فرهنگ عمومی افغانستان: تفاوت میان نسخهها
بدون خلاصۀ ویرایش |
|||
خط ۵: | خط ۵: | ||
=== [[غذا در افغانستان]] === | === [[غذا در افغانستان]] === | ||
[[پرونده:کابلی پلو (غذای محلی افغانستان).jpg|بندانگشتی]]غذا، به دلیل کثرت قومی، تعداد غذاها و تفاوتهای آن زیاد است، بعضی غذاها مشترک است؛ ولی شیوههای پختوپز و مواد و ادویه بهکاررفته در آن تا حدی متفاوت است و بازتابدهنده شرایط قومی و جغرافیایی هر منطقه است. | [[پرونده:کابلی پلو (غذای محلی افغانستان).jpg|بندانگشتی|غذای افغانستان. برگرفته از سایت الی گشت، قابل بازیابی از https://www.eligasht.com/Blog/tourism/13-%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D9%84%DB%8C-%D8%A7%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86/]]غذا، به دلیل کثرت قومی، تعداد غذاها و تفاوتهای آن زیاد است، بعضی غذاها مشترک است؛ ولی شیوههای پختوپز و مواد و ادویه بهکاررفته در آن تا حدی متفاوت است و بازتابدهنده شرایط قومی و جغرافیایی هر منطقه است. | ||
مردم [[افغانستان]] به خوردن گوشت (در درجه اول) و مرغ (در درجه دوم) عادت و علاقه بیشتری دارند تا ماهی. بااینحال با افزایش قیمت گوشت استفاده از ماهی نیز رواج یافته و علاوه بر ماهیگیری از رودها، پرورش ماهی نیز در حال رشد است. در بین انواع گوشت، مردم اغلب گوشت گوسفند را بر گوشت گاو ترجیح میدهند. | مردم [[افغانستان]] به خوردن گوشت (در درجه اول) و مرغ (در درجه دوم) عادت و علاقه بیشتری دارند تا ماهی. بااینحال با افزایش قیمت گوشت استفاده از ماهی نیز رواج یافته و علاوه بر ماهیگیری از رودها، پرورش ماهی نیز در حال رشد است. در بین انواع گوشت، مردم اغلب گوشت گوسفند را بر گوشت گاو ترجیح میدهند. | ||
خط ۲۴: | خط ۲۴: | ||
'''کت.''' در هوای سرد معمولا کت هم بر تن میگردد. | '''کت.''' در هوای سرد معمولا کت هم بر تن میگردد. | ||
'''پتو.''' در اکثر مناطق [[افغانستان]]، مردان ردایی که حدود یک متر در دو متر است بر دوش میاندازند. اگر سرد باشد بر سر و در غیر آن صورت بر روی دوش انداخته میشود. از این پتو برای زیرانداز برای مثال، هنگام نمازخواندن هم استفاده میشود. رنگ، اندازه و [[قطر]] این پتو در مناطق مختلف متفاوت است مثلا در مناطق سرد مرکزی، ضخامت این پتو بیشتر است و از پشم بافته میشود و در گرم نگهداشتن بدن تأثیر زیادی دارد.[[پرونده:لباس زنان افغانستانی.jpg|بندانگشتی]]لباس زنانه مانند مردانه از پیراهن بلند (تا زانو)، تنبان گشاد، و برقع یا چادر تشکیل شده است چند نوع کلاه زنانه نیز وجود دارد و بر سر گذاشته میشود. | '''پتو.''' در اکثر مناطق [[افغانستان]]، مردان ردایی که حدود یک متر در دو متر است بر دوش میاندازند. اگر سرد باشد بر سر و در غیر آن صورت بر روی دوش انداخته میشود. از این پتو برای زیرانداز برای مثال، هنگام نمازخواندن هم استفاده میشود. رنگ، اندازه و [[قطر]] این پتو در مناطق مختلف متفاوت است مثلا در مناطق سرد مرکزی، ضخامت این پتو بیشتر است و از پشم بافته میشود و در گرم نگهداشتن بدن تأثیر زیادی دارد.[[پرونده:لباس زنان افغانستانی.jpg|بندانگشتی|لباس زنان افغانستان. برگرفته از سایت مدیسه، قابل بازیابی از https://www.modiseh.com/blog/%D9%84%D8%A8%D8%A7%D8%B3-%D8%A7%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86%DB%8C/]]لباس زنانه مانند مردانه از پیراهن بلند (تا زانو)، تنبان گشاد، و برقع یا چادر تشکیل شده است چند نوع کلاه زنانه نیز وجود دارد و بر سر گذاشته میشود. | ||
