جغرافیای انسانی کانادا: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''جمعيت''' براساس آمار سال 2013م،‌ كانادا با 35.158.300 نفر جمعيت در رتبه سي و ششم كشورهاي جهان  قرار دارد. 3/16 درصد از جمعيت آن را افراد زير چهارده سال، ‌8/68 درصد را افراد بين 15 تا 64 سال و 9/14 درصد را افراد بالاي 65 سال تشكيل مي‌دهند. در سال 2013م ميزان رشد ج...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''جمعيت'''
جغرافیای انسانی [[کانادا]] به بررسی ساختار جمعیتی، پراکندگی و ویژگی‌های فرهنگی این کشور می‌پردازد. باتوجه‌به وسعت و تنوع فرهنگی [[کانادا]]، این مطالعه به‌ویژه اهمیت دارد. در سال ۲۰۲۴، جمعیت [[کانادا]] به حدود ۳۹ میلیون نفر رسیده است که نشان‌دهنده تغییرات گسترده در الگوهای جمعیتی و مهاجرت‌های داخلی است.


براساس آمار سال 2013م،‌ كانادا با 35.158.300 نفر جمعيت در رتبه سي و ششم كشورهاي جهان  قرار دارد. 3/16 درصد از جمعيت آن را افراد زير چهارده سال، ‌8/68 درصد را افراد بين 15 تا 64 سال و 9/14 درصد را افراد بالاي 65 سال تشكيل مي‌دهند. در سال 2013م ميزان رشد جمعيت،‌ 02/1 درصد گزارش شده است. میزان باسوادي در اين كشور نيز 99 درصد است. بالاترین میزان رشد جمعیتی در این کشور 6/14 درصد بود که به دلیل افزایش میزان زاد و ولد در فاصله سال‌های 1951م و 1956م روی داد. در دوره پنج ساله بعد از آن، یعنی بین سال‌های 1956م و 1961م، میزان رشد به 6/13 درصد کاهش یافت. روند کاهش رشد جمعیت  طي سال‌های ميانی دهه 1960م ادامه یافت و دلیل آن کاهش شدید میزان زاد و ولد تا دهه 1980م بود. در فاصله سال‌های 1986م تا 1996م، به دلیل ورود تعداد زیاد مهاجران و افزایشی ناچیز در میزان زاد و ولد، این سیر نزولی متوقف شد. در دوره پنج ساله منتهی به سال 2001م، آمارها نشان‌دهنده  کاهشی حدود یک‌سوم در رشد طبیعی جمعیت نسبت به دوره پنج ساله قبل از آن است. در اين دوره میزان مرگ و میر به دلیل بالا رفتن متوسط سن افزایش یافت و از میزان موالید نیز کاسته شد. نیمی از رشد جمعیت اين كشوردر سال‌های1996م تا 2001‌م حاصل پدیده مهاجرت بوده است. در این دوره رشد جمعیت 4 درصدی [[کانادا]] در مقایسه با بسیاری از دیگر کشورهای توسعه یافته، قابل توجه بوده است. به طوري كه در دوره 1996م تا 2001م، رشد جمعیت کشورهای کمتر توسعه یافته به طور متوسط حدود 4.8 درصد و در كشورهاي توسعه یافته حدود 1.5 درصد بوده است. در اين دوره برای اولین بار در طول صد سال گذشته جمعیت این کشور رشدی کمتر از ایالات متحده داشته است، زيرا این کشور برخلاف دیگر کشورهای در حال توسعه و به عنوان یک استثناء در بین این کشورها از میزان زاد و ولد بالایی برخوردار بوده است ]32 و 33[.  
=== [[ساختار هرم جمعیتی کانادا|ساختار هرم جمعیتی]] ===
طبق سرشماری ۲۰۲۴، جمعیت [[کانادا]] حدود ۳۹ میلیون نفر است که نسبت به سرشماری ۲۰۱۴ (۳۵ میلیون نفر) افزایش قابل‌توجهی داشته است.


'''2.2. نژاد'''  
'''''oتوزیع سنی'''''


72 درصد از مردم كانادا از يك ريشه نژادي هستند. ‌بيش از يك‌سوم از اين گروه ‌ انگليسي‌تبار ‌و يك سوم فرانسوي‌تبارند. تفاوت‌هاي منطقه‌اي ‌در مسائل نژادي منعكس شده است. درصد كانادايي‌هايي كه ادعا مي‌كنند غيرانگليسي و غیرفرانسوي تبارند، ‌حدود 49 درصد است. در ميان اين گروه آلماني‌ها، ‌ايتاليايي‌ها، اوكرايني‌ها، هلندي‌ها، چيني‌ها، آفريقايي‌ها، ‌سرخپوستان آمريكاي شمالي، اسكميوها، ‌يوناني‌ها، هندي‌ها و روس‌ها بيشترند.
توزیع سنی در [[کانادا]] نشان‌دهنده یک جامعه متعادل است، اما با روندهای پیرشدن جمعیت نیز مواجه است:


'''1. انگليسي‌تبار:''' ‌اين گروه شامل مردمي با چهار نژاد مختلف از سرزمين‌هاي انگلستان‌، ايرلند، ‌اسكاتلند و ولز است. اين دسته –  كه 28 درصد از كل جمعيت را به خود اختصاص داده‌اند -  بيشتر در اونتاريو، بريتيش كملبيا، نيوفاندلند، ‌لابرادور و آلبرتا متمركز شده‌اند.  
- ۰-۱۴ سال: ۱۵.۷%


