رفتار اجتماعی مردم سرگرمی، آموزش و ایجاد نیازهای اجتماعی مردم به خصوص جوانان قزاقستان است به همین سبب دولت در سال‌های اخیر به ایجاد شبکه‌های تلویزیونی تخصصی مانند شبکه تلویزیونی آموزش، شبکه تلویزیونی ورزش و شبکه تلویزیونی خبر و شبکه‌های کابلی که بیشتر فیلم و سریال پخش می‌کنند روی آورده است.

شبکه ورزش قزاقستان که با نام قزاق اسپورت فعالیت می کند در سال ۲۰۱۳ به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد به دو زبان روسی و قزاقی به پخش رویدادهای ورزشی، مسابقات قهرمانی داخلی و بین‌المللی، شهرآوردها و بازی‌های بین‌المللی و مصاحبه‌هایی با ورزشکاران سرشناس می‌پرازد. این شبکه تلویزیونی که در ابتدای کار ۲۰ ساعت در روز برنامه پخش می‌کرد امروزه تمام وقت برنامه پخش می‌کند و سیگنال‌های آن از طریق گیرنده‌های کابلی و ماهواره‌ای در دسترس است.

قزاقستان یک شبکه تلویزیونی در فضای مجازی با آدرس /http://5online.tv/fa/kazakstan-tv-aktau راه اندازی کرده است که مخاطبین می‌توانند به شبکه تلویزیونی قزاقستان به زبان‌های مختلف از طریق این شبکه اینترنتی دسترسی پیدا کنند. این شبکه تلویزیونی که با نام Aktau فعالیت می‌کند تلویزیون آنلاینی است که برنامه‌های خود را به صورت زنده پخش می‌کند و مخاطبین از طریق این شبکه تلویزیونی می‌توانند به شبکه‌های بین المللی کشورهای مختلف نیز دسترسی پیدا کنند.

شبکه‌های تلویزیونی قزاقستان با تأثیرپذیری از فرهنگ غرب و عدم پایبندی به قوانین و معیارهای دینی و مذهبی هیچ محدودیتی برای پخش برنامه‌های خلاف اخلاق که موجب بدآموزی و یا خشونت می‌شوند نداشتند لذا چون این روند ناگزیر تأثیر سویی بر روی اخلاق و رفتار جامعه به خصوص بر جوانان و نوجوانان ایجاد کرد دولت برای کنترل فیلم‌ها، سریال‌ها و برنامه‌های آموزشی تلویزیونی قوانینی را وضع کرد که «ایجاد ممنوعیت تبلیغ خشونت و بد اخلاقی در تلویزیون قزاقستان» توسط مجلس سنا تصویب شد. بنا بر خبرگزاری Tengrinews.kz در سال ۲۰۱۴ به منظور جلوگیری از آثار مخرب فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی با مضامین خشونت و بداخلاقی برای جامعه، خانواده‌ها و به ویژه نسل جوان، نمایندگان مجلس سنای قزاقستان طرح این قانون را به تصویب رساندند. لذت تانیس بای؛ معاون وزیر مخابرات و ارتباطات قزاقستان، طی سخنانی در مجلس سنا تاکید کرده است، متاسفانه در حال حاضر در شبکه‌های تلویزیونی این کشور، فیلم‌ها و برنامه‌های زیادی که خشونت و بداخلاقی را تبلیغ می‌کنند، پخش می‌شود که برای آینده نسل جوان پیامدهای ناگواری خواهد داشت. قوانش ایتاخان اف به نمایندگان مجلس سنای قزاقستان پیشنهاد کرد؛ به منظور نظارت دقیق بر اجرای این مصوبه باید شورای اجتماعی تشکیل شود تا کنترل بر فعالیت شبکه‌های تلویزیونی این کشور را بر عهده بگیرد. وی خواستار تبلیغ روحیه میهن پرستی، نوع دوستی و اخلاق حمیده در شبکه‌های تلویزیونی این کشور شد[۱].

نیز نگاه کنید به

رادیو و تلویزیون در کانادا؛ تلویزیون در روسیه؛ تلویزیون در افغانستان؛ تلویزیون در تونس؛ تلویزیون در ژاپن؛ تلویزیون در کوبا؛ تلویزیون در لبنان؛ تلویزیون در مصر؛ تلویزیون در چین؛ تلویزیون در سنگال؛ تلویزیون در آرژانتین؛ تلویزیون در فرانسه؛ تلویزیون در مالی؛ تلویزیون در سودان؛ تلویزیون در ساحل عاج؛ رادیو و تلویزیون در زیمبابوه؛ تلویزیون در تایلند؛ تلویزیون در اوکراین؛ تلویزیون در اسپانیا؛ تلویزیون در اردن؛ تلویزیون در اتیوپی؛ تلویزیون در سیرالئون؛ تلویزیون در قطر.

کتابشناسی

  1. صابری، اصغر (1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 437-438.