'''سرپوش.''' سرپوش شاخصترین پوشاک است. سرپوش در بین هر قوم متفاوت است و هر قوم کلاه، سرپوش، دستار یا لنگی مخصوص به خود دارد.گاهی کلاه بهتنهایی بر سر نهاده میشود و گاهی زیر دستار یا سرپوش نهاده میشود.کلاهها شکلها و طرحهای تزیینی متفاوت دارند. دور سر نوعی دستار یا لنگ پیچیده میشود که در بین فارسزبانها لنگوته (واژه هندی) و در بین پشتونها پتکی (Patkay) یا (Pagri) نامیده میشود، طول آن بسته به شیوه پیچیدن به ۳ تا ۶ متر میرسد و شکل پیچیدن آن هم در بین طوایف مختلف متفاوت است. در بین مردم مناطق شمال شرق کلاههای نمدیگرد مرسوم است و پکول نامیده میشود.کلاه قره گلی که از پوست بره قرهگل ساخته میشود نیز کموبیش مرسوم است. | '''سرپوش.''' سرپوش شاخصترین پوشاک است. سرپوش در بین هر قوم متفاوت است و هر قوم کلاه، سرپوش، دستار یا لنگی مخصوص به خود دارد.گاهی کلاه بهتنهایی بر سر نهاده میشود و گاهی زیر دستار یا سرپوش نهاده میشود.کلاهها شکلها و طرحهای تزیینی متفاوت دارند. دور سر نوعی دستار یا لنگ پیچیده میشود که در بین فارسزبانها لنگوته (واژه هندی) و در بین پشتونها پتکی (Patkay) یا (Pagri) نامیده میشود، طول آن بسته به شیوه پیچیدن به ۳ تا ۶ متر میرسد و شکل پیچیدن آن هم در بین طوایف مختلف متفاوت است. در بین مردم مناطق شمال شرق کلاههای نمدیگرد مرسوم است و پکول نامیده میشود.کلاه قره گلی که از پوست بره قرهگل ساخته میشود نیز کموبیش مرسوم است. |
نسخهٔ کنونی تا ۵ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۴۵
فرهنگ عمومی در افغانستان شامل آداب و رسوم، غذاهای خاص کشور افغانستان، بخش های مختلف لباس سنتی مردم افغانستان است.
آداب و رسوم افغانستان
افغانستان کشوری کثیرالقوم است و هر قوم و طایفه آدابورسوم ویژه خود را دارد. در ولایات و محیطهای قومی مختلف، آدابورسوم متفاوت متناسب با قوم ساکن رواج دارد؛ بنابراین توضیح اینکه زندگی در افغانستان چگونه است، دشوار است و پاسخ واحدی نمیتوان داد. برخی اشتراکات کلی وجود دارد؛ ولی تفاوت در جزئیات بسیار عمیق و خیلی زیاد است. از سوی دیگر، فاصله فرهنگی بین شهر و روستا نیز زیاد است. در بسیاری از مناطق روستایی، زندگی به همان شیوههای قدیم است و تغییرات کمی در آن راه یافته و در بسیاری از مناطق دستنخورده باقی مانده است. تعدادی از اقوام، مانند تاجیک، هزاره و ازبک زندگی قبیلهای را ترک کرده؛ ولی برخی از گروههای قومی، مانند عدهای از پشتونها، زندگی و ساختار قبیلهای را حفظ کرده و تابع آدابورسوم کهن قبیلهایاند. همچنین علاوه بر گرایشهای مختلف اقوام، در درون هر قوم نیز گرایشهای خیلی متفاوت وجود دارد، برای مثال،
«افغانان غرب آداب و سلوک را از ایرانیان و افغانان شرق از هندیان گرفته و هریک در جامه و آداب به مردمانی همانندند که با آنان ارتباط دارند، درحالیکه مردمان ساکن در بخش مرکزی جنوب که از جانب هر دو امپراتوری یادشده دور افتادهاند و از بزرگراهها هم فاصله بسیار دارند، ظاهرا آدابورسوم اصیل خود را حفظ کردهاند».[۱][۲]
غذا در افغانستان
غذا، به دلیل کثرت قومی، تعداد غذاها و تفاوتهای آن زیاد است، بعضی غذاها مشترک است؛ ولی شیوههای پختوپز و مواد و ادویه بهکاررفته در آن تا حدی متفاوت است و بازتابدهنده شرایط قومی و جغرافیایی هر منطقه است.