'''2. فرانسوي تبار:''' فرانسوي‌ها اولين اروپائياني بودند كه در این کشورمستقر شدند. اين گروه – كه 23 درصد از جمعيت را تشكيل مي‌دهند –  اساساً در كبك ساكن‌اند؛ به طوري كه 78 درصد از مردم كبك اصليت فرانسوي دارند. علاوه بر كبك، اين گروه در ايالت مانيتوبا و بخش‌هايي از نيوبرونزويك مستقر هستند.  
- ۱۵-۶۴ سال: ۶۵.۳%


'''3. ديگراروپایی تبارها:''' ‌اين گروه 15 درصد از كل جمعيت كانادا را تشكيل داده‌اند و عمدتاً در ايالت‌هاي منطقه‌اي كشتزارهاي بزرگ -  شامل مانيتوبا، ‌ساسكاچوان و آلبرتا - و در شهرهاي بزرگ  مثل تورنتو، مونترال و ونكوور متمركز شده‌اند. آنها اغلب از آلمان، ايتاليا، ‌اوكراين، هلند، لهستان و روسيه مهاجرت كرده‌اند.
- ۶۵ سال و بالاتر: ۱۹%


'''4. بوميان:''' بوميان، ‌كه به سرخپوستان آمريكاي شمالي مشهوراند، در گذشته ‌از سيبري به درياي برينگ<sup>[1]</sup> مهاجرت كرده‌اند. این گروه شامل متيس‌ها<sup>[2]</sup> است كه اجدادشان آميخته‌اي از سرخ‌پوست و اروپايي بوده‌اند و اسكيموها كه اصل آنها ناشناخته است؛ ولي عموماً ‌باور دارند كه اجداد آنها از آسيا به آمريكاي شمالي آمده‌اند. بومیان7/3 درصد از جمعيت را به خود اختصاص داده‌اند و حدود 45 درصد از آنها در ايالت‌هاي واقع در كشتزارهاي بزرگ، ‌16 درصد در بريتيش كلمبيا و 14 درصد در اونتاريو زندگي مي‌كنند. تقريباً ‌يك‌چهارم آنها در مراكز شهري و مابقي ‌در مناطق روستايي زندگي مي‌كنند. اسكيموها در شمال كبك و در زمين‌هاي قطبي كانادا<sup>[3]</sup> متمركز شده‌اند و كمتر از نيمي از سرخ پوستان هم در باقي‌مانده سرزمين‌هاي سرخ‌پوستان زندگي مي‌كنند.
'''''o میانگین سنی'''''


'''5. سياه‌پوستان:''' ‌اين گروه شامل مهاجراني از آفريقا،‌ جزاير هند غربي، آمريكا و انگلستان است كه بيشتر در مراكز شهري ساكن هستند. بزرگ‌ترين جامعه سياه‌پوستان در تورنتو و بقيه آنها در مونترال، اتاوا، اونتاريو و شهر هال<sup>[4]</sup> در ايالت كبك زندگي مي‌كنند.
میانگین سنی جمعیت [[کانادا]] به‌وضوح نشان‌دهنده افزایش سن در جامعه است:


'''6. آسيايي‌تبارها:''' به پنج گروه آسيايي‌هاي شرق و جنوب شرقي، غرب آسيا، هند و چين و جزيره‌نشينان اقيانوس آرام تقسيم مي‌شوند. بيشتر اين گروه در مراكز شهري تورنتو، مونترال و ونكوور ساكن‌اند ]34[.  
- کل جمعیت: ۴۱.۸ سال


'''2.3. تراكم جمعيت و وضعیت شهرنشینی'''
- مردان: ۴۰.۶ سال


چنان‌که ذکر شد، بيشتر جمعیت این کشوردر شهرهاي جنوبي زندگي مي‌كنند. حدود سه‌چهارم از کل جمعيت در 300 كيلومتري مرز آمريكا ساكن‌ا‌ند. براساس آمارهای سرشماری عمومی نفوس کانادا، در ماه می سال 2011م، تعداد قابل توجهی از مردم به سمت استان‌های غربی کوچ کرده‌اند. بدین ترتیب، از کل جمعیت 35 میلیونی اين كشور بیشترین میزان رشد متعلق به غرب انتاریو تا بریتیش کلمبیا و کمترین آن نیز به قسمت‌های شرقی کشور تعلق داشته است. در سطح ملی، جمعیت از سال 2006 م تا 2013م، حدود 11 درصد افزایش یافته است<sup>[5]</sup> که بیشترین میزان رشد در میان کشورهای صنعتی محسوب می‌شود. انتاریو، همچنان به عنوان پرجمعیت‌ترین استان کشور، به تنهایی 38.5 درصد جمعیت را در خود جای داده است. اما میزان رشد جمعیت در این استان، به دلیل گرایش تازه واردان به سمت غرب، کاهش قابل توجهی یافته است. 30.7 درصد جمعیت در استان‌های شرقی و 6/30 درصد نیز در استان‌های غربی، شامل کبک و آتلانتیک، ساکن هستند. این برای اولین بار در تاریخ کاناداست که میزان جمعیت در سمت غرب انتاریو، بیشتر از شرق آن می‌شود.
- زنان: ۴۳ سال


کوچ مردم، به ویژه مهاجران، به استان‌های آلبرتا و ساسکوچوان به دلیل رشد فزاینده اقتصادی و افزایش فرصت‌های شغلی در آن مناطق بوده است. از هر 10 کانادایی 7 نفر در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند. این در حالی است که سه شهر تورنتو، ونکوور و مونترآل 35 درصد کل جمعیت را به خود جذب کرده‌اند]35[. همچنین، آمارهاي سال 2011م نشان مي‌دهند كه از هر 10 كانادايي 7 نفر در شهرها و 3 نفر در روستاها زندگي مي‌كنند. اين وضعيت نشان می‌دهد كه جمعيت گرايش به شهرنشيني دارند. علاوه‌بر این، نواحی شهری نیز شاهد تغییرات جمعیتی هستند. برای مثال، شهر ونکور تراکم جمعیتی حدود 170/7 نفر در هر کیلومتر مربع دارد، در حالی که در شهر هالیفاکس تراکم جمعیت حدود 60 نفر در هر کیلومتر مربع می‌باشد.
'''''o نسبت جنسیتی'''''


