زبان و خط رسمی اتیوپی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «زبان رسمي و زبان هاي رایج کشور اتیوپی نیز همچون دیگر کشورهای آفریقاي زیر خط صحراي بزرگ دربرگیرنده ده ها زبان و لهجه بومی است که به اقوام و قبایل مختلف اختصاص دارد. بر اساس بررسي هاي موجود تعداد گویش ها و زبان های شناخته شده در اتیوپی بالغ بر هش...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
زبان رسمي و زبان هاي رایج
کشور [[اتیوپی]] نیز همچون دیگر کشورهای آفریقایی زیر خط صحرای بزرگ دربرگیرنده ده‌ها زبان و لهجه بومی است که به [[گروه های قومی اتیوپی|اقوام و قبایل]] مختلف اختصاص دارد. بر اساس بررسی‌های موجود تعداد گویش‌ها و زبان‌های شناخته شده در اتیوپی بالغ بر هشتاد و شش گویش و زبان محلی است که هشتاد و دو زبان بومی همچنان جایگاه خود را در بین قبایل کشور حفظ کرده و چهار زبان محلی نیز رفته رفته به فراموشی سپرده شده‌اند. گویش‌های موجود در این کشور را به صورت کلی می توان در سه گروه عمده زبانی طبقه بندی کرد. این زبان‌ها که با عنوان کلی آفرو-آسیاتیک (Afro-Asiatic) شناخته می‌شوند عبارتند از:


کشور اتیوپی نیز همچون دیگر کشورهای آفریقاي زیر خط صحراي بزرگ دربرگیرنده ده ها زبان و لهجه بومی است که به اقوام و قبایل مختلف اختصاص دارد. بر اساس بررسي هاي موجود تعداد گویش ها و زبان های شناخته شده در اتیوپی بالغ بر هشتاد و شش گویش و زبان محلی است که هشتاد و دو زبان بومي همچنان جایگاه خود را در بین قبایل کشور حفظ کرده و چهار زبان محلی نیز رفته رفته به فراموشی سپرده شده اند. گویش های موجود در این کشور را بصورت کلی می توان در سه گروه عمده زبانی طبقه بندی کرد. این زبان ها که با عنوان کلی آفرو-آسیاتیک 265شناخته می شوند عبارتند از : گروه زبانی سامی (266)
* گروه زبانی سامی (Semitic)؛
* گروه زبانی کوشیتیک (Cushitic)؛
* گروه زبانی اومتیک (Omotic).


گروه زبانی کوشیتیک (267) گروه زبانی اومتیک (268)
سامی زبانان [[اتیوپی]] بیشتر در مناطق مرتفع مرکزی و ش[[مالی]] کشور سکونت دارند. زبان‌های کوشیتیک در نواحی پست و مرتفع جنوبی و میانه این کشور رواج دارد و اومتیک زبانان نیز عمدتا در جنوب اتیوپی زندگی می کنند. متکلمان به گروه زبانی نیلو-صحرایی (Nilo-Station) نیز اقلیت کوچکی را در این کشور تشکیل می‌دهند و در حدود دو درصد از بومیان اتیوپی -ساکن در مرزهای [[سودان]]- در زمره این گروه زبانی به شمار می‌روند. مهم ترین و رایج ترین زبان‌های کنونی [[اتیوپی]] عبارتند از:


سامي زبانان اتیوپی بیشتر در مناطق مرتفع مرکزی و شمالی کشور سکونت دارند. زبان های کوشیتیک در نواحی پست و مرتفع جنوبی و میانه این کشور رواج دارد و اومتیک زبانان نیز عمدتا در جنوب اتیوپی زندگی می کنند . متکلمان به گروه
[[زبان امهریک|امهریک]] (Amharic)، [[زبان ارومو|ارومو]] (Oromo)، [[زبان تیگرینیا|تیگرینیا]]، [[زبان گیز|گیز]]، انگلیسی <ref>برگرفته از http://www.ethiopiantreasures.co.uk/pages/language.html</ref><ref>عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ [[اتیوپی]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص 220-221.</ref>.