مردم افغانستان به خوردن گوشت (در درجه اول) و مرغ (در درجه دوم) عادت و علاقه بیشتری دارند تا ماهی. بااینحال با افزایش قیمت گوشت استفاده از ماهی نیز رواج یافته و علاوه بر ماهیگیری از رودها، پرورش ماهی نیز در حال رشد است. در بین انواع گوشت، مردم اغلب گوشت گوسفند را بر گوشت گاو ترجیح میدهند.
قابلی پلو، انواع خورش مانند قورمهسبزی، انواع کباب، انواع آش، انواع آبگوشت از جمله غذاهای رایج است. در غذاها از سیر، فلفل و ادویه بهمنزله چاشنی به فراوانی استفاده میشود. در مناطق روستایی و حتی شهرهای کوچک سبزی، میوه وگاهی گوشت را برای نگهداری و مصرف طولانیمدت خشک و در جای خنک نگهداری میکنند.
نوع غذا بین طبقات فقیر و غنی تفاوت دارد، در خانوادههای مرفه از گوشت استفاده بیشتری میشود؛ ولی در بین طبقات فقیر نان غذای اصلی را تشکیل میدهد. نان و برنج غذای اصلی عامه مردم است. چای نوشیدنی عمده مردم افغانستان است. چایخانهها نیز فعال و پررونقاند. چای دارای دو نوع سیاه و سبز است. چای سبز رواج بیشتری دارد. در مهمانیهای رسمی هر دو نوع چای تعارف میشود. چای با شکر، شکلات، آبنبات، کشمش، در مواردی قند، توت و... صرف میشود.گاهی نیز بدون اینها مصرف میشود.[۳]
لباس سنتی در افغانستان
طریقه لباسپوشیدن هر قوم با قوم دیگر متفاوت است. هر قوم لباس مخصوص به خود را میپوشد و در پوشیدن آن اصرار دارند؛ بهویژه پشتونها اصرار زیادی در پوشیدن لباس سنتی خود دارند. تفاوتهای جزئی زیادی در لباس هر قوم و منطقه وجود دارد. از شهر به روستا و از روستا به مناطق عشایری و کوچی متفاوت است، منهای تفاوتهاییکه لباس اقوام با یکدیگر دارد، درمجموع لباس مردم افغانستان از بخشهای زیر تشکیل شده است:
پیراهن. معمولا پیراهن گشاد، بلند و آستینبلند است و غالبا از پارچههای پنبهای تهیه میشود. پیراهن مردان کورتی نامیده میشود. پیراهن معمولا بدون یقه است؛ ولی اخیرا یقهدار هم تولید و استفاده میشود. طول پیراهن از منطقهای به منطقه دیگر فرق دارد و از زانو تا ساق پا یا پایینتر هم ممکن است برسد.
شلوار گشاد. در زیر پیراهن،شلوار گشادی بر تن میشود و تا روی مچ پا میرسد. بهجایکش شلوار، از نوعی نخکلفت استفاده شده و شلوار محکم میشود.
جلیقه. روی پیراهن جلیقه یا واسکت (به انگلیسی (Waist Coat) پوشیده میشود و در همهجا متداول است، هرچند تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند. در هوای گرم فقط پیراهن و شلوار پوشیده میشود، اما در هوای متوسط و خنک از جلیقه استفاده میشود.
کت. در هوای سرد معمولا کت هم بر تن میگردد.
پتو. در اکثر مناطق افغانستان، مردان ردایی که حدود یک متر در دو متر است بر دوش میاندازند. اگر سرد باشد بر سر و در غیر آن صورت بر روی دوش انداخته میشود. از این پتو برای زیرانداز برای مثال، هنگام نمازخواندن هم استفاده میشود. رنگ، اندازه و قطر این پتو در مناطق مختلف متفاوت است مثلا در مناطق سرد مرکزی، ضخامت این پتو بیشتر است و از پشم بافته میشود و در گرم نگهداشتن بدن تأثیر زیادی دارد.
لباس زنانه مانند مردانه از پیراهن بلند (تا زانو)، تنبان گشاد، و برقع یا چادر تشکیل شده است چند نوع کلاه زنانه نیز وجود دارد و بر سر گذاشته میشود.