دولت طی سال‌های اخیر تلاش کرده است با جذب نخبگان و سرمايه‌گذاران جمعيت كشور را افزايش دهد و تركيب جمعيتي را به صورت برنامه‌ريزي شده تغيير دهد ]36[.
توزیع جمعیت بر اساس جنسیت تقریباً متعادل است  


- کل جمعیت: ۹۸ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن


'''2.4. ميزان مرگ و مير'''
- در هنگام تولد: ۱۰۵ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن


ميزان مرگ و مير در كاهش جمعيت مؤثر است. از اين‌رو، كشورهاي امريكاي شمالي، به ويژه كانادا، در زمينه پايين آوردن ميزان مرگ و مير پيشگام بوده‌اند. در اين كشور با بهبود وضع بهداشت و همگاني شدن واكسيناسيون‌ها ميزان مرگ و مير رو به كاهش گذاشته است. بر اساس آمار، طي 10 سال اخير ميزان مرگ و مير حدود 2.7 ميليون نفر بوده است كه از اين ميان 552.300 نفر (حدود 20 درصد) را مهاجران تشكيل مي‌دهند. بررسي آمارهاي موجود بيانگر آن است كه میزان مرگ و مير در اين كشور كمتر از 8  نفر در هر 1000 است (جدول 1.2 را مشاهده کنید). اين در حالي است كه متوسط نرخ جهاني مرگ و مير بالاي 8 در 1000 نفر است]37[.
- سنین ۰-۱۴: ۱۰۵ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن


- سنین ۱۵-۶۴: ۱۰۱ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن


'''جدول1.2. روند نرخ مرك و مير در كانادا بين سال‌هاي 2000 تا 2011'''
- ۶۵ سال و بالاتر: ۸۵ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن
{| class="wikitable"
|2000
|2001
|2002
|2003
|2004
|2005
|2006
|2007
|2008
|2009
|2010
|2011
|-
|7.39
|7.47
|7.54
|7.61
|7.67
|7.73
|7.8
|7.86
|7.61
|7.74
|7.87
|7.98
|}


'''''o تحلیل ساختار هرم جمعیتی'''''


----[1]. Bering Sea
ساختار هرم جمعیتی [[کانادا]] نشان‌دهنده یک جامعه در حال پیرشدن است. با افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ باروری، سهم جمعیت سالمند در حال افزایش است. این روند می‌تواند چالش‌هایی را در زمینه‌های مختلف از جمله سیستم بهداشت و درمان، تأمین اجتماعی و بازار کار ایجاد کند. همچنین، این تغییرات می‌توانند بر سیاست‌گذاری‌های دولتی و نیاز به خدمات اجتماعی تأثیر بگذارند.


[2]. Métis
پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند که جمعیت گروه سنی ۶۵ سال به بالا تا سال ۲۰۳۴ به ۲۰٪ افزایش خواهد یافت. این تغییرات می‌تواند فشار زیادی بر دستگاه‌های بهداشتی و بازنشستگی وارد کند و نیاز به سیاست‌های جدید برای حمایت از این گروه سنی را اجتناب‌ناپذیر سازد.


[3]. زمین‌های قطبی کانادا شامل بخش‌هايي از منطقه يوكان، ‌مناطق نورث وست و نانوات است
=== [[ویژگی های جمعیتی کانادا|ویژگی های جمعیتی]] ===
'''''o ترکیب قومی و زبانی:'''''


[4]. Hall
[[کانادا]] کشوری متنوع و دارای ترکیب قومیتی گوناگون است و تنوع فرهنگی آن یکی از ویژگی‌های برجسته این کشور است. طبق آمار ۲۰۲۴، حدود ۲۲٪ از جمعیت [[کانادا]] را اقلیت‌های قومی تشکیل می‌دهند :


[5] . بر اساس آمارهای رسمی، جمعیت کانادا در سال 2006 حدود 31.612.897 نفر بوده است.
- اروپایی تبار: ۷۲.۹%
 
- آسیایی: ۱۷.۷%
 
- بومیان [[کانادا]]: ۵%
 
- سیاه‌پوست: ۳.۵%
 
- لاتین‌تبار: ۱.۸%
 
- سایر: ۱.۱%
 
زبان‌های رسمی این کشور شامل انگلیسی و فرانسوی هستند و حدود ۲۰٪ از جمعیت به زبان‌های بومی و دیگر زبان‌ها صحبت می‌کنند. این تنوع زبانی و فرهنگی به غنای اجتماعی کشور کمک کرده و فرصت‌هایی برای تبادل فرهنگی فراهم می‌آورد.
 
'''''o الگوهای مهاجرت:'''''
 
مهاجرت داخلی و بین‌المللی نقش مهمی در شکل‌گیری ویژگی‌های جمعیتی دارد. در سال ۲۰۲۴، حدود ۲۵٪ از جمعیت [[کانادا]] مهاجران خارجی هستند که عمدتاً از کشورهای آسیایی و اروپایی وارد [[کانادا]] می‌شوند. این مهاجران به تنوع فرهنگی و اقتصادی [[کانادا]] افزوده و تأثیرات مهمی بر جامعه و اقتصاد کشور دارند.
 
'''''o وضعیت بهداشت و امید به زندگی:'''''
 
امید به زندگی در [[کانادا]] حدود ۸۲ سال است که بالاتر از میانگین جهانی است. این نشان‌دهنده دسترسی مناسب به خدمات بهداشتی و درمانی است. نرخ مرگ‌ومیر نوزادان نیز در [[کانادا]] یکی از پایین‌ترین‌ها در جهان است که به کیفیت بالای خدمات بهداشتی و آموزشی این کشور اشاره دارد.
 
'''''o تحلیل ویژگی‌های جمعیتی'''''
 
[[کانادا]] یکی از متنوع‌ترین کشورهای جهان از نظر قومی و فرهنگی است. سیاست‌های مهاجرتی باز این کشور منجر به افزایش تنوع قومی و زبانی شده است. این تنوع، درحالی‌که غنای فرهنگی کشور را افزایش می‌دهد، چالش‌هایی را نیز در زمینه ادغام اجتماعی و حفظ هویت ملی ایجاد می‌کند. همچنین، این تنوع می‌تواند به تقویت اقتصاد و نوآوری کمک کند.
 
=== [[رشد جمعیت در کانادا|رشد جمعیت]] ===
'''''o نرخ رشد جمعیت:'''''
 
نرخ رشد جمعیت [[کانادا]] در سال ۲۰۲۴ حدود ۱.۲٪ است که نسبت به دهه گذشته کاهش‌یافته است. عوامل مؤثر بر این نرخ شامل نرخ زادوولد پایین و مهاجرت بالا است. نرخ زادوولد به زیر ۲ فرزند به‌ازای هر زن رسیده که نگرانی‌هایی در مورد پیری جمعیت به وجود آورده است.
 
'''''oسیاست‌های جمعیتی:'''''
 
رشد جمعیت [[کانادا]] عمدتاً ناشی از مهاجرت است. نرخ باروری پایین‌تر از سطح جایگزینی، اما مهاجرت بالا این کمبود را جبران می‌کند. دولت [[کانادا]] سیاست‌های جمعیتی متنوعی برای تشویق به زادوولد و جذب مهاجران تنظیم کرده است. این سیاست‌ها شامل برنامه‌های مالیاتی، تسهیلات برای والدین و برنامه‌های مهاجرتی به‌منظور جذب نیروی کار ماهر و تحصیل‌کرده است؛ اما این الگو چالش‌هایی را در زمینه ادغام مهاجران و حفظ تعادل جمعیتی ایجاد می‌کند.
 
'''''o پیش‌بینی‌های آینده:'''''
 
پیش‌بینی‌ها حاکی از کاهش نرخ رشد جمعیت در سال‌های آینده هستند که می‌تواند چالش‌هایی در تأمین نیروی کار و بازار مسکن ایجاد کند. این موضوع همچنین می‌تواند بر خدمات اجتماعی و برنامه‌های حمایتی تأثیر بگذارد.
 
=== [[پراکندگی جمعیت در کانادا|پراکندگی جمعیت]] ===
تراکم جمعیت در [[کانادا]] بسیار پایین است:
 
- میانگین تراکم: ۴ نفر در هر کیلو مترمربع ( 2024)
 
'''''o توزیع جمعیت بر اساس استان‌ها و قلمروها :'''''
 
1. انتاریو: 15,109,000 (38.2%)
 
2. کبک: 8,787,000 (22.2%)
 
3. بریتیش کلمبیا: 5,399,000 (13.7%)
 
4. آلبرتا: 4,647,000 (11.8%)
 
5. مانیتوبا: 1,431,000 (3.6%)
 
6. ساسکاچوان: 1,214,000 (3.1%)
 
7. نوا اسکوشیا: 1,031,000 (2.6%)
 
8. نیوبرانزویک: 812,000 (2.1%)
 
9. نیوفاندلند و لابرادور: 536,000 (1.4%)
 
10. جزیره پرنس ادوارد: 170,000 (0.4%)
 
11. قلمروهای شمال غربی: 45,600 (0.1%)
 
12. یوکان: 44,200 (0.1%)
 
13. نوناووت: 40,400 (0.1%)
 
'''''o مناطق پرجمعیت'''''
 
۱. منطقه کلان‌شهری تورنتو: ۶,۳۱۲,۰۰۰
 
۲. منطقه کلان‌شهری مونرال: ۴,۲۹۱,۰۰۰
 
۳. منطقه کلان‌شهری ونکوور: ۲,۶۸۲,۰۰۰
 
۴. منطقه کلان‌شهری کلگری: ۱,۶۱۳,۰۰۰
 
۵. منطقه کلان‌شهری اتاوا - گتینو: ۱,۴۸۸,۰۰۰
 
'''''o مناطق کم‌جمعیت'''''
 
مناطق شمالی و دورافتاده [[کانادا]] دارای تراکم جمعیت بسیار پایین هستند:
 
۱. نوناووت: ۰.۰۲ نفر در هر کیلومترمربع
 
۲. قلمروهای شمال غربی: ۰.۰۴ نفر در هر کیلومترمربع
 
۳. یوکان: ۰.۰۹ نفر در هر کیلومترمربع
 
'''''o تحلیل پراکندگی جمعیت'''''
 
پراکندگی جمعیت در [[کانادا]] بسیار نامتوازن است. اکثر جمعیت در نوار جنوبی کشور، نزدیک به مرز ایالات متحده، متمرکز شده‌اند. این الگوی توزیع چالش‌هایی را در زمینه توسعه متوازن، ارائه خدمات در مناطق دورافتاده و مدیریت منابع طبیعی ایجاد می‌کند. همچنین، این نامتوازن می‌تواند بر سیاست‌های دولتی و تخصیص منابع تأثیر بگذارد.
 
'''''o الگوهای توزیع جمعیت:'''''
 
پراکندگی جمعیت در [[کانادا]] نابرابر است. حدود ۸۰٪ از جمعیت در مناطق شهری زندگی می‌کنند، درحالی‌که مناطق شمالی و روستایی با کمبود جمعیت مواجه هستند. این نابرابری به دلیل وجود فرصت‌های شغلی و خدمات بهتر در شهرها است.
 
'''''o چگالی جمعیت:'''''
 
چگالی جمعیت در [[کانادا]] به طور متوسط حدود ۴ نفر در هر کیلومتر مربع است. این عدد در مناطق شهری مانند تورنتو به حدود ۴,۰۰۰ نفر در هر کیلومترمربع می‌رسد، درحالی‌که در مناطق شمالی و روستایی به‌شدت کاهش می‌یابد.
 
'''''o عوامل مؤثر:'''''
 
عوامل جغرافیایی، اقتصادی و تاریخی تأثیر زیادی بر پراکندگی جمعیت دارند. وجود منابع طبیعی و فرصت‌های شغلی در مناطق خاص باعث جذب جمعیت به آن مناطق شده است. همچنین، سیاست‌های توسعه منطقه‌ای می‌توانند به توزیع بهتر جمعیت کمک کنند.
 
'''''oچالش‌ها:'''''
 
توزیع نامتوازن جمعیت می‌تواند منجر به کمبود خدمات در مناطق روستایی و فشار بر زیرساخت‌های شهری شود. حاشیه‌نشینی در شهرهای بزرگ نیز به یکی از چالش‌های اجتماعی تبدیل شده است که نیاز به توجه ویژه دارد.
 
=== [[شهرنشینی و روستانشینی در کانادا|شهرنشینی و روستانشینی]] ===
'''''o نسبت جمعیت شهری به روستایی:'''''
 
در سال ۲۰۲۴، نسبت جمعیت شهری به روستایی در [[کانادا]] حدود ۸۰ به ۲۰ است. این نسبت در دهه‌های اخیر به طور مداوم افزایش‌یافته است. شهرهای بزرگ مانند تورنتو، مونترال و ونکوور به مراکز اقتصادی و فرهنگی تبدیل شده‌اند.
 
- نرخ رشد سالانه شهرنشینی: ۱.۱%
 
'''''o بزرگ‌ترین شهرها (2024)'''''
 
۱. تورنتو: ۲,۸۵۲,۰۰۰
 
۲. مونترال: ۱,۷۷۲,۰۰۰
 
۳. کلگری: ۱,۳۶۹,۰۰۰
 
۴. اتاوا: ۱,۰۱۰,۰۰۰
 
۵. ادمونتون: ۹۸۰,۰۰۰
 
۶. میسیساگا: ۷۵۵,۰۰۰
 
۷. وینیپگ: ۷۵۰,۰۰۰
 
۸. ونکوور: ۶۷۵,۰۰۰
 
۹. برمپتون: ۶۲۲,۰۰۰
 
۱۰. همیلتون: ۵۶۹,۰۰۰
 
'''''o روستانشینی'''''
 
- جمعیت روستانشین: ۱۸.۳درصد ( 2024)
 
'''''o بزرگ‌ترین جوامع روستایی (۲۰۲۴)'''''
 
۱. وود بوفالو: ۷۱,۰۰۰
 
۲. شاتوگی: ۵۰,۰۰۰
 
۳. استراتکونا کانتی: ۹۸,۰۰۰
 
۴. کینگز کانتی: ۴۷,۰۰۰
 
۵. روکی ویو کانتی: ۴۱,۰۰۰
 
'''''o تحلیل شهرنشینی و روستانشینی'''''
 
[[کانادا]] یک کشور عمدتاً شهرنشین است، با تمرکز بالای جمعیت در چند منطقه کلان‌شهری. این الگو چالش‌هایی را در زمینه مدیریت شهری، تأمین مسکن مقرون‌به‌صرفه و حفظ پویایی مناطق روستایی ایجاد می‌کند. همچنین، مهاجرت از مناطق روستایی به شهرها همچنان ادامه دارد که می‌تواند به کاهش جمعیت و افت اقتصادی در مناطق روستایی منجر شود.
 
'''''o چالش‌های شهرنشینی:'''''
 
شهرنشینی با چالش‌های متعددی همراه است، از جمله آلودگی، ترافیک و حاشیه‌نشینی. دولت [[کانادا]] در تلاش است تا با اجرای سیاست‌های توسعه پایدار و بهبود زیرساخت‌ها به این چالش‌ها پاسخ دهد. برنامه‌های حمل‌ونقل عمومی و توسعه فضاهای سبز نیز به‌منظور بهبود کیفیت زندگی شهری در حال اجراست.
 
'''''o وضعیت مناطق روستایی:'''''
 
مناطق روستایی با چالش‌هایی مانند کاهش جمعیت و کمبود خدمات مواجه هستند. سیاست‌های دولت در زمینه توسعه روستایی به‌منظور بهبود شرایط زندگی در این مناطق طراحی شده است. این سیاست‌ها شامل سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، آموزش‌وپرورش و بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی است.
 
نویسنده : نرگس شکوری
 
== نیز نگاه کنید به ==
[[جغرافیای انسانی روسیه]]؛ [[جغرافیایی جمعیتی در چین]]؛ [[جغرافیای انسانی سودان]]؛ [[جغرافیای انسانی اردن]]؛ [[جغرافیای انسانی ژاپن]]؛ [[جغرافیای انسانی کوبا]]؛ [[جغرافیای انسانی لبنان]]؛ [[جغرافیای انسانی تونس]]؛ [[جغرافیای انسانی مصر]]؛ [[جغرافیای انسانی ساحل عاج]]؛ [[جغرافیای انسانی مالی]]؛ [[جغرافیای انسانی افغانستان]]؛ [[جغرافیای انسانی تایلند]]؛ [[جغرافیای انسانی آرژانتین]]؛ [[جغرافیای انسانی فرانسه]]؛ [[جغرافیای انسانی اسپانیا]]؛ [[جغرافیای انسانی اوکراین]]؛ [[جغرافیای انسانی سوریه]]؛ [[جغرافیای انسانی قطر]]؛ [[جغرافیای انسانی امارات متحده عربی]]؛ [[جغرافیای انسانی اتیوپی]]؛ [[جغرافیای انسانی سیرالئون]]؛ [[جغرافیایی انسانی سنگال]]؛ [[جغرافیای انسانی زیمبابوه]]؛ [[جغرافیای انسانی گرجستان]]؛ [[جغرافیای انسانی تاجیکستان]]؛ [[جغرافیای انسانی قزاقستان]]؛ [[جغرافیای انسانی بنگلادش]]
== کتابشناسی ==
<references />
[[رده:جغرافیای انسانی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۹ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۲۴

جغرافیای انسانی کانادا به بررسی ساختار جمعیتی، پراکندگی و ویژگی‌های فرهنگی این کشور می‌پردازد. باتوجه‌به وسعت و تنوع فرهنگی کانادا، این مطالعه به‌ویژه اهمیت دارد. در سال ۲۰۲۴، جمعیت کانادا به حدود ۳۹ میلیون نفر رسیده است که نشان‌دهنده تغییرات گسترده در الگوهای جمعیتی و مهاجرت‌های داخلی است.

ساختار هرم جمعیتی

طبق سرشماری ۲۰۲۴، جمعیت کانادا حدود ۳۹ میلیون نفر است که نسبت به سرشماری ۲۰۱۴ (۳۵ میلیون نفر) افزایش قابل‌توجهی داشته است.

oتوزیع سنی

توزیع سنی در کانادا نشان‌دهنده یک جامعه متعادل است، اما با روندهای پیرشدن جمعیت نیز مواجه است:

- ۰-۱۴ سال: ۱۵.۷%

- ۱۵-۶۴ سال: ۶۵.۳%

- ۶۵ سال و بالاتر: ۱۹%

o میانگین سنی

میانگین سنی جمعیت کانادا به‌وضوح نشان‌دهنده افزایش سن در جامعه است:

- کل جمعیت: ۴۱.۸ سال

- مردان: ۴۰.۶ سال

- زنان: ۴۳ سال

o نسبت جنسیتی

توزیع جمعیت بر اساس جنسیت تقریباً متعادل است

- کل جمعیت: ۹۸ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن

- در هنگام تولد: ۱۰۵ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن

- سنین ۰-۱۴: ۱۰۵ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن

- سنین ۱۵-۶۴: ۱۰۱ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن

- ۶۵ سال و بالاتر: ۸۵ مرد به‌ازای هر ۱۰۰ زن

o تحلیل ساختار هرم جمعیتی

ساختار هرم جمعیتی کانادا نشان‌دهنده یک جامعه در حال پیرشدن است. با افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ باروری، سهم جمعیت سالمند در حال افزایش است. این روند می‌تواند چالش‌هایی را در زمینه‌های مختلف از جمله سیستم بهداشت و درمان، تأمین اجتماعی و بازار کار ایجاد کند. همچنین، این تغییرات می‌توانند بر سیاست‌گذاری‌های دولتی و نیاز به خدمات اجتماعی تأثیر بگذارند.

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند که جمعیت گروه سنی ۶۵ سال به بالا تا سال ۲۰۳۴ به ۲۰٪ افزایش خواهد یافت. این تغییرات می‌تواند فشار زیادی بر دستگاه‌های بهداشتی و بازنشستگی وارد کند و نیاز به سیاست‌های جدید برای حمایت از این گروه سنی را اجتناب‌ناپذیر سازد.

ویژگی های جمعیتی

o ترکیب قومی و زبانی:

کانادا کشوری متنوع و دارای ترکیب قومیتی گوناگون است و تنوع فرهنگی آن یکی از ویژگی‌های برجسته این کشور است. طبق آمار ۲۰۲۴، حدود ۲۲٪ از جمعیت کانادا را اقلیت‌های قومی تشکیل می‌دهند :

- اروپایی تبار: ۷۲.۹%

- آسیایی: ۱۷.۷%

- بومیان کانادا: ۵%

- سیاه‌پوست: ۳.۵%

- لاتین‌تبار: ۱.۸%

- سایر: ۱.۱%

زبان‌های رسمی این کشور شامل انگلیسی و فرانسوی هستند و حدود ۲۰٪ از جمعیت به زبان‌های بومی و دیگر زبان‌ها صحبت می‌کنند. این تنوع زبانی و فرهنگی به غنای اجتماعی کشور کمک کرده و فرصت‌هایی برای تبادل فرهنگی فراهم می‌آورد.

o الگوهای مهاجرت:

مهاجرت داخلی و بین‌المللی نقش مهمی در شکل‌گیری ویژگی‌های جمعیتی دارد. در سال ۲۰۲۴، حدود ۲۵٪ از جمعیت کانادا مهاجران خارجی هستند که عمدتاً از کشورهای آسیایی و اروپایی وارد کانادا می‌شوند. این مهاجران به تنوع فرهنگی و اقتصادی کانادا افزوده و تأثیرات مهمی بر جامعه و اقتصاد کشور دارند.

o وضعیت بهداشت و امید به زندگی:

امید به زندگی در کانادا حدود ۸۲ سال است که بالاتر از میانگین جهانی است. این نشان‌دهنده دسترسی مناسب به خدمات بهداشتی و درمانی است. نرخ مرگ‌ومیر نوزادان نیز در کانادا یکی از پایین‌ترین‌ها در جهان است که به کیفیت بالای خدمات بهداشتی و آموزشی این کشور اشاره دارد.

o تحلیل ویژگی‌های جمعیتی

کانادا یکی از متنوع‌ترین کشورهای جهان از نظر قومی و فرهنگی است. سیاست‌های مهاجرتی باز این کشور منجر به افزایش تنوع قومی و زبانی شده است. این تنوع، درحالی‌که غنای فرهنگی کشور را افزایش می‌دهد، چالش‌هایی را نیز در زمینه ادغام اجتماعی و حفظ هویت ملی ایجاد می‌کند. همچنین، این تنوع می‌تواند به تقویت اقتصاد و نوآوری کمک کند.

رشد جمعیت

o نرخ رشد جمعیت:

نرخ رشد جمعیت کانادا در سال ۲۰۲۴ حدود ۱.۲٪ است که نسبت به دهه گذشته کاهش‌یافته است. عوامل مؤثر بر این نرخ شامل نرخ زادوولد پایین و مهاجرت بالا است. نرخ زادوولد به زیر ۲ فرزند به‌ازای هر زن رسیده که نگرانی‌هایی در مورد پیری جمعیت به وجود آورده است.

oسیاست‌های جمعیتی:

رشد جمعیت کانادا عمدتاً ناشی از مهاجرت است. نرخ باروری پایین‌تر از سطح جایگزینی، اما مهاجرت بالا این کمبود را جبران می‌کند. دولت کانادا سیاست‌های جمعیتی متنوعی برای تشویق به زادوولد و جذب مهاجران تنظیم کرده است. این سیاست‌ها شامل برنامه‌های مالیاتی، تسهیلات برای والدین و برنامه‌های مهاجرتی به‌منظور جذب نیروی کار ماهر و تحصیل‌کرده است؛ اما این الگو چالش‌هایی را در زمینه ادغام مهاجران و حفظ تعادل جمعیتی ایجاد می‌کند.

o پیش‌بینی‌های آینده:

پیش‌بینی‌ها حاکی از کاهش نرخ رشد جمعیت در سال‌های آینده هستند که می‌تواند چالش‌هایی در تأمین نیروی کار و بازار مسکن ایجاد کند. این موضوع همچنین می‌تواند بر خدمات اجتماعی و برنامه‌های حمایتی تأثیر بگذارد.

پراکندگی جمعیت

تراکم جمعیت در کانادا بسیار پایین است:

- میانگین تراکم: ۴ نفر در هر کیلو مترمربع ( 2024)

o توزیع جمعیت بر اساس استان‌ها و قلمروها :

1. انتاریو: 15,109,000 (38.2%)

2. کبک: 8,787,000 (22.2%)

3. بریتیش کلمبیا: 5,399,000 (13.7%)

4. آلبرتا: 4,647,000 (11.8%)

5. مانیتوبا: 1,431,000 (3.6%)

6. ساسکاچوان: 1,214,000 (3.1%)

7. نوا اسکوشیا: 1,031,000 (2.6%)

8. نیوبرانزویک: 812,000 (2.1%)

9. نیوفاندلند و لابرادور: 536,000 (1.4%)

10. جزیره پرنس ادوارد: 170,000 (0.4%)

11. قلمروهای شمال غربی: 45,600 (0.1%)

12. یوکان: 44,200 (0.1%)

13. نوناووت: 40,400 (0.1%)

o مناطق پرجمعیت

۱. منطقه کلان‌شهری تورنتو: ۶,۳۱۲,۰۰۰

۲. منطقه کلان‌شهری مونرال: ۴,۲۹۱,۰۰۰

۳. منطقه کلان‌شهری ونکوور: ۲,۶۸۲,۰۰۰

۴. منطقه کلان‌شهری کلگری: ۱,۶۱۳,۰۰۰

۵. منطقه کلان‌شهری اتاوا - گتینو: ۱,۴۸۸,۰۰۰

o مناطق کم‌جمعیت

مناطق شمالی و دورافتاده کانادا دارای تراکم جمعیت بسیار پایین هستند:

۱. نوناووت: ۰.۰۲ نفر در هر کیلومترمربع

۲. قلمروهای شمال غربی: ۰.۰۴ نفر در هر کیلومترمربع

۳. یوکان: ۰.۰۹ نفر در هر کیلومترمربع

o تحلیل پراکندگی جمعیت

پراکندگی جمعیت در کانادا بسیار نامتوازن است. اکثر جمعیت در نوار جنوبی کشور، نزدیک به مرز ایالات متحده، متمرکز شده‌اند. این الگوی توزیع چالش‌هایی را در زمینه توسعه متوازن، ارائه خدمات در مناطق دورافتاده و مدیریت منابع طبیعی ایجاد می‌کند. همچنین، این نامتوازن می‌تواند بر سیاست‌های دولتی و تخصیص منابع تأثیر بگذارد.

o الگوهای توزیع جمعیت:

پراکندگی جمعیت در کانادا نابرابر است. حدود ۸۰٪ از جمعیت در مناطق شهری زندگی می‌کنند، درحالی‌که مناطق شمالی و روستایی با کمبود جمعیت مواجه هستند. این نابرابری به دلیل وجود فرصت‌های شغلی و خدمات بهتر در شهرها است.

o چگالی جمعیت:

چگالی جمعیت در کانادا به طور متوسط حدود ۴ نفر در هر کیلومتر مربع است. این عدد در مناطق شهری مانند تورنتو به حدود ۴,۰۰۰ نفر در هر کیلومترمربع می‌رسد، درحالی‌که در مناطق شمالی و روستایی به‌شدت کاهش می‌یابد.

o عوامل مؤثر:

عوامل جغرافیایی، اقتصادی و تاریخی تأثیر زیادی بر پراکندگی جمعیت دارند. وجود منابع طبیعی و فرصت‌های شغلی در مناطق خاص باعث جذب جمعیت به آن مناطق شده است. همچنین، سیاست‌های توسعه منطقه‌ای می‌توانند به توزیع بهتر جمعیت کمک کنند.

oچالش‌ها:

توزیع نامتوازن جمعیت می‌تواند منجر به کمبود خدمات در مناطق روستایی و فشار بر زیرساخت‌های شهری شود. حاشیه‌نشینی در شهرهای بزرگ نیز به یکی از چالش‌های اجتماعی تبدیل شده است که نیاز به توجه ویژه دارد.

شهرنشینی و روستانشینی

o نسبت جمعیت شهری به روستایی:

در سال ۲۰۲۴، نسبت جمعیت شهری به روستایی در کانادا حدود ۸۰ به ۲۰ است. این نسبت در دهه‌های اخیر به طور مداوم افزایش‌یافته است. شهرهای بزرگ مانند تورنتو، مونترال و ونکوور به مراکز اقتصادی و فرهنگی تبدیل شده‌اند.

- نرخ رشد سالانه شهرنشینی: ۱.۱%

o بزرگ‌ترین شهرها (2024)

۱. تورنتو: ۲,۸۵۲,۰۰۰

۲. مونترال: ۱,۷۷۲,۰۰۰

۳. کلگری: ۱,۳۶۹,۰۰۰

۴. اتاوا: ۱,۰۱۰,۰۰۰

۵. ادمونتون: ۹۸۰,۰۰۰

۶. میسیساگا: ۷۵۵,۰۰۰

۷. وینیپگ: ۷۵۰,۰۰۰

۸. ونکوور: ۶۷۵,۰۰۰

۹. برمپتون: ۶۲۲,۰۰۰

۱۰. همیلتون: ۵۶۹,۰۰۰

o روستانشینی

- جمعیت روستانشین: ۱۸.۳درصد ( 2024)

o بزرگ‌ترین جوامع روستایی (۲۰۲۴)

۱. وود بوفالو: ۷۱,۰۰۰

۲. شاتوگی: ۵۰,۰۰۰

۳. استراتکونا کانتی: ۹۸,۰۰۰

۴. کینگز کانتی: ۴۷,۰۰۰

۵. روکی ویو کانتی: ۴۱,۰۰۰

o تحلیل شهرنشینی و روستانشینی

کانادا یک کشور عمدتاً شهرنشین است، با تمرکز بالای جمعیت در چند منطقه کلان‌شهری. این الگو چالش‌هایی را در زمینه مدیریت شهری، تأمین مسکن مقرون‌به‌صرفه و حفظ پویایی مناطق روستایی ایجاد می‌کند. همچنین، مهاجرت از مناطق روستایی به شهرها همچنان ادامه دارد که می‌تواند به کاهش جمعیت و افت اقتصادی در مناطق روستایی منجر شود.

o چالش‌های شهرنشینی:

شهرنشینی با چالش‌های متعددی همراه است، از جمله آلودگی، ترافیک و حاشیه‌نشینی. دولت کانادا در تلاش است تا با اجرای سیاست‌های توسعه پایدار و بهبود زیرساخت‌ها به این چالش‌ها پاسخ دهد. برنامه‌های حمل‌ونقل عمومی و توسعه فضاهای سبز نیز به‌منظور بهبود کیفیت زندگی شهری در حال اجراست.

o وضعیت مناطق روستایی:

مناطق روستایی با چالش‌هایی مانند کاهش جمعیت و کمبود خدمات مواجه هستند. سیاست‌های دولت در زمینه توسعه روستایی به‌منظور بهبود شرایط زندگی در این مناطق طراحی شده است. این سیاست‌ها شامل سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، آموزش‌وپرورش و بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی است.

نویسنده : نرگس شکوری

نیز نگاه کنید به

جغرافیای انسانی روسیه؛ جغرافیایی جمعیتی در چین؛ جغرافیای انسانی سودان؛ جغرافیای انسانی اردن؛ جغرافیای انسانی ژاپن؛ جغرافیای انسانی کوبا؛ جغرافیای انسانی لبنان؛ جغرافیای انسانی تونس؛ جغرافیای انسانی مصر؛ جغرافیای انسانی ساحل عاج؛ جغرافیای انسانی مالی؛ جغرافیای انسانی افغانستان؛ جغرافیای انسانی تایلند؛ جغرافیای انسانی آرژانتین؛ جغرافیای انسانی فرانسه؛ جغرافیای انسانی اسپانیا؛ جغرافیای انسانی اوکراین؛ جغرافیای انسانی سوریه؛ جغرافیای انسانی قطر؛ جغرافیای انسانی امارات متحده عربی؛ جغرافیای انسانی اتیوپی؛ جغرافیای انسانی سیرالئون؛ جغرافیایی انسانی سنگال؛ جغرافیای انسانی زیمبابوه؛ جغرافیای انسانی گرجستان؛ جغرافیای انسانی تاجیکستان؛ جغرافیای انسانی قزاقستان؛ جغرافیای انسانی بنگلادش

کتابشناسی