265 266 267 268
== نیز نگاه کنید به ==
[[زبان ژاپنی]]؛ [[زبان روسی]]؛ [[زبان رسمی کانادا]]؛ [[زبان و خط تونسی]]؛ [[زبان افغانستان]]؛ [[زبان چینی]]؛ [[زبان سنگال]]؛ [[زبان و خط فرانسوی]]؛ [[زبان و خط آرژانتینی]]؛ [[زبان و خط رسمی مالی]]؛ [[زبان و خط رسمی ساحل عاج]]؛ [[زبان و خط رسمی تایلند]]؛ [[زبان اوکراین]]؛ [[زبان اسپانیایی]]؛ [[زبان و خط رسمی اردن]]؛ [[زبان و خط رسمی سیرالئون]]؛ [[زبان و خط رسمی قطر]]؛ [[زبان گرجی]]؛ [[زبان و خط رسمی سریلانکا]]؛ [[زبان و خط رسمی بنگلادش]]؛ [[زبان و خط قزاقستان]]؛ [[زبان تاجیکی]]؛ [[خط ژاپنی]]؛ [[خط روسی]]؛ [[خط افغانی]]؛ [[خط چینی]]؛ [[خط سنگالی]]؛ [[خط گرجی]]؛ [[خط رسمی تاجیکستان]]


Afro-Asiatic- Semitic- Cushitic- Omotic-
== کتابشناسی ==
 
<references />
220
[[رده:زبان]]
 
[[رده:خط]]
 
زبانی نیلو- صحرایی 269 نیز اقلیت کوچکی را در این کشور تشکیل می دهند و در حدود دو درصد از بومیان اتیوپی - ساکن در مرزهای سودان - در زمره این گروه زباني بشمار می روند. مهم ترین و رایج ترین زبان هاي کنوني اتیوپي عبارتند از
 
امهریك 270، ارومو271، تیگرینیا ، گیز ، انگلیسی www.ethiopiantreasures.co.uk/pages/language.html

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۰۸

کشور اتیوپی نیز همچون دیگر کشورهای آفریقایی زیر خط صحرای بزرگ دربرگیرنده ده‌ها زبان و لهجه بومی است که به اقوام و قبایل مختلف اختصاص دارد. بر اساس بررسی‌های موجود تعداد گویش‌ها و زبان‌های شناخته شده در اتیوپی بالغ بر هشتاد و شش گویش و زبان محلی است که هشتاد و دو زبان بومی همچنان جایگاه خود را در بین قبایل کشور حفظ کرده و چهار زبان محلی نیز رفته رفته به فراموشی سپرده شده‌اند. گویش‌های موجود در این کشور را به صورت کلی می توان در سه گروه عمده زبانی طبقه بندی کرد. این زبان‌ها که با عنوان کلی آفرو-آسیاتیک (Afro-Asiatic) شناخته می‌شوند عبارتند از:

  • گروه زبانی سامی (Semitic)؛
  • گروه زبانی کوشیتیک (Cushitic)؛
  • گروه زبانی اومتیک (Omotic).

سامی زبانان اتیوپی بیشتر در مناطق مرتفع مرکزی و شمالی کشور سکونت دارند. زبان‌های کوشیتیک در نواحی پست و مرتفع جنوبی و میانه این کشور رواج دارد و اومتیک زبانان نیز عمدتا در جنوب اتیوپی زندگی می کنند. متکلمان به گروه زبانی نیلو-صحرایی (Nilo-Station) نیز اقلیت کوچکی را در این کشور تشکیل می‌دهند و در حدود دو درصد از بومیان اتیوپی -ساکن در مرزهای سودان- در زمره این گروه زبانی به شمار می‌روند. مهم ترین و رایج ترین زبان‌های کنونی اتیوپی عبارتند از:

امهریک (Amharic)، ارومو (Oromo)، تیگرینیا، گیز، انگلیسی [۱][۲].

نیز نگاه کنید به

زبان ژاپنی؛ زبان روسی؛ زبان رسمی کانادا؛ زبان و خط تونسی؛ زبان افغانستان؛ زبان چینی؛ زبان سنگال؛ زبان و خط فرانسوی؛ زبان و خط آرژانتینی؛ زبان و خط رسمی مالی؛ زبان و خط رسمی ساحل عاج؛ زبان و خط رسمی تایلند؛ زبان اوکراین؛ زبان اسپانیایی؛ زبان و خط رسمی اردن؛ زبان و خط رسمی سیرالئون؛ زبان و خط رسمی قطر؛ زبان گرجی؛ زبان و خط رسمی سریلانکا؛ زبان و خط رسمی بنگلادش؛ زبان و خط قزاقستان؛ زبان تاجیکی؛ خط ژاپنی؛ خط روسی؛ خط افغانی؛ خط چینی؛ خط سنگالی؛ خط گرجی؛ خط رسمی تاجیکستان

کتابشناسی

  1. برگرفته از http://www.ethiopiantreasures.co.uk/pages/language.html
  2. عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ اتیوپی. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 220-221.