سرپوش. سرپوش شاخصترین پوشاک است. سرپوش در بین هر قوم متفاوت است و هر قوم کلاه، سرپوش، دستار یا لنگی مخصوص به خود دارد.گاهی کلاه بهتنهایی بر سر نهاده میشود و گاهی زیر دستار یا سرپوش نهاده میشود.کلاهها شکلها و طرحهای تزیینی متفاوت دارند. دور سر نوعی دستار یا لنگ پیچیده میشود که در بین فارسزبانها لنگوته (واژه هندی) و در بین پشتونها پتکی (Patkay) یا (Pagri) نامیده میشود، طول آن بسته به شیوه پیچیدن به ۳ تا ۶ متر میرسد و شکل پیچیدن آن هم در بین طوایف مختلف متفاوت است. در بین مردم مناطق شمال شرق کلاههای نمدیگرد مرسوم است و پکول نامیده میشود.کلاه قره گلی که از پوست بره قرهگل ساخته میشود نیز کموبیش مرسوم است.
در کابل و شهرهای بزرگ استفاده از کتوشلوار و مدل لباسهای غربی مرسوم بوده و اخیرا رو به افزایش است و لباسهای سنتی با حرکتی خیلی آرام در حال عقبنشینی است.کارمندان دولتی، دانشجویان و اقشار تحصیلکرده از کتوشلوار بیشتر استفاده میکنند؛ ولی اکثریت جامعه هنوز لباسهای سنتی میپوشند. درگذشته کفش بهصورت چرمی و پارچهای در طرحها و رنگهای مختلف متداول بود؛ ولی امروز از کفشهای لاستیکی، پلاستیکی و چرمی وارداتی استفاده میشود.کفشهای پارچهای محدود شده است، دمپایی چرمی (چپلی) نیز موسوم است. اخیرا، از نوع پلاستیکی آن، به دلیل ارزانی بیشتر استفاده میشود.
حجاب و پوشش مرد و بهویژه زن کامل بوده و ریشه در اعتقادات دینی و باورهای عمیق اجتماعی دارد. زنان در مناطق دورافتاده و روستایی، کاملا زیر پوشش قرار نمیگیرند و گشادهرو هستند و بخشی از بدن، مانند صورت و دست و حتی بخشی کمی از مو مشاهده میشود و قیدی بر آنان نیست؛ ولی در شهرها و مکانهای پرجمعیت پوشش کامل است و روی خود را از مردان نامحرم نهان میکنند. در سالهای اخیر، مظاهر بیحجابی و بدحجابی و مظاهر غربی رو به افزایش نهاده و از شهرهای بزرگ، بهویژه کابل شروع شده و در حال گسترش است. مردم در مناطق روستایی، بر طبق آدابورسوم سنتیاند.
ریش. معمولا ریش مردان بلند و موی سر آنها کوتاه است. افراد مذهبی سبیل را نیز میتراشند و فقط ریش دارند. بلندکردن ریش در زمان طالبان اجباری شد؛ ولی این اجبار بعد از برکناری طالبان، از بین رفت. در سالهای اخیر ریشهای کوتاه و موهای بلند، بهویژه در جوانان رو به افزایش است.[۴]
نیز نگاه کنید به
فرهنگ عمومی ژاپن؛ فرهنگ عمومی سودان؛ فرهنگ عمومی زیمبابوه؛ فرهنگ عمومی سوریه؛ فرهنگ عمومی سنگال؛ فرهنگ عمومی کوبا؛ فرهنگ عمومی کانادا؛ فرهنگ عمومی لبنان؛ فرهنگ عمومی تونس؛ فرهنگ عمومی روسیه؛ فرهنگ عمومی چین؛ فرهنگ عمومی ساحل عاج؛ فرهنگ عمومی مصر؛ فرهنگ عمومی فرانسه؛ فرهنگ عمومی اسپانیا؛ فرهنگ عمومی اوکراین؛ فرهنگ عمومی قطر؛ فرهنگ عمومی سیرالئون؛ فرهنگ عمومی اتیوپی؛ فرهنگ عمومی مالی؛ فرهنگ عمومی تاجیکستان؛ فرهنگ عمومی گرجستان؛ فرهنگ عمومی قزاقستان؛ فرهنگ عمومی بنگلادش؛ فرهنگ عمومی سریلانکا؛ فرهنگ عمومی تایلند؛ فرهنگ عمومی آرژانتین؛ فرهنگ عمومی اردن
کتابشناسی
- ↑ الفینستون، مونت استوارت (1376). افغانان (جای، فرهنگ، نژاد) گزارش های سلطنت کابل. ترجمه محمد آصف فکرت. مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی، ص 236-237.
- ↑ علی آبادی، علیرضا(1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص 287-288.
- ↑ علی آبادی، علیرضا(1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص 297-298.
- ↑ علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص 294